Glycin
Zde nyní najdete pouze potřebné informace o vlastnostech a výhodách produktů. Produkty stránek pro-zdravi-az
pohodlně nakoupíte v nově spuštěném e-shopu s větším komfortem než byl zde.Glycin – zázračná aminokyselina. Logicky vzato, zázraky vlastně neexistují. Nicméně co se týče glycinu, jedná se o prostředek, který v případě mnoha zdravotních problémů může cosi jako zázrak skutečně představovat. Vzhledem k šíři jeho účinků je až neuvěřitelné, jaké změny dokáže tato jednoduchá látka v lidském těle způsobit…
Na rozdíl od kolagenu, který obsahuje zhruba 22% glycinu má totiž glycin docela příjemnou nasládlou chuť, užívá se v relativně malých dávkách a lze ho rozpustit ve vodě, sníst samostatně a zapít vodou nebo přidat do už hotového jídla s minimálním dopadem na výslednou chuť. V porovnání s kližkovitou chutí kolagenu se tedy z tohoto hlediska jedná o špičkový produkt, u kterého navíc zůstává většina podstatných účinků zachována.
Lidské tělo však často nedokáže samo vyprodukovat dostatek glycinu, jak naše zdraví vyžaduje. Může být proto velmi důležité ho doplňovat ze stravy či formou potravinových doplňků. Vědecké výzkumy totiž ukazují, že náš organismu dokáže sám syntetizovat denně 3 g glycinu, a dalších 1,5 až 3 g získá ze stravy. Naše denní potřeba glycinu však se pohybuje okolo 10 až 13 g.
Spektrum blahodárných účinků glycinu je neobyčejně široké. I díky tomu ještě není prozkoumané v celém spektru. Zmiňme alespoň něco…
Glycin reguluje syntézu žluči, která napomáhá organismu trávit tuky. Tak jako většina ostatních aminokyselin, slouží glycin k tvorbě svalových tkání a energie. Je rovněž klíčová pro udrženízdravého centrálního nervového systému a trávicího systému.Glycin mimořádně účinně blokuje negativní účinky nadměrného příjmu kaseinu, který je obsažený v mléku a mléčných produktech a taky methioninu, který se nachází ve veškerém libovém mase. Vzhledem k tomu, že výše uvedené potraviny tvoří značnou část našeho jídelníčku, je právě oponentní glycin mimořádně důležitým a neuvěřitelně efektivním opatřením proti mnoha zdravotním potížím, které přebytky obou zmíněných látek vyvolávají.
Glycin neobyčejně efektivně zklidňuje organismus a výrazně zlepšuje převod hormonu štítné žlázy T4 na T3. Z jeho základních schopností je však potřeba vyzdvihnout zejména jeho mimořádné protizánětlivé účinky, které se týkají většiny nemocí s koncovkou –itida (=zánět). Ty navíc v mnoha případech patří ke spouštěčům prekarcenózy – tedy primárních stadií onkologických potíží.
Pozor!
Je ovšem potřeba upozornit i na jeden problém při užívání glycinu v případě rakovin. Ačkoli lze tvrdit, že naprostou většinu rakovin glycin poměrně úspěšně blokuje, bohužel u rychle rostoucích nádorů může paradoxně zafungovat obráceně a růst nádorů podpořit. Zde je tedy na místě určitá opatrnost a bedlivé sledování stavu. Coby inhibiční neurotransmiter podporuje glycin přirozený spánek. Používá se také při zotavení z mrtvice a na zlepšení učení a paměti. Vykazuje rovněž uklidňující a antistresové účinky. Velkorysým dodáváním glycinu lze přinejmenším mírnit i tak závažné problémy, jako je fibróza, škody způsobené volnými radikály, různé záněty, mitochondriální poškození, diabetes atd. Chráníme tak organismus zároveň i před dalšími zdravotními problémy, jež vznikají v důsledku chorob výše uvedených.
Některé výzkumy zatím stačily proběhnout v dostatečné šíři pouze na zvířatech. U krys tak bylo například dokázáno, že u nich glycin zpomaluje růst nádorů a výrazně snižuje negativní účinky sacharózy a ethanolu na organismus. Chrání i před ischemií neboli nedostatkem kyslíku v tkáních a
játra zase před poškozením, jež působí nadbytek methioninu, alkoholu anebo chemoterapie. Glycin dále pomáhá i při vysokém krevním tlaku a cévní dysfunkci, již působí nedostatek bílkovin v těhotenství. Účinkuje proti zvýšené hladině cholesterolu a ateroskleróze, vyvolaných kaseinem, proti toxicitě olova, zubnímu kazu, a také proti žaludečním vředům, artritidě a zánětu Achillovy šlachy. Snižuje následky hyperglykémie.
Mnohé poznatky už byly potvrzeny i praxí u lidských pacientů. Ví se například, že glycin zlepšuje různé zdravotní markery (HbA1c, IFN-gama, TBARS, krevní tlak atd.) u pacientů s metabolickým syndromem nebo diabetem. Zlepšuje příznaky schizofrenie, vstřebávání aspirinu, zmírňuje příznaky artrózy, osteoporózy a souvisejících chorob, revmatoidní artritidy, bolestí kloubů, dekubitů, vypadávání vlasů, lámání nehtů a zdraví kůže. Tyto účinky na kůži a kosti jsou logické, protože tyto tkáně obsahují vysoké množství kolagenu a tedy i glycinu. Francouzská studie zjistila, že 25 g želatiny denně rychle zmírňuje problémy močových cest a prostaty. Je možné, že glycin také chrání před aterosklerózou. Doporučená denní dávka:
Vhodná denní dávka se může pohybovat v rozmezí 2 - 10 g denně.