Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv bře 28, 2024 12:35 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 346 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: sob led 24, 2015 10:35 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
kov píše:
Zelený nápoj vyzkouším. Jen musím vymyslet jak zajistit, aby mi ty rostliny neočůrával náš pes \":-)\"

My na vsi to nějak neřešíme - tady se toulá zvířat ... Před odšťavňováním jsem plody a listy NIKDY nemyl.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř úno 18, 2015 5:38 am 
Offline

Registrován: pát črc 06, 2012 8:29 pm
Příspěvky: 30
Pár postřehů z nedávno vydané (anglicky 2009, česky 2015) knihy Zelené smoothie od Victorie Boutenko :
Tato paní pije zelené smoothie prakticky denně od roku 2004. Zelené smoothie jako mixovanou kombinaci ovoce + listovou zeleninu víceméně objevila. Píše, že to odkoukala od šimpanzů.

Touto problematikou se dlouhodobě zabývá, napsala o tom několik knih a je přesvědčena, že nutriční složení zelených rostlin odpovídá velmi dobře potřebám člověka. A z pohledu obsahu živin považuje zelené rostliny za nejhodnotnější a pro člověka nejvhodnější potravu. Obsah mnoha minerálů, vitamínů, chlorofylu a dokonce i aminokyselin se zdá být takřka ideálním.

Problémem je, jak těchto rostlin dostat do těla dostatečné množství, dále aby to chutnalo a ještě aby to bylo v takové formě, aby byla zajištěna maximální využitelnost živin.

Proto se zelené rostliny mixují. Z důvodu lepší stravitelnosti a využitelnosti živin. Člověk totiž není schopen tyto rostliny rozkousat na buněčnou úroveň, jako vysokorychlostní mixér. To by kousal hodiny, nebavilo by ho to a ještě by byl za podivína.

Kombinaci s ovocem, zvolila p. Boutenko po různých pokusech hlavně z chuťových důvodů.
Samotná mixovaná listovová zelenina jí nechutnala. A tak se stalo, že bylo zelené smoothie na světě.

Smoothie (mixovaný nápoj) má oproti šťávám dvě výhody (nic proti šťávám - jsou super) :
1) Oxiduje výrazně pomaleji.
2) Je sytější.

Z obou těchto důvodů vyplývá, že není problém si ráno udělat větší množství smoothie do láhve (nebo více láhví) třeba na první polovinu dne. Tuto láhev si vzít sebou do práce a pouze tímto smoothie můžete být zasyceni, aniž by jste hladověli nebo jedli v práci cokoliv dalšího, do odpoledních hodin.

P. Boutenko doporučuje smoothie dělat co nejjednoduší. Např. 1-2 druhy ovoce + 1 druh listové zeleniny.
Nedoporučuje přidávat další ingredience jako semínka, sušené ovoce, rostliné proteiny v prášku, atd., alespoň né často. Kvůli co nejsnadnějšímu strávení.
Já občas přidávám hrst kustovnice, nebo lžičku včelího pylu.

Dále p. Boutenko klade velký důraz na střídání více druhů listové zeleniny a to z následujícího důvodu :
V listové zelenině, ale i v divokých rostlinách, zkrátka ve všem zeleném, co roste, mají být stopy alkaloidů. Tyto alkaloidy mají být ve velkém množství jedovaté a naopak v malém množství mají podporovat imunitní systém. Na tomto principu je údajně založena homeopatie.
Každá rostlina obsahuje jiné alkaloidy, takže se střídáním různých druhů otravě vyhneme.
Konzumujeme-li jeden druh řadu týdnů beze změny, mohou se alkaloidy v těle hromadit a způsobit nežádoucí otravu. Něco takového se prý přihodilo autorce a její dceři v roce 2004, hned zkraje když začaly zelené smoothie pravidelně pít. Pily pořád smoothie z černé toskánské kapusty ze supermarketu a po třech měsících zpozorovaly, že mají méně citlivý obličej. Proto doporučuje střídat co nejvíce druhů zelených rostlin, alespoň 7 druhů a platí to zejména pro ty, co to budou pít po litrech.

Alkaloidy ve vyšších koncetracích prý obsahují byliny a proto je nutné byliny přidávat v menším množství, né příliš často a ideálně v kombinaci s další rostlinou. Ze stejného důvodu se zřejmě nedoporučují pít dlouhodobě bylinkové čaje.

Rovněž naklíčená semena obsahují větší množství alkaloidů a proto autorka doporučuje pouze hrstku 1-2 X týdně. (to moc není \":-(\" , ale nemusíme se tím řídit \":-)\"

Nechci nikoho strašit, jsou to pouze informace od paní, která se tím dlouhodobě zabývá a která je skálopevně přesvědčena o prospěšnosti pravidelné konzumace zeleného smoothie pro lidské zdraví. Celou svojí rodinu úspěšně léčila živou stravou, ale jak to vidí s odstupem, tak tím nejdůležitějším bylo zařazení zeleného smoothie do jídelníčku.

Já sám mám mixér poměrně krátkou dobu, takže zkušenosti teprve získávám, ale když to porovnám s odšťavňováním (mám šnekový Hurom), tak jsem docela nadšenej. Hlavně co se týká rychlosti přípravy, mytí a ta hustší konzistence fakt víc zasytí.
Těším se na jaro a na sběr a poznávání jedlých planých rostlin.

Ještě v krátkosti zpět ke knize. Má 150 stran a je v ní 200 receptů nejen koktejlů, ale i polévek, kaší, pyré a pudinků.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv bře 12, 2015 2:59 pm 
Offline

Registrován: úte bře 18, 2014 11:54 am
Příspěvky: 325
Co pijete v tomto období? Šťáva ze zeleniny z marketů asi nebude pro organismus moc přínosná...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv bře 12, 2015 4:07 pm 
Offline

Registrován: pon bře 25, 2013 4:14 pm
Příspěvky: 126
Vodu (osmotickou), čaje spíše vyjímečně (zejména zázvor) a šťavím kořenovou zeleninu....lepší než nic:-)
a po ránu ořechové/makové mléko, ale základ je pro mě voda (když je mi zima piji teplejší)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned bře 15, 2015 3:46 pm 
Offline

Registrován: pát črc 06, 2012 8:29 pm
Příspěvky: 30
Taky piju hodně vodu a v zimě teplou. Co se týká zeleného, tak ml. ječmen + chlorellu, moringu oleiferu. Existuje celá řada těhle sušenejch zelenejch nápojů např. alfalfa - vojtěška, ml. pšenice, atd. Kromě toho se dá samozřejmě zamrazovat cokoliv, kdo si s tím dá v létě práci. Ale i listovou zeleninu z obchodu si kupuju.
Pravda je, že v zimě je většinou dovážená a že co se týká živin a škodlivin, tak to asi nebude bůhvíco, ale doufám, že obsahuje i něco dobrýho, např. chlorofyl. Opatrnost se nesmí stát posedlostí.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon bře 16, 2015 11:15 am 
Offline

Registrován: úte bře 18, 2014 11:54 am
Příspěvky: 325
Tomass- Ta sušená směs,ale už není ten správný zelený nápoj ale spíš čaj....?
Neničí se mražením ty účinné látky? Na druhou stranu co jiného asi zbývá, je to lepší jak nic.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte bře 24, 2015 11:14 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28242
Bydliště: Poděbrady
kov píše:
Když vidím třeba tento vývojový cyklus parazita napadá mě,jestli by nebylo vhodné ty natrhané rostliny nějak opláchnout-vydesinfikovat. Na to by mohlo fungovat třeba to diskutované MMS.
http://en.wikipedia.org/wiki/Blastocystis

Tak omýt určitě ano a ani MMS nevidím jako problém.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte bře 24, 2015 11:18 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28242
Bydliště: Poděbrady
Tomass píše:
Pár postřehů z nedávno vydané (anglicky 2009, česky 2015) knihy Zelené smoothie od Victorie Boutenko :
Tato paní pije zelené smoothie prakticky denně od roku 2004. Zelené smoothie jako mixovanou kombinaci ovoce + listovou zeleninu víceméně objevila. Píše, že to odkoukala od šimpanzů.

Touto problematikou se dlouhodobě zabývá, napsala o tom několik knih a je přesvědčena, že nutriční složení zelených rostlin odpovídá velmi dobře potřebám člověka. A z pohledu obsahu živin považuje zelené rostliny za nejhodnotnější a pro člověka nejvhodnější potravu. Obsah mnoha minerálů, vitamínů, chlorofylu a dokonce i aminokyselin se zdá být takřka ideálním.

Problémem je, jak těchto rostlin dostat do těla dostatečné množství, dále aby to chutnalo a ještě aby to bylo v takové formě, aby byla zajištěna maximální využitelnost živin.

Proto se zelené rostliny mixují. Z důvodu lepší stravitelnosti a využitelnosti živin. Člověk totiž není schopen tyto rostliny rozkousat na buněčnou úroveň, jako vysokorychlostní mixér. To by kousal hodiny, nebavilo by ho to a ještě by byl za podivína.

Kombinaci s ovocem, zvolila p. Boutenko po různých pokusech hlavně z chuťových důvodů.
Samotná mixovaná listovová zelenina jí nechutnala. A tak se stalo, že bylo zelené smoothie na světě.

Smoothie (mixovaný nápoj) má oproti šťávám dvě výhody (nic proti šťávám - jsou super) :
1) Oxiduje výrazně pomaleji.
2) Je sytější.

Z obou těchto důvodů vyplývá, že není problém si ráno udělat větší množství smoothie do láhve (nebo více láhví) třeba na první polovinu dne. Tuto láhev si vzít sebou do práce a pouze tímto smoothie můžete být zasyceni, aniž by jste hladověli nebo jedli v práci cokoliv dalšího, do odpoledních hodin.

P. Boutenko doporučuje smoothie dělat co nejjednoduší. Např. 1-2 druhy ovoce + 1 druh listové zeleniny.
Nedoporučuje přidávat další ingredience jako semínka, sušené ovoce, rostliné proteiny v prášku, atd., alespoň né často. Kvůli co nejsnadnějšímu strávení.
Já občas přidávám hrst kustovnice, nebo lžičku včelího pylu.

Dále p. Boutenko klade velký důraz na střídání více druhů listové zeleniny a to z následujícího důvodu :
V listové zelenině, ale i v divokých rostlinách, zkrátka ve všem zeleném, co roste, mají být stopy alkaloidů. Tyto alkaloidy mají být ve velkém množství jedovaté a naopak v malém množství mají podporovat imunitní systém. Na tomto principu je údajně založena homeopatie.
Každá rostlina obsahuje jiné alkaloidy, takže se střídáním různých druhů otravě vyhneme.
Konzumujeme-li jeden druh řadu týdnů beze změny, mohou se alkaloidy v těle hromadit a způsobit nežádoucí otravu. Něco takového se prý přihodilo autorce a její dceři v roce 2004, hned zkraje když začaly zelené smoothie pravidelně pít. Pily pořád smoothie z černé toskánské kapusty ze supermarketu a po třech měsících zpozorovaly, že mají méně citlivý obličej. Proto doporučuje střídat co nejvíce druhů zelených rostlin, alespoň 7 druhů a platí to zejména pro ty, co to budou pít po litrech.

Alkaloidy ve vyšších koncetracích prý obsahují byliny a proto je nutné byliny přidávat v menším množství, né příliš často a ideálně v kombinaci s další rostlinou. Ze stejného důvodu se zřejmě nedoporučují pít dlouhodobě bylinkové čaje.

Rovněž naklíčená semena obsahují větší množství alkaloidů a proto autorka doporučuje pouze hrstku 1-2 X týdně. (to moc není \":-(\" , ale nemusíme se tím řídit \":-)\"

Nechci nikoho strašit, jsou to pouze informace od paní, která se tím dlouhodobě zabývá a která je skálopevně přesvědčena o prospěšnosti pravidelné konzumace zeleného smoothie pro lidské zdraví. Celou svojí rodinu úspěšně léčila živou stravou, ale jak to vidí s odstupem, tak tím nejdůležitějším bylo zařazení zeleného smoothie do jídelníčku.

Já sám mám mixér poměrně krátkou dobu, takže zkušenosti teprve získávám, ale když to porovnám s odšťavňováním (mám šnekový Hurom), tak jsem docela nadšenej. Hlavně co se týká rychlosti přípravy, mytí a ta hustší konzistence fakt víc zasytí.
Těším se na jaro a na sběr a poznávání jedlých planých rostlin.

Ještě v krátkosti zpět ke knize. Má 150 stran a je v ní 200 receptů nejen koktejlů, ale i polévek, kaší, pyré a pudinků.

Zajímavé závěry z pozorování, ale dodám, že ne každý dobře snáší vlákninu z divoce rostoucích bylin, mnoho lidí asi spíše upřednostní ty šťávy.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte bře 24, 2015 11:28 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28242
Bydliště: Poděbrady
kov píše:
Co pijete v tomto období? Šťáva ze zeleniny z marketů asi nebude pro organismus moc přínosná...

Tak ono těch možností zase není tak mnoho, mimo zmíněné šťávy, které navíc nemusíte pít koncentrované, ale dají se ředit vodou, můžete třeba bylinné čaje, čistou vodu, nebo třeba pro zlepšení imunity nějaké výluhy z hub, například ganoderma lucidum.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř bře 25, 2015 10:04 pm 
Offline

Registrován: ned bře 25, 2012 9:57 pm
Příspěvky: 501
Bydliště: NMnV
Už sa začína príroda prebúdzať, medvedí cesnak je už veľký, o chvíľu bude toho zeleného vonku až moc.

_________________
Prosím ctených mudrlantov aby na moje komentáre nereagovali.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř bře 25, 2015 11:31 pm 
Offline

Registrován: pát črc 06, 2012 8:29 pm
Příspěvky: 30
kov píše:
Tomass- Ta sušená směs,ale už není ten správný zelený nápoj ale spíš čaj....?
Neničí se mražením ty účinné látky? Na druhou stranu co jiného asi zbývá, je to lepší jak nic.

1) Zelené nápoje, a to včetně sušených - práškových, jako je mladý ječmen mají k čaji hodně daleko. Nic proti čajům, ale tyhle nápoje neprochází varem a díky tomu jsou plný enzymů. Zpracování by mělo probíhat velmi šetrně - sušení do 30°C. Navíc obsahují chlorofyl.
2) Mražení je také poměrně šetrná forma konzervace.
3) Čerstvé živé rostliny z přírody nebo zahrádky jsou jasná první volba. A v zimě si můžete pěstovat něco doma v truhlíku. Ale taky nemusíte.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv bře 26, 2015 12:00 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28242
Bydliště: Poděbrady
Deane píše:
Už sa začína príroda prebúdzať, medvedí cesnak je už veľký, o chvíľu bude toho zeleného vonku až moc.

To máte pravdu, skoro každý den si na procházce se psem kolem Labe pár čerstvých listů schroupám a je to lahoda.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv bře 26, 2015 11:16 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
Deane píše:
Už sa začína príroda prebúdzať, medvedí cesnak je už veľký, o chvíľu bude toho zeleného vonku až moc.

Medvědí česnek je mazec a každému doporučuji se doslova pást, pojídat ho neomezeně a rovnou z louky. Nejde ani tak o zdraví, jakožto o to, že je skvělý, neuvěřitelně chutný, šťavnatý, veselý a organismus blažící.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát bře 27, 2015 7:43 pm 
Offline

Registrován: úte zář 25, 2012 9:55 am
Příspěvky: 166
martina72 píše:
Medvědí česnek je mazec a každému doporučuji se doslova pást, pojídat ho neomezeně a rovnou z louky. Nejde ani tak o zdraví, jakožto o to, že je skvělý, neuvěřitelně chutný, šťavnatý, veselý a organismus blažící.

Ráda bych,ale už vloni jsem ho u nás hledala,letos se o to pokouším zas-a zatím nic.
Zkusím si ho koupit v zahradnictví a pěstovat si ho na zahrdě-snad se mu bude dařit.
Zatím zobu sedmikrásky,už trhám vojtěšku,pampelky,ptačinec a svízel na zelený nápoj


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon bře 30, 2015 12:19 pm 
Offline

Registrován: pát črc 06, 2012 8:29 pm
Příspěvky: 30
Medvědí česnek také nenacházím, přestože courám dost. On totiž neroste všude.
Výskyt v ČR dle Wikipedie :
V Česku to je místy běžný druh, jeho výskyt je však značně nerovnoměrný. Všeobecně je hojnější na Moravě a v severovýchodní části Čech než v jihozápadní části Čech. Nejčastěji roste ve vlhkých živinami bohatších lesích, hlavně luzích.[2] Častější je v nížinách ale občas se vyskytuje až do hor. V některých nížinných luzích a vlhkých dubohabřinách na Moravě se vyskytuje masově.

Podél lesních cest a potoků teď hojně roste Devětsil. Takový krásný hlavičky.
Bohužel není pravděpodobně vhodný do zelených nápojů nebo smoothies. Hledal jsem o něm informace a našel jsem pouze, že se používá hlavně jako obklady na odřeniny a výrony kloubů. Nebo vnitřně formou macerátu pouze po lžičkách. A prý trochu páchne.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 346 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz