Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Čaje a maceráty
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=9&t=245
Stránka 68

Autor:  Jarda [ ned lis 06, 2016 7:16 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Martina789 píše:
A treba takoveto sackove ovocne caje - https://www.decodoma.cz/Cerny-caj-Jahody-a-kiwi.html . Je to z te druhe stranky mince mene neprospesne jako treba kvalitni zelene/cerne caje? Moc mi tento caj chutna a kupuji a piju ho ve velkkem.

Nevím co tam je myšleno tím výrazem aromatizovaný, není tam nic uvedeno a člověk si pod tím může představit ledasco. Každopádně jednou za čas se tím nic pokazit nedá.

Autor:  krasnagadgetka [ úte kvě 02, 2017 10:11 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Jarda píše:
Každá mince má dvě strany a každá potravina má své dobré i špatné vlastnosti, zelený čaj nevyjímaje.
Jeho nesporně dobrou vlastností, je vysoký obsah antioxidantů, ale pít ho horký, respektive destrukturalizovaný, má zase svá negativa a v konečném důsledku sice hodně piji, ale jsem stále dehydrovaný. Dobrý postup je, čaj si běžným způsobem připravit, pak zmrazit a pít ho až po rozmrazení, případně ve velice koncentrovaném, malém množství, čajového výluhu, rozpustit několik ledových kostek, nejlépe z destilované, nebo osmotické vody. Takto upravený "ledový čaj", již záporné vlastnosti prakticky nemá, ale takto ho opravdu pije málo kdo. Zamyslete se však nad tím, zda se náš dávný předek, mohl vůbec někdy za svůj život dostat k teplé, či dokonce horké vodě. Dojdete snadno k závěru, že nikoliv, naše genetická informace tedy s pitím takové vody prostě nepočítá a naše tělo si s ní poradit neumí. Je to pro něj opravdu hrubé násilí a orgány tím velice trpí.
Vypití teplé vody na lačný žaludek, Vám ten žaludek spolehlivě po nějaké době zničí. Trávení to spíše narušuje a domnívám se, že jste spíše měla na mysli stav vyvolání defekace, což s trávením nemá mnoho společného. Toto Vám vyvolá i větší množství jakékoliv čerstvé šťávy, nejlepší je jablečná.

Všude právě píší, že se ráno na lačný žaludek nemá pít nic studeného, že to není dobré pro žaludek. \":(\" Proto ráno piji vlažnou vodu s citronem. Nic studeného mi po ránu ani nějak nejede. TČM také nedoporučuje po ránu nic studeného.

Autor:  Jarda [ ned kvě 07, 2017 3:04 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

krasnagadgetka píše:
Všude právě píší, že se ráno na lačný žaludek nemá pít nic studeného, že to není dobré pro žaludek. \":(\" Proto ráno piji vlažnou vodu s citronem. Nic studeného mi po ránu ani nějak nejede. TČM také nedoporučuje po ránu nic studeného.

Ono vše má svá pro a proti, ale jak to píšete tak to opravdu radí, nicméně i obrácený postup má své nesporné výhody.

Autor:  Modrovous [ ned lis 05, 2017 8:48 am ]
Předmět příspěvku:  Negativní účinky zeleného čaje

Moje přítelkyně začala pít pravidelně zelený čaj a objevila se u ní poprvé v životě candida. Dočetla se na netu, že zelený čaj bokuje vstřebávání kyseliny listové a železa a že ho nemají pít těhotné ženy. A taky že blokuje některé trávicí enzymy a tím zhoršuje střevní mikrofloru a proto přítelkyně zelený čaj pít přestala a candida zmizela. Myslím, že tyhle vedlejší účinky zeleného čaje si málo lidí uvědomuje.

