Zdravím, pane Jardo, v souvislosti s předpokládanou potřebou zvýšit u mě podíl stravy bohaté na probiotika se Vás chci zeptat na pár věcí.(případně i dalších lidí znalých tématu)... Omlouvám se, pokud už podobné dotazy někde padly...
1) Obecná otázka na to, zda je z hlediska potenciálního množství probiotik v kvašených potravinách rozhodující, zda jsou vypěstovány doma
na nechemizované půdě, neošetřeny žádnou dodatečnou chemií, konzervanty atd.Nebo stačí, když se proces jinak uskuteční bez nějakého nevhodného
zásahu až během a po samotném kvašení, čistě z pohledu těch probiotik??(že tedy lze jinak řečeno doma kvašením připravit kvalitní probiotika i ze zeleniny ze
supermarketu?)
2)Již jsem si nastudoval, že pokud projde zelenina, či ovoce pasterizací, či nějakou chemickou konzervací během procesu, i po procesu kvašení,
přítomnost probiotik ve výsledném produktu to likviduje, je to tak?
3)Také jsem četl, že například kvašené okurky, jsou - li zavařeny za přítomnosti octu, také ztrácejí ta žádoucí probiotika... Že je lepší je zavařovat za pomocí
soli, např. mořské? Je to tak?
A ještě jeden dotaz... Dá se použít i himalájská sůl na zavařování okurek??
A co kvašené zelí, je nějaký jednoduchý způsob, jak jej s co největší jistotou nechat zkvasit, aby byla přítomnost probiotik v něm co největší??
4) Možná jeden ještě více ,,hloupější dotaz" , ale když už jsem v tom , tak se zeptám.A pálivá, či ostřejší zelenina, chilli , česnek, cibule v pickles nebo kimchi nijak neovlivňují výsledné množství probiotik?? A pokud ano, tak pozitivně, negativně nebo jsou to prostě z hlediska probiotik neutrální přísady, které tam lidi dávají spíš kvůli dochucení??
5)Asi bude nějakou dobu trvat, než se dostanu sám k vlastní samovýrobě zásoby probiotik... Co říkáte jako na dočasnou alternativu například tomuto produktu?Má někdo zkušenost??Udajne používají v celém procesu z hlediska probiotik šetrny pristup...
http://www.czech-kimchi.cz/Produkt-Czech-kimchi - jenom se snad ještě rovnou zeptám na to přidané jablko ve složení, je vhodné mezi kvasenou zeleninu přidávat ovoce??
A ještě popřípadě, pokud byste sám měl aspoň s nějakým dodavatelem pozitivní zkušenost ohledně kvalitních pickles a kimchi, tak bych byl taky rád...
6)A ještě dotaz... Lze kvašenou zeleninu bez obav kombinovat s bílkovinami?? Například s masem, ořechy, mandlemi atd.?Samozřejmě vždy jen s jedním zdrojem bílkovin zvlášť??Nebo třeba kvašenou zeleninu se škrobovou zeleninou, například jen s brambory?? Nebo je lepší tu kvašenou zeleninu jíst samotnou??
Předem děkuji za odpověď...