Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Odšťavňovače a ostatní přístroje-zkušenosti
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=9&t=279
Stránka 9595

Autor:  OndraVy [ úte říj 13, 2020 12:05 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Odšťavňovače a ostatní přístroje-zkušenosti

Já mám tento https://komparito.cz/produkt/sencor-sje-1005/ a po půl roce stále velká spokojenost

Autor:  Kavánek [ pon kvě 24, 2021 11:54 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Odšťavňovače a ostatní přístroje-zkušenosti

Přečetl snad celé toto vlákno, a nakonec po létech odkládání jsem se odhodlal zakoupit odšťavňovač, výběr padl na Sana Juicer 828, který mi k mé spokojenosti již nějaký ten měsíc slouží. Není to sice nějaká americká raketa, ale svou práci zvládne. Celé mne to tak nadchlo, že jsem začal odšťavňovač vše, co se mi dostalo pod ruku. Oblíbil jsem si mrkev a nebo červenou řepu. Nejvíce jsem však propadl obyčejné pampelišce, když tam přidám i pár květů, je to celkem chutný nápoj, navíc pampeliška je všude zdarma a když ji utrhnete někde v lese, je celkem slušná jistota, že to vyrostlo bez chemikálií pana Babiše.

Měl bych však dotaz ohledně prospěšnosti zejména ovocných šťáv. Nedávno jsem slyšel rozhovor s léčitelem Milanem Calábkem. Kde právě tyto šťávy označil za kontraproduktivní, jelikož na to lidské tělo není zvyklé. Obsahují totiž fruktózu a ta bez vlákniny jde ihned do jater a tam to dělá neplechu. Zdá se mi to celkem logické, ale možná přehnané. Bude tedy vadit když si ráno odšťavím 3 mrkve či trs pampelišek? Držím se pravidla dobrého pomálu a na litry to nepiju.

Autor:  Jarda [ úte kvě 25, 2021 8:44 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Odšťavňovače a ostatní přístroje-zkušenosti

[quote="Kavánek":2ttjhq7a]Přečetl snad celé toto vlákno, a nakonec po létech odkládání jsem se odhodlal zakoupit odšťavňovač, výběr padl na Sana Juicer 828, který mi k mé spokojenosti již nějaký ten měsíc slouží. Není to sice nějaká americká raketa, ale svou práci zvládne. Celé mne to tak nadchlo, že jsem začal odšťavňovač vše, co se mi dostalo pod ruku. Oblíbil jsem si mrkev a nebo červenou řepu. Nejvíce jsem však propadl obyčejné pampelišce, když tam přidám i pár květů, je to celkem chutný nápoj, navíc pampeliška je všude zdarma a když ji utrhnete někde v lese, je celkem slušná jistota, že to vyrostlo bez chemikálií pana Babiše.

Měl bych však dotaz ohledně prospěšnosti zejména ovocných šťáv. Nedávno jsem slyšel rozhovor s léčitelem Milanem Calábkem. Kde právě tyto šťávy označil za kontraproduktivní, jelikož na to lidské tělo není zvyklé. Obsahují totiž fruktózu a ta bez vlákniny jde ihned do jater a tam to dělá neplechu. Zdá se mi to celkem logické, ale možná přehnané. Bude tedy vadit když si ráno odšťavím 3 mrkve či trs pampelišek? Držím se pravidla dobrého pomálu a na litry to nepiju.[/quote:2ttjhq7a]
Tak fruktóza může opravdu zatěžovat

Autor:  Alopat [ pát dub 29, 2022 8:13 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Odšťavňovače a ostatní přístroje-zkušenosti

Tato ovocná šťáva je redukovaná (odpařená) jako na doma vařený sirup. Místo dříve používané kyseliny sorbové - Petolu měnícího šmak a chuťově ostrých kyselin - citronové a benzoové známých z limonád, je zde vedle přislazení cukrem jako konzervant použit pouze kyselý Vitamín C. Vzhledem k vysokému obsahu koncentrované ovocné složky používám ředění 1:9, což je úžasné. Bohužel, bezinkovou šťávu z čerstvých květů a zralých bobulí si prozatím musíme vyrábět sami.

BIO KONCENTRÁT Z ČERNÉHO RYBÍZU
https://offers.kd2.org/cs/cz/lidl/pjdpK/

Kyselina sorbová – pomocník nebo hrozba?
https://www.bezpecnostpotravin.cz/kysel ... rozba.aspx

Autor:  Jarda [ čtv kvě 05, 2022 7:30 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Odšťavňovače a ostatní přístroje-zkušenosti

Alopat píše:
Tato ovocná šťáva je redukovaná (odpařená) jako na doma vařený sirup. Místo dříve používané kyseliny sorbové - Petolu měnícího šmak a chuťově ostrých kyselin - citronové a benzoové známých z limonád, je zde vedle přislazení cukrem jako konzervant použit pouze kyselý Vitamín C. Vzhledem k vysokému obsahu koncentrované ovocné složky používám ředění 1:9, což je úžasné. Bohužel, bezinkovou šťávu z čerstvých květů a zralých bobulí si prozatím musíme vyrábět sami.

BIO KONCENTRÁT Z ČERNÉHO RYBÍZU
https://offers.kd2.org/cs/cz/lidl/pjdpK/

Kyselina sorbová – pomocník nebo hrozba?
https://www.bezpecnostpotravin.cz/kysel ... rozba.aspx

Zajímavé info a myslím že z pohledu léčivých složek to bude opravdu přínosné.

Autor:  xdvos03 [ ned črc 16, 2023 2:44 pm ]
Předmět příspěvku:  řapíkatý celer - odšťavení - zanesení sítka bílou vrstvou ??

Dobrý den,
ráda bych Vás požádala o radu, zda máte stejnou/podobnou zkušenost nebo znáte nějakého chemika, který by pomohl.
Doma již asi 2 měsíce odšťavňujeme řapíkatý celer, máme načtené knihy od Antonyho Williama, kde ho velmi doporučuje kvůli solím sodíku a minerálům.
Odšťavňujeme v odstředivém odšťavňovači, ale i když HNED umyjeme nádoby i sítko, usazují se nám nějaké ty minerály na všech povrchách, které na přístroji jsou - na fotce je sběrač šťávy a sítko. Sama bych nikdy nevěřila, že je to možné, ale opravdu. Roztok kyseliny citronové, kterým perfektně odvápňujeme třeba varnou konvici v tomto případě nepomáhá ani trochu.
Na tom sběrači šťávy, který má být původně průhledný :-)) to ani tak nevadí, ale usazeniny na tom sítku mi dělají těžkou hlavu, protože se pak jeho účinnost snižuje, až už bude tak zanesené, že bude k ničemu.
Ráda bych se Vás tedy zeptala, zda s tím máte nějakou zkušenost, zda byste mi mohli poradit nebo dát nějaký tip, případně zda znáte třeba nějakého "chemika" s otevřenou myslí, co by dokázal poradit? Jsem z Prahy, kdyby bylo třeba někam přivézt vzorek té usazeniny, vypadá jako vodní kámen.
Vygooglovala jsem si minerály v řapíkatém celeru (hořčík, vápník, křemík, zinek, draslík, sodík, železo )
ale nemám ponětí, co z toho se tam může usazovat. Antony píše o těch sodíkových solích, ale nevím, jak se k tomu postavit.
Tak mě napadlo, obrátit se na někoho, kdo s tím třeba nějaké zkušenosti má.
Moc děkuji za jakýkoli názor, radu, námět, cokoli.
Dvořáková

Přílohy:
20230715_101308.jpg
20230715_101308.jpg [ 431.21 KiB | Zobrazeno 7296 krát ]
20230715_101257.jpg
20230715_101257.jpg [ 427.34 KiB | Zobrazeno 7296 krát ]

Autor:  Jarda [ ned črc 16, 2023 3:06 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: řapíkatý celer - odšťavení - zanesení sítka bílou vrstvo

xdvos03 píše:
Dobrý den,
ráda bych Vás požádala o radu, zda máte stejnou/podobnou zkušenost nebo znáte nějakého chemika, který by pomohl.
Doma již asi 2 měsíce odšťavňujeme řapíkatý celer, máme načtené knihy od Antonyho Williama, kde ho velmi doporučuje kvůli solím sodíku a minerálům.
Odšťavňujeme v odstředivém odšťavňovači, ale i když HNED umyjeme nádoby i sítko, usazují se nám nějaké ty minerály na všech povrchách, které na přístroji jsou - na fotce je sběrač šťávy a sítko. Sama bych nikdy nevěřila, že je to možné, ale opravdu. Roztok kyseliny citronové, kterým perfektně odvápňujeme třeba varnou konvici v tomto případě nepomáhá ani trochu.
Na tom sběrači šťávy, který má být původně průhledný :-)) to ani tak nevadí, ale usazeniny na tom sítku mi dělají těžkou hlavu, protože se pak jeho účinnost snižuje, až už bude tak zanesené, že bude k ničemu.
Ráda bych se Vás tedy zeptala, zda s tím máte nějakou zkušenost, zda byste mi mohli poradit nebo dát nějaký tip, případně zda znáte třeba nějakého "chemika" s otevřenou myslí, co by dokázal poradit? Jsem z Prahy, kdyby bylo třeba někam přivézt vzorek té usazeniny, vypadá jako vodní kámen.
Vygooglovala jsem si minerály v řapíkatém celeru (hořčík, vápník, křemík, zinek, draslík, sodík, železo )
ale nemám ponětí, co z toho se tam může usazovat. Antony píše o těch sodíkových solích, ale nevím, jak se k tomu postavit.
Tak mě napadlo, obrátit se na někoho, kdo s tím třeba nějaké zkušenosti má.
Moc děkuji za jakýkoli názor, radu, námět, cokoli.
Dvořáková

V zásadě máte dvě možnosti, buď minerální úsady a na ně funguje většinou cokoliv kyselé, třeba ocet, kyselina citrónová a další kyseliny, nebo úsady organické na které zpravidla funguje silně zásadité prostředí, já například na sítko odšťavňovače používám Savo na studny. Pokud vám nezabrala ta kyselina citrónová vyzkoušejte Savo, ale musíte v něm sítko chvilku koupat. Každopádně je nutné sledovat jak se na to tváří ta umělá hmota sítka, to nedovedu odhadnout já mám sítko celokovové.

Autor:  xdvos03 [ čtv črc 27, 2023 12:23 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: řapíkatý celer - odšťavení - zanesení sítka bílou vrstvo

Jarda píše:
V zásadě máte dvě možnosti, buď minerální úsady a na ně funguje většinou cokoliv kyselé, třeba ocet, kyselina citrónová a další kyseliny, nebo úsady organické na které zpravidla funguje silně zásadité prostředí, já například na sítko odšťavňovače používám Savo na studny. Pokud vám nezabrala ta kyselina citrónová vyzkoušejte Savo, ale musíte v něm sítko chvilku koupat. Každopádně je nutné sledovat jak se na to tváří ta umělá hmota sítka, to nedovedu odhadnout já mám sítko celokovové.

Děkuji za odpověď, sítko z Catleru je také celokovové, zkusili jsme profi čistič na odšťavňovače s cca 30% obsahem hydroxidu sodného (louhu) Citroclean a fungovalo to cca dobře (hodiny jsme to odmáčeli kvůli velkým usazeninám), odvážila jsem se tedy koupit čistý louh v perličkách, tam stačí trocha do vody a krásně to pouští, takže nyní budeme pravidelně sítko umývat tímto louhem s vodou, je to celkem i levné, odhaduji cca 30 použití za cca 80 Kč :-) Děkuji, sama bych si netroufla to vyzkoušet, trochu jsem si na googlu přečetla o louhu, používám na to nyní plastovou nádobu a ochranné rukavice a brýle a vypadá to, že takto to bude vše dobře fungovat. Mějte se krásně, Dvořáková

Autor:  Jarda [ čtv črc 27, 2023 6:14 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: řapíkatý celer - odšťavení - zanesení sítka bílou vrstvo

xdvos03 píše:
Děkuji za odpověď, sítko z Catleru je také celokovové, zkusili jsme profi čistič na odšťavňovače s cca 30% obsahem hydroxidu sodného (louhu) Citroclean a fungovalo to cca dobře (hodiny jsme to odmáčeli kvůli velkým usazeninám), odvážila jsem se tedy koupit čistý louh v perličkách, tam stačí trocha do vody a krásně to pouští, takže nyní budeme pravidelně sítko umývat tímto louhem s vodou, je to celkem i levné, odhaduji cca 30 použití za cca 80 Kč :-) Děkuji, sama bych si netroufla to vyzkoušet, trochu jsem si na googlu přečetla o louhu, používám na to nyní plastovou nádobu a ochranné rukavice a brýle a vypadá to, že takto to bude vše dobře fungovat. Mějte se krásně, Dvořáková

Tak to je dobrá zpráva že to klaplo a předpokládám že vaše zjištění bude inspirativní i pro další uživatele.

Stránka 9595 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/