Dobrý den,
prosím o radu. Měla jsem sníženou funkci štítné žlázy. Trpěla jsem zimomřivostí, kolísal mi tlak, byla jsem hodně unavená. Endokrinolog mi nasadil Euthyrox. Vydržela jsem ho používat 2 týdny, jelikož ty stavy, které jsem po něm měla, bych nikomu nepřála. Bušení srdce - i 160 v klidu - kolikrát mě to vzbudilo i ze spaní. První týden se mi jen hůře spalo, další týden jsem nespala vůbec ,měla jsem velmi rychlou střevní peristaltiku. Tak jsem Euthyrox vysadila a doufala jsem, že se to zlepší.
Bohužel se tak ale nestalo. Naměřili mi poměrně vysoký ranní kortizol, takže jsem dala pryč všechny bylinné preparáty, které by mohly působit estrogenně - tedy zvyšovat kortizol. Užívala jsem je pro léčbu cyst na vaječníku. PL nevěděla co se mnou, a tak mě poslala na psychiatrii, kde mi nasadili antidepresiva. Po nich se mi občas poštěstilo usnout, ale měla jsem po nich příšerně nízký tlak a stejně jsem některé noci vůbec nezabrala. Po 2 měsících používání jsem měla žlutou barvu a zvracela žluč - oslabila mi
játra, takže jsem je musela vysadit. Ze zoufalství jsem oslovila svého endokrinologa, který svolil k testům. Zjistil mi vyšší estrogen, nízký sodík, vyšší draslík, TSH již v normě, ranní kortizol byl v normě a podle 24 hod. sběru moči mám kortizol na spodní hranici - nemám Addisonovu chorobu, ale nejsem k tomu daleko. Bohužel to máme v rodině, babička měla Addisona, matka také trpí adrenální únavou. Trochu se mi zlepšil spánek po očistě jater - vysazením AD + jsem začala používat Regalen, přestala jsem jíst smažená jídla atd.
Nyní nejsem schopná zvládat stres - jakýkoli, ať už fyzický nebo psychický, nemám moc chuť k jídlu, velmi často potřebuji močit. Stále mám hodně rychlou střevní peristaltiku - většinou jen průjmy nebo řídkou stolici. Byla jsem na kolonoskopii, ta byla v pořádku, takže problém je jinde. Trpím zimomřivostí, akné, vypadáváním vlasů, nespavostí nebo nepříliš kvalitním spánkem, kolísáním tlaku, tachykardií, bolestmi břicha a střev, poruchami menstruačního cyklu, o únavě a neustálém hubnutí snad raději ani nemluvě.
Nepiji alkohol a kávu, nejím lepek a mléčné výrobky - max. tvrdé sýry, cukr - ten maximálně v ovoci. Když mám hodně nízký tlak, tak pomůže rhodiola. Zkoušela jsem šišák a ženšen, ale ty mi nedělaly vůbec dobře - měla jsem tlak až příliš vysoký a bušení srdce.
Poradil byste mi prosím někdo něco? Ať už nějakou bylinu na spánek či nadledviny nebo co bych měla kupř. jíst? Předem děkuji za každou odpověď.