Autor:  Jarda [ ned lis 05, 2017 9:56 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Negativní účinky zeleného čaje

Modrovous píše:
Moje přítelkyně začala pít pravidelně zelený čaj a objevila se u ní poprvé v životě candida. Dočetla se na netu, že zelený čaj bokuje vstřebávání kyseliny listové a železa a že ho nemají pít těhotné ženy. A taky že blokuje některé trávicí enzymy a tím zhoršuje střevní mikrofloru a proto přítelkyně zelený čaj pít přestala a candida zmizela. Myslím, že tyhle vedlejší účinky zeleného čaje si málo lidí uvědomuje.

Neřekl bych že jde o nějak neznámý fakt že teiny blokují přístup k mnoha živinám a dokonce to zde občas doporučuji při vysokých hladinách železa aplikovat tak že těsně po jídle se vypije trochu kafe, nebo čaje a železo se prostě nevstřebá. Dá se tím poměrně efektivně snižovat vysoká hladina železa v těle. Kandida nemusí být přímo vyvolaná tím čajem teiny a kofeiny navíc narušují přirozenou regulaci některých hormonů a tím se může snížit obranný potenciál těla vůči různým šmejdům. Mimo čaje má tento efekt třeba zmíněné kafe, nebo guarana, případně kakao a veškeré výrobky z něho.

Autor:  Modrovous [ ned lis 05, 2017 10:00 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Negativní účinky zeleného čaje

Jarda píše:
Neřekl bych že jde o nějak neznámý fakt že teiny blokují přístup k mnoha živinám a dokonce to zde občas doporučuji při vysokých hladinách železa aplikovat tak že těsně po jídle se vypije trochu kafe, nebo čaje a železo se prostě nevstřebá. Dá se tím poměrně efektivně snižovat vysoká hladina železa v těle. Kandida nemusí být přímo vyvolaná tím čajem teiny a kofeiny navíc narušují přirozenou regulaci některých hormonů a tím se může snížit obranný potenciál těla vůči různým šmejdům. Mimo čaje má tento efekt třeba zmíněné kafe, nebo guarana, případně kakao a veškeré výrobky z něho.

A je pravda, že třísloviny překyselují organismus? Četl jsem, že třísloviny ze zeleného čaje (pokud je dlouho a silně louhovaný) rozvracejí acidobazickou rovnováhu. Je to prý dost běžný nežádoucí účinek zeleného čaje.

Autor:  JednorazovyNICK [ ned lis 05, 2017 10:08 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Negativní účinky zeleného čaje

Jarda píše:
(...)Mimo čaje má tento efekt třeba zmíněné kafe, nebo guarana, případně kakao a veškeré výrobky z něho.


Dúfam, že kakao v dávke 7g denne (cca napríklad 10g 70% čokolády) nepredstavuje u dospelého zdravého jedina problémm..... Zato v prípade 50-100g vysokopercentnej (70% a viac) čokolády denne by som sa nedivil... Ale 10g čokolády u dospelého muža s perfektnou stravou snáď tento účinok nemá...

Autor:  JednorazovyNICK [ ned lis 05, 2017 10:10 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Negativní účinky zeleného čaje

Modrovous píše:
Moje přítelkyně začala pít pravidelně zelený čaj a objevila se u ní poprvé v životě candida. Dočetla se na netu, že zelený čaj bokuje vstřebávání kyseliny listové a železa a že ho nemají pít těhotné ženy. A taky že blokuje některé trávicí enzymy a tím zhoršuje střevní mikrofloru a proto přítelkyně zelený čaj pít přestala a candida zmizela. Myslím, že tyhle vedlejší účinky zeleného čaje si málo lidí uvědomuje.

Dobre vedieť... Ja som pár týždňov pil zelený čaj (vždy úplne mimo jedla, X hodín od jedla), a po pár dňoch som zacítil, že mi nerobí dobre...na žalúdok, alebo na pankreas...neviem to pocitovo zistiť...
\":)\"
Takže som ho prestal piť - nadobro. Aj tak mi nechutil...

