Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Probiotika
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=8&t=3364
Stránka 68

Autor:  Abstinující Bojovník [ čtv úno 04, 2021 11:45 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Probiotika

Jarda píše:
Mám zde nyní kimchi které jsem založil 7.9.2020 a dnes je 4.2.2021 tedy cca 5 měsíců. Nikdy jsem ho neměl v lednici, prostě je v normální pokojové teplotě a nejen že se nijak nekazí, ale je velice chutné i když už dost kyselé. Původní postup Korejců byl naložit na podzim a jíst až do další sklizně tedy patrně by mělo vydržet i rok a skladované bylo v díře v zemi.

Děkuju, předpokládám,že s pickles se to tedy bude mít podobne, nebo minimálně nebude vadit těch 6 hodin...

A ještě prosím zatím poslední dotaz... Jakým způsobem lze ověřit, že mi denní střídava konzumace pickles a kimci dostatečně zvýšila probiotika ve střevě??Změna stolice, atd.??Já právě možná dělal tu chybu,že jsem probiotika dosud nikdy moc neřešil, a ačkoliv jsem mimo pár výkyvů držel dlouhodobě podle sebe dobrý jídelníček, hodně zeleniny , ovoce a přiměřené tuku a bílkovin z co nejlepších zdrojů, tak si nejsem jistý, zda mi právě probiotika ve střevech nechyběla... tělo má z vlákniny nekvasene zeleniny asi jen případnou potravu pro probiotika, ale v syrove zelenině asi, co jsem pochopil, probiotika nejsou že??Kdybyste mi mohl ještě osvětlit tohle a zda podle vás bude ta denní konzumace kimci + pickles stačit a za jak dlouho se případné zmena projeví a jakým způsobem?? Předem děkuji za další odpověď......

Autor:  Jarda [ čtv úno 04, 2021 1:12 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Probiotika

Abstinující Bojovník píše:
Děkuju, předpokládám,že s pickles se to tedy bude mít podobne, nebo minimálně nebude vadit těch 6 hodin...

A ještě prosím zatím poslední dotaz... Jakým způsobem lze ověřit, že mi denní střídava konzumace pickles a kimci dostatečně zvýšila probiotika ve střevě??Změna stolice, atd.??Já právě možná dělal tu chybu,že jsem probiotika dosud nikdy moc neřešil, a ačkoliv jsem mimo pár výkyvů držel dlouhodobě podle sebe dobrý jídelníček, hodně zeleniny , ovoce a přiměřené tuku a bílkovin z co nejlepších zdrojů, tak si nejsem jistý, zda mi právě probiotika ve střevech nechyběla... tělo má z vlákniny nekvasene zeleniny asi jen případnou potravu pro probiotika, ale v syrove zelenině asi, co jsem pochopil, probiotika nejsou že??Kdybyste mi mohl ještě osvětlit tohle a zda podle vás bude ta denní konzumace kimci + pickles stačit a za jak dlouho se případné zmena projeví a jakým způsobem?? Předem děkuji za další odpověď......

Tak ono je celkem nezpochybnitelné že vlastně naprosto každé jednotlivé jídlo do určité míry mění střevní mikrobiom, ale nejde většinou a změny zásadní. Zásadní změny vznikají aplikací ATB, nebo jiných léků které silně a trvale poškozují mikrobiom, což pak běžnou stravou opravit nelze a mnohdy s tím má problém i kimchi. Pak je potřeba jíst ho denně třeba 50-100 g a to minimálně půl roku aby byl prostor pro kolonizaci střeva novou mikroflórou a dokázala se potlačit ta špatná. Pochopitelně nemusíme se bavit pouze o kimchi fungují i jiné kvašené potraviny, ale některé běžně deficitní kmeny jsou pouze v kimchi jinde je nenajdete. Z tohoto pohledu má tedy kimchi unikátní vlastnosti a předčí ostatní zdroje probiotik dosti citelně. Dobrý mikrobiom pak stráví prakticky cokoliv a stolice vypadá tak jak jsem zde již mnohokrát popisoval.

Autor:  Abstinující Bojovník [ čtv úno 04, 2021 1:52 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Probiotika

Jarda píše:
Tak ono je celkem nezpochybnitelné že vlastně naprosto každé jednotlivé jídlo do určité míry mění střevní mikrobiom, ale nejde většinou a změny zásadní. Zásadní změny vznikají aplikací ATB, nebo jiných léků které silně a trvale poškozují mikrobiom, což pak běžnou stravou opravit nelze a mnohdy s tím má problém i kimchi. Pak je potřeba jíst ho denně třeba 50-100 g a to minimálně půl roku aby byl prostor pro kolonizaci střeva novou mikroflórou a dokázala se potlačit ta špatná. Pochopitelně nemusíme se bavit pouze o kimchi fungují i jiné kvašené potraviny, ale některé běžně deficitní kmeny jsou pouze v kimchi jinde je nenajdete. Z tohoto pohledu má tedy kimchi unikátní vlastnosti a předčí ostatní zdroje probiotik dosti citelně. Dobrý mikrobiom pak stráví prakticky cokoliv a stolice vypadá tak jak jsem zde již mnohokrát popisoval.

Děkuju opět za odpověď...a z hlediska co nejvetsi efektivity podpory mikrobiomu ve střevě je tedy lepší jíst každý den jen např. 100g kimchi nebo je lepší treba střídat 100g obden kimchi a obden pickles??

Autor:  Jarda [ čtv úno 04, 2021 9:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Probiotika

Abstinující Bojovník píše:
Děkuju opět za odpověď...a z hlediska co nejvetsi efektivity podpory mikrobiomu ve střevě je tedy lepší jíst každý den jen např. 100g kimchi nebo je lepší treba střídat 100g obden kimchi a obden pickles??

Ono to ani tak není o co největší náloži probiotik, tím se dá hodně i podělat, prostě jde o vybalancování tedy správnou strukturu jednotlivých brouků ve střevě. Osobně si myslím že i těch 100 g je docela dost, ale vyzkoušejte a uvidíte. Střídání zdrojů nijak nevadí tam jde spíše o pravidelnost.

Autor:  Abstinující Bojovník [ čtv úno 04, 2021 11:17 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Probiotika

Dobre, tak vám ještě jednou děkuji za odpovědi...

Autor:  neti [ pon dub 12, 2021 8:07 pm ]
Předmět příspěvku:  Kvasená červená repa

Nechcel som o tom písať, pokiaľ to nemám overené na sebe. U nás je tradícia fermentovať kapustu, ktorá sa prekladá červenou repou a jablkom. Repa dá kapuste ružovkastú farbu a lepšiu chuť. Rozhodne odporúčam. Repu sme zvykli zavárať. Je s tým veľa práce a tiež mi prekážal sladko-kyslý nálev. Minulý rok som sa dozvedel, že okrem kapusty, koreňovej zeleniny sa dá fermentovať prakticky všetko - vrátane klíčkov strukovín, ktoré sú po vyklíčení považované za zeleninu a nie semená. Dokonca sa údajne dajú fermentovať bylinky - proste sa to osolí 2 % soli (počíta sa hmotnosť materiál spolu s vodou, ak sa dolieva) a zaleje prevarenou vychladnutou vodou a trochou štartéru (napr. voda z nepasterizovanej kyselej kapusty).

Rozhodol som sa preto, že skúsim fermentovať červenú repu. Kúpil som, poriadne umyl a nakrájal na kocky á 2 cm. Šupku som ponechal. Nalial som asi 1 dcl z kyselej kapusty, a zvyšok zalial prevarenou vychladnutou vodou. Odvážil som prazdny pohár, pohár po naplnený, z rozdielu som vypočítal množstvo soli, prepočítal na lyžičky - tento počet som použl pri každom pohári, aj keď boli menšie, väčšie - proste Zoll sem Zoll tam. Osolil som. Po pár dňoch repa zmäkla, takže som mohol natlačiť do pohára viac, na vrch osolil lyžičku soli a po 2-3 týždňoch bola repa hotová. Samozrejme pri tvrdej zelenine platí, že čím dlhšie, tým lepšie, takže som ochutnal až po mesiaci.

Pár poznámok: po pár dňoch repa pustí šťavu plnú betaínu, ktorú môžete odliať (cca 3/4 objemu) a naliať prevarenú vychladnutú vodu. Repa pustí novú šťavu. To sa dá opakovať ešte raz. Odliatú vodu som riedil 1:1 s vodou a prilial trochu klasického octu - vynikajúci nápoj pred/po konzumácii mäsa (HCl).

Odporúčam!!!

