Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv bře 28, 2024 11:09 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: čtv úno 28, 2013 10:31 am 
Offline

Registrován: čtv čer 21, 2012 11:08 am
Příspěvky: 43
Bydliště: Brno, Znojmo
Jirik.TK píše:
S Ajurvédou jsem se na vlastní kůži začal kamarádit až na jaře 2012. Pomocí testů jsem si určil typ a pak jsem si to nechal zkontrolovat pulsní diagnostikou. Vyšlo v zásadě totéž.

Ve skladbě svého jídelníčku jsem neudělal nějaké zásadnější změny, nestravoval jsem se jako "barbar" ani před tím, jen jsem přidal koření, začal více mastit (to vyžaduje můj typ), takřka vyloučil studené nápoje a chlazené potraviny ohřívám na rozumnou teplotu. Udělal jsem však jinou zásadní změnu. Klíčovou otázkou nebylo u mne co, ale kdy?. Takže pokud pečivo, tak ráno a rozhodně ne večer. Pokud ovoce či kompot, tak hodinu před jídlem a nikdy ne po jídle. Pokud zeleninový salát, tak v poledne a rozhodně ne večer, jak bývalo u mne zvykem. Jím jen třikrát denně, piji nejpozději hodinu před jídlem a pak až hodinu po jídle neb Ajurvéda říká, že si neuváženým pitím člověk zbytečně "hasí trávící oheň".

Za uplynulého čtvrt roku se nestal v mém životě žádný zázrak. Jen maličkosti, méně mi lupe v kloubech (což jsem považoval v 57 letech za normální), zlepšila se mi chuť k jídlu, jím více, ale neztloustl jsem, jsem méně často unavený, méně často otrávený, zvýšila se mi chuť vymýšlet či něco tvořit, změnila se mi kvalita potu (téměř mi nesmrdí ponožky), moč připomíná osolenou zeleninovou polévku, ...... Našlo by se toho určitě více, ale zrovna mne nic nenapadá.

Velmi sympatické na Ajurvédě je tvrzení, že abychom dosáhli dobrých výsledků, stačí její doporučení dodržovat asi tak na 60 - 70 procent. Dodržovat je na 100 procent jednak principielně nejde a každý pokus se v tomto přiblížit k této metě se bere jako fanatismus.

Uběhl rok a tak jsem opět zabrousil za toto fórum, kde bych chtěl informovat o svých dalších zkušenostech s Ajurvédou. Přesněji řečeno s ajurvédskými zásadami stravování. Stále pokračuji v dodržování výše uvedených základních ajurvédských stravovacích zásad dejme tomu na 60 procent. Po většinu dnů jím 3x denně, nedám po pusy takřka nic studeného (jsem výrazná váta), i zelený nápoj doporučovaný na těchto stránkách, připravuji přiměřeně teplý. Jiné ajurvédské technologie (masáže, byliny, očistné kůry) nepoužívám.

Výsledky: Musím konstatovat, že jsem si na tento režim za ten rok docela zvykl, zmizela spousta pochybností, zda to a to dělám dobře. Cítím se dobře a v 58 letech se mi nic nehorší. Některé parametry se i zlepšily. Samozřejmě nejen díky ajurvédským zásadám stravování. Okolí mne sice považuje za mírně vyšinutého, když si nedopřávám bůček, litry piva ani hromady sladkostí. Na to si ani za 20 let nezvyklo.

Proč jen odhadem na 60 procent? Hřeším hlavně z důvodů udržování dobrých mezilidských vztahů. Když moje přítelkyně uvaří s nadšením polévku s masovými drobty, beze slova a také bez pocitu viny ji sním. Když mi na návštěvě nabídnou buchtu s kafem, s chutí to požiju. Je to jednodušší, než to vysvětlování.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát bře 22, 2013 11:33 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28242
Bydliště: Poděbrady
Jirik.TK píše:
Uběhl rok a tak jsem opět zabrousil za toto fórum, kde bych chtěl informovat o svých dalších zkušenostech s Ajurvédou. Přesněji řečeno s ajurvédskými zásadami stravování. Stále pokračuji v dodržování výše uvedených základních ajurvédských stravovacích zásad dejme tomu na 60 procent. Po většinu dnů jím 3x denně, nedám po pusy takřka nic studeného (jsem výrazná váta), i zelený nápoj doporučovaný na těchto stránkách, připravuji přiměřeně teplý. Jiné ajurvédské technologie (masáže, byliny, očistné kůry) nepoužívám.

