Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Dehydratace a sůl
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=9&t=2060
Stránka 12

Autor:  ganesa [ úte dub 10, 2012 6:48 am ]
Předmět příspěvku:  Dehydratace a sůl

Byl jsem na vážkách kam to zařadit, týká se to víc témat. Hydratace, Sůl, Pitný režim, Draslíkový deficit, Minerály, Stimulanty.
Je to téma tak závažné a tolik se v něm chybuje, že jsem si dovolil založit nové téma Dehydratace a sůl. Přitom náprava je elementárně jednoduchá.


O soli MARY už se tady několikrát psalo, připomenu ještě znovu, k dostání v Albertu a v některých Kauflandech, 500g 26Kč. Vyrábí Solné mlýny Olomouc http://www.solnemlyny.cz/produkty1.html

Tak jako se řadí běžná kuchyňská sůl do bílých jedů, sůl Mary je podle mě Sůl nad zlato. Je v ní poměr sodík:draslík zhruba 6:4, takže levně řeší nebezpečnou nerovnováhu sodík:draslík. Chuť má příjemnější než běžná kuchyňská sůl (chlorid sodný), ne tak ostrou, plnější, chuťově připomíná zeleninovou polívku. Pokud píšu dál v textu o slané vodě, myslím tím vodu se solí Mary. Vodu používám destilovanou.

Solím spíš víc. Ty trubky co píšou jak se nemá solit, bych zatloukl do země. Kdysi jsem dal na jejich nevyzkoušené opisované rady, a hodně omezil solení. Začaly mi v noci ve spaní vysychat sliznice v nose a postupovalo to až do krku a níž. Než se zjistilo čím to vlastně je, trvalo to dost dlouho. A to jsem ještě vůbec nepil kafe.

Tělo sůl potřebuje k trávení, k výrobě kyseliny solné v žaludku. Pokud mám k jídlu pečivo nebo jiné škrobové jídlo, sůl okamžitě úplně zmizí z moči. Proto asi je pečivo slané, ale stejně to nestačí. Taková slaná polívka jako součást hlavního jídla taky měla svoje opodstatnění. Kdo praktikoval urinoterapii, nebude mít problém moč ochutnat. Jazyk je vůbec nejlepší analyzátor. V moči pozná kyselé, zásadité (pachuť jako soda ve vodě), sladké, slané, bílkovinu (chuť jako polívka). Nejsou ani potřeba testovací papírky.

Když vidím makrobiotiky jak počítají zrníčka soli, je mi z toho ouzko. Pak to musejí krkolomně kompenzovat dalšíma komplikacema.

Začal jsem používat výhradně jen sůl Mary, a upravil se mi krevní tlak. Měl jsem mírnou hypertenzi, teď mám vzorný normální tlak.

Rostliny třeba sodík nepotřebují, musí mít draslík, proto taky žádná hnojiva sodík neobsahují. Proto je zelenina taky významným zdrojem draslíku. Pokud sodík v půdě je (když třeba zalejete záhon mírně slanou vodou - s chloridem sodným), listová zelenina ho také natáhne, a šťáva z ní chutná pak slaně.

V článku "Podvod s nedostatkem draslíku" http://www.osud.cz/podvod-nedostatkem-drasliku-0 autor píše že po solných stezkách se dřív dopravvoval sylvín (chlorid draselný), teprve později začala těžba levné soli (chloridu sodného) z pánví z mořské vody.

Solení úzce souvisí taky s dehydratací a nízkým tlakem. Při dehydrataci nestačí se jen napít vody, samotná voda jde hned ven, aby se zachovala osmotická rovnováha tělních tekutin. Je třeba pít slanou vodu, aby se tekutiny v těle doplnily a taky udržely. Přehnat se to nedá, až se tekutiny doplní začne jít ven slaná moč. S nadbytkem si tělo snadno poradí, s nedostatkem je to horší. Pak stačí už pít jen vodu, pokud je žízeň.

Známka dehydratace:
Na chvíli si dřepnout a postavit se. Pokud se zatočí hlava, je to známka dehydratace. Napraví to pití slané vody, cca 2 káv.lžičky (=10g) soli Mary do 1 litru vody (je to vlastně fyziologický roztok, fýzák) a vypité postupně během pár hodin. Nebo po částech, tak 1/3 káv.lžičky do 1.5dl teplé vody, tak aby to chutnalo příjemně jak slaná polívka, cca 6 skleniček. Je to vlastně rehydratační roztok (bez zbytečné glukózy která se akorát plete do trávení, a sody).
Často mám v létě jako 1 jídlo řídkou zeleninovo-rýžovou polívku, kde je 4dl vody a 2 lžičky soli Mary, chuť je výborná nepřesolená. Můžu pak pracovat venku při 28stC, a v pohodě.
Ségra měla tak nízký tlak, že jí ho doktorka nemohla ani nahmatat. Když šla po ulici motala se jí hlava. Konečně jsem ji dokopal k tomu aby zkusila slanou vodu (s Mary), a je po problému. V práci si občas dá hrnek teplé slané vody, a je v úžasu nad tím že chodí po ulici a hlava se jí nemotá. Ti doktoři ...

Jiná známka dehydratace:
Něco zase pro ty co pijou kafe. Stačí abych pil víc kafe pár dní po sobě, a pomalu nastupuje silná bolest hlavy, kolem očí, ve spáncích, v týle, hlava jak ve svěráku. Opět, napraví to 2-3 káv.lžičky soli Mary vypité postupně ve vodě během pár hodin. Bolest mizí jak tající sníh na slunci. Když se to přežene s rychlostí pití, je chvilkový průjem, zpomalit. Pak se zase držím s kafem pěkně zpátky.
Kofein působí diureticky. Podle Klinické toxikologie je kofein mitotický jed. Působí na nervy, a taky zřejmě zblbne regulační mechanismy v těle, a tělo se odvodňuje víc než snese. Ale pro duševní práci je zase dobrý.
Pozor, pokud je v těle kofein, tělo přestane hlásit žízeň, takže se to musí hlídat jinak. Stačí hlídat moč, měla by být většinou mírně slaná, a častěji, ne jen jednou dvakrát za den.

Ta omáčka kolem byla jen pro pochopení problémů z nedostatku soli, náprava je jednoduchá. Jsou to zkušenosti, žádná opisovaná moudra. Třeba to někomu pomůže.

Edit: S tím ochutnáváním moči jsem se hodně spletl. Jazyk pozná v moči spolehlivě obsah soli, ale v případě pH, kyselosti, si ani neškrtne. V rozmezí pH 5 až 8 nepozná rozdíl. To jsem zjistil až když jsem si pořídil pH-metr.

Autor:  Alex [ úte dub 10, 2012 2:31 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Dehydratace a sůl

Podla mna su sol a kava najhorsia kombinacia pre povod roznych chorob, candidy nevynimajuc.
Telo ma urcite mechanizmy ako potrebny sodik v tele udrzat. Nadbytku sa snazi zbavit ako je to mozne. Pokial clovek nieje vrcholovy sportovec, ktory vypoti "kila" soli, nemyslim si osobne, ze je sol treba este dodavat. Kedze sa nachadza skoro vo vsetkom KUPOVANOM jedle. O kave sa ani nebudem moc zmienovat, najveci humus pod nebesami. Nielen ze dehydruje, ale aj prekysluje atd, a to vsetko na ukor kratkeho vzpruzenia. V malom mnozstve neskodi skoro nic, ale pri pravidelnom pozivani je to zla volba. Sol MARY je uricte dobra volba, ale v nej ide skor o ten draslik, ktory inak do seba clvoek v takom mnozstve z potravy nedostane. Lepsie je si zohnat chlorid draselny a podla potreby zjedeneho jedla - slane, menej slane, doplnit ho instinktivne do tych cca 6g denne.
Ked nasolime maso , priklad, vycuca z buniek vacsinu vody. To iste sa deje aj v nasom tele. Paradoxne teda dehydruje. Bunky. Tato voda potom "lezi" pod kozou a kto vela soli ma v podstate pod kozou tento roztok vody, ktory tam nema co hladat. Je to zivna poda pre rozne bakterie atd. A ph tohoto roztoku umocni par kaviciek, a zacnu sa problemy. Ked napr zjem klobasku, co je mega zdroj sodika, okamzite sa zacnem potit a telo sa zjedenej soli snazi zbavit. Preco by to telo robilo ? Urcite nie zo srandy. Sodik je urcite potrebny, ale urcite nie v takom mnozstve v akom ho bezne prijmame a berieme to ako normalnu vec. A ked berieme ako normalnu vec aj kavu, mozeme potom zacat maraton po lekarskych vysetreniach, ktore nezistia nic ale clovek nebude uz taky "zdravy" ako predtym.
Vacsina reklam v tv su produkty na potraviny, ktore skodia aby mali lekari co robit. Na to maju BIg farmy studie a maju v tom prehlad aby im neubudlo zakaznikov - pacientov. Ved ide o biz.

Autor:  Jarda [ čtv dub 12, 2012 12:54 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Dehydratace a sůl

ganesa píše:
Byl jsem na vážkách kam to zařadit, týká se to víc témat. Hydratace, Sůl, Pitný režim, Draslíkový deficit, Minerály, Stimulanty.
Je to téma tak závažné a tolik se v něm chybuje, že jsem si dovolil založit nové téma Dehydratace a sůl. Přitom náprava je elementárně jednoduchá.


O soli MARY už se tady několikrát psalo, připomenu ještě znovu, k dostání v Albertu a v některých Kauflandech, 500g 26Kč. Vyrábí Solné mlýny Olomouc http://www.solnemlyny.cz/produkty1.html

Tak jako se řadí běžná kuchyňská sůl do bílých jedů, sůl Mary je podle mě Sůl nad zlato. Je v ní poměr sodík:draslík zhruba 6:4, takže levně řeší nebezpečnou nerovnováhu sodík:draslík. Chuť má příjemnější než běžná kuchyňská sůl (chlorid sodný), ne tak ostrou, plnější, chuťově připomíná zeleninovou polívku. Pokud píšu dál v textu o slané vodě, myslím tím vodu se solí Mary. Vodu používám destilovanou.

Solím spíš víc. Ty trubky co píšou jak se nemá solit, bych zatloukl do země. Kdysi jsem dal na jejich nevyzkoušené opisované rady, a hodně omezil solení. Začaly mi v noci ve spaní vysychat sliznice v nose a postupovalo to až do krku a níž. Než se zjistilo čím to vlastně je, trvalo to dost dlouho. A to jsem ještě vůbec nepil kafe.

Tělo sůl potřebuje k trávení, k výrobě kyseliny solné v žaludku. Pokud mám k jídlu pečivo nebo jiné škrobové jídlo, sůl okamžitě úplně zmizí z moči. Proto asi je pečivo slané, ale stejně to nestačí. Taková slaná polívka jako součást hlavního jídla taky měla svoje opodstatnění. Kdo praktikoval urinoterapii, nebude mít problém moč ochutnat. Jazyk je vůbec nejlepší analyzátor. V moči pozná kyselé, zásadité (pachuť jako soda ve vodě), sladké, slané, bílkovinu (chuť jako polívka). Nejsou ani potřeba testovací papírky.

Když vidím makrobiotiky jak počítají zrníčka soli, je mi z toho ouzko. Pak to musejí krkolomně kompenzovat dalšíma komplikacema.

Začal jsem používat výhradně jen sůl Mary, a upravil se mi krevní tlak. Měl jsem mírnou hypertenzi, teď mám vzorný normální tlak.

Rostliny třeba sodík nepotřebují, musí mít draslík, proto taky žádná hnojiva sodík neobsahují. Proto je zelenina taky významným zdrojem draslíku. Pokud sodík v půdě je (když třeba zalejete záhon mírně slanou vodou - s chloridem sodným), listová zelenina ho také natáhne, a šťáva z ní chutná pak slaně.

V článku "Podvod s nedostatkem draslíku" http://www.osud.cz/podvod-nedostatkem-drasliku-0 autor píše že po solných stezkách se dřív dopravvoval sylvín (chlorid draselný), teprve později začala těžba levné soli (chloridu sodného) z pánví z mořské vody.

Solení úzce souvisí taky s dehydratací a nízkým tlakem. Při dehydrataci nestačí se jen napít vody, samotná voda jde hned ven, aby se zachovala osmotická rovnováha tělních tekutin. Je třeba pít slanou vodu, aby se tekutiny v těle doplnily a taky udržely. Přehnat se to nedá, až se tekutiny doplní začne jít ven slaná moč. S nadbytkem si tělo snadno poradí, s nedostatkem je to horší. Pak stačí už pít jen vodu, pokud je žízeň.

Známka dehydratace:
Na chvíli si dřepnout a postavit se. Pokud se zatočí hlava, je to známka dehydratace. Napraví to pití slané vody, cca 2 káv.lžičky (=10g) soli Mary do 1 litru vody (je to vlastně fyziologický roztok, fýzák) a vypité postupně během pár hodin. Nebo po částech, tak 1/3 káv.lžičky do 1.5dl teplé vody, tak aby to chutnalo příjemně jak slaná polívka, cca 6 skleniček. Je to vlastně rehydratační roztok (bez zbytečné glukózy která se akorát plete do trávení, a sody).
Často mám v létě jako 1 jídlo řídkou zeleninovo-rýžovou polívku, kde je 4dl vody a 2 lžičky soli Mary, chuť je výborná nepřesolená. Můžu pak pracovat venku při 28stC, a v pohodě.
Ségra měla tak nízký tlak, že jí ho doktorka nemohla ani nahmatat. Když šla po ulici motala se jí hlava. Konečně jsem ji dokopal k tomu aby zkusila slanou vodu (s Mary), a je po problému. V práci si občas dá hrnek teplé slané vody, a je v úžasu nad tím že chodí po ulici a hlava se jí nemotá. Ti doktoři ...

Jiná známka dehydratace:
Něco zase pro ty co pijou kafe. Stačí abych pil víc kafe pár dní po sobě, a pomalu nastupuje silná bolest hlavy, kolem očí, ve spáncích, v týle, hlava jak ve svěráku. Opět, napraví to 2-3 káv.lžičky soli Mary vypité postupně ve vodě během pár hodin. Bolest mizí jak tající sníh na slunci. Když se to přežene s rychlostí pití, je chvilkový průjem, zpomalit. Pak se zase držím s kafem pěkně zpátky.
Kofein působí diureticky. Podle Klinické toxikologie je kofein mitotický jed. Působí na nervy, a taky zřejmě zblbne regulační mechanismy v těle, a tělo se odvodňuje víc než snese. Ale pro duševní práci je zase dobrý.
Pozor, pokud je v těle kofein, tělo přestane hlásit žízeň, takže se to musí hlídat jinak. Stačí hlídat moč, měla by být většinou mírně slaná, a častěji, ne jen jednou dvakrát za den.

Ta omáčka kolem byla jen pro pochopení problémů z nedostatku soli, náprava je jednoduchá. Jsou to zkušenosti, žádná opisovaná moudra. Třeba to někomu pomůže.

Máte naprostou pravdu, většina lidí si vůbec neuvědomuje jak důležité je mít srovnané elektrolyty a jaký vliv má taková banalita na mnoho zdravotních stavů, které moderní medicína zbytečně léčí množstvím pilulí. Lékaři tráví své pacienty jak potkany, aniž by se tím někdo zabýval, to je prostě humánní medicína a přitom každý veterinář léčí prase, nebo krávu efektivněji a lépe.

Autor:  radim71 [ úte čer 05, 2012 9:53 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Dehydratace a sůl

podle vlasove analyzy mam sodik -81% draslik -42% takze ja solit muzu a mam normalne ale dcera ma sodik -49% a draslik +48% jak doplnit jen sodik ?

Autor:  Vševěd [ stř čer 06, 2012 11:10 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Dehydratace a sůl

Káva je nejbohatším zdrojem antioxidantů vůbec
http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 095630.htm

Autor:  Xeelee [ úte čer 12, 2012 3:31 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Dehydratace a sůl

Vševěd píše:
Káva je nejbohatším zdrojem antioxidantů vůbec
http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 095630.htm

Ano, vím. I tak je ale kafe jedním z nejškodlivějších nápojů jaký znám.

Autor:  Alex [ úte čer 12, 2012 3:53 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Dehydratace a sůl

Vševěd píše:
Káva je nejbohatším zdrojem antioxidantů vůbec
http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 095630.htm

Ja osobne uz zastavam ten nazor, ze by mal byt urcity pomer medzi oxidantmi a antioxidantmi. Kava moze mat najviac antioxidantov ale pre toho kto ma malo oxidantov to nebude to prave orechove. Takemu cloveku pomozu skor oxidanty ako MMS, jod a pod, co je aj dovod preco napr na kvasinku funguje MMS ale kava ju ovela viac zhorsi. Zoberme si len priklad:
15 rocne normalne decko ma pohybu si myslim dost, v skole, potom vonku s kamaratmi, pripadne nejaky sport.
40 rocny pracujuci v kancelarii, co si rano sadne na prdel a sedi pri pc 8h s vynimkou obedu a potom ide autom domov pred telku.
Druhy spominany clovek si myslim antioxidanty nepotrebuje vobec. Takemu pomoze skor MMS. Ak ma nejaky zdrav. problem.
Mimochodom deti vacsinou kavu nepiju, mozno aj preto su zdravsie .)

Autor:  Igi [ úte čer 12, 2012 4:04 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Dehydratace a sůl

radim71 píše:
podle vlasove analyzy mam sodik -81% draslik -42% takze ja solit muzu a mam normalne ale dcera ma sodik -49% a draslik +48% jak doplnit jen sodik ?

Tak ať dcera solí jen himalájskou solí, tam je minimum draslíku a nebo třeba celerová šťáva obsahuje hodně sodíku. Nebo třeba ještě jednodušeji- jedlá soda z lékarny.

Autor:  Vševěd [ úte čer 12, 2012 6:07 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Dehydratace a sůl

Xeelee píše:
Ano, vím. I tak je ale kafe jedním z nejškodlivějších nápojů jaký znám.

V čem konkrétně škodí?

Autor:  Jarda [ pát čer 15, 2012 7:06 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Dehydratace a sůl

radim71 píše:
podle vlasove analyzy mam sodik -81% draslik -42% takze ja solit muzu a mam normalne ale dcera ma sodik -49% a draslik +48% jak doplnit jen sodik ?

Správně vám odpovídá člen Igi, prostě solit himálajskou solí.

Autor:  Jarda [ pát čer 15, 2012 7:07 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Dehydratace a sůl

Vševěd píše:
Káva je nejbohatším zdrojem antioxidantů vůbec
http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 095630.htm

To je možné, ale zbavuje tělo vody a to dobře není.

Autor:  Vševěd [ sob čer 16, 2012 11:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Dehydratace a sůl

Jarda píše:
To je možné, ale zbavuje tělo vody a to dobře není.

Salátová okurka je daleko daleko silnější diuretikum než káva. Je to důvod pro to ji nejíst?

Autor:  ganesa [ ned čer 17, 2012 5:53 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Dehydratace a sůl

Cituju z knihy "Potraviny jako lék, Jak léčil Edgar Cayce":
"Čaj škodí víc než káva. Nervy jsou citlivější na čaj ve formě, v níž se u nás konzumuje, i když některý způsob jeho přípravy je v pořádku. Káva vhodně konzumovaná, tj. bez smetany nebo mléka je potravou."

Takže s tou kávou to zase nebude tak hrozné. Věřím spíš Caycemu, měl jiný pramen informací než vědecké rozbory. Škoda že neuvedl tu jinou přípravu čaje. Třeba v Tibetu se pije slaný čaj s máslem (přesněji se žluklým jačím máslem, brr...). Geniální kombinace. Tein v čaji je blízký příbuzný kofeinu a taky je diuretický. Slaný čaj je zároveň rehydratační roztok, takže kompenzuje dehydratační účinek čaje přímo u zdroje, a povzbuzující účinek přitom zůstává.

Na slanej čaj jsem si zvyknul, ale na slaný kafe nee. To si spíš vypiju skleničku teplé slané vody potom.

Problémy dělají často jen nevhodné kombinace. To by měla řešit věda o výživě. Celé potravinářství se bohužel zvrhlo jen na vědu o ceně, chuti a trvanlivosti výrobků.

Autor:  Jarda [ pát čer 29, 2012 10:29 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Dehydratace a sůl

Vševěd píše:
Salátová okurka je daleko daleko silnější diuretikum než káva. Je to důvod pro to ji nejíst?

Tak je otázkou, zda se dá srovnávat okurka s tou rezatou vodou, ale každému dle chuti. Já tento problém těžko mohu posuzovat, když jsem za celý život s velkým sebezapřením vypil dvě kávy.

Autor:  Jarda [ pát čer 29, 2012 10:31 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Dehydratace a sůl

ganesa píše:
Cituju z knihy "Potraviny jako lék, Jak léčil Edgar Cayce":
"Čaj škodí víc než káva. Nervy jsou citlivější na čaj ve formě, v níž se u nás konzumuje, i když některý způsob jeho přípravy je v pořádku. Káva vhodně konzumovaná, tj. bez smetany nebo mléka je potravou."

Takže s tou kávou to zase nebude tak hrozné. Věřím spíš Caycemu, měl jiný pramen informací než vědecké rozbory. Škoda že neuvedl tu jinou přípravu čaje. Třeba v Tibetu se pije slaný čaj s máslem (přesněji se žluklým jačím máslem, brr...). Geniální kombinace. Tein v čaji je blízký příbuzný kofeinu a taky je diuretický. Slaný čaj je zároveň rehydratační roztok, takže kompenzuje dehydratační účinek čaje přímo u zdroje, a povzbuzující účinek přitom zůstává.

Na slanej čaj jsem si zvyknul, ale na slaný kafe nee. To si spíš vypiju skleničku teplé slané vody potom.

Problémy dělají často jen nevhodné kombinace. To by měla řešit věda o výživě. Celé potravinářství se bohužel zvrhlo jen na vědu o ceně, chuti a trvanlivosti výrobků.

Máte pravdu, nevhodné potraviny prakticky neexistují, mnohde se jedí dokonce i prudce jedovaté potraviny, ovšem vždy je to otázkou úpravy a konkrétních kombinací.

Stránka 12 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/