Autor:  Jarda [ pon dub 12, 2021 9:28 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvasená červená repa

neti píše:
Nechcel som o tom písať, pokiaľ to nemám overené na sebe. U nás je tradícia fermentovať kapustu, ktorá sa prekladá červenou repou a jablkom. Repa dá kapuste ružovkastú farbu a lepšiu chuť. Rozhodne odporúčam. Repu sme zvykli zavárať. Je s tým veľa práce a tiež mi prekážal sladko-kyslý nálev. Minulý rok som sa dozvedel, že okrem kapusty, koreňovej zeleniny sa dá fermentovať prakticky všetko - vrátane klíčkov strukovín, ktoré sú po vyklíčení považované za zeleninu a nie semená. Dokonca sa údajne dajú fermentovať bylinky - proste sa to osolí 2 % soli (počíta sa hmotnosť materiál spolu s vodou, ak sa dolieva) a zaleje prevarenou vychladnutou vodou a trochou štartéru (napr. voda z nepasterizovanej kyselej kapusty).

Rozhodol som sa preto, že skúsim fermentovať červenú repu. Kúpil som, poriadne umyl a nakrájal na kocky á 2 cm. Šupku som ponechal. Nalial som asi 1 dcl z kyselej kapusty, a zvyšok zalial prevarenou vychladnutou vodou. Odvážil som prazdny pohár, pohár po naplnený, z rozdielu som vypočítal množstvo soli, prepočítal na lyžičky - tento počet som použl pri každom pohári, aj keď boli menšie, väčšie - proste Zoll sem Zoll tam. Osolil som. Po pár dňoch repa zmäkla, takže som mohol natlačiť do pohára viac, na vrch osolil lyžičku soli a po 2-3 týždňoch bola repa hotová. Samozrejme pri tvrdej zelenine platí, že čím dlhšie, tým lepšie, takže som ochutnal až po mesiaci.

Pár poznámok: po pár dňoch repa pustí šťavu plnú betaínu, ktorú môžete odliať (cca 3/4 objemu) a naliať prevarenú vychladnutú vodu. Repa pustí novú šťavu. To sa dá opakovať ešte raz. Odliatú vodu som riedil 1:1 s vodou a prilial trochu klasického octu - vynikajúci nápoj pred/po konzumácii mäsa (HCl).

Odporúčam!!!

Tak to rozhodně není špatný nápad, jednoduché a předpokládám jednoznačně funkční.

Autor:  MonikaSura [ stř črc 28, 2021 12:23 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Probiotika

Dobrý den. V probiotikách se skoro vůbec nevyznám. Jsou toto dobré zdroje probiotik? https://www.probia.cz/probiotika-v-potravinach/ Prakticky žádnou z těch potravin pravidelně nejím. Myslíte že bych se na ně měla víc zaměřit a zařadit do jídelníčku, nebo probiotika pro tělo nejsou až tak podstatná? Děkuji za odpověď

Autor:  Jarda [ stř črc 28, 2021 12:37 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Probiotika

MonikaSura píše:
Dobrý den. V probiotikách se skoro vůbec nevyznám. Jsou toto dobré zdroje probiotik? https://www.probia.cz/probiotika-v-potravinach/ Prakticky žádnou z těch potravin pravidelně nejím. Myslíte že bych se na ně měla víc zaměřit a zařadit do jídelníčku, nebo probiotika pro tělo nejsou až tak podstatná? Děkuji za odpověď

Tak v zásadě na těch uvedených druzích probiotických potravin není co rozporovat, ale zdaleka nejde o plný výčet možností které jsou daleko širší. Určitě je dobré prakticky denně sníst trochu nějaké potraviny která probiotika obsahuje třeba kimchi bohatě stačí 50 g denně a uvidíte ty změny. Důležitost správně seřízeného střevního mikrobiomu je nejvyšší priorita vůbec protože z toho špatného složení se odvíjí neuvěřitelné množství zdravotních problémů od těch méně vážných až po ty naprosto fatální. Starat se pečlivě o své střevní brouky je určitě naprostá priorita která z pohledu šíře záběru možností předpokládám vysoce předčí i jakékoliv medicínské postupy.

Autor:  Abstinující Bojovník [ sob led 08, 2022 6:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Probiotika

Dobry den, uz o tom byla rec, proto jen kratky dotaz....

Pokud chci probiotika pokryt jak z fermentovanych rostlinnych, tak zivocisnych zdroju.... Tak co se tyce zivocisnych - kdyz
vynechame mlecne vyrobky.... Tak fermentovana rybi omacka by mohla stacit?A lepe zvlast od kimchi a pickles s rozestupem, nebo dohromady?
A bude stacit napr. takovato?