Výsledky: Musím konstatovat, že jsem si na tento režim za ten rok docela zvykl, zmizela spousta pochybností, zda to a to dělám dobře. Cítím se dobře a v 58 letech se mi nic nehorší. Některé parametry se i zlepšily. Samozřejmě nejen díky ajurvédským zásadám stravování. Okolí mne sice považuje za mírně vyšinutého, když si nedopřávám bůček, litry piva ani hromady sladkostí. Na to si ani za 20 let nezvyklo.

Proč jen odhadem na 60 procent? Hřeším hlavně z důvodů udržování dobrých mezilidských vztahů. Když moje přítelkyně uvaří s nadšením polévku s masovými drobty, beze slova a také bez pocitu viny ji sním. Když mi na návštěvě nabídnou buchtu s kafem, s chutí to požiju. Je to jednodušší, než to vysvětlování.

Máte pravdu, není dobré páchat na svém organizmu duševní násilí, byť i pouze odmítáním nabízeného méně zdravého jídla na návštěvě. Určitě je menší zlo sníst špatnou potravinu v duševním klidu, než super zdravou a v duševním neklidu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř bře 27, 2013 4:21 pm 
Offline

Registrován: čtv čer 21, 2012 11:08 am
Příspěvky: 43
Bydliště: Brno, Znojmo
Jarda píše:
Máte pravdu, není dobré páchat na svém organizmu duševní násilí, byť i pouze odmítáním nabízeného méně zdravého jídla na návštěvě. Určitě je menší zlo sníst špatnou potravinu v duševním klidu, než super zdravou a v duševním neklidu.

A ještě jeden aspekt to má, i když asi nebude 100 procentně platný. Vzpomínám si na jednu třicátnici, která se počátkem devadesátých let nadchla pro makrobiotiku podle paní Průchové. Byla tehdy v domácnosti, vařila i 3x denně, bavilo ji to, jen kvetla, během několika let (podtrhuji pro ty, co vše chtějí nejlíp už včera) se zbavila většiny problémů, které měla. Pak skončila krize na Balkáně a tak se se svou rodinou vypravila po cca 5ti letech praktikování makrobiotiky do Chorvatska. V rámci možností si tam vařili a částečně jedli tamější oproti české kuchyni relativně zdravější stravu. Po návratu se tělesně zhroutila, tři čtvrtě roku marodila a pak ještě řadu měsíců se dostávala z následků této dovolené. Nikdo pořádně nezjistil, co se jí vlastně přihodilo či co jí vlastně bylo, vše bylo z lékařského pohledu skoro normální nebo mírně mimo normu. Byl to jeden z praktických příkladů, který mi říkal, že je nutné nějaké ty "jedy" občas jíst, aby na ně metabolismus "nepozapomněl" a pak mne jejich náhodné požití neskolilo.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř dub 24, 2013 9:46 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28242
Bydliště: Poděbrady
Jirik.TK píše:
A ještě jeden aspekt to má, i když asi nebude 100 procentně platný. Vzpomínám si na jednu třicátnici, která se počátkem devadesátých let nadchla pro makrobiotiku podle paní Průchové. Byla tehdy v domácnosti, vařila i 3x denně, bavilo ji to, jen kvetla, během několika let (podtrhuji pro ty, co vše chtějí nejlíp už včera) se zbavila většiny problémů, které měla. Pak skončila krize na Balkáně a tak se se svou rodinou vypravila po cca 5ti letech praktikování makrobiotiky do Chorvatska. V rámci možností si tam vařili a částečně jedli tamější oproti české kuchyni relativně zdravější stravu. Po návratu se tělesně zhroutila, tři čtvrtě roku marodila a pak ještě řadu měsíců se dostávala z následků této dovolené. Nikdo pořádně nezjistil, co se jí vlastně přihodilo či co jí vlastně bylo, vše bylo z lékařského pohledu skoro normální nebo mírně mimo normu. Byl to jeden z praktických příkladů, který mi říkal, že je nutné nějaké ty "jedy" občas jíst, aby na ně metabolismus "nepozapomněl" a pak mne jejich náhodné požití neskolilo.

Tak pokud má člověk naprosto pravidelný denní režim, který pochopitelně dovolená rozhodí, může to u něho vyvolat i dost značný stres a pak se není čemu divit. Jako vhodné opatření pro tyto situace vidím konzumovat v rozumné míře červené víno, to mají na jihu výborné a stres odstraňuje velice dobře.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv dub 25, 2013 12:26 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Díky ajurvédě sem se naučil používat běžně a často i koření a některé potraviny, které sem předtím buď ani neznal nebo znal ale nepoužíval...:

- např. ghí, čertovo lejno (asafoetida - má ji i Grešík v nabídce...), černá sůl !!(gurmáni ocení sirnou vajíčkovou chuť \":-)\" ). černucha (semeno černé cibule, kalinji) , semeno hnědá hořčice, poměrně dost fenyklu, kardamonu a koriandru, pískavice (i nakličuju ...,
římský kmín (cumin), dlouhý pepř (je méně agresivní než náš černý klasický pepř...), pačak, dělám si i směs podle Dr.Ziskové z knihy "Výživa" pro nastartování trávení a srovnání nevyrovnané dóši (váta a pitta čúrna pro dochucení pokrmů nebo pro přímou konzumaci, a občas si dělám i váta a pitta směs na čaj), zařadil sem víc mungo (hlavně na klíčení skvělá), ale i urid dál, červenou čočku a občas i adzuki atd


Co se komu z vás osvědčilo z ajurvédy \":?:\"


Naposledy upravil muflon dne čtv dub 25, 2013 12:29 pm, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv dub 25, 2013 12:49 pm 
Offline

Registrován: ned kvě 29, 2011 9:32 pm
Příspěvky: 182
Mě nejvíc ajurvéda naučila používat koření, bylinky a pochopit, že každý člověk je individualita, které vyhovuje něco jiného


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned zář 20, 2015 1:58 pm 
Offline

Registrován: úte čer 11, 2013 11:31 am
Příspěvky: 72
muflon píše:
Díky ajurvédě sem se naučil používat běžně a často i koření a některé potraviny, které sem předtím buď ani neznal nebo znal ale nepoužíval...:

- např. ghí, čertovo lejno (asafoetida - má ji i Grešík v nabídce...), černá sůl !!(gurmáni ocení sirnou vajíčkovou chuť \":-)\" ). černucha (semeno černé cibule, kalinji) , semeno hnědá hořčice, poměrně dost fenyklu, kardamonu a koriandru, pískavice (i nakličuju ...,
římský kmín (cumin), dlouhý pepř (je méně agresivní než náš černý klasický pepř...), pačak, dělám si i směs podle Dr.Ziskové z knihy "Výživa" pro nastartování trávení a srovnání nevyrovnané dóši (váta a pitta čúrna pro dochucení pokrmů nebo pro přímou konzumaci, a občas si dělám i váta a pitta směs na čaj), zařadil sem víc mungo (hlavně na klíčení skvělá), ale i urid dál, červenou čočku a občas i adzuki atd


Co se komu z vás osvědčilo z ajurvédy \":?:\"

Zdravím Vás, napsal byste sem prosím návod/složení na pačak? Nedari se mi ho dohledat a kupovanemu moc neduvěřuji. Děkuji!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte zář 04, 2018 9:14 pm 
Offline

Registrován: pon dub 05, 2010 8:12 pm
Příspěvky: 18
Zdravím, mám doma kostky "čertova lejna" nějaký návod k použití? nastrouhat, rozvařit, nasekat, nebo jak použít? Děkuji moc


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř zář 05, 2018 8:32 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28242
Bydliště: Poděbrady
Kubajz píše:
Zdravím, mám doma kostky "čertova lejna" nějaký návod k použití? nastrouhat, rozvařit, nasekat, nebo jak použít? Děkuji moc

S tím jsem se zatím nikdy nezabýval, ale pokud to není nějak extra tvrdé neměl by být problém surovinu jako většinu bylin rozdrtit v mixéru na prášek.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 36 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz