Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv bře 28, 2024 7:33 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 181 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Kokosový olej
PříspěvekNapsal: stř črc 21, 2010 7:34 pm 
Offline

Registrován: pát říj 30, 2009 11:21 pm
Příspěvky: 326
Zajímavý článek o kokosovém oleji. Zde je odkaz na originální text: http://pravekadieta.cz/2010/06/.


Kokosový olej
6. 6. 2010 | Nemoci a strava | žádný komentář

Ray Peat (převzato ze stránek autora s jeho svolením)

Již dříve jsem hovořil o mnohých toxických efektech nenasycených olejů, a často jsem zmiňoval, že kokosový olej tyto toxické účinky nemá, i když jich obsahuje určité malé množství. Mnoho lidí mě požádalo, abych o kokosovém oleji něco napsal. Myslel jsem, že bych o něm mohl napsat krátkou knihu, ale uvědomil jsem si, že pro takovou knihu neexistují žádné vhodné distribuční kanály. Pokud se průmyslu semenných olejů podařilo eliminovat z trhu významné potravinové produkty, které používaly kokosový olej sto let, jistě mají také moc zabránit obchodníkům prodávat knihu, která by vážněji poškodila jejich trh. Prozatím pouze nastíním některé za základních předností kokosového oleje.

Nenasycené oleje obsažené v některých tepelně zpracovaných potravinách žluknou již během několika hodin, a to i v ledničce, a jsou zodpovědné za zatuchlou chuť zbytků. (Konzumace mírně zatuchlého jídla není nijak zvlášť škodlivá, protože tytéž oleje budou oxidovat mnohem rychleji, jakmile se dostanou do těla, kde jsou zahřáty a důkladně smíchány s dostatkem kyslíku, a to i když jsou konzumovány čerstvé.) Kokosový olej, který byl skladován rok při pokojové teplotě, byl otestován na přítomnost žluklých olejů, a žádné nebyly nalezeny. Protože bychom mohli očekávat, že malé procento nenasycených olejů přirozeně přítomných v kokosovém oleji žlukne, vypadá to, že nasycené oleje mají antioxidativní účinky. Myslím si, že nízká koncentrace drží nestabilní molekuly nenasycených tuků navzájem oddělené, takže nemohou reagovat v ničivých řetězových reakcích, ke kterým dochází v jiných olejích. Přerušování oxidativních řetězových reakcí je jednou z funkcí antioxidantů, takže je možné, že dostatečné množství kokosového oleje v těle má takovou funkci. Je dobře známo, že kokosový olej přijímaný s potravou snižuje naši potřebu vitamínu E, ale myslím, že jeho antioxidativní role je obecnější, a že má jak přímé, tak i nepřímé antioxidativní účinky.

Kokosový olej je nezvykle bohatý na mastné kyseliny s krátkým a středně dlouhým řetězcem. Kratší délka řetězce umožňuje jeho metabolizaci nez použití karnitinového transportního systému. Mildronate, o kterém jsem mluvil v článku o adaptogenech, chrání buňky před stresem částečně tím, že potlačuje funkci karnitinu, a srovnávací studie ukázaly, že přidání karnitinu má opačný efekt, a podporuje oxidaci nenasycených tuků během stresu, a zvyšuje oxidativní škody v buňkách. Myslím si, že zvýšení míry nasycenosti oxidativního aparátu mastnými kyselinami s krátkým řetězcem má podobný efekt, tedy že tyto dobře rozpustné a mobilní krátké saturované tuky mají při oxidaci přednost, protože nepotřebují karnitinovou dopravu do mitochondrií, a že tato jejich vlastnost potlačuje oxidaci nestabilních peroxidovatelných nenasycených mastných kyselin.

Když Albert Schweitzer provozoval svojí kliniku v tropické Africe, prohlásil, že uběhlo mnoho let, než se setkal s nějakými případy rakoviny, a věřil, že jejich příchod byl způsoben přechodem k evropskému typu stravy. Němečtí výzkumníci ve dvacátých letech ukázali, že myši živené beztukovou dietou prakticky netrpí rakovinou. Mnoho studií od té doby ukázalo velmi těsnou souvislost mezi konzumací nenasycených olejů a výskytem rakoviny.

Krmení zvířete kyselinou linolovou snadno produkuje poškození srdce; ukázalo se, že tato “esenciální” mastná kyselina je srdečním toxinem obsaženým v řepkovém oleji. Přidání nasycených tuků do experimentální, na olej bohaté diety toxické pro srdce, chrání před poškozením buněk srdce.

U pacientů, kteří byli “živeni” nitrožilní emulzí “esenciálních mastných kyselin”, bylo pozorováno potlačení funkce imunitního systému, a díky tomu je jako základ pro nitrožilní tukovou výživu používán kokosový olej, s výjimkou pacientů, kterým byl transplantován orgán. U těchto pacientů je používána emulze nenasycených olejů právě pro jejich schopnost potlačovat imunitní systém.

Na stárnutí, obzvláště stárnutí mozku, je stále více pohlíženo v těsné souvislosti s peroxidací tuků.

Před několika lety jsem potkal staré manžele, kteří od sebe byli vzdáleni pouze několik let, ale žena vypadala mnohem mlaději než její starý vetchý manžel. Ona byla z Filipín a poznamenala, že musí vždy vařit dvě jídla, protože manžel se nedokázal přizpůsobit její tradiční stravě. Třikrát denně připravovala své jídlo na kokosovém oleji. Její zjevné mládí zvýšilo můj zájem o vlastnosti kokosového oleje.

Hartroft a Porta přišli v šedesátých letech s elegantním argumentem pro snížení poměru nenasycených olejů ve prospěch nasycených v dietě (a tudíž i ve tkáních). Demonstrovali, že “stařecké skvrny” se tvoří v závislosti na poměru mezi oxidanty k antioxidantům, vynásobeným poměrem nenasycených olejů k nasyceným. Nověji různé studie ukázaly, že ultrafialové světlo vyvolává peroxidaci nenasycených tuků, ale neovlivňuje nasycené, a že k tomu dochází jak v kůži, tak ve zkumavce. Pokusy na králících a studie lidí ukázaly, že množství nenasycených olejů v potravě silně ovlivňuje rychlost, se kterou vzniká stařecká vrásčitá kůže. Nenasycené tuky v kůži jsou hlavním cílem stařeckých a rakovinotvorných účinků ultrafialového světla, i když ne nutně jediným.

Ve čtyřicátých letech se zemědělci pokoušeli používat levný kokosový olej v výkrmu svých zvířat, zjistili ale, že jsou po něm štíhlá, aktivní a hladová. Poté se po několik let používala chemikálie poškozující štítnou žlázu, protože se zjistilo, že dobytek po ní tloustne a současně jí méně, ale pak se zjistilo, že jde o silný karcinogen, který také pravděpodobně způsobuje hypotyreózu u lidí, kteří jedli maso těchto zvířat. Koncem čtyřicátých let se zjistilo, že stejný efekt na štítnou žlázu, díky kterému zvířata tloustnou a žerou méně, mají sójové boby a kukuřice.

Později byl proveden experiment, při kterém byla zvířata krmena dietami, které obsahovaly nízký nebo vysoký obsah tuku, a v různých skupinách pocházel tuk z čistého kokosového oleje, nebo z čistého nenasyceného oleje, nebo z různých směsí těchto dvou olejů. Na konci jejich života byla vyhodnocena obezita zvířat a zjistilo se, že se zvyšuje v přímém poměru nenasyceného oleje ke kokosovému v dietě, a že není závislá na celkovém množství tuku, který zvířata zkonzumovala. Zvířata, která jedla i jen malé množství čistého nenasyceného oleje byla tlustá, a zvířata, která jedla velké množství kokosového oleje byla štíhlá.

Ve třicátých letech se zjistilo, že zvířata na dietě neobsahující nenasycené mastné kyseliny jsou “hypermetabolická”. Na “normálním” množství stravy byla podvyživená a trpěla onemocněním kůže, které bylo připsáno “nedostatku esenciálních mastných kyselin”. Jiní výzkumníci, kteří v té době zkoumali vitamín B6, rozpoznali nemoc jako nedostatek tohoto vitamínu. Byli schopni vyvolat nemoc beztukovou výživou, a vyléčit ji podáním vitamínu B6. Zvířata s rychlejším metabolismem jednoduše potřebovala lepší dietu než “normální”, tukem živená a k rakovině náchylná zvířata.

G. W. Crile se svojí ženou zjistili, že rychlost metabolismu lidí v Yukatánu, kde je kokos základem stravy, je v průměru o 25% rychlejší než metabolismus lidí ve Spojených státech. Lidské tělo se normálně přizpůsobí horkému klimatu zpomalením metabolismu, takže je jasné, že nějaký faktor více než kompenzoval tento očekávaný vliv vysoké teploty prostředí. Lidé jsou tam štíhlí a nedávno bylo pozorováno, že ženy netrpí žádným ze symptomů, které normálně spojujeme s menopauzou.

Již v padesátých letech bylo tedy známo, že nenasycené tuky zpomalují metabolismus a způsobují hypotyreózu. Během následujících několika desetiletí byl studován přesný mechanismus tohoto poškození metabolismu. Nenasycené tuky poškozují mitochondrie, částečně potlačením funkce respiračního enzymu, a částečně obecnými oxidativními škodami. Čím více nenasycených olejů, tím výrazněji potlačují reakci tkáně na hormon štítné žlázy, a transport tohoto hormonu na jeho transportním proteinu.

Rostliny si vyvinuly množství toxinů, kterými se chrání před “predátory”, jako jsou pasoucí se zvířata. Semena obsahují rozmanité toxiny, které působí specificky na enzymy savců, a semenné oleje samy o sobě blokují funkci proteolytických trávicích enzymů v žaludku. Hormon štítné žlázy je formován ve žláze působením proteolytického enzymu, a nenasycené oleje potlačují i jeho funkci. Podobné proteolytické enzymy se podílí na odstraňování krevních sraženin a fagocytóze, a jsou podle všeho těmito oleji také potlačovány.

Stejně jako pravidelná konzumace kokosového oleje, který působí proti potlačujícím efektům nenasycených olejů, “aktivuje” metabolismus, dokáže pravděpodobně obnovit i další potlačené procesy, jako odstraňování krevních sraženin a fagocytózu.

Mozková tkáň je velmi bohatá na komplexní formy tuků. Experiment na březích myších (provedený kolem roku 1978) s dietami bohatými buďto na kokosový olej, nebo na nenasycené oleje, ukázal, že vývoj mozku byl lepší u mladých myší, jejichž matky byly živeny kokosovým olejem. Protože kokosový olej podporuje funkci štítné žlázy, výsledek může jednoduše odrážet rozdíl mezi normálním a hypotyreózním jedincem. V roce 1980 experimentátoři demonstrovali, že mladé krysy živené mlékem obsahujícím sójový olej, zabudovávaly tento olej přímo do svých mozkových buněk, a výsledkem byly strukturálně abnormální buňky.

Během záchvatů dochází k peroxidaci tuků, a antioxidanty jako vitamín E mají částečné protizáchvatové účinky. V současné době je zjišťováno, že peroxidace tuků se podílí na degeneraci nervových buněk u Alzheimerovy nemoci.

Různé frakce kokosového oleje se začínají používat jako “léky” v tom smyslu, že jsou inzerovány jako léčba pro nemoci. Kyselina máselná je používána při léčbě rakoviny, kyseliny laurová a myristová při léčbě virových infekcí, a směs tuků se středně dlouhými řetězci je prodávána na redukci váhy. Přečištění bezpochyby posiluje určité efekty a výsledkem je profitabilní produkt, ale za nepřítomnosti přesnějších znalostí si myslím, že celý přírodní produkt používaný jako normální potravina je nejlepším způsobem, jak chránit zdraví. Mastné kyseliny s krátkým řetězcem mají silný nepříjemný zápach. Během několika dní poté, co jsem snědl malé množství směsi triglyceridů se středně dlouhým řetězcem, vydávala moje kůže výrazný kozlí zápach. Někteří lidé podle všeho tuto reakci nemají a prospěch může převážit zápach, ale tyto věci jednoduše nebyly používány dostatečně dlouho na to, abychom věděli, jestli jsou bezpečné.

Měli bychom si připomenout, že argumenty ve prospěch aspartamu, glutamátu sodného, kyseliny asparagové a tryptofanu - že jsou jako aminokyseliny, které tvoří přírodní bílkoviny - jsou nebezpečně nepravdivé. V případě aminokyselin je rovnováha vším. Kyseliny asparagová a glutamová podporují záchvaty a způsobují poškození mozku, a silně se podílejí na procesu stresem vyvolaného stárnutí mozku, a tryptofan sám je rakovinotvorný. Zacházet s komplexními přírodními produkty způsobem, jakým to dělá farmaceutický průmysl, jako se surovým materiálem, který má být rozebrán při hledání “léků”, je riskantní, protože při hledání specifické chemikálie pro konkrétní nemoc nejsou zároveň hledány související znalosti.

Ačkoliv toxické nenasycené barvířské oleje, obzvláště světlicový, sójový, kukuřičný a lněný, byly prodávány veřejnosti přesně kvůli jejich farmaceutickým efektům, všechny jejich údajné přednosti jsou falešné. Pokud se lidé začnou zajímat o kokosový olej jako o “zdravotní potravinu”, obrovský průmysl semenných olejů na něj zaútočí jako na “neschválený lék”.

I když se o jednotlivých složkách kokosového oleje zjistilo, že mají pozoruhodné fyziologické účinky (například jako antihistaminika, antiseptika, podpora imunity, glukokortikoidní antagonisty, netoxické protirakovinné látky), myslím si, že je důležité vyhýbat se takovým tvrzením o přírodním kokosovém oleji, protože by mohl být velmi jednoduše zakázán jeho dovoz jako “nového léku”, který není “schválený”. Již jsme zažili, jak peníze a propaganda sójového olejového průmyslu eliminovala z amerického trhu dlouho zavedené produkty. Viděl jsem lidi, kteří hubli na dietě skládající se z velkého množství kukuřičných placek smažených v kokosovém oleji, ale tyto placky zmizely z trhu, když byli jejich producenti dotlačeni k používání jiných olejů, navzdory jejich krátké životnosti, která vedla k potřebě přidávat velké množství konzervantů. Výrobci sušenek, keksů, bramborových lupínků a popcornu všichni zažili stejný nátlak.

Debakl se snižováním cholesterolu se po dlouhou dobu zaměřoval na schopnost nenasycených olejů mírně snížit hladinu cholesterolu v krvi. Mechanismus tohoto účinku nebyl po dlouhou dobu znám, což samo o sobě mělo vést k opatrnosti. Nyní je zřejmé, že jde jen o další z toxických účinků, díky kterému játra v obraně zadržují svůj cholesterol, místo aby ho uvolňovala do oběhu. Rozsáhlé studie provedené na lidech poskytují zdrcující důkazy, že kdykoliv je použit nějaký lék, včetně nenasycených olejů, ke snižování hladiny cholesterolu v krvi, úmrtnost se zvyšuje, z množství příčin včetně nehod, ale především na rakovinu.

Od třicátých let je dobře známo, že potlačení funkce štítné žlázy zvedá hladinu cholesterolu v krvi (a zvyšuje úmrtnost na infekce, rakovinu a srdeční onemocnění), zatímco obnovení její funkce přivede hladinu cholesterolu zpět do normálu. V tomto případě nicméně štítná žláza nepotlačuje produkci cholesterolu, ale podporuje jeho konverzi na hormony a žlučové sole. Když štítná žláza funguje správně, množství cholesterolu v krvi vstupující do vaječníků řídí množství progesteronu produkovaného vaječníky, a totéž platí pro všechny steroidy produkující tkáně, jako je kůra nadledvin a mozek. Progesteron a jeho prekurzor, pregnenolon, mají obecně ochranné funkce: protioxidativní, protizáchvatová, protitoxická, protikřečová, protisrážlivá, protirakovinná, podporující paměť, myelinaci, pozornost atd. Každý zásah do tvorby cholesterolu ovlivní všechny tyto extrémně důležité ochranné funkce.

Dostupné důkazy ukazují, že kokosový olej přidávaný pravidelně k vyvážené dietě, snižuje cholesterol na normální hladinu tím, že podporuje jeho konverzi na pregnenolon. (Kokosy obsahují steroidy připomínající pregnenolon, ale ty jsou pravděpodobně takřka zcela odstraněny, když je čerstvý olej promýván vodou, aby se odstranily enzymy, které by olej jinak strávily.) Kokosem se živící kultury z tropů mají konzistentně nižší hladinu cholesterolu než lidé v USA. Každý koho znám, kdo pravidelně používá kokosový olej, má hladinu cholesterolu kolem 160, i když jí na cholesterol bohaté potraviny (vajíčka, mléko, sýry, maso a měkkýše). Říkám lidem, aby jedli sladké ovoce spíše než škroby, pokud chtějí zvýšit svoji produkci cholesterolu, protože fruktóza má tento efekt.

Mnoho lidí se podívá na kokosový olej v jeho tvrdém, bílém stavu, a v důsledku svých znalostí nabytých sledováním televize nebo vystudováním medicínské školy, si ho spojí s na cholesterol bohatým povlakem v tepnách. Tyto usazeniny v tepnách jsou způsobeny převážně peroxidací nenasycených tuků a souvisejí se stresem, protože adrenalin uvolňuje tuky z tukových zásob, a povrch tepen je vystaven vysokým koncentracím krví přenášených materiálů. Kokosový olej ale nemůže existovat v těle v pevném stavu, protože taje při 25 stupních Celsia. (A viskozita složených materiálů není jednoduše otázkou zprůměrování viskozity jejich složek; cholesterol a saturované tuky někdy snižují viskozitu buněčných částí.)

Většina obrazů a metafor souvisejících s kokosovým olejem a cholesterolem, které obíhají v naší kultuře, je falešných a zavádějících. Nabízím protiobraz, který je metaforický, ale pravdivý v tom, že souvisí s peroxidací tuků, která je pro naše těla velice podstatná. Poté, co byla lahev světlicového oleje několikrát otevřena, se několik kapek oleje rozmaže na vnější straně lahve, a začnou být velmi lepkavé a těžko smytelné. Díky této vlastnosti je olej užitečným základem barev a laků, ale tento lak je chemicky příbuzný stařeckému pigmentu, který tvoří na kůži “jaterní skvrny”, a podobným usazeninám v mozku, srdci, tepnách, očních čočkách atd. Obrázek “tvrdého, bílého saturovaného kokosového oleje” není nijak relevantní pro jeho biologické chování, ale obraz “lepkavého lakovitého snadno oxidovatelného nesaturovaného semenného oleje” je vysoce relevantní pro jeho toxicitu.

Schopnost některých saturovaných mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem potlačovat tvorbu tuku v játrech velmi pravděpodobně souvisí s pozitivním vlivem kokosového oleje na štítnou žlázu, protože podporuje používání energie místo jejího skladování. Když játra nevyrábí ze sacharidů tuk, jsou dostupné pro použití nebo k uskladnění ve formě glykogenu. Přechod od nenasycených olejů v potravě ke kokosovému oleji tudíž podporuje několik antistresových procesů a snižuje naši potřebu hormonů nadledvin. Nízká hladina cukru v krvi je základním signálem pro uvolnění těchto hormonů. Nenasycené tuky mají tendenci snižovat hladinu cukru v krvi přinejmenším třemi základními způsoby. Poškozují mitochondrie, čímž oddělují respiraci od výroby energie, což znamená, že palivo je spalováno nadarmo. Potlačují aktivitu respiračního enzymu (přímo a skrze potlačení funkce hormonu štítné žlázy), čímž snižují produkci energie. A mají tendenci přesměrovávat sacharidy do produkce tuku, čímž zvyšují pravděpodobnost stresu a obezity. Pro ty z nás, kteří používají kokosový olej pravidelně, je jednou z nejlépe zaznamenatelných změn schopnost nejíst několik hodin bez pocitu hladu, a cítit hlad bez symptomů hypoglykemie (nízké hladiny cukru v krvi).

Jedním ze stylových způsobů podpory konzumace nenasycených olejů je poukazovat na jejich přítomnost v “buněčných membránách” a tvrdit, že jsou esenciální pro udržování “viskozity membrán”. Jak jsem zmínil dříve, je to schopnost nenasycených olejů a jejich metabolických produktů zasahovat do funkce enzymů a transportních proteinů, která je zodpovědná za mnoho z jejich toxických efektů, takže to není tak, že by jen neškodně tvořily “membrány”. Pravděpodobně se váží na všechny proteiny a některé z nich poškozují, ale z nějakého důvodu je obzvláště přitahují proteolytické a respirační enzymy. (Myslím, že chemie této vazby nám poskytne některé důležité vhledy do fungování organismu. Metchnikofův model, o kterém jsem hovořil jinde, nám může poskytnout představu o tom, jak tyto faktory souvisejí s růstem, fyziologií a stárnutím.)

Nenasycené tuky jsou o něco více rozpustné ve vodě než plně nasycené tuky, takže mají větší sklon koncentrovat se na rozhraních mezi vodou a tuky nebo bílkovinami, v těle ale existuje relativně málo míst, kde tato rozhraní mohou být užitečně a neškodně obývána nenasycenými tuky, a nadbytek začne být od určitého bodu škodlivý. Nechceme, aby se “membrány” tvořily na místech, na kterých by žádné membrány být neměly. Pružnost nebo viskozita buněčného povrchu je extrémně komplexní téma a míra viskozity musí odpovídat funkci buňky. Je zajímavé, že u některých buněk, jako jsou ty v plicních sklípcích, může cholesterol a jedna z mastných kyselin z kokosového oleje zvyšovat viskozitu buněčného povrchu.

Stresové podmínky v mnoha případech snižují strukturální uspořádání v buňkách. Tyto vlivy byly nazvány jako “chaotropní”, nebo-li produkující chaos. V případě červených krevních buněk, které jsou někdy chybně popisovány jako “hemoglobin v buněčné membráně”, je již po dlouhou dobu známo, že peroxidace nenasycených tuků oslabuje buněčnou strukturu a vede k předčasnému zničení buňky. O produktech peroxidace tuků je známo, že jsou “chaotropní”, a že snižují pevnost oblastí buněk považovaných za membrány. Červená krevní buňka má ale ve skutečnosti strukturu podobnou houbě a skládá se z proteinové “kostry”, která (pokud není poškozena oxidací) dokáže držet svůj tvar, a to i když z ní byl odstraněn hemoglobin. Oxidanty poškozují proteinovou strukturu a je to tato strukturální škoda, která zvyšuje “viskozitu” s ní spojených tuků.

Takže je pravděpodobně pravda, že nenasycené oleje v mnoha případech zvyšují “viskozitu membrán”, ale je také nyní jasné, že přinejmenším v některých případech odpovídá tato “viskozita” chaosu poškozené proteinové struktury buňky. (N. V. Gorbunov, “Effect of structural modification of membrane proteins on lipid-protein interactions in the human erythrocyte membrane,” [Vliv strukturální modifikace membránových proteinů na interakci lipid-protein v membránách lidských červených krvinek] Bull. Exp. Biol. & Med. 116(11), 1364-67. 1993.)

Ačkoliv jsem přestal používat nenasycené oleje již před lety a měl jsem za to, že nejsem silně saturován toxickými nenasycenými tuky, když jsem poprvé použil kokosový olej, zaznamenal jsem okamžitou reakci, která mě přesvědčila, že můj metabolismus byl chronicky potlačen něčím, co bylo snadno překonáno “naředěním” nebo molekulární konkurencí. Přidal jsem lžíci kokosového oleje k rýži, kterou jsem měl k večeři, a o půl hodiny později, když jsem si četl, jsem si všiml, že dýchám hlouběji než normálně, a že můj puls je rychlejší, myslím, že asi 98. Po hodině nebo dvou se puls i dýchání vrátily k normálu. Každý den po dva týdny jsem po konzumaci malého množství oleje zaznamenával stejnou reakci, která ale později vymizela, a já jsem zvýšil spotřebu oleje na asi 30 gramů. Jedl jsem stejná jídla jako před tím (včetně litru zmrzliny denně), až na to, že jsem přidával asi 200 nebo 250 kalorií denně v podobě kokosového oleje. Je zřejmé, že zrychlení metabolismu, které jsem zpočátku zažíval, bylo indikací, že moje tělo kompenzuje přítomnost metabolismu potlačujících látek produkcí většího množství hormonu štítné žlázy. Když kokosový olej vliv těchto látek potlačil, zažil jsem okamžik mírné hypertyreózy, nicméně po nějaké době přestal být vliv toxických látek méně výrazný a tělo se přizpůsobilo mírným snížením produkce hormonu štítné žlázy. V průběhu několika dalších měsíců jsem ale byl svědkem toho, jak se moje váha pomalu a vytrvale snižovala. Vážil jsem pětadvacet let trvale 84 kg, ale v průběhu šesti měsíců jsem shodil asi na 79 kg. Zjistil jsem, že konzumace většího množství kokosového oleje snížila mojí hmotnost ještě o několik dalších kil, a snížení jeho konzumace vedlo k jejímu zvýšení. Proti-obezitní efekt kokosového oleje je zřejmý ze všech testů na zvířatech, a také u mých přátel, kteří ho konzumují pravidelně.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kokosový olej
PříspěvekNapsal: stř črc 21, 2010 9:24 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28245
Bydliště: Poděbrady
fdh píše:
Zajímavý článek o kokosovém oleji. Zde je odkaz na originální text: http://pravekadieta.cz/2010/06/.


Kokosový olej
6. 6. 2010 | Nemoci a strava | žádný komentář

Ray Peat (převzato ze stránek autora s jeho svolením)

Již dříve jsem hovořil o mnohých toxických efektech nenasycených olejů, a často jsem zmiňoval, že kokosový olej tyto toxické účinky nemá, i když jich obsahuje určité malé množství. Mnoho lidí mě požádalo, abych o kokosovém oleji něco napsal. Myslel jsem, že bych o něm mohl napsat krátkou knihu, ale uvědomil jsem si, že pro takovou knihu neexistují žádné vhodné distribuční kanály. Pokud se průmyslu semenných olejů podařilo eliminovat z trhu významné potravinové produkty, které používaly kokosový olej sto let, jistě mají také moc zabránit obchodníkům prodávat knihu, která by vážněji poškodila jejich trh. Prozatím pouze nastíním některé za základních předností kokosového oleje.

Nenasycené oleje obsažené v některých tepelně zpracovaných potravinách žluknou již během několika hodin, a to i v ledničce, a jsou zodpovědné za zatuchlou chuť zbytků. (Konzumace mírně zatuchlého jídla není nijak zvlášť škodlivá, protože tytéž oleje budou oxidovat mnohem rychleji, jakmile se dostanou do těla, kde jsou zahřáty a důkladně smíchány s dostatkem kyslíku, a to i když jsou konzumovány čerstvé.) Kokosový olej, který byl skladován rok při pokojové teplotě, byl otestován na přítomnost žluklých olejů, a žádné nebyly nalezeny. Protože bychom mohli očekávat, že malé procento nenasycených olejů přirozeně přítomných v kokosovém oleji žlukne, vypadá to, že nasycené oleje mají antioxidativní účinky. Myslím si, že nízká koncentrace drží nestabilní molekuly nenasycených tuků navzájem oddělené, takže nemohou reagovat v ničivých řetězových reakcích, ke kterým dochází v jiných olejích. Přerušování oxidativních řetězových reakcí je jednou z funkcí antioxidantů, takže je možné, že dostatečné množství kokosového oleje v těle má takovou funkci. Je dobře známo, že kokosový olej přijímaný s potravou snižuje naši potřebu vitamínu E, ale myslím, že jeho antioxidativní role je obecnější, a že má jak přímé, tak i nepřímé antioxidativní účinky.

Kokosový olej je nezvykle bohatý na mastné kyseliny s krátkým a středně dlouhým řetězcem. Kratší délka řetězce umožňuje jeho metabolizaci nez použití karnitinového transportního systému. Mildronate, o kterém jsem mluvil v článku o adaptogenech, chrání buňky před stresem částečně tím, že potlačuje funkci karnitinu, a srovnávací studie ukázaly, že přidání karnitinu má opačný efekt, a podporuje oxidaci nenasycených tuků během stresu, a zvyšuje oxidativní škody v buňkách. Myslím si, že zvýšení míry nasycenosti oxidativního aparátu mastnými kyselinami s krátkým řetězcem má podobný efekt, tedy že tyto dobře rozpustné a mobilní krátké saturované tuky mají při oxidaci přednost, protože nepotřebují karnitinovou dopravu do mitochondrií, a že tato jejich vlastnost potlačuje oxidaci nestabilních peroxidovatelných nenasycených mastných kyselin.

Když Albert Schweitzer provozoval svojí kliniku v tropické Africe, prohlásil, že uběhlo mnoho let, než se setkal s nějakými případy rakoviny, a věřil, že jejich příchod byl způsoben přechodem k evropskému typu stravy. Němečtí výzkumníci ve dvacátých letech ukázali, že myši živené beztukovou dietou prakticky netrpí rakovinou. Mnoho studií od té doby ukázalo velmi těsnou souvislost mezi konzumací nenasycených olejů a výskytem rakoviny.

Krmení zvířete kyselinou linolovou snadno produkuje poškození srdce; ukázalo se, že tato “esenciální” mastná kyselina je srdečním toxinem obsaženým v řepkovém oleji. Přidání nasycených tuků do experimentální, na olej bohaté diety toxické pro srdce, chrání před poškozením buněk srdce.

U pacientů, kteří byli “živeni” nitrožilní emulzí “esenciálních mastných kyselin”, bylo pozorováno potlačení funkce imunitního systému, a díky tomu je jako základ pro nitrožilní tukovou výživu používán kokosový olej, s výjimkou pacientů, kterým byl transplantován orgán. U těchto pacientů je používána emulze nenasycených olejů právě pro jejich schopnost potlačovat imunitní systém.

Na stárnutí, obzvláště stárnutí mozku, je stále více pohlíženo v těsné souvislosti s peroxidací tuků.

Před několika lety jsem potkal staré manžele, kteří od sebe byli vzdáleni pouze několik let, ale žena vypadala mnohem mlaději než její starý vetchý manžel. Ona byla z Filipín a poznamenala, že musí vždy vařit dvě jídla, protože manžel se nedokázal přizpůsobit její tradiční stravě. Třikrát denně připravovala své jídlo na kokosovém oleji. Její zjevné mládí zvýšilo můj zájem o vlastnosti kokosového oleje.

Hartroft a Porta přišli v šedesátých letech s elegantním argumentem pro snížení poměru nenasycených olejů ve prospěch nasycených v dietě (a tudíž i ve tkáních). Demonstrovali, že “stařecké skvrny” se tvoří v závislosti na poměru mezi oxidanty k antioxidantům, vynásobeným poměrem nenasycených olejů k nasyceným. Nověji různé studie ukázaly, že ultrafialové světlo vyvolává peroxidaci nenasycených tuků, ale neovlivňuje nasycené, a že k tomu dochází jak v kůži, tak ve zkumavce. Pokusy na králících a studie lidí ukázaly, že množství nenasycených olejů v potravě silně ovlivňuje rychlost, se kterou vzniká stařecká vrásčitá kůže. Nenasycené tuky v kůži jsou hlavním cílem stařeckých a rakovinotvorných účinků ultrafialového světla, i když ne nutně jediným.

Ve čtyřicátých letech se zemědělci pokoušeli používat levný kokosový olej v výkrmu svých zvířat, zjistili ale, že jsou po něm štíhlá, aktivní a hladová. Poté se po několik let používala chemikálie poškozující štítnou žlázu, protože se zjistilo, že dobytek po ní tloustne a současně jí méně, ale pak se zjistilo, že jde o silný karcinogen, který také pravděpodobně způsobuje hypotyreózu u lidí, kteří jedli maso těchto zvířat. Koncem čtyřicátých let se zjistilo, že stejný efekt na štítnou žlázu, díky kterému zvířata tloustnou a žerou méně, mají sójové boby a kukuřice.

Později byl proveden experiment, při kterém byla zvířata krmena dietami, které obsahovaly nízký nebo vysoký obsah tuku, a v různých skupinách pocházel tuk z čistého kokosového oleje, nebo z čistého nenasyceného oleje, nebo z různých směsí těchto dvou olejů. Na konci jejich života byla vyhodnocena obezita zvířat a zjistilo se, že se zvyšuje v přímém poměru nenasyceného oleje ke kokosovému v dietě, a že není závislá na celkovém množství tuku, který zvířata zkonzumovala. Zvířata, která jedla i jen malé množství čistého nenasyceného oleje byla tlustá, a zvířata, která jedla velké množství kokosového oleje byla štíhlá.

Ve třicátých letech se zjistilo, že zvířata na dietě neobsahující nenasycené mastné kyseliny jsou “hypermetabolická”. Na “normálním” množství stravy byla podvyživená a trpěla onemocněním kůže, které bylo připsáno “nedostatku esenciálních mastných kyselin”. Jiní výzkumníci, kteří v té době zkoumali vitamín B6, rozpoznali nemoc jako nedostatek tohoto vitamínu. Byli schopni vyvolat nemoc beztukovou výživou, a vyléčit ji podáním vitamínu B6. Zvířata s rychlejším metabolismem jednoduše potřebovala lepší dietu než “normální”, tukem živená a k rakovině náchylná zvířata.

G. W. Crile se svojí ženou zjistili, že rychlost metabolismu lidí v Yukatánu, kde je kokos základem stravy, je v průměru o 25% rychlejší než metabolismus lidí ve Spojených státech. Lidské tělo se normálně přizpůsobí horkému klimatu zpomalením metabolismu, takže je jasné, že nějaký faktor více než kompenzoval tento očekávaný vliv vysoké teploty prostředí. Lidé jsou tam štíhlí a nedávno bylo pozorováno, že ženy netrpí žádným ze symptomů, které normálně spojujeme s menopauzou.

Již v padesátých letech bylo tedy známo, že nenasycené tuky zpomalují metabolismus a způsobují hypotyreózu. Během následujících několika desetiletí byl studován přesný mechanismus tohoto poškození metabolismu. Nenasycené tuky poškozují mitochondrie, částečně potlačením funkce respiračního enzymu, a částečně obecnými oxidativními škodami. Čím více nenasycených olejů, tím výrazněji potlačují reakci tkáně na hormon štítné žlázy, a transport tohoto hormonu na jeho transportním proteinu.

Rostliny si vyvinuly množství toxinů, kterými se chrání před “predátory”, jako jsou pasoucí se zvířata. Semena obsahují rozmanité toxiny, které působí specificky na enzymy savců, a semenné oleje samy o sobě blokují funkci proteolytických trávicích enzymů v žaludku. Hormon štítné žlázy je formován ve žláze působením proteolytického enzymu, a nenasycené oleje potlačují i jeho funkci. Podobné proteolytické enzymy se podílí na odstraňování krevních sraženin a fagocytóze, a jsou podle všeho těmito oleji také potlačovány.

Stejně jako pravidelná konzumace kokosového oleje, který působí proti potlačujícím efektům nenasycených olejů, “aktivuje” metabolismus, dokáže pravděpodobně obnovit i další potlačené procesy, jako odstraňování krevních sraženin a fagocytózu.

Mozková tkáň je velmi bohatá na komplexní formy tuků. Experiment na březích myších (provedený kolem roku 1978) s dietami bohatými buďto na kokosový olej, nebo na nenasycené oleje, ukázal, že vývoj mozku byl lepší u mladých myší, jejichž matky byly živeny kokosovým olejem. Protože kokosový olej podporuje funkci štítné žlázy, výsledek může jednoduše odrážet rozdíl mezi normálním a hypotyreózním jedincem. V roce 1980 experimentátoři demonstrovali, že mladé krysy živené mlékem obsahujícím sójový olej, zabudovávaly tento olej přímo do svých mozkových buněk, a výsledkem byly strukturálně abnormální buňky.

Během záchvatů dochází k peroxidaci tuků, a antioxidanty jako vitamín E mají částečné protizáchvatové účinky. V současné době je zjišťováno, že peroxidace tuků se podílí na degeneraci nervových buněk u Alzheimerovy nemoci.

Různé frakce kokosového oleje se začínají používat jako “léky” v tom smyslu, že jsou inzerovány jako léčba pro nemoci. Kyselina máselná je používána při léčbě rakoviny, kyseliny laurová a myristová při léčbě virových infekcí, a směs tuků se středně dlouhými řetězci je prodávána na redukci váhy. Přečištění bezpochyby posiluje určité efekty a výsledkem je profitabilní produkt, ale za nepřítomnosti přesnějších znalostí si myslím, že celý přírodní produkt používaný jako normální potravina je nejlepším způsobem, jak chránit zdraví. Mastné kyseliny s krátkým řetězcem mají silný nepříjemný zápach. Během několika dní poté, co jsem snědl malé množství směsi triglyceridů se středně dlouhým řetězcem, vydávala moje kůže výrazný kozlí zápach. Někteří lidé podle všeho tuto reakci nemají a prospěch může převážit zápach, ale tyto věci jednoduše nebyly používány dostatečně dlouho na to, abychom věděli, jestli jsou bezpečné.

Měli bychom si připomenout, že argumenty ve prospěch aspartamu, glutamátu sodného, kyseliny asparagové a tryptofanu - že jsou jako aminokyseliny, které tvoří přírodní bílkoviny - jsou nebezpečně nepravdivé. V případě aminokyselin je rovnováha vším. Kyseliny asparagová a glutamová podporují záchvaty a způsobují poškození mozku, a silně se podílejí na procesu stresem vyvolaného stárnutí mozku, a tryptofan sám je rakovinotvorný. Zacházet s komplexními přírodními produkty způsobem, jakým to dělá farmaceutický průmysl, jako se surovým materiálem, který má být rozebrán při hledání “léků”, je riskantní, protože při hledání specifické chemikálie pro konkrétní nemoc nejsou zároveň hledány související znalosti.

Ačkoliv toxické nenasycené barvířské oleje, obzvláště světlicový, sójový, kukuřičný a lněný, byly prodávány veřejnosti přesně kvůli jejich farmaceutickým efektům, všechny jejich údajné přednosti jsou falešné. Pokud se lidé začnou zajímat o kokosový olej jako o “zdravotní potravinu”, obrovský průmysl semenných olejů na něj zaútočí jako na “neschválený lék”.

I když se o jednotlivých složkách kokosového oleje zjistilo, že mají pozoruhodné fyziologické účinky (například jako antihistaminika, antiseptika, podpora imunity, glukokortikoidní antagonisty, netoxické protirakovinné látky), myslím si, že je důležité vyhýbat se takovým tvrzením o přírodním kokosovém oleji, protože by mohl být velmi jednoduše zakázán jeho dovoz jako “nového léku”, který není “schválený”. Již jsme zažili, jak peníze a propaganda sójového olejového průmyslu eliminovala z amerického trhu dlouho zavedené produkty. Viděl jsem lidi, kteří hubli na dietě skládající se z velkého množství kukuřičných placek smažených v kokosovém oleji, ale tyto placky zmizely z trhu, když byli jejich producenti dotlačeni k používání jiných olejů, navzdory jejich krátké životnosti, která vedla k potřebě přidávat velké množství konzervantů. Výrobci sušenek, keksů, bramborových lupínků a popcornu všichni zažili stejný nátlak.

Debakl se snižováním cholesterolu se po dlouhou dobu zaměřoval na schopnost nenasycených olejů mírně snížit hladinu cholesterolu v krvi. Mechanismus tohoto účinku nebyl po dlouhou dobu znám, což samo o sobě mělo vést k opatrnosti. Nyní je zřejmé, že jde jen o další z toxických účinků, díky kterému játra v obraně zadržují svůj cholesterol, místo aby ho uvolňovala do oběhu. Rozsáhlé studie provedené na lidech poskytují zdrcující důkazy, že kdykoliv je použit nějaký lék, včetně nenasycených olejů, ke snižování hladiny cholesterolu v krvi, úmrtnost se zvyšuje, z množství příčin včetně nehod, ale především na rakovinu.

Od třicátých let je dobře známo, že potlačení funkce štítné žlázy zvedá hladinu cholesterolu v krvi (a zvyšuje úmrtnost na infekce, rakovinu a srdeční onemocnění), zatímco obnovení její funkce přivede hladinu cholesterolu zpět do normálu. V tomto případě nicméně štítná žláza nepotlačuje produkci cholesterolu, ale podporuje jeho konverzi na hormony a žlučové sole. Když štítná žláza funguje správně, množství cholesterolu v krvi vstupující do vaječníků řídí množství progesteronu produkovaného vaječníky, a totéž platí pro všechny steroidy produkující tkáně, jako je kůra nadledvin a mozek. Progesteron a jeho prekurzor, pregnenolon, mají obecně ochranné funkce: protioxidativní, protizáchvatová, protitoxická, protikřečová, protisrážlivá, protirakovinná, podporující paměť, myelinaci, pozornost atd. Každý zásah do tvorby cholesterolu ovlivní všechny tyto extrémně důležité ochranné funkce.

Dostupné důkazy ukazují, že kokosový olej přidávaný pravidelně k vyvážené dietě, snižuje cholesterol na normální hladinu tím, že podporuje jeho konverzi na pregnenolon. (Kokosy obsahují steroidy připomínající pregnenolon, ale ty jsou pravděpodobně takřka zcela odstraněny, když je čerstvý olej promýván vodou, aby se odstranily enzymy, které by olej jinak strávily.) Kokosem se živící kultury z tropů mají konzistentně nižší hladinu cholesterolu než lidé v USA. Každý koho znám, kdo pravidelně používá kokosový olej, má hladinu cholesterolu kolem 160, i když jí na cholesterol bohaté potraviny (vajíčka, mléko, sýry, maso a měkkýše). Říkám lidem, aby jedli sladké ovoce spíše než škroby, pokud chtějí zvýšit svoji produkci cholesterolu, protože fruktóza má tento efekt.

Mnoho lidí se podívá na kokosový olej v jeho tvrdém, bílém stavu, a v důsledku svých znalostí nabytých sledováním televize nebo vystudováním medicínské školy, si ho spojí s na cholesterol bohatým povlakem v tepnách. Tyto usazeniny v tepnách jsou způsobeny převážně peroxidací nenasycených tuků a souvisejí se stresem, protože adrenalin uvolňuje tuky z tukových zásob, a povrch tepen je vystaven vysokým koncentracím krví přenášených materiálů. Kokosový olej ale nemůže existovat v těle v pevném stavu, protože taje při 25 stupních Celsia. (A viskozita složených materiálů není jednoduše otázkou zprůměrování viskozity jejich složek; cholesterol a saturované tuky někdy snižují viskozitu buněčných částí.)

Většina obrazů a metafor souvisejících s kokosovým olejem a cholesterolem, které obíhají v naší kultuře, je falešných a zavádějících. Nabízím protiobraz, který je metaforický, ale pravdivý v tom, že souvisí s peroxidací tuků, která je pro naše těla velice podstatná. Poté, co byla lahev světlicového oleje několikrát otevřena, se několik kapek oleje rozmaže na vnější straně lahve, a začnou být velmi lepkavé a těžko smytelné. Díky této vlastnosti je olej užitečným základem barev a laků, ale tento lak je chemicky příbuzný stařeckému pigmentu, který tvoří na kůži “jaterní skvrny”, a podobným usazeninám v mozku, srdci, tepnách, očních čočkách atd. Obrázek “tvrdého, bílého saturovaného kokosového oleje” není nijak relevantní pro jeho biologické chování, ale obraz “lepkavého lakovitého snadno oxidovatelného nesaturovaného semenného oleje” je vysoce relevantní pro jeho toxicitu.

Schopnost některých saturovaných mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem potlačovat tvorbu tuku v játrech velmi pravděpodobně souvisí s pozitivním vlivem kokosového oleje na štítnou žlázu, protože podporuje používání energie místo jejího skladování. Když játra nevyrábí ze sacharidů tuk, jsou dostupné pro použití nebo k uskladnění ve formě glykogenu. Přechod od nenasycených olejů v potravě ke kokosovému oleji tudíž podporuje několik antistresových procesů a snižuje naši potřebu hormonů nadledvin. Nízká hladina cukru v krvi je základním signálem pro uvolnění těchto hormonů. Nenasycené tuky mají tendenci snižovat hladinu cukru v krvi přinejmenším třemi základními způsoby. Poškozují mitochondrie, čímž oddělují respiraci od výroby energie, což znamená, že palivo je spalováno nadarmo. Potlačují aktivitu respiračního enzymu (přímo a skrze potlačení funkce hormonu štítné žlázy), čímž snižují produkci energie. A mají tendenci přesměrovávat sacharidy do produkce tuku, čímž zvyšují pravděpodobnost stresu a obezity. Pro ty z nás, kteří používají kokosový olej pravidelně, je jednou z nejlépe zaznamenatelných změn schopnost nejíst několik hodin bez pocitu hladu, a cítit hlad bez symptomů hypoglykemie (nízké hladiny cukru v krvi).

Jedním ze stylových způsobů podpory konzumace nenasycených olejů je poukazovat na jejich přítomnost v “buněčných membránách” a tvrdit, že jsou esenciální pro udržování “viskozity membrán”. Jak jsem zmínil dříve, je to schopnost nenasycených olejů a jejich metabolických produktů zasahovat do funkce enzymů a transportních proteinů, která je zodpovědná za mnoho z jejich toxických efektů, takže to není tak, že by jen neškodně tvořily “membrány”. Pravděpodobně se váží na všechny proteiny a některé z nich poškozují, ale z nějakého důvodu je obzvláště přitahují proteolytické a respirační enzymy. (Myslím, že chemie této vazby nám poskytne některé důležité vhledy do fungování organismu. Metchnikofův model, o kterém jsem hovořil jinde, nám může poskytnout představu o tom, jak tyto faktory souvisejí s růstem, fyziologií a stárnutím.)

Nenasycené tuky jsou o něco více rozpustné ve vodě než plně nasycené tuky, takže mají větší sklon koncentrovat se na rozhraních mezi vodou a tuky nebo bílkovinami, v těle ale existuje relativně málo míst, kde tato rozhraní mohou být užitečně a neškodně obývána nenasycenými tuky, a nadbytek začne být od určitého bodu škodlivý. Nechceme, aby se “membrány” tvořily na místech, na kterých by žádné membrány být neměly. Pružnost nebo viskozita buněčného povrchu je extrémně komplexní téma a míra viskozity musí odpovídat funkci buňky. Je zajímavé, že u některých buněk, jako jsou ty v plicních sklípcích, může cholesterol a jedna z mastných kyselin z kokosového oleje zvyšovat viskozitu buněčného povrchu.

Stresové podmínky v mnoha případech snižují strukturální uspořádání v buňkách. Tyto vlivy byly nazvány jako “chaotropní”, nebo-li produkující chaos. V případě červených krevních buněk, které jsou někdy chybně popisovány jako “hemoglobin v buněčné membráně”, je již po dlouhou dobu známo, že peroxidace nenasycených tuků oslabuje buněčnou strukturu a vede k předčasnému zničení buňky. O produktech peroxidace tuků je známo, že jsou “chaotropní”, a že snižují pevnost oblastí buněk považovaných za membrány. Červená krevní buňka má ale ve skutečnosti strukturu podobnou houbě a skládá se z proteinové “kostry”, která (pokud není poškozena oxidací) dokáže držet svůj tvar, a to i když z ní byl odstraněn hemoglobin. Oxidanty poškozují proteinovou strukturu a je to tato strukturální škoda, která zvyšuje “viskozitu” s ní spojených tuků.

Takže je pravděpodobně pravda, že nenasycené oleje v mnoha případech zvyšují “viskozitu membrán”, ale je také nyní jasné, že přinejmenším v některých případech odpovídá tato “viskozita” chaosu poškozené proteinové struktury buňky. (N. V. Gorbunov, “Effect of structural modification of membrane proteins on lipid-protein interactions in the human erythrocyte membrane,” [Vliv strukturální modifikace membránových proteinů na interakci lipid-protein v membránách lidských červených krvinek] Bull. Exp. Biol. & Med. 116(11), 1364-67. 1993.)

Ačkoliv jsem přestal používat nenasycené oleje již před lety a měl jsem za to, že nejsem silně saturován toxickými nenasycenými tuky, když jsem poprvé použil kokosový olej, zaznamenal jsem okamžitou reakci, která mě přesvědčila, že můj metabolismus byl chronicky potlačen něčím, co bylo snadno překonáno “naředěním” nebo molekulární konkurencí. Přidal jsem lžíci kokosového oleje k rýži, kterou jsem měl k večeři, a o půl hodiny později, když jsem si četl, jsem si všiml, že dýchám hlouběji než normálně, a že můj puls je rychlejší, myslím, že asi 98. Po hodině nebo dvou se puls i dýchání vrátily k normálu. Každý den po dva týdny jsem po konzumaci malého množství oleje zaznamenával stejnou reakci, která ale později vymizela, a já jsem zvýšil spotřebu oleje na asi 30 gramů. Jedl jsem stejná jídla jako před tím (včetně litru zmrzliny denně), až na to, že jsem přidával asi 200 nebo 250 kalorií denně v podobě kokosového oleje. Je zřejmé, že zrychlení metabolismu, které jsem zpočátku zažíval, bylo indikací, že moje tělo kompenzuje přítomnost metabolismu potlačujících látek produkcí většího množství hormonu štítné žlázy. Když kokosový olej vliv těchto látek potlačil, zažil jsem okamžik mírné hypertyreózy, nicméně po nějaké době přestal být vliv toxických látek méně výrazný a tělo se přizpůsobilo mírným snížením produkce hormonu štítné žlázy. V průběhu několika dalších měsíců jsem ale byl svědkem toho, jak se moje váha pomalu a vytrvale snižovala. Vážil jsem pětadvacet let trvale 84 kg, ale v průběhu šesti měsíců jsem shodil asi na 79 kg. Zjistil jsem, že konzumace většího množství kokosového oleje snížila mojí hmotnost ještě o několik dalších kil, a snížení jeho konzumace vedlo k jejímu zvýšení. Proti-obezitní efekt kokosového oleje je zřejmý ze všech testů na zvířatech, a také u mých přátel, kteří ho konzumují pravidelně.

Kokosový olej je ideální tuk a dá se jedině doporučit, což zde dost často dělám.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kokosový olej
PříspěvekNapsal: stř črc 21, 2010 10:04 pm 
Offline

Registrován: pát říj 30, 2009 11:21 pm
Příspěvky: 326
Máte zkušenost i s Ghí? Dost je to taky chváleno, stejně jako kokosový olej.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kokosový olej
PříspěvekNapsal: čtv črc 22, 2010 8:27 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28245
Bydliště: Poděbrady
fdh píše:
Máte zkušenost i s Ghí? Dost je to taky chváleno, stejně jako kokosový olej.

Ghí-přepuštěné máslo zbavené bílkovin je pouze čistý tuk a ze zdravotního hlediska je určitě vhodné v rozumné dávce k běžné konzumaci.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kokosový olej
PříspěvekNapsal: čtv črc 22, 2010 9:26 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
fdh píše:
Máte zkušenost i s Ghí? Dost je to taky chváleno, stejně jako kokosový olej.

Mám Ghí, ale nepoužívam ho moc často, lebo všetkého veľa škodí, tak s mierou. Je to príjemná zmena po rastliinných tukoch. Dostať ho kúpiť v niektorých väčších obchodíkoch so zdravou výživou, v predajni indických špecialít, ale v Rakúsku ho bežne mávajú aj v Bille.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kokosový olej
PříspěvekNapsal: čtv črc 22, 2010 1:51 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
Niečo bližšie o kokosovom oleji:

Kokosový olej panenský
Kokosový olej patří mezi potraviny pro třetí tisíciletí. Znamená to, že díky svému bohatému složení dokáže při pravidelném užívání zmírnit či vyléčit celou řadu onemocnění, které trápí moderního člověka (civilizační nemoci).
Kokosový olej není sladký, proto na něm můžete připravovat jídla všech chutí. Je velmi stabilní, takže se při tepelné úpravě nepřepaluje a nevytváří škodlivé volné radikály. Kokosový olej patří do skupiny nasycených tuků, od ostatních nasycených tuků (především živočišného původu - máslo, sádlo) se ale výrazně odlišuje. Společné má s nimi pouze svou stabilitu a podobnou konsistenci (při nižších teplotách) a proto bývá nazýván "rostlinným sádlem". Studie a ti, co kokosový olej pravidelně užívají, dokazují, že zdravotní potíže spojené s konzumací živočišných tuků nejen kokosový olej nezpůsobuje, ale předchází jim a v případě onemocnění také často tyto nemoci léčí.
Příznivé účinky kokosového oleje můžete začít využívat ihned – bez dramatické změny své životosprávy. Stačí zahrnout kokosový olej do Vašeho běžného života ve dvou jednoduchých krocích:
1. používejte kokosový olej při vaření namísto ostatních rostlinných olejů či přímo jako doplněk stravy (i tak lze přimíchat do jakéhokoli oblíbeného jídla). Minimální denní dávka představuje pro dospělé 1 polévkovou lžíci 1-2x denně, pro děti 1 čajovou lžičku 1-2x denně
2. používejte kokosový olej na pokožku a vlasy

Uchovávat lze v chladu i při pokojové teplotě. Chraňte jej před přímými slunečními paprsky. Pokud je méně než 24°C, kokosový olej tuhne. Je to jeho přirozená vlastnost. Stačí lahvičku ponořit do teplé vody, ztuhlý kokosový tuk rychle zkapalní.

Kokosový olej pomáhá:
· proti zažívacím potížím
Molekuly mastných kyselin obsažených v kokosovém oleji jsou menší a vyžadují méně energie a enzymů pro rozložení na trávení. Jsou stráveny rychle a s minimálním úsilím organismu. Slinivka i trávicí systém jsou mnohem méně zatěžovány. To má velký přínos pro všechny, kdo trpí zažívacími potížemi. Strávit ho dokáží dokonce i předčasně narozená miminka, která nemají dostatečně vyvinuté orgány. Lze užívat i samotný na lžičce před nebo po jídle jako podpora metabolismu.
· proti nadváze
Mastné kyseliny v kokosovém oleji jsou využívány především jako zdroj energie, a proto se neukládají v těle. Je to ideální tuk při redukčních dietách, neboť urychluje metabolismus, čímž umožňuje spotřebovávat více energie, ale zároveň vzbuzuje pocit nasycenosti. Tato dieta spočívá v nahrazení běžně užívaných tuků v jídle kokosovým olejem.
· proti civilizačním nemocem
Mastné kyseliny kokosového oleje pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, neucpávají cévy a pomáhají chránit organismus před srdečními onemocněními, vysokým krevním tlakem, aterosklerózou, mozkovou mrtvicí a dalšími civilizačními nemocemi.
· zvyšuje přirozenou obranyschopnost organismu
Kokosový olej je nejbohatším zdrojem kyseliny laurové v přírodě. Tato kyselina je obsažena v mateřském mléce, je to látka tělu vlastní. Novorozeňata jsou díky ní chráněna proti virům a bakteriím.

V jedné lžíci oleje (15ml) je následující složení mastných kyselin:
Energetická hodnota 0,511 kJ/ 122 cal
Kyselina palmitová 1,39 g
Kyselina stearová 0,3 g
Kyselina myristová 2,58 g
Kyselina laurová 7,13 g
Kokosový olej obsahuje také kyseliny kaprynovou a kapricinovou.

Lék s dlouhou tradicí proti nemocem moderní doby
V krajinách, odkud pochází, se kokosový olej používá jako potravina a zároveň také jako prevence a lék na nejrůznější onemocnění. Výzkumy prováděné vědeckými centry po celém světě (např. Coconut Research Center v Kalifornii) potvrzují, že kokosový olej má mnoho antivirálních a antibakteriálních účinků, díky kterým může pomoci:

+ předejít onemocnění srdce, vysokému krevnímu tlaku, ateroskleróze a mozkové mrtvici
+ předejít cukrovce a zmírnit příznaky a rizika vyvolané touto nemocí
+ růstu zdravých kostí a zubů
+ chránit proti osteoporóze
+ podpořit úbytek nadváhy
+ zneškodnit viry způsobující mononukleózu, chřipku, hepatitidu C, spalničky, opary, AIDS a další nemoci
+ eliminovat příznaky onemocnění slinivky břišní
+ zmírnit problémy s podvýživou a cystickou fibrózou
+ zmírnit příznaky onemocnění žlučníku
+ zmírnit příznaky Crohnovy nemoci a žaludečních vředů
+ zmírnit bolest a podráždění způsobené hemeroidy
+ omezit chronické záněty
+ chránit organismus před rakovinou prsu, tlustého střeva a dalším rakovinám
+ předejít zubním onemocněním a kazivosti zubů
+ předejít předčasnému stárnutí a civilizačním chorobám
+ zmírnit příznaky chronického únavového syndromu
+ zmírnit příznaky zvětšené prostaty
+ snížit množství epileptických záchvatů
+ chránit proti ledvinovým onemocněním a chorobám močových cest
+ předejít onemocnění jater
+ zlikvidovat bakterie způsobující zápal plic, ušní potíže, bolesti v krku, zubní kazy, otravu z jídla, infekce močových cest, meningitidu, kapavku, a další nemoci.
+ zlikvidovat houby a kvasinky způsobující trychofycii, kožní plísně, afty, vyrážky, apod.
+ vypudit nebo zlikvidovat tasemnice, vši a jiné parazity
+ chránit před škodlivým vlivem UV záření na pleť
+ odstranit lupy
Zdravá a hodnotná dětská výživa
Kokosový olej je velmi lehce stravitelný a proto se jako jediný používá do výživy miminek s nedovyvinutými orgány. Díky své vysoké výživové hodnotě je vhodný pro všechny děti, které mají potíže s výživou. Obecně je však vhodný pro všechny, protože přináší zdravější zažívání, nepřetěžuje organismus a tím podporuje lepší vstřebávání důležitých živin.

Lze přidávat do dětských výživ, ovocných pyré, všech druhů kaší, pudinků, do rýže a mnoha dalších pokrmů. Lze na něm také jídlo vařit a smažit, nepřepaluje se a nevytváří volné radikály.

Ochrana dětí proti nemocem
Děti jsou více náchylné k infekčním onemocněním než většina dospělích. Nicméně jsou chráněni určitými látkami pocházejícími z mateřského mléka. Tyto látky - kyselina laurová a kaprinová chrání miminko před virovými onemocněními a budují imunitní systém dítěte. Kyselina laurová má antivirotické a antibakteriální účinky. Tyto kyseliny lze dodávat v podobě kokosového oleje, který je jejich nejbohatším přírodním zdrojem (obsah kys. laurové - až 50%, na druhém místě je máslo se 3%)
Při běžných, ale také při vážnějších onemocněních podávejte dítěti (např. do jídla) 3x denně lžičku kokosového oleje, který zmírní typické symptomy a pomůže dítěti se rychleji zotavit, protože rapidně podpoří jeho imunitní systém a zároveň díky svým antivirotickým účinkům sám bojuje proti virům. Podávejte spolu s léky předepsanými lékařem.( Výzkum byl prováděn např. pro onemocnění zápalem plic)


Kokosový olej panenský
Obsahuje asi 45% mastné kyseliny laurové, zbytek tvoří hlavně kyseliny kaprová, kaprylová a myristová. Všechny mají schopnost narušit lipidové membrány kvasinek, bakterií i virů. Fungují tedy jako přírodní antibiotika. Neobvyklé je, že trávení kokosového oleje se podobá spíš sacharidům. Nepotřebuje žluč ani enzymy slinivky a rozkládá se na glukózu - zdroj energie. Narozdíl od jiných tuků se proto neusazuje v těle. Tráví se ale přeci jen pomaleji než sacharidy, a dodává organismu energii postupně. Právě proto kokosový olej doporučují dietologové lidem, kteří mají problémy s hypoglykemií, potažmo diabetem. Olej totiž vyrovnává náhlé kolísání hladiny cukrů v krvi. Pár lžiček oleje tak dokáže navodit pocit nasycení na několik hodin, což je ideální při redukčních dietách. Takto se lze během hubnutí vyhnout neustálým choutkám na jídlo, které často vedou k dalšímu přejídání. Díky tomu se stal kokosový olej velmi poulární v Americe a Velké Británii. To že jsou MCT z hlediska výživy unikátní substancí dokazuje i jejich přítomnost v mateřském mléce. Mají zde jasný úkol – slouží jako snadno stravitelná výživa kojence, a navíc chrání mladý organismus proti infekcím a parazitům. Každá kojící matka si snadno může přidat kokosový olej do jídelníčku, zlepišit tak kvalitu svého mléka a umožnit dítěti zdravý růst a vývoj. Deriváty kokosového oleje se proto používají v náhražkách mateřského mléka již mnoho let. MCT mají schopnost stimulovat metabolismus, podporují vstřebávání dalších látek, například esenciálních mastných kyselin (EMK). Zdravý organismus si pak vystačí s jejich menším množstvím, což může být při dnešním nedostatku EMK ve stravě velkým přínosem. V péči o tělo:
· má nádhernou jemnou vůni
· je to nejlepší olej na masáže
· zvláčňuje a chrání pokožku
· je skvělý po opalování a po holení
Panenský kokosový olej má ještě další přednosti – je dokonalý jako pleťový a tělový olej, ideální také pro suchou a citlivou pokožku. V zimě ochrání pleť a rty před mrazem, v létě pečuje o kůži po opalování. Má přitom zvláštní schopnost ji regenerovat při spálení. Jeho složení je blízké tukům v pokožce, která proto olej ochotně přijímá a využívá. Kvůli těmto vlastnostem a nádherné vůni patří čistý kokosový olej mezi nejlepší masážní přípravky vůbec. Už prastaré texty z Asie zmiňují použití kokosového oleje při erotických radovánkách a masážích.
Není tuk jako tuk:
Díky složení z nasycených mastných kyselin je kokosový olej velmi odolný proti žluknutí – oxidaci. Právě ta je velkou slabinou rostlinných olejů, které jsou v poslední době masivně doporučovány jako zdraví prospěšné. Je to pravda, pokud se jedná o čerstvé, za studena lisované oleje z rostlinných semen nebo oliv. To, co se však už většina lidí nedozví je, že hodnotné nenasycené mastné kyseliny jsou velmi ochotné reagovat se vzdušným kyslíkem za vzniku volných radikálů. Tento proces urychluje teplota (rafinované oleje, smažení) a světlo. Ještě nebezpečnější je proces ztužování rostlinných olejů – hydrogenizace. Při ní vznikají vysoce toxické trans-mastné kyseliny (TFA). Právě tyto žluklé oleje se podílí na ucpávání tepen a způsobují koronární nemoci. Organismus se jich totiž jen velmi těžko zbavuje. (Vzpomeňte na zbytky olejů na vnějších okrajích pánví, fritéz nebo na odsavačích par. Zoxidované a zatuhlé kapky téměř nelze odstranit). Usazeniny v tepnách jsou tvořené asi z 75% žluklými nenasycenými rostlinnými tuky, zbylá část je převážně cholesterol z živočišné stravy. TFA jsou dnes pokládány za rizikovou látku, takže v USA je povinné uvádění jejich obsahu na obalu výrobků od roku 2006. Kokosový olej je narozdíl od ostatních rostlinných olejů stabilní i při vysokých teplotách (je to olej nasycený, stejně jako sádlo). Je proto velmi vhodný také na smažení a pečení. Tam kde je vůně panenského kokosového oleje nežádoucí se používá rafinovaný ale neztužený kokosový olej. (tvz. RBD – reffined, bleached, deodorized).
Proti bakteriím a parazitům:
Všechny tyto kyseliny působí proti bakteriím, virům a kvasinkám. Kyselina laurová má nejsilnější antivirální efekt, k. kaprylová je vysoce účinná proti kvasinkám. MCT mají specifickou schopnost narušit membrány virů, bakterií, kvasinek a plísní. Ty jsou pak snadno zneškodněny bílými krvinkami. O této vlastnosti kokosového oleje a jeho frakcí se přesvědčily tisíce pacientů s různými infekcemi, kandidou, herpes virem atd. V mnoha případech je vhodné aplikovat kokosový olej jako mast na postižená místa. Jednou z věcí, které si při používání kokosového oleje všimnete je, že potom vydržíte delší dobu bez pocitu hladu. Metabolismus oleje probíhá podobně jako u sacharidů, ale štěpení na glukózu je pozvolnější. Nenastává náhlé vyplavení cukru do krve, a jeho následný rychlý pokles. Tak je tomu v případě konzumace škrobů, cukrů a většího množství ovoce. Tato kolísavost přetěžuje žlázy nadledvinek (při poklesu cukru v krvi vyplavují hormony, čímž dávají signál že tělo potřebuje další přísun jídla). Konzumace kokosového oleje proto stabilizuje hladinu cukru v krvi a snižuje zátěž nadledvinek. (Znakem přetížených nadledvinek jsou tmavé kruhy kolem očí).
Kokosový olej a nadváha:
Panenský kokosový olej je nyní hojně používán jako doplněk stravy při redukci tělesné váhy. Ač se zdá neuvěřitelné, že tuk pomáhá hubnutí, zkušenosti jsou evidentní. Jedním z velkých problémů při hubnutí je JO-JO efekt. Statistiky jsou neúprosné, většina těch, jimž se podaří zhubnout svoji váhu opět naberou, a k tomu ještě něco navíc. Mnoho lidí je schopno držet nějakou dobu dietu, ale po čase ztratí výdrž. Jejich tělo si ale mezitím zvyklo s omezeným přísunem jídla „šetrněji hospodařit“, a potom je schopné ze stejného přísunu potravy ukládat ještě více tuku do zásoby. Navíc jednou z tendencí při dietě je omezit konzumaci tuku na minimum. Ale to je další vratký bod diety. Tuk má ve výživě významnou roli, tělo ho pro svou činnost potřebuje a dobře to ví. A co víc, tuky činí požitek z jídla kompletní, zvýrazňují chutě a hlavně navozují pocit opravdového nasycení. Mnohem efektivnějším způsobem redukce hmotnosti je pozvolná a trvalá změna jídelníčku a životního stylu. Kokosový olej zde může mít velký užitek, pokud jím nahradíme část tuků v jídelníčku. Jak jsme již uvedli, poskytuje dlouhodobější pocit nasycení (pár lžiček oleje může potlačit hlad na několik hodin). Dále, má menší energetickou hodnotu než ostatní tuky. Jeho trávení také probíhá odlišně. Olej stimuluje tělesný metabolismus k „vyšším obrátkám“ a tak pomáhá spalovat více energie. Navíc nezatěžuje štítnou žlázu, jejíž hormony jsou pro vyvážený metabolismus zásadní. Není přitom nijak složité kokosový olej do jídelníčku zařadit, a také nahradit jím běžné rostlinné tuky při vaření.
Kokosový olej je složen z následujích mastných kyselin:

- k. laurová
- k. kaprinová
- k. kaprylová
- k. myristová
Rozpouští se při teplotě nad 25C.
Vhodný také na smažení a pečení (nezahřívat nad tepl. 180C)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kokosový olej
PříspěvekNapsal: čtv črc 22, 2010 3:55 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28245
Bydliště: Poděbrady
Sybilla píše:
Niečo bližšie o kokosovom oleji:

Kokosový olej panenský
Kokosový olej patří mezi potraviny pro třetí tisíciletí. Znamená to, že díky svému bohatému složení dokáže při pravidelném užívání zmírnit či vyléčit celou řadu onemocnění, které trápí moderního člověka (civilizační nemoci).
Kokosový olej není sladký, proto na něm můžete připravovat jídla všech chutí. Je velmi stabilní, takže se při tepelné úpravě nepřepaluje a nevytváří škodlivé volné radikály. Kokosový olej patří do skupiny nasycených tuků, od ostatních nasycených tuků (především živočišného původu - máslo, sádlo) se ale výrazně odlišuje. Společné má s nimi pouze svou stabilitu a podobnou konsistenci (při nižších teplotách) a proto bývá nazýván "rostlinným sádlem". Studie a ti, co kokosový olej pravidelně užívají, dokazují, že zdravotní potíže spojené s konzumací živočišných tuků nejen kokosový olej nezpůsobuje, ale předchází jim a v případě onemocnění také často tyto nemoci léčí.
Příznivé účinky kokosového oleje můžete začít využívat ihned – bez dramatické změny své životosprávy. Stačí zahrnout kokosový olej do Vašeho běžného života ve dvou jednoduchých krocích:
1. používejte kokosový olej při vaření namísto ostatních rostlinných olejů či přímo jako doplněk stravy (i tak lze přimíchat do jakéhokoli oblíbeného jídla). Minimální denní dávka představuje pro dospělé 1 polévkovou lžíci 1-2x denně, pro děti 1 čajovou lžičku 1-2x denně
2. používejte kokosový olej na pokožku a vlasy

Uchovávat lze v chladu i při pokojové teplotě. Chraňte jej před přímými slunečními paprsky. Pokud je méně než 24°C, kokosový olej tuhne. Je to jeho přirozená vlastnost. Stačí lahvičku ponořit do teplé vody, ztuhlý kokosový tuk rychle zkapalní.

Kokosový olej pomáhá:
· proti zažívacím potížím
Molekuly mastných kyselin obsažených v kokosovém oleji jsou menší a vyžadují méně energie a enzymů pro rozložení na trávení. Jsou stráveny rychle a s minimálním úsilím organismu. Slinivka i trávicí systém jsou mnohem méně zatěžovány. To má velký přínos pro všechny, kdo trpí zažívacími potížemi. Strávit ho dokáží dokonce i předčasně narozená miminka, která nemají dostatečně vyvinuté orgány. Lze užívat i samotný na lžičce před nebo po jídle jako podpora metabolismu.
· proti nadváze
Mastné kyseliny v kokosovém oleji jsou využívány především jako zdroj energie, a proto se neukládají v těle. Je to ideální tuk při redukčních dietách, neboť urychluje metabolismus, čímž umožňuje spotřebovávat více energie, ale zároveň vzbuzuje pocit nasycenosti. Tato dieta spočívá v nahrazení běžně užívaných tuků v jídle kokosovým olejem.
· proti civilizačním nemocem
Mastné kyseliny kokosového oleje pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, neucpávají cévy a pomáhají chránit organismus před srdečními onemocněními, vysokým krevním tlakem, aterosklerózou, mozkovou mrtvicí a dalšími civilizačními nemocemi.
· zvyšuje přirozenou obranyschopnost organismu
Kokosový olej je nejbohatším zdrojem kyseliny laurové v přírodě. Tato kyselina je obsažena v mateřském mléce, je to látka tělu vlastní. Novorozeňata jsou díky ní chráněna proti virům a bakteriím.

V jedné lžíci oleje (15ml) je následující složení mastných kyselin:
Energetická hodnota 0,511 kJ/ 122 cal
Kyselina palmitová 1,39 g
Kyselina stearová 0,3 g
Kyselina myristová 2,58 g
Kyselina laurová 7,13 g
Kokosový olej obsahuje také kyseliny kaprynovou a kapricinovou.

Lék s dlouhou tradicí proti nemocem moderní doby
V krajinách, odkud pochází, se kokosový olej používá jako potravina a zároveň také jako prevence a lék na nejrůznější onemocnění. Výzkumy prováděné vědeckými centry po celém světě (např. Coconut Research Center v Kalifornii) potvrzují, že kokosový olej má mnoho antivirálních a antibakteriálních účinků, díky kterým může pomoci:

+ předejít onemocnění srdce, vysokému krevnímu tlaku, ateroskleróze a mozkové mrtvici
+ předejít cukrovce a zmírnit příznaky a rizika vyvolané touto nemocí
+ růstu zdravých kostí a zubů
+ chránit proti osteoporóze
+ podpořit úbytek nadváhy
+ zneškodnit viry způsobující mononukleózu, chřipku, hepatitidu C, spalničky, opary, AIDS a další nemoci
+ eliminovat příznaky onemocnění slinivky břišní
+ zmírnit problémy s podvýživou a cystickou fibrózou
+ zmírnit příznaky onemocnění žlučníku
+ zmírnit příznaky Crohnovy nemoci a žaludečních vředů
+ zmírnit bolest a podráždění způsobené hemeroidy
+ omezit chronické záněty
+ chránit organismus před rakovinou prsu, tlustého střeva a dalším rakovinám
+ předejít zubním onemocněním a kazivosti zubů
+ předejít předčasnému stárnutí a civilizačním chorobám
+ zmírnit příznaky chronického únavového syndromu
+ zmírnit příznaky zvětšené prostaty
+ snížit množství epileptických záchvatů
+ chránit proti ledvinovým onemocněním a chorobám močových cest
+ předejít onemocnění jater
+ zlikvidovat bakterie způsobující zápal plic, ušní potíže, bolesti v krku, zubní kazy, otravu z jídla, infekce močových cest, meningitidu, kapavku, a další nemoci.
+ zlikvidovat houby a kvasinky způsobující trychofycii, kožní plísně, afty, vyrážky, apod.
+ vypudit nebo zlikvidovat tasemnice, vši a jiné parazity
+ chránit před škodlivým vlivem UV záření na pleť
+ odstranit lupy
Zdravá a hodnotná dětská výživa
Kokosový olej je velmi lehce stravitelný a proto se jako jediný používá do výživy miminek s nedovyvinutými orgány. Díky své vysoké výživové hodnotě je vhodný pro všechny děti, které mají potíže s výživou. Obecně je však vhodný pro všechny, protože přináší zdravější zažívání, nepřetěžuje organismus a tím podporuje lepší vstřebávání důležitých živin.

Lze přidávat do dětských výživ, ovocných pyré, všech druhů kaší, pudinků, do rýže a mnoha dalších pokrmů. Lze na něm také jídlo vařit a smažit, nepřepaluje se a nevytváří volné radikály.

Ochrana dětí proti nemocem
Děti jsou více náchylné k infekčním onemocněním než většina dospělích. Nicméně jsou chráněni určitými látkami pocházejícími z mateřského mléka. Tyto látky - kyselina laurová a kaprinová chrání miminko před virovými onemocněními a budují imunitní systém dítěte. Kyselina laurová má antivirotické a antibakteriální účinky. Tyto kyseliny lze dodávat v podobě kokosového oleje, který je jejich nejbohatším přírodním zdrojem (obsah kys. laurové - až 50%, na druhém místě je máslo se 3%)
Při běžných, ale také při vážnějších onemocněních podávejte dítěti (např. do jídla) 3x denně lžičku kokosového oleje, který zmírní typické symptomy a pomůže dítěti se rychleji zotavit, protože rapidně podpoří jeho imunitní systém a zároveň díky svým antivirotickým účinkům sám bojuje proti virům. Podávejte spolu s léky předepsanými lékařem.( Výzkum byl prováděn např. pro onemocnění zápalem plic)


Kokosový olej panenský
Obsahuje asi 45% mastné kyseliny laurové, zbytek tvoří hlavně kyseliny kaprová, kaprylová a myristová. Všechny mají schopnost narušit lipidové membrány kvasinek, bakterií i virů. Fungují tedy jako přírodní antibiotika. Neobvyklé je, že trávení kokosového oleje se podobá spíš sacharidům. Nepotřebuje žluč ani enzymy slinivky a rozkládá se na glukózu - zdroj energie. Narozdíl od jiných tuků se proto neusazuje v těle. Tráví se ale přeci jen pomaleji než sacharidy, a dodává organismu energii postupně. Právě proto kokosový olej doporučují dietologové lidem, kteří mají problémy s hypoglykemií, potažmo diabetem. Olej totiž vyrovnává náhlé kolísání hladiny cukrů v krvi. Pár lžiček oleje tak dokáže navodit pocit nasycení na několik hodin, což je ideální při redukčních dietách. Takto se lze během hubnutí vyhnout neustálým choutkám na jídlo, které často vedou k dalšímu přejídání. Díky tomu se stal kokosový olej velmi poulární v Americe a Velké Británii. To že jsou MCT z hlediska výživy unikátní substancí dokazuje i jejich přítomnost v mateřském mléce. Mají zde jasný úkol – slouží jako snadno stravitelná výživa kojence, a navíc chrání mladý organismus proti infekcím a parazitům. Každá kojící matka si snadno může přidat kokosový olej do jídelníčku, zlepišit tak kvalitu svého mléka a umožnit dítěti zdravý růst a vývoj. Deriváty kokosového oleje se proto používají v náhražkách mateřského mléka již mnoho let. MCT mají schopnost stimulovat metabolismus, podporují vstřebávání dalších látek, například esenciálních mastných kyselin (EMK). Zdravý organismus si pak vystačí s jejich menším množstvím, což může být při dnešním nedostatku EMK ve stravě velkým přínosem. V péči o tělo:
· má nádhernou jemnou vůni
· je to nejlepší olej na masáže
· zvláčňuje a chrání pokožku
· je skvělý po opalování a po holení
Panenský kokosový olej má ještě další přednosti – je dokonalý jako pleťový a tělový olej, ideální také pro suchou a citlivou pokožku. V zimě ochrání pleť a rty před mrazem, v létě pečuje o kůži po opalování. Má přitom zvláštní schopnost ji regenerovat při spálení. Jeho složení je blízké tukům v pokožce, která proto olej ochotně přijímá a využívá. Kvůli těmto vlastnostem a nádherné vůni patří čistý kokosový olej mezi nejlepší masážní přípravky vůbec. Už prastaré texty z Asie zmiňují použití kokosového oleje při erotických radovánkách a masážích.
Není tuk jako tuk:
Díky složení z nasycených mastných kyselin je kokosový olej velmi odolný proti žluknutí – oxidaci. Právě ta je velkou slabinou rostlinných olejů, které jsou v poslední době masivně doporučovány jako zdraví prospěšné. Je to pravda, pokud se jedná o čerstvé, za studena lisované oleje z rostlinných semen nebo oliv. To, co se však už většina lidí nedozví je, že hodnotné nenasycené mastné kyseliny jsou velmi ochotné reagovat se vzdušným kyslíkem za vzniku volných radikálů. Tento proces urychluje teplota (rafinované oleje, smažení) a světlo. Ještě nebezpečnější je proces ztužování rostlinných olejů – hydrogenizace. Při ní vznikají vysoce toxické trans-mastné kyseliny (TFA). Právě tyto žluklé oleje se podílí na ucpávání tepen a způsobují koronární nemoci. Organismus se jich totiž jen velmi těžko zbavuje. (Vzpomeňte na zbytky olejů na vnějších okrajích pánví, fritéz nebo na odsavačích par. Zoxidované a zatuhlé kapky téměř nelze odstranit). Usazeniny v tepnách jsou tvořené asi z 75% žluklými nenasycenými rostlinnými tuky, zbylá část je převážně cholesterol z živočišné stravy. TFA jsou dnes pokládány za rizikovou látku, takže v USA je povinné uvádění jejich obsahu na obalu výrobků od roku 2006. Kokosový olej je narozdíl od ostatních rostlinných olejů stabilní i při vysokých teplotách (je to olej nasycený, stejně jako sádlo). Je proto velmi vhodný také na smažení a pečení. Tam kde je vůně panenského kokosového oleje nežádoucí se používá rafinovaný ale neztužený kokosový olej. (tvz. RBD – reffined, bleached, deodorized).
Proti bakteriím a parazitům:
Všechny tyto kyseliny působí proti bakteriím, virům a kvasinkám. Kyselina laurová má nejsilnější antivirální efekt, k. kaprylová je vysoce účinná proti kvasinkám. MCT mají specifickou schopnost narušit membrány virů, bakterií, kvasinek a plísní. Ty jsou pak snadno zneškodněny bílými krvinkami. O této vlastnosti kokosového oleje a jeho frakcí se přesvědčily tisíce pacientů s různými infekcemi, kandidou, herpes virem atd. V mnoha případech je vhodné aplikovat kokosový olej jako mast na postižená místa. Jednou z věcí, které si při používání kokosového oleje všimnete je, že potom vydržíte delší dobu bez pocitu hladu. Metabolismus oleje probíhá podobně jako u sacharidů, ale štěpení na glukózu je pozvolnější. Nenastává náhlé vyplavení cukru do krve, a jeho následný rychlý pokles. Tak je tomu v případě konzumace škrobů, cukrů a většího množství ovoce. Tato kolísavost přetěžuje žlázy nadledvinek (při poklesu cukru v krvi vyplavují hormony, čímž dávají signál že tělo potřebuje další přísun jídla). Konzumace kokosového oleje proto stabilizuje hladinu cukru v krvi a snižuje zátěž nadledvinek. (Znakem přetížených nadledvinek jsou tmavé kruhy kolem očí).
Kokosový olej a nadváha:
Panenský kokosový olej je nyní hojně používán jako doplněk stravy při redukci tělesné váhy. Ač se zdá neuvěřitelné, že tuk pomáhá hubnutí, zkušenosti jsou evidentní. Jedním z velkých problémů při hubnutí je JO-JO efekt. Statistiky jsou neúprosné, většina těch, jimž se podaří zhubnout svoji váhu opět naberou, a k tomu ještě něco navíc. Mnoho lidí je schopno držet nějakou dobu dietu, ale po čase ztratí výdrž. Jejich tělo si ale mezitím zvyklo s omezeným přísunem jídla „šetrněji hospodařit“, a potom je schopné ze stejného přísunu potravy ukládat ještě více tuku do zásoby. Navíc jednou z tendencí při dietě je omezit konzumaci tuku na minimum. Ale to je další vratký bod diety. Tuk má ve výživě významnou roli, tělo ho pro svou činnost potřebuje a dobře to ví. A co víc, tuky činí požitek z jídla kompletní, zvýrazňují chutě a hlavně navozují pocit opravdového nasycení. Mnohem efektivnějším způsobem redukce hmotnosti je pozvolná a trvalá změna jídelníčku a životního stylu. Kokosový olej zde může mít velký užitek, pokud jím nahradíme část tuků v jídelníčku. Jak jsme již uvedli, poskytuje dlouhodobější pocit nasycení (pár lžiček oleje může potlačit hlad na několik hodin). Dále, má menší energetickou hodnotu než ostatní tuky. Jeho trávení také probíhá odlišně. Olej stimuluje tělesný metabolismus k „vyšším obrátkám“ a tak pomáhá spalovat více energie. Navíc nezatěžuje štítnou žlázu, jejíž hormony jsou pro vyvážený metabolismus zásadní. Není přitom nijak složité kokosový olej do jídelníčku zařadit, a také nahradit jím běžné rostlinné tuky při vaření.
Kokosový olej je složen z následujích mastných kyselin:

- k. laurová
- k. kaprinová
- k. kaprylová
- k. myristová
Rozpouští se při teplotě nad 25C.
Vhodný také na smažení a pečení (nezahřívat nad tepl. 180C)

Kvalitní kokosový tuk je superpotravina s obrovským množstvím prospěšných vlastností a skoro nemá vedlejší škodlivé účinky. Jediné negativum je relativně vysoká cena, což ovšem při tak malém spotřebovávaném množství zase tak velký problém neznamená.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kokosový olej
PříspěvekNapsal: ned srp 15, 2010 5:25 pm 
Offline

Registrován: ned úno 28, 2010 11:25 pm
Příspěvky: 218
Nevadí nijak kokosovému oleji když ho asi vždy 2x denně rozpustím a on zase ztuhne(další dny dělám totéž).Jestli ho to nějak nepoškozuje.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kokosový olej
PříspěvekNapsal: ned srp 15, 2010 5:59 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28245
Bydliště: Poděbrady
Sikora píše:
Nevadí nijak kokosovému oleji když ho asi vždy 2x denně rozpustím a on zase ztuhne(další dny dělám totéž).Jestli ho to nějak nepoškozuje.

Pokud ho rozpouštíte pouze namočením nádoby do teplé vody se zhruba tělesnou teplotou, tak určitě ne. Ovšem vysoké teploty by už vadit mohly.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kokosový olej
PříspěvekNapsal: úte srp 17, 2010 8:03 pm 
Offline

Registrován: úte srp 17, 2010 7:25 pm
Příspěvky: 3
Dobrý deň pán Jarda, myslím, že by Ste mali uviesť na správnu mieru tie bludy , ktoré píšu v tomto vlákne o škodlivosti nenasýtených a polynenasýtených olejov pre ľudské zdravie a o vhodnosti nasýtených olejov- asi ide o nesprávny preklad z angličtiny, inak si to neviem vysvetliť. Medzi polynenasýtené oleje predsa patrí aj ľanový olej ( tiež konopný a ďalšie za studena lisované), ktorý je v inom vlákne ospevovaný ako super zdravý, čo zrejme aj je. Alebo nie? A pokiaľ nie (teda nie je zdravý) , tak všetci nadšení požierači ľanového oleja a vyznavači doktorky Budwigovej ( aj vy osobne ako som vyrozumela) sú už vlastne jednou nohou v hrobe, ktorý si sami vykopali. A nasýtené oleje sú hádam tie, ktoré na nás čakajú v regáloch potravinových obchodov a ide na ne reklama v telke a doviedli nás spolu s margarínmi zdravotne tam, kde sme. Alebo ani to nie? Pripúšťam, že je dokázané, že kokosový olej je medzi nasýtenými tukmi svetlou výnimkou svojimi účinkami na zdravie ale čo s tým paradoxom ľanového oleja v kontexte článku o kokosovom oleji? Ak niekto nemá pred čítaním tohto fóra už aj iné poznatky o problematike, tak z toho celého vyjde navýsosť zmätený a radšej nič užívať nebude. Taktiež ma vie fascinovať, ak sám výrobca ľanového oleja nesprávne uvedie na vignete údaje o zložení svojho výrobku (viď vlákno o ľanovom oleji) - o tej kyseline linolovej a linolénovej sa splieta piate cez deviate , ale ak pripustím, že vyššie percento uvádzaní v literatúre a na nete je snáď správne, potom by kys. linolová mala zodpovedať omega 6 a kys. linolénová omega 3 a to si v tom prípade Agro-el, s.r.o. robí "dobré meno " pre svoj výrobok, keď v zložení uvádza prevahu omega 6 a ľudia to kupujú kvôli omega 3. Nemyslím si inak, že by ich olej bol iný než má byť, len tá ľudská povrchnosť keby nebola.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kokosový olej
PříspěvekNapsal: úte srp 17, 2010 10:04 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28245
Bydliště: Poděbrady
Goci píše:
Dobrý deň pán Jarda, myslím, že by Ste mali uviesť na správnu mieru tie bludy , ktoré píšu v tomto vlákne o škodlivosti nenasýtených a polynenasýtených olejov pre ľudské zdravie a o vhodnosti nasýtených olejov- asi ide o nesprávny preklad z angličtiny, inak si to neviem vysvetliť. Medzi polynenasýtené oleje predsa patrí aj ľanový olej ( tiež konopný a ďalšie za studena lisované), ktorý je v inom vlákne ospevovaný ako super zdravý, čo zrejme aj je. Alebo nie? A pokiaľ nie (teda nie je zdravý) , tak všetci nadšení požierači ľanového oleja a vyznavači doktorky Budwigovej ( aj vy osobne ako som vyrozumela) sú už vlastne jednou nohou v hrobe, ktorý si sami vykopali. A nasýtené oleje sú hádam tie, ktoré na nás čakajú v regáloch potravinových obchodov a ide na ne reklama v telke a doviedli nás spolu s margarínmi zdravotne tam, kde sme. Alebo ani to nie? Pripúšťam, že je dokázané, že kokosový olej je medzi nasýtenými tukmi svetlou výnimkou svojimi účinkami na zdravie ale čo s tým paradoxom ľanového oleja v kontexte článku o kokosovom oleji? Ak niekto nemá pred čítaním tohto fóra už aj iné poznatky o problematike, tak z toho celého vyjde navýsosť zmätený a radšej nič užívať nebude. Taktiež ma vie fascinovať, ak sám výrobca ľanového oleja nesprávne uvedie na vignete údaje o zložení svojho výrobku (viď vlákno o ľanovom oleji) - o tej kyseline linolovej a linolénovej sa splieta piate cez deviate , ale ak pripustím, že vyššie percento uvádzaní v literatúre a na nete je snáď správne, potom by kys. linolová mala zodpovedať omega 6 a kys. linolénová omega 3 a to si v tom prípade Agro-el, s.r.o. robí "dobré meno " pre svoj výrobok, keď v zložení uvádza prevahu omega 6 a ľudia to kupujú kvôli omega 3. Nemyslím si inak, že by ich olej bol iný než má byť, len tá ľudská povrchnosť keby nebola.

To sice píšete správně, ale ono je vůbec otázkou, zda je co vysvětlovat, protože vlastně zdravý tuk neexistuje. Každý tuk, bez ohledu na skladbu kyselin je vlastně škodlivý, protože jde o oddělenou součást určitého přírodního komplexu. Navíc pro každého je paradoxně zdravý vždy takový tuk, který má momentálně deficitní a nazvat tedy jedny tuky zdravé a jiné nezdravé, je z tohoto pohledu nesmysl. Osobně se spíše kloním k názoru se tímto zase tolik nezatěžovat a řešit hlavně teplotu tání jednotlivých tuků s tím, že za nevhodné bych považoval tuky jejichž teplota tání je vyšší, než teplota lidského těla. Zkoumat viněty výrobců není můj koníček a řešit za ně jejich blbost, to již vůbec ne, čili s tím se obraťte na výrobce a snad vám podá nějaké smysluplné vysvětlení. Jinak jako zdroj omega 3 mastné kyseliny můžete vyzkoušet i kachní sádlo, kde se modifikací genetického šlechtění zatím tolik škody nespáchalo a naším předkům sloužilo opravdu dobře a ve Francii dosud slouží.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kokosový olej
PříspěvekNapsal: pát říj 22, 2010 1:48 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Cital som, ze na travenie kokosoveho oleja netreba zlc.

Je teda mozne ho konzumovat den pred ocistou pecene?

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kokosový olej
PříspěvekNapsal: pát říj 22, 2010 9:06 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28245
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Cital som, ze na travenie kokosoveho oleja netreba zlc.

Je teda mozne ho konzumovat den pred ocistou pecene?

To je sice celkem pravda, ale já bych stejně tuky raději nejedl, protože čím více žluči se nastřádá, tím více svinstva se z jater vyloučí a tonu bych ten předcházející den raději podřídil.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kokosový olej
PříspěvekNapsal: ned led 30, 2011 12:27 am 
Offline

Registrován: čtv lis 04, 2010 12:30 pm
Příspěvky: 350
nasla som tento kokosovy olej:
http://www.suncity.sk/kokosovy-olej-tuk ... p-452.html
je velmi podozrivo lacny, no neviem, poznate ho niekto??


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kokosový olej
PříspěvekNapsal: ned led 30, 2011 9:32 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned lis 21, 2010 8:02 pm
Příspěvky: 98
To Sikora.
Nevím, v čem ten olej máte, ale je zbytečné ho pořád všechen rozehřívat. Já jej mám od Jardy v PET lahvi. Vršek jsem uřízl a mohu tedy tuk z lahve vydlabávat. Potřebné množství pak rozehřeju v mističce ve vodní lázni (kastrůlek s horkou vodou). Zrovna jsem dosnídal salát z ananasu a jahod se směsí oříšků, promícháno se sirnou patlanicí a kokosovým olejem...mňammmm...\":-)\"


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 181 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 22 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz