Kavánek píše:
Přečetl snad celé toto vlákno, a nakonec po létech odkládání jsem se odhodlal zakoupit odšťavňovač, výběr padl na Sana Juicer 828, který mi k mé spokojenosti již nějaký ten měsíc slouží. Není to sice nějaká americká raketa, ale svou práci zvládne. Celé mne to tak nadchlo, že jsem začal odšťavňovač vše, co se mi dostalo pod ruku. Oblíbil jsem si mrkev a nebo červenou řepu. Nejvíce jsem však propadl obyčejné pampelišce, když tam přidám i pár květů, je to celkem chutný nápoj, navíc pampeliška je všude zdarma a když ji utrhnete někde v lese, je celkem slušná jistota, že to vyrostlo bez chemikálií pana Babiše.
Měl bych však dotaz ohledně prospěšnosti zejména ovocných šťáv. Nedávno jsem slyšel rozhovor s léčitelem Milanem Calábkem. Kde právě tyto šťávy označil za kontraproduktivní, jelikož na to lidské tělo není zvyklé. Obsahují totiž fruktózu a ta bez vlákniny jde ihned do jater a tam to dělá neplechu. Zdá se mi to celkem logické, ale možná přehnané. Bude tedy vadit když si ráno odšťavím 3 mrkve či trs pampelišek? Držím se pravidla dobrého pomálu a na litry to nepiju.
Tak fruktóza může opravdu zatěžovat
játra a vyvolávat jejich ztučnění, nicméně jde o to jaký zdroj fruktózy člověk použije a kolik jí v krátkém časovém úseku přijme. Ovocné šťávy některých plodin mohou opravdu ve větším množství představovat problém, ale pokud vypijete cca takové množství šťávy kterou jste vyždímal z množství ovoce které by jste normálně snědl celé nehledal bych v tom problém. Jiná věc je odšťavnit dvě a více kil ovoce, což se již sníst prakticky nedá a vypít tu šťávu, což se vypít dá. Pak jde opravdu o dosti sporné počínání, ale dvě až 3 deci šťávy určitě nemohou vyvolávat zásadní komplikace. Ta vaše kombinace mrkve s pampeliškou navíc fruktózu obsahuje v minimálním objemu tedy tam problém určitě není.