SemTamTuPrídem píše:
Enzým Amyláza je vraj nebezpečné prijímať v doplnkovej forme u ľudí, ktorí majú zvýšený cukor v krvi (hyperglykémia), resp. ľahko sa im zvyšuje.... Enzým Amyláza totiž vraj urýchľuje absorpciu cukrov do krvi...
Ja som si myslel, že akurát ich pomôže lepšie rozložiť, a nie že urýchľuje ich absorpciu do krvi...
Našťastie ja zvýšený cukor nemám, a sacharidov konzumujem v tretinovom množstve v pomere k tukom...
Existujú aj tráviace enzýmy bez amylázy, alebo s jej minimálnym obsahom (to bude na našom trhu asi väčšina, ale žiaľ aj s minimom lipázy a proteázy)
Tu je odkaz na stručný článok v angličtine :
https://lifespa.com/digestive-enzymes-m ... ood-sugar/ Ano, znie to logicky. Pankreas si vyluci urcite mnozstvo enzymov, no ty zoberies dalsie, a tie sacharidy sa rozlozia tak rychlo na jednoduche cukry, ktore sa potom vstrebavaju.
Samozrejme, bude sa to tykat hlavne sacharidovych jedal, a to takych, ktore maju komplexne sacharidy (teda hlavne obiloviny, strukoviny)
Ako problem vidim aj to, ze pokial su to rastlinne amylazy, tak pracuju uz v zaludku. Teda ze uz v zaludku ti zacnu vznikat jednoduche cukry, a tie potom kvasit.
Nebude sa to vsak tykat brania enzymov nalacno (enzymoterapie).
Ako priklad doplnku, ktory neobsahuje amylazy je wobenzym... ten obsahuje len proteazu, rutin a bromelain. Navyse entericky pokryty, takze pracuje az v tenkom creve.
Ako vidis, ten bromelain je velmi dobry rastlinny enzym.
Diky za info, vyplyva z toho, ze nemusi byt prave dobre brat rastlinne enzymi spolu s jedlom, respektive, treba sa zamerat iba na tuky a bielkoviny, tie je jedno ako sa rychlo rozlozia.
Co sa tyka pankreatinu, ten by mal byt entericky pokryty, a asi to bude vazne problem, lebo ten bude vzdy obsahovat amylazu... jedine ze by to urobili ako u wobenzymu a amylazu tam neobsiahnu, teda iba proteazu. (tam pojde ale urcite cena hore, kedze ten pankreatin treba este upravovat nejakym postupom)
A inak ano, s enzymov ktore som bezne videl, vsetky obsahuju amylazu (okrem wobenzymu)
U niektorych ludi to moze byt dobre, ak trafia mnozstvo amylazu, ktore im chyba u inych to moze uz skodit, ze tej amylazy tam bude uz privela. A samozrejme, nizkosacharidova strava je v tomto pripade vyhoda, ked spolu s tym beres amylazu, tak to nevadi, lebo tych cukrov je tam menej.
Ja osobne som aj tak iba za pouzivanie proteazy a lipazy, k traveniu jedla, tie su najdolezitejsie. Tu amylazu som mal podozrenie, ze to moze robit aj problemy, ved uz v zaludku to bude travit sacharidy, uz ma to napadlo, ze sa maju travit az v tenkom creve.
Este nieco, vlaknina a tuky spomaluju vstrebavanie cukrov do krvi, cize najvacsie skody to urobi napriklad, ked niekto zje cisty biely chleba, a k tomu si da tie traviace enzymi plne amylazy. Ked tam nebude ani tuk ani vlaknina. Uz ked to zje spolu s tukom a zeleninou, tak to nebude az taky problem.