Autor:  Jarda [ sob led 08, 2022 7:34 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Probiotika

[quote="Abstinující Bojovník":25dpt3tt]Dobry den, uz o tom byla rec, proto jen kratky dotaz....

Pokud chci probiotika pokryt jak z fermentovanych rostlinnych, tak zivocisnych zdroju.... Tak co se tyce zivocisnych - kdyz
vynechame mlecne vyrobky.... Tak fermentovana rybi omacka by mohla stacit?A lepe zvlast od kimchi a pickles s rozestupem, nebo dohromady?
A bude stacit napr. takovato?

Autor:  Abstinující Bojovník [ sob led 08, 2022 8:03 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Probiotika

Jarda píše:
To se nedává samostatně ale při výrobě do toho kimchi a nevidím na té co uvádíte nic špatného.

Děkuji za odpověď.
Upraveno....
Nebo, abych položil dotaz stručněji a jasněji.U té omáčky jsem našel návod, kolik zamíchat do Kimchi a kolik dní nechat vykvasit.
Ale.Lze podle vás koupit hotové Kimči a zamíchat do něj tu rybí omáčku dodatečně?A nechat dokvasit v lednici?
A co se týče potřeby udržování různých kmenů probiotik.Vystačí mít to kimči s rybí omáčkou obden?
A nevíte zda se snese ta rybí omáčka i s pickles?Nebo tam raději nemíchat?....
Předem děkuji za odpověď.

Autor:  Abstinující Bojovník [ ned led 09, 2022 2:55 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Probiotika

A ještě jedna věc.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut ... a-chut_glu"

"Kromě osolení pokrmu dává jídlu ještě určitou komplexnější chuť. Vždyť ančovičky se v evropských kuchyních používají stejně. Drobné ryby (ančovičky, případně jiné ryby, dary moře, jejich skelety - podle druhu omáčky.) se suší v dřevěných boxech naložené do soli a stlačováním pak produkují kýženou tekutinu. Ještě před uložením do lahviček projde omáčka varem a tím se eliminuje riziko jakýchkoliv nežádoucích bakterií.

Kamarádce jsem poradil, ať si koupí rybí omáčku značky Squid, která je všeobecně považována za nejkvalitnější a je i tady v Čechách celkem rozšířená. Sám jí v restauraci používám také.
Zdroj: https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut ... a-chut_glu"

Zde se zase píše, že je přirozeně fermentovaná...


Autor:  Jarda [ ned led 09, 2022 9:13 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Probiotika

Abstinující Bojovník píše:
Děkuji za odpověď.
Upraveno....
Nebo, abych položil dotaz stručněji a jasněji.U té omáčky jsem našel návod, kolik zamíchat do Kimchi a kolik dní nechat vykvasit.
Ale.Lze podle vás koupit hotové Kimči a zamíchat do něj tu rybí omáčku dodatečně?A nechat dokvasit v lednici?
A co se týče potřeby udržování různých kmenů probiotik.Vystačí mít to kimči s rybí omáčkou obden?
A nevíte zda se snese ta rybí omáčka i s pickles?Nebo tam raději nemíchat?....
Předem děkuji za odpověď.

Netuším zda pouhé přilití té omáčky může změnit bakteriální složení produktu, spíše bych odhadl že asi už moc ne. Co se týče denní konzumace ta podle mě není nutná, jde spíše o to jednotlivé probiotické potraviny střídat a postupně si vypěstovat co nejširší složení střevního mikrobiomu.

Autor:  Jarda [ ned led 09, 2022 9:25 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Probiotika

[quote="Abstinující Bojovník":12nyjpxp]A ještě jedna věc.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut ... a-chut_glu"

"Kromě osolení pokrmu dává jídlu ještě určitou komplexnější chuť. Vždyť ančovičky se v evropských kuchyních používají stejně. Drobné ryby (ančovičky, případně jiné ryby, dary moře, jejich skelety - podle druhu omáčky.) se suší v dřevěných boxech naložené do soli a stlačováním pak produkují kýženou tekutinu. Ještě před uložením do lahviček projde omáčka varem a tím se eliminuje riziko jakýchkoliv nežádoucích bakterií.

Kamarádce jsem poradil, ať si koupí rybí omáčku značky Squid, která je všeobecně považována za nejkvalitnější a je i tady v Čechách celkem rozšířená. Sám jí v restauraci používám také.
Zdroj: https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut ... a-chut_glu"

Zde se zase píše, že je přirozeně fermentovaná...


Stránka 68 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/