Abstinující Bojovník píše:
Pane Jardo, pochopil jsem, že vy běžně pijete RO vodu a tudíž zřejmě problém destilky + mražení + odmražení ani nemusíte řešit , ale chtěl bych se vás přesto přeptat...
Plánuju na začátek příštího roku půst... A chci , co nejideálnější vodu... Podle toho, co jsem nastudoval i na půstařském serveru, tak někteří lidé měli tu zkušenost, že vodu vydestilovanou z destilátoru , museli kvůli její kvalitě na začátku a na konci vždy zčásti odlévat a ještě ideálně do ní přidat živočišné uhlí kvůli kvalitě, že zřejmě nějaké zbytky nebo částečky v destilátoru pojmula do sebe... A jeden , co má za sebou už delší půsty dokonce tvrdil, že po 20ti dnech půstu, cítil ze své destilky kovovou pachuť , což si vysvětluju jedině tím, že část materiálu musela do sebe odštěpit v procesu destilace z destilátoru... i kdyby jen malinké stopové množství...
Já si destilku plánuju od kámoše chemika udělat přes novou čistou skleněnou chemickou soupravu, kde je něco takového vyloučeno, již jsem měl možnost na ni jednou půstovat a žádná chuť ničeho jiného , než vody, teda kromě trocha chloru , kterým mi dokonce kamarád chemik vydesinfikoval skleněné lahve, ve kterých jsem pak vodu skladoval...A to šlo cítit jen v těch , kde to s ním asi malinko přehnal...
Ale zpět k jádru problému... Ta destilka tehdy nebyla zmražená...A údajně má mít zmražená a odmražená destilka lepší a šetrnější čistící efekt... A teď když si to vememe, že nechci v destilce ani odštěpené stopové množství z plastu ani odštěpené stopové množství z hrnce , či pekáče...
Myslíte, že existuje skleněná nádoba s takovým tvarem, že nepraskne zvětšujícím se objemem mrazící se vody a půjde v ní zmražení provést?... Nějaká s užším dnem a do výšky se rozšiřující skleněná nádoba?
Dále chci znát váš názor na tuto věc: Údajně voda , pokud není zmražená, už stejně poté krystalickou mřížku nemá, je to vyloučeno , prý pouze, když je zmražená... Ale má prý takzvanou strukturu, kde se neustále vyměňují molekuly vody... Jinde jsem zase četl , že to jsou shluky molekuk a tím větší množství, čím má voda méně stupňu... I pan Pavel Mácha na půst doporučoval jednou destilku zmrazit, a poté nechat v ledničce a v těchto stupních si ji navyknout pít... Ale pak je tu dálší věc... Termoregulační schopnosti těla... Neohřeje se náhodou voda na teplotu těla, než stihne dojít až k buňkám po celém těle? Prosím zkuste mi to trochu vědecky objasnit...
Děkuji předem za radu...
Tak rad a doporučení jste dostal opravdu hodně, je vidět že toto téma řeší mnoho lidí, ale z mého pohledu se Pavel Mácha tím postupem vlastně dostane po všech stránkách nejblíže k vodě z roztátého sněhu a to je vlastně voda z vysokohorského potůčku kde sedí i ta teplota. To je sice asi ideál, ale v místních podmínkách se k němu běžně dostat bohužel nedá, ale v některých místních horských lokalitách by jste našel vodu obdobných parametrů, možná s trochu vyšší mineralizací, což by nutně vadit nemuselo. Nevím kde bydlíte, ale pokud chcete tu naprosto ideální variantu ušetřil bych si blbnutí s destilací a podíval se v okolí po takovém zdroji. Příroda je prakticky vždy ve všem dokonalejší než člověk, tak proč složitě řešit vyřešené. Pokud jde o mrazení destilky asi bych využil nerezovou, nebo keramickou pánvičku ze které odšroubujete celkem snadno držátko, tam by předpokládám problém být neměl, keramická vrstva je velice stabilní, ale vyzkoušené to nemám.