Autor:  Jarda [ ned lis 05, 2017 10:15 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Negativní účinky zeleného čaje

Modrovous píše:
A je pravda, že třísloviny překyselují organismus? Četl jsem, že třísloviny ze zeleného čaje (pokud je dlouho a silně louhovaný) rozvracejí acidobazickou rovnováhu. Je to prý dost běžný nežádoucí účinek zeleného čaje.

I na tom, je kus pravdy, nicméně zase tak nepřekonatelný problém bych v tom nehledal. V tradičních oblastech pěstování čaje existují i dnes čajchárny a tam se extra silným čajem místní přímo opíjejí a že by to na nich zanechávalo nějaké větší škody na zdraví se moc nezdá. Například ve staré části Taškentu jsou také ještě původní čajchárny. Je v nich čisto a koberce, které pokrývají prostor pro hosty, by byly ozdobou každého moderního bytu. Pití čaje je v Uzbekistánu stále obřadem a čaj se tu pije pochopitelně silný, neslazený a připravený ze zeleného čaje. Místní si to pochvalují, ale cizinec to musí zkoušet opatrně ne každému to sedne, prostě jiný kraj jiný mrav.

Autor:  Tamariška [ ned lis 05, 2017 12:48 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Len pre zaujímavosť si dovolím poznámku. Čaj síce je nesladený, ale na stole majú v miskách "vastočnyje sladosti" - tak nám to preložil ruský sprievodca. Sú to drobné kúsky cukroviniek, niečo ako turecký med, karamel, tie si dajú do úst a cez to popíjajú čaj. Aspon tak som to videla pred rokmi v Samarkande. A návševa typickej čajchany je pre našinca ozaj veľmi pekný zážitok.

Autor:  Jarda [ sob lis 11, 2017 2:34 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Tamariška píše:
Len pre zaujímavosť si dovolím poznámku. Čaj síce je nesladený, ale na stole majú v miskách "vastočnyje sladosti" - tak nám to preložil ruský sprievodca. Sú to drobné kúsky cukroviniek, niečo ako turecký med, karamel, tie si dajú do úst a cez to popíjajú čaj. Aspon tak som to videla pred rokmi v Samarkande. A návševa typickej čajchany je pre našinca ozaj veľmi pekný zážitok.

Tak určitě mají všude rádi sladké, to je celosvětový problém a regionálně si to vždy vyřeší po svém, dokonce i původní indiáni mimo sbírání medu měli rádi určité sladké byliny, člověk je všude stejný. Jinak je určitě dobré si uvědomit že každý národ má svá specifika a to co je dobré někde nemusí nutně být dobré jinde, svoji roli hrají i podnební podmínky a na ně jsou nastaveny místní zvyklosti. Osobně mám zážitek s návštěvou mongolské rodiny kde jsem byl pozván na tradiční mongolské hody a musím říci že to bylo silné kafe a hodně těžko jsem to rozdýchával. Vše plavalo v tuku a našinec to dá opravdu těžko, nicméně je třeba si uvědomit že ta strava je nastavena na místní podmínky a tam není problém že v zimním období klesají noční teploty až k minus 60 stupňům tedy je potřeba přikládat do kotle aby člověk nezmrznul.

Autor:  ctihodnymuz [ úte lis 21, 2017 10:58 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Dovolím si také poznámku - jest možno sladké věci nejíst vůbec. A to proto, že na ně nikdy nemáte chuť. Kdykoliv si dám koláč (kvalitní, špičkový, doma dělaný - na řemeslném trhu, kde to je děláno noc před tím z toho nejlepšího, poznám, že je dobrý, chutná mi. Ale nikdy mne nenapadne si dát ještě jeden.
Nejde o to, zda to je či není zdravé, jde o celkové nastavení psychiky (které trávení zcela podléhá).
Jde o to, nebýt závislý, na ničem. Nemít zlozvyky. Dokonce ani dobré návyky. Nemít vůbec žádný návyk.
Tak začíná svoboda a pravý život. Přirozenost. Každodenní správnost konání.
Věci si sami říkají o to, zda ano či ne, v čase a místě.
A to, co se stane nyní, nepředstavuje závazek (či kouli u nohy) do budoucna.
Když někdo opakovaně jí sladké a rozvine se u něj zlozvyk, není to chyba sladkého.
Jde o jeho postoje ku světu a ku sobě samému.

Autor:  Jarda [ čtv lis 23, 2017 8:55 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

ctihodnymuz píše:
Dovolím si také poznámku - jest možno sladké věci nejíst vůbec. A to proto, že na ně nikdy nemáte chuť. Kdykoliv si dám koláč (kvalitní, špičkový, doma dělaný - na řemeslném trhu, kde to je děláno noc před tím z toho nejlepšího, poznám, že je dobrý, chutná mi. Ale nikdy mne nenapadne si dát ještě jeden.
Nejde o to, zda to je či není zdravé, jde o celkové nastavení psychiky (které trávení zcela podléhá).
Jde o to, nebýt závislý, na ničem. Nemít zlozvyky. Dokonce ani dobré návyky. Nemít vůbec žádný návyk.
Tak začíná svoboda a pravý život. Přirozenost. Každodenní správnost konání.
Věci si sami říkají o to, zda ano či ne, v čase a místě.
A to, co se stane nyní, nepředstavuje závazek (či kouli u nohy) do budoucna.
Když někdo opakovaně jí sladké a rozvine se u něj zlozvyk, není to chyba sladkého.
Jde o jeho postoje ku světu a ku sobě samému.

Tak jistě, ovšem lidí kteří ovládají sami sebe a jinak je neovládá prakticky nic je opravdu málo.

Autor:  JednorazovyNICK [ úte úno 06, 2018 9:41 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Ahojte.
Zvykne rano pit teplu vodu s citronom, vitaminom C a dvom stipkami himalajskej soli. Citim ako mi to prospieva...
Dnes som si vsak urobil silny caj z prasmu zo susenuch plodov aronie (rozmixoval som ich), z dvocj mopcovitych lyziciek. Pridal somt trosku vitaminu C a 2 stipky himalajskej soli.... Avsak podrazdilo mi to zaludom.... Akoby ma z toho palila zaha... Budu na vine triesloviny na lacny zaludok ? Aj cervene vino mi to zvykne robit...hlavne nalacno ked som si ho dal zriedene s teplou vodou a vitaminom C....
Mate niekto podobne skusenosti ?

Autor:  Xion [ čtv úno 08, 2018 6:10 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

JednorazovyNICK píše:
Ahojte.
Zvykne rano pit teplu vodu s citronom, vitaminom C a dvom stipkami himalajskej soli. Citim ako mi to prospieva...
Dnes som si vsak urobil silny caj z prasmu zo susenuch plodov aronie (rozmixoval som ich), z dvocj mopcovitych lyziciek. Pridal somt trosku vitaminu C a 2 stipky himalajskej soli.... Avsak podrazdilo mi to zaludom.... Akoby ma z toho palila zaha... Budu na vine triesloviny na lacny zaludok ? Aj cervene vino mi to zvykne robit...hlavne nalacno ked som si ho dal zriedene s teplou vodou a vitaminom C....
Mate niekto podobne skusenosti ?

Vyskusaj cerstvo vylisovanu hroznovu stavu, ale teraz dostanes len zahranicne nizkokvalitne. To by som na testy moc nepouzival. Najblizsie bohuzial az na jesen budu take male odrody cerveneho hrozna, co sa pouzivaju najma na vino. Tie sa bohate na triesloviny, a rozne farbiva, vsetko to co by mohlo hrozno robit negativne, maju toho najviac. Tak to si vylisuj, a vyskusaj ci ti to robi tiez. Ak ano, potom by sa dalo uvazovat nad tym, ze to robia nejake latky (mozno triesloviny).
Inak osobne mi to pri hrozne nerobi, cervene vino nepijem, a aroniu som mal len raz, kupenu pasterizovanu stavu, ta mi to nerobila. A bola poriadne silna, zvykol som si ju aj riedit vodou.

Stránka 68 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/