Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Draselný zlepšovák
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=6&t=577
Stránka 13

Autor:  milda [ úte úno 16, 2010 8:06 pm ]
Předmět příspěvku:  Draselný zlepšovák

Četl jsem články o deficitu draslíku. Pak jsem zjistil, že pro nějaké diety se míchá chlorid sodný s chloridem draselným v poměru 1:1..... no vida \":idea:\"

Moje "lepší polovička" zásadně všechna jídla přesoluje a není možné jí přimět k umírněnosti.

Takže jsem koupil chlorid draselný, smíchal s kuchyňskou solí 1:1 a doma je spokojenost. Aspoň, než si začnu připravovat všechna jídla sám... \":wink:\"

Jaký je Jardo váš názor? Vím, že při úplně správné stravě by to bylo zbytečné, ale pro přechodnou bobu...?

Autor:  Mikeš [ úte úno 16, 2010 8:14 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Draselný zlepšovák

milda píše:
Četl jsem články o deficitu draslíku. Pak jsem zjistil, že pro nějaké diety se míchá chlorid sodný s chloridem draselným v poměru 1:1..... no vida \":idea:\"

Moje "lepší polovička" zásadně všechