Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je úte čer 28, 2022 6:06 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1811 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 117, 118, 119, 120, 121  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: sob dub 10, 2021 2:36 pm 
Offline

Registrován: úte úno 19, 2013 2:43 am
Příspěvky: 1820
Xion píše:
Alopat píše:
Pro mě rostlinné oleje asi stejně nebudou, je mi po nich horko, což vypadá na okamžité spalování. Zkusil jsem pouhé dvě lžíce ňam ňam olivového Monini v náhradě za tuk mozzarelly light (jinou neměli, chutná mdle a už ji nekoupím) s rajčetem. Živočišné tuky z masa a mléčných bílkovin mi toto nedělají, nejprve se v těle uloží, i když by v tom bylo riziko metabolického syndromu při současném nadměrném příjmu sacharidů. Jediný nasycený tuk, který se metabolizuje přímo v játrech je kokosový.

Kupte si oba, pokud to stihnete, Monini Classico (mírně pálivý, ale neutrální lahodné chuti) a Delicato (jemný, ale výraznější olivové chuťi)
http://letaky.najdislevu.cz/albert-hypermarket/letaksh/26275/6/

Alopat, diky za tip, ale niesom z ceska. A Albert tu uz ani nemame. Ale monini som uz chutnal a nejak zvlast ma nezaujal. Nieje tu nejaka tema o olivovych olejoch? Fakt by ma zaujimalo, ktory ludia z tej zaplavy znaciek kupuju, lebo ja som este nejaky extra dobry z tych lacnych nenasiel, vsetky lepsie idu do penazi.

Z panenských olivových olejů mi chutná italský Monini Classico a řecký Ionis Lesvos. S cenou je to jednoduché, stačí si počkat na pravidelnou slevu anebo za stejnou cenu sehnat dvojnásobné množství vysokoolejového slunečnicového oleje (za studena lisovaný BIO Sungarden až po rafinované Klátovský od Búšlak oil a Oleana na smažení).

https://www.buslakoil.sk/
https://www.zdravyolejzpolabi.cz/slunecnicovy-olej-sungarden-bio-panensky-plast-1-litr
https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001020216066
https://www.nutria.gr/en/ionis-olive-oil/

_________________
http://www.aeronet.news
https://protiproud.info/
https://news-front.info/
https://russian.rt.com/
https://www.naturalnews.com/





Citát: "Nemoc je okem viditelná a elektroakupunkturou měřitelná, i když nemocniční laboratoř mlčí."


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát dub 16, 2021 8:09 am 
Offline

Registrován: ned bře 14, 2021 4:21 pm
Příspěvky: 31
Alopat píše:
Z panenských olivových olejů mi chutná italský Monini Classico a řecký Ionis Lesvos. S cenou je to jednoduché, stačí si počkat na pravidelnou slevu anebo za stejnou cenu sehnat dvojnásobné množství vysokoolejového slunečnicového oleje (za studena lisovaný BIO Sungarden až po rafinované Klátovský od Búšlak oil a Oleana na smažení).

https://www.buslakoil.sk/
https://www.zdravyolejzpolabi.cz/slunecnicovy-olej-sungarden-bio-panensky-plast-1-litr
https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001020216066
https://www.nutria.gr/en/ionis-olive-oil/

Nemá náhodou slunečnicový olej příliš vysoký obsah omega 6 kyselin?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř srp 18, 2021 2:32 pm 
Offline

Registrován: stř zář 21, 2011 9:51 am
Příspěvky: 6
Dobrý den,
měl bych otázku ohledně lněného oleje a patlaniny.

Koupil jsem z agro-el lněný olej - po ochutnání jsem zjistil, že je velmi hořký, to asi poslali zkažený ?
Co tu hořkost může způsobovat ?

Pokud do tvarohu rozmixovaného s olejem a dochuceného lžičkou medu zamíchám ještě trochu jedlé sody, co to se směsí udělá ? Ono to totiž pěkně naběhne a je to velmi chutné :-)
Ale nerad bych si nějak uškodil :-o

Děkuji za vaše názory.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř srp 18, 2021 7:16 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28882
Bydliště: Poděbrady
Pehara píše:
Dobrý den,
měl bych otázku ohledně lněného oleje a patlaniny.

Koupil jsem z agro-el lněný olej - po ochutnání jsem zjistil, že je velmi hořký, to asi poslali zkažený ?
Co tu hořkost může způsobovat ?

Pokud do tvarohu rozmixovaného s olejem a dochuceného lžičkou medu zamíchám ještě trochu jedlé sody, co to se směsí udělá ? Ono to totiž pěkně naběhne a je to velmi chutné :-)
Ale nerad bych si nějak uškodil :-o

Děkuji za vaše názory.

Lehce nahořklý je lněný olej normálně, ale nedovedu posoudit jak moc vy můžete vnímat hořké chutě jako hodně hořké. Přirozená nahořklost a taková oříšková chuť jsou přirozené a ostrá hořkost a stav kdy chuť jako by padá na jazyk to je většinou otázka žluknutí oleje. Pokud jde o tu sodu na to nedovedu odpovědět, naprosto netuším zda a jak může s některou ze složek ve směsi reagovat. Možná pouze dojde k přirozené neutralizaci obsažených kyselin za vzniku bublinek, což by patrně nemusel být problém, ale to pouze teoretizuji.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát srp 20, 2021 11:16 pm 
Offline

Registrován: stř zář 21, 2011 9:51 am
Příspěvky: 6
Jarda píše:
Lehce nahořklý je lněný olej normálně, ale nedovedu posoudit jak moc vy můžete vnímat hořké chutě jako hodně hořké. Přirozená nahořklost a taková oříšková chuť jsou přirozené a ostrá hořkost a stav kdy chuť jako by padá na jazyk to je většinou otázka žluknutí oleje. Pokud jde o tu sodu na to nedovedu odpovědět, naprosto netuším zda a jak může s některou ze složek ve směsi reagovat. Možná pouze dojde k přirozené neutralizaci obsažených kyselin za vzniku bublinek, což by patrně nemusel být problém, ale to pouze teoretizuji.

Děkuji za odpověď. Už jsem olej od nich měl a byl dobrý, tento není. Začali nabízet dvě různé kvality, běžný a bio, tento byl objednán v běžné kvalitě. Tak si dejte pozor a objednávejte asi raději bio, jinak vám mohou poslat stejný sajrajt jako mě. Holt jsem "ušetřil", no :-(
Co se týká sody, výsledný produkt chutná trochu jako syrové těsto které jsme chodili ujídat maminkám když pekli, prostě labůžo :-D


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob srp 21, 2021 6:22 pm 
Offline

Registrován: ned srp 08, 2021 10:25 am
Příspěvky: 28
Pehara píše:
Děkuji za odpověď. Už jsem olej od nich měl a byl dobrý, tento není. Začali nabízet dvě různé kvality, běžný a bio, tento byl objednán v běžné kvalitě. Tak si dejte pozor a objednávejte asi raději bio, jinak vám mohou poslat stejný sajrajt jako mě. Holt jsem "ušetřil", no :-(
Co se týká sody, výsledný produkt chutná trochu jako syrové těsto které jsme chodili ujídat maminkám když pekli, prostě labůžo :-D

Lněný olej se nikdy nesmí péct, pak se stává jedovatým.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon srp 23, 2021 6:40 pm 
Offline

Registrován: ned bře 22, 2020 2:28 pm
Příspěvky: 176
Paracelsus píše:
Lněný olej se nikdy nesmí péct, pak se stává jedovatým.

To je pravda, lněný olej začne být jedovatý dokonce při zahřátí přes 50 stupňů. Lis musí fungovat tak, aby se tahle teplota v žádném případě nepřekročila, cž ne každý lis zvládne.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte pro 07, 2021 9:27 pm 
Offline

Registrován: stř úno 05, 2014 5:02 pm
Příspěvky: 21
Chcela som pouzivat sirnu patlaninu na zabezpecenie dostatku EPA a DHA v organizme, no po dalsom prieskume aj fora, viaceri tvrdite, ze synteza z ALA vacsiny ludi v organizme prakticky nefunguje, alebo zanedbatelne, vzhladom k zabezpeceniu potrebneho mnozstva EPA a DHA. Tvrdi to aj vacsina zahranicnych zdrojov. Je to naozaj tak? Vlastne az potom som si uvedomila ze aj obsah tohto vlakna nehovori o tom, ze sirna patlanina vedie k zabezpeceniu EPA a DHA. Ci sa mylim? (Neda sa mi prestudovat cele vlakno). Mam byt teda v tomto ohlade sklamana, kedze som uz objednala lanovy olej a predsa len sa obzerat po rybom oleji,ktory byva problematicky a drahy, ci mi niekto viete v tomto smere ponunkut pozitivnejsie a zaroven platne informacie? Dakujem krasne


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř pro 08, 2021 2:01 am 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1843
Zuzanya píše:
Chcela som pouzivat sirnu patlaninu na zabezpecenie dostatku EPA a DHA v organizme, no po dalsom prieskume aj fora, viaceri tvrdite, ze synteza z ALA vacsiny ludi v organizme prakticky nefunguje, alebo zanedbatelne, vzhladom k zabezpeceniu potrebneho mnozstva EPA a DHA. Tvrdi to aj vacsina zahranicnych zdrojov. Je to naozaj tak? Vlastne az potom som si uvedomila ze aj obsah tohto vlakna nehovori o tom, ze sirna patlanina vedie k zabezpeceniu EPA a DHA. Ci sa mylim? (Neda sa mi prestudovat cele vlakno). Mam byt teda v tomto ohlade sklamana, kedze som uz objednala lanovy olej a predsa len sa obzerat po rybom oleji,ktory byva problematicky a drahy, ci mi niekto viete v tomto smere ponunkut pozitivnejsie a zaroven platne informacie? Dakujem krasne

Rozhodne nebudte sklamana. S konverziou sa velmi manipuluje, aby sa predavali DHA a EPA doplnky a rybi olej, odjakziva to tak bolo. Robi sa to vacsinou tak, ze sa vyberu (zahraju sa nevedomych) take podmienky, v ktorych je konverzia velmi nizka. A tieto studie a zavery z nich, sa pouziju na manipulovanie ludi a strasenie.
U ludi, ktori nekonzumuju ryby, ani rybi olej, alebo v minimalnom mnozstve a DHA a EPA nedostavaju do tela skoro vobec, funguje konverzia lepsie. U zien , funguje v priemere 2.5x lepsie nez u muzov, co moze suvisiet so zenskymi hormonami. Podobne latky sa inak zhodou okolnosti nachadzaju aj v lanovom semienku. Vobec sa nemusite bat, ako zena, ktora konzumuje ryby len ojedinele, a nebere doplnky s DHA a EPA, ani rybi tuk, a udrzuje si dobry pomer omega-3: omega-6, ste najmenej ohrozena kategoria ludi co sa tyka nizkej konverzie z ALA, a uplne postaci jest sirnu patlaninu obcasne (2x tyzdenne), a obcasne este nejake lanove semienka, alebo chia semienka. To co si strazte, je mnozstvo omega-6 m.k. do tela, a udrzujte ho co najblizsie k pomeru 1:1 - 1:3. (ku omega-6). (Celkovo doporucujem jest polynenasytene mastne kyseliny len vo velmi nizkom mnozstve... presne naopak k tomu, ako sa to doporucuje...a tyka sa to aj v omega-3 mastnych kyselin... a k tomu este udrziavat ten pomer. Takze ak zjete akukovelk z nich, ci omega-3, omega-6 alebo omega-9 vo velkom mnozstve, uz je zle a je to sach -mat... lebo bud si rozladite pomer (ak nedoplnite druhu), alebo, musite to dorovnat velkym mnozstvom tej druhej, aby ste zachranili pomer... obidve riesenia su vlastne skodlive)
U veganov, ktori dlhodobo nekonzumovali rybi olej a ryby, sa zistili lepsie hodnoty konverzie. Praveze narazil som aj na teorie o skodlivosti a predakvovani EPA a DHA, ze telo ich vobec nepotrebuje v takom mnzostve, akom sa tlacia, a je to na skodu. Ak je tato teoria pravdiva, nemozno sa cudovat, ze telo sa konverzii dalsie EPA a DHA brani, a ostava na urovni 1% a menej. Telo je mozno zas inteligentnejsie nez oblbnuty mozog cloveka.

_________________
Prehladne strucne navody fora Zdravi-az


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř pro 08, 2021 11:48 am 
Offline

Registrován: stř úno 05, 2014 5:02 pm
Příspěvky: 21
Velmi pekne dakujem za odpoved Xion, hlavne informacia, ze zeny maju lepsiu konverziu je pre mna nova a potesujuca. Ak Vas mozem poprosit, vedeli by ste mi odporucit nejake dobre (najlepsie odborne) zdroje o tom ostatnom? Mozu byt aj v anglictine. Hlavne ma zaujima to, ze ludia ktori neberu DHA a EPA maju lepsiu konverziu (plati to ozaj v zasadnom rozsahu?), lebo ja som doteraz chcela vsadit na vyvazovaciu strategiu a kombinovat patlaninu s rybim olejom. Ste si touto informaciou isty? A v akej az miere to plati? Zaroven s vami suhlasim, ze omega 3 doplnky su velky biznis a vyskumy na ich podporu a mienka v tomto smere mozu byt naozaj manipulovane. Napriek tomu by som si chcela zaistit dostatocny prisun dha a epa, lebo sa domnievam, ze by mi mohli pomoct ohladne psychiky. Preto stale vaham, ci nevolit kombinovanu strategiu. Zaroven ako pisete, myslim ze uz som niekde citala, ze treba vylepsit pomer omega 3 6, lebo potom je vyuzitelnost dha a epa ovela lepsia a je jej teda potrebne menej, s cim moze patlanina rozhodne pomoct.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř pro 08, 2021 8:35 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1843
Zuzanya píše:
Hlavne ma zaujima to, ze ludia ktori neberu DHA a EPA maju lepsiu konverziu (plati to ozaj v zasadnom rozsahu?),

Vyslo to tak v niektorych studiach o veganoch. Bola tam aj uvaha o tom, ze neberu aj doplnky na bazi rybieho oleja. Zial, bolo by to narocne vsetko prehladavat, bolo to takmer 10 rokov dozadu. Skuste to pohladat, niekedy je dobre vediet aj hypotezu, ako to je ,a podla toho uz hladat ostatne. Ja uz sa tomu nemam cas venovat. Zistil som ako to je a to mi staci. Keby bolo viac casu tak vsetky linky pospisujem, v mnohom by trebalo zorganizovat vlastne studie (to je nerealne strasne drahe). Klame sa tu velmi v tomto odvetvi a aj studiach a tak je velmi tazke dohladat sa k pravde, a hodnovernym zdrojom. Mozte pouzit aj kombinovanu taktiku. Telo bude znizovat konverziu len ked je uz nasytene EPA a DHA, osobne si myslim, takze hrozia Vam maximalne negativne dosledky z predavkovania alebo nadbytocneho odberu. Ovela dolezitejsie je preto ustrazit si pomer, a mnozstvo omega-6. Na toto dajte prioritu, ak Vam mozem poradit. Nieviem preco, vzdy to ludia zvyknu prehliadat a nebrat ako dolezite. Nieje vobec dolezite mnzostvo, ale metabolizmus, efektivita, atd... oni radsej beru vela (vela ALA, vela DHA , vela EPA... a casto nekvalitnej. viac si tym skodia, ako pomozu....a cuduj sa svete, pomer si vobec nestrazia, nepovazuju to za dolezite. Ak Vam mozem poradit, sledujte IBA pomer omega-3 a omega-6, a neberte vela omega-6 (aby to netrebalo dohanat tymi omega-3... omega-3 berte ako sirnu patlaninu (tak aby sa to nezunovalo, ked vam to nechuti, tak 2x do tyzdna).
Viac Vam momentalne neviem poradit, linky nebudu uz aktualne, alebo ani neviem kde ich mam, trvalo by mi to prilis dlho casu prehladavat to. To si chystam, keby som pisal nejaky blog, alebo knihu, ale momentalne maju ine veci ovela vacsiu prioritu, toto som roky dozadu nechal, staci mi cirka to co viem , ostatne veci su v inych veciach, co beru zdravie (energeticke, duchovne, rodinne, emocne, atd... nie strava... strava sa zvykla predcenovat, teda vplyv stravy na zdravie, ovela dolezitejsie su ine veci (uz len ako sa strava rozzuva je dolezitejsie, nez samotne zlozenie stravy, ale zvyklo sa upadavat len na riesenie obsahu stravy, co nieje dobre).
Z casovych dovodov bohuzial nemozem radit hlbsie a dlhsie, tak iba takto, verim ze sa Vam podari vyhladat zaujimave veci, ked mate toto ako voditko, kde asi lezi zlaty stred o celej tej veci. (vychadzam zaroven z mojich celozivotnych skusenosti, ze nemusime konzumovat zvierata, ani ich zabijat, atd... nieje potrebne jest ryby ani rybi tuk, som si isty ale cela ta vec by bola na dlhsie, ale je to tak zariadene, ze nemusime prelievat krv, aby sme prezili a boli zdravi, tym som si isty. Ak ma clovek problemy, ktore sa prejavuju v zdravi , NIKDY to nieje preto, ze nezabija zvierata a nekonzumuje nieco z nich. Vzdy to je ine, alebo sa ten problem da vyriesit bez zabijania zvierat. Ryby niesu vynimkou, nieje to tak zariadene ,aby clovek musel lovit druhe tvory aby prezil (s vynimkou extremnych situacii, ako napriklad mali aj eskimaci, myslim tym, ked je dostatok a hojnost, da sa pestovat, a mierne pasmo kde je hojnost potravy, ktora sa da zabezpecit).
Ak nechcete ist cestou kompletneho vysadenia rybieho oleja, a ryb, na co treba samozrejme guraz postavit sa strachu, ale nechcete ani ostat konzumovat EPA a DHA vo velkom mnozstve, ale nieco si ponechat, pre istotu, pokladam za zlaty stred ostat konzumovat 1 tabletku rybieho oleja tyzdenne, co by malo predstavovat 1 mensiu porciu ryby s obsahom omega-3 tyzdenne, toto mnozstvo podla mna nebude zasadnym sposobom ovplyvnovat konverziu a znizovat ju a pritom ponecha pre istotu aj DHA a EPA v potrave, aby to bolo poistene, ze nieje uplne nulovy vyskyt v strave, z coho ma clovek strach, keby mu nefungovala kvoli niecomu konverzia... toto mnozstvo je stale dostatocne, (ale nesmiete konzumoavt omega-6 m.k. inak si zhorsite pomer), aby ste sa vyhli nejakym najhorsim dosledkom z nedostatku EPA a DHA. (rozhodne je to vsak poddimenzovana davka oproti tomu co sa odporuca, sluziaca len ako "zaloha", minimalna davka (nieco ako u vitaminu C, aby nedoslo ku skorbutu).
Ja to robim zatial presne takto, lebo nemam cas sa tomu uz viac venovat. Ako vravim, su dolezitejsie veci, navyse, potreboval by som vlastne studie, co je nerealne zorganizovat momentalne, tak ma to deprimuje a nevenujem sa tomu uz hlbsie, lebo bez vlastnych studii, kde by mi do toho nemohli kafrat, a robit typicke chyby , logicke analyticke, ktore pokazia celu studiu a neda sa jej doverovat, to nema zmysel. Vela stastia v dalsom patrani.

_________________
Prehladne strucne navody fora Zdravi-az


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv pro 09, 2021 11:49 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28882
Bydliště: Poděbrady
Zuzanya píše:
Chcela som pouzivat sirnu patlaninu na zabezpecenie dostatku EPA a DHA v organizme, no po dalsom prieskume aj fora, viaceri tvrdite, ze synteza z ALA vacsiny ludi v organizme prakticky nefunguje, alebo zanedbatelne, vzhladom k zabezpeceniu potrebneho mnozstva EPA a DHA. Tvrdi to aj vacsina zahranicnych zdrojov. Je to naozaj tak? Vlastne az potom som si uvedomila ze aj obsah tohto vlakna nehovori o tom, ze sirna patlanina vedie k zabezpeceniu EPA a DHA. Ci sa mylim? (Neda sa mi prestudovat cele vlakno). Mam byt teda v tomto ohlade sklamana, kedze som uz objednala lanovy olej a predsa len sa obzerat po rybom oleji,ktory byva problematicky a drahy, ci mi niekto viete v tomto smere ponunkut pozitivnejsie a zaroven platne informacie? Dakujem krasne

Člen Xion myslím shrnul vše podstatné velice dobře a pokud jde o množství PUFA ve stravě je dobré držet celkový příjem PUFA na úrovni 10-15% z celkového příjmu tuků aby nedocházelo k tomu že tělo bude nuceno je přímo pálit jako zdroj energie. Další teorie navíc pracuje s faktem že tělo si dovede přímo tvořit vlastní omega 3 mastné kyseliny a jejich příjem tedy není v zásadě nutný nicméně berme to raději pouze jako teorii a omezit omega 6 mastné kyseliny na minimum vidím určitě jako rozumné opatření.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv pro 09, 2021 12:12 pm 
Offline

Registrován: stř úno 05, 2014 5:02 pm
Příspěvky: 21
Dakujem krasne obom za odpovede.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát úno 25, 2022 10:07 am 
Offline

Registrován: čtv čer 14, 2012 12:25 pm
Příspěvky: 135
Zdravím ,šel by místo tvarohu použít kefír, S tibetské houby mlíko s mléčného automatu,
Myslím třeba Vysraženou část?
Šel by místo lněného oleje ,použít nějaký kvalitní rybí olej.?
Dik


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát úno 25, 2022 4:37 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28882
Bydliště: Poděbrady
Tony210 píše:
Zdravím ,šel by místo tvarohu použít kefír, S tibetské houby mlíko s mléčného automatu,
Myslím třeba Vysraženou část?
Šel by místo lněného oleje ,použít nějaký kvalitní rybí olej.?
Dik

Kefírový tvaroh by problém být asi neměl, ale ten rybáč se mě moc nezdá většinou stojí za prd a pak i ta chuť bude asi trochu jinde.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1811 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 117, 118, 119, 120, 121  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz