Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Kombucha
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=9&t=289
Stránka 24

Autor:  Jarda [ pon črc 27, 2009 10:26 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kombucha

Mat píše:
To sa tá voda z RO tak rýchlo zkazí?
Takže ked si ju večer napustím do hrnca, tak už ráno je zlá, lebo nasala látky obsiahnuté v tom hrnci?
Je preto lepšie ju napúštat iba do skla a hned vypit.
Čo ak si ju vezmem v PET-ke so sebou napr. na výlet. Zkazí sa za tých pár hodín?
Ak áno tak je asi vhodnejšie si kúpit vodu kojeneckú balenú alebo mat túto v sklenenej flaške?
Ďakujem

Osmotická voda pokud je ve skle, tak se nijak nekontaminuje a vydrží docela dlouho. Já si ji točím přímo do 1,5 litrové skleněné konvičky a tím je vytvořena trvalá zásoba, za těchto podmínek s ní nemám žádný problém a vydrží opravdu dlouho.
Ani v PET lahvi se vlastní voda nijak nekazí, ale nasaje do sebe svinstvo z PET materiálu a tím se kontaminuje. Ty vody, co by jste si koupil jsou tím PET materiálem již stejně kontaminované, tak to máte jedno. Nejlepší je skleněná láhev na čistou osmotickou vodu a PET můžete použít pro směs osmotické vody s čerstvou šťávou 1:1, to pak již voda nic nepřijímá, je totiž mineráliemi ze šťávy již zasycena.

Autor:  Jindra [ pon srp 10, 2009 9:47 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kombucha

Jarda píše:
ty šťávy nedělám proto, že mě to baví, nebo bych nemohl sníst celé plody, ale tímto postupem oddělím vlákninu, na níž jsou vázané veškeré kontaminace a vypiji odmořenou šťávu, čímž se vystavuji mnohem nižšímu zamoření, než pokud bych jedl celé plody
Jardo prosím Vás, na základě čeho tvrdíte, že kontaminace jsou vázány na vlákninu? Bylo to nějak laboratorně (či podobně) ověřeno? Nejde o to, že bych Vám nevěřil - toto jsem četl v mnohé literatuře, ovšem časem jsem se setkal i s tvrzením, že tomu tak není. Sice tomu stále věřím, že čerstvě vylisovaná šťáva je skutečně odmořená, jak tu píšete, ale ověřoval to někdy někdo nějak? Díky!

Autor:  Jarda [ pon srp 10, 2009 8:03 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kombucha

Jindra píše:
Jardo prosím Vás, na základě čeho tvrdíte, že kontaminace jsou vázány na vlákninu? Bylo to nějak laboratorně (či podobně) ověřeno? Nejde o to, že bych Vám nevěřil - toto jsem četl v mnohé literatuře, ovšem časem jsem se setkal i s tvrzením, že tomu tak není. Sice tomu stále věřím, že čerstvě vylisovaná šťáva je skutečně odmořená, jak tu píšete, ale ověřoval to někdy někdo nějak? Díky!

To, aby mi někdo slepě věřil, je to poslední, co bych chtěl, vždy každému radím nevěřit nikomu a ničemu kromě sama sebe a veškeré informace přijímat pouze na základě vyhodnocení vlastním mozkem s použitím selektivní logiky. Jinak tímto se zabýval Dr. Norman Walker a píše to ve svých knihách. Věřím mu docela dost, protože již věk, kterého se dožil, je dostatečným argumentem, že dělal dost věcí pořádně a dobře.

Autor:  Veverka [ pát bře 05, 2010 9:14 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kombucha

Kombuchu jsme doma měli do nedávna. Naše babi ji měla ráda, ale přeslazovala to klasickým cukrem a poněvač mi to pak pily i děti, kde tedy měly svou nasazenou sklenici se Stívií, ale bylo mi to houby platné , tak jsem ju darovala.
Dnes používám jen Tibetskou houbu a tibi krystaly. Ty jsou pro mne přijatelnější - připravuji je z ovocných i zeleninových šťáv a je to zas prima osvěžení.

Autor:  Jarda [ pát bře 05, 2010 10:07 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kombucha

Veverka píše:
Kombuchu jsme doma měli do nedávna. Naše babi ji měla ráda, ale přeslazovala to klasickým cukrem a poněvač mi to pak pily i děti, kde tedy měly svou nasazenou sklenici se Stívií, ale bylo mi to houby platné , tak jsem ju darovala.
Dnes používám jen Tibetskou houbu a tibi krystaly. Ty jsou pro mne přijatelnější - připravuji je z ovocných i zeleninových šťáv a je to zas prima osvěžení.

Ta kombucha i ten normální cukr docela slušně rozloží, ale nesmí ho být moc. Sám jsem ji kdysi pěstoval a bylo to opravdu dobré, ale nyní již ji nemám. Jinak má jiné složení výsledných bakteriálních kultur, které je mnohem méně prospěšné pro lidský organizmus,
než kefír a tibi.

Autor:  Veverka [ sob bře 06, 2010 9:29 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kombucha

Jarda píše:
Ta kombucha i ten normální cukr docela slušně rozloží, ale nesmí ho být moc. Sám jsem ji kdysi pěstoval a bylo to opravdu dobré, ale nyní již ji nemám. Jinak má jiné složení výsledných bakteriálních kultur, které je mnohem méně prospěšné pro lidský organizmus,
než kefír a tibi.

Děkuji. Takže se vlastně nic nestalo, když ji dále pěstovat nebudeme a zůstaneme u svého osvědčeného.

Autor:  Emidlo [ pon bře 08, 2010 3:01 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kombucha

Dobrý den, kombuchu jsme doma měli a přišla nám moc kyselá. Pořídila jsem si tibi krystaly a jsem daleko spokojenější. Chutnají nám v obocných šťávách mnohem lépe. Teď jsem sehnala i Tibetskou houbu a to bude báječné. Jen to kozí mlíčko...... \":)\"

Autor:  Veverka [ pon bře 08, 2010 3:32 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kombucha

Emidlo píše:
Dobrý den, kombuchu jsme doma měli a přišla nám moc kyselá. Pořídila jsem si tibi krystaly a jsem daleko spokojenější. Chutnají nám v obocných šťávách mnohem lépe. Teď jsem sehnala i Tibetskou houbu a to bude báječné. Jen to kozí mlíčko...... \":)\"

Také jsem se tu dozvěděla, že Tibetská houba a Tibi krystaly jsou pro organismus prospěšnější. Tibi krystaly pěstuji už snad ve všech šťávách a obměňuji příchutě podle dostupnosti dané ročním obdobím. Na kozí mlíčko jsem Vám odepsala v jiném sloupečku.

Autor:  Emidlo [ pon bře 08, 2010 8:09 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kombucha

Veverka píše:
Také jsem se tu dozvěděla, že Tibetská houba a Tibi krystaly jsou pro organismus prospěšnější. Tibi krystaly pěstuji už snad ve všech šťávách a obměňuji příchutě podle dostupnosti dané ročním obdobím. Na kozí mlíčko jsem Vám odepsala v jiném sloupečku.

já poreferuji tibi krystaly. nemám mliko \":(\"

Autor:  Veverka [ pon bře 08, 2010 9:40 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kombucha

Emidlo píše:
já poreferuji tibi krystaly. nemám mliko \":(\"

Tibi krystaly jsou také báječné. Dají se použít na mnoho způsobů zeleninových i ovocných a stále máte ,,nové pítí ".
Houbička je fajn, nemám pocit, že by mi chybělo kravské mléko / toho jsem si užila hodně jako malá holka /. Kozí jej plně nahradí.

Autor:  Emidlo [ stř bře 10, 2010 8:22 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kombucha

Emidlo píše:
já poreferuji tibi krystaly. nemám mliko \":(\"

Navrhuji opět pohledat po netu a najdete určitě. ,,Vyrojilo" se jich spousty.

Autor:  Veverka [ stř bře 10, 2010 9:16 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kombucha

Emidlo píše:
Emidlo píše:
já poreferuji tibi krystaly. nemám mliko \":(\"

Navrhuji opět pohledat po netu a najdete určitě. ,,Vyrojilo" se jich spousty.

Koukám, že už si píšete i sama se sebou. Nudíte se ? \":twisted:\"

Autor:  aerokh [ čtv črc 14, 2011 11:55 am ]
Předmět příspěvku:  Kombucha

četla jsem že Kombucha nesmí přijít do styku s kovem, myslíte si, že vadí když čaj vařím v nerezovém hrnci, nechám ho pak nadále vychladnout, chladnější naliju do plastové misky a když teplota čaje klesne pod 30 teprve pak liji do sklenice ke kombuchové násadě?
četla jsem, že je pro kombuchu a její růst lepší černý čaj...vadí když jsem na násadu použila směs černého a zeleného čaje 1:1? Je to druhý den od násady..tak doufám, že se mi kombucha podaří vypěstovat...

Autor:  Igi [ čtv črc 14, 2011 3:36 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kombucha

aerokh píše:
četla jsem že Kombucha nesmí přijít do styku s kovem, myslíte si, že vadí když čaj vařím v nerezovém hrnci, nechám ho pak nadále vychladnout, chladnější naliju do plastové misky a když teplota čaje klesne pod 30 teprve pak liji do sklenice ke kombuchové násadě?
četla jsem, že je pro kombuchu a její růst lepší černý čaj...vadí když jsem na násadu použila směs černého a zeleného čaje 1:1? Je to druhý den od násady..tak doufám, že se mi kombucha podaří vypěstovat...

Myslím, že pokud se ta kombucha přímo nedotkne kovu, tak nevadí v čem tu vodu na čaj vaříte, to by se musely do vody uvolnit částečky toho hrnce aby to vadilo \":-D\"

Autor:  Jarda [ pát črc 15, 2011 8:39 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kombucha

aerokh píše:
četla jsem že Kombucha nesmí přijít do styku s kovem, myslíte si, že vadí když čaj vařím v nerezovém hrnci, nechám ho pak nadále vychladnout, chladnější naliju do plastové misky a když teplota čaje klesne pod 30 teprve pak liji do sklenice ke kombuchové násadě?
četla jsem, že je pro kombuchu a její růst lepší černý čaj...vadí když jsem na násadu použila směs černého a zeleného čaje 1:1? Je to druhý den od násady..tak doufám, že se mi kombucha podaří vypěstovat...

Ten jiný čaj určitě nevadí, ale osobně bych ten nerez na to nepoužíval, sice ji to ihned nezničí, ale určitě jí to také nebude dělat moc dobře. Do vody se totiž z nerezu stále něco uvolňuje, specielně čaj je dost agresivní a vytáhne toho asi docela dost, raději ten čaj dělejte ve skle, nebo ve smaltu.

Stránka 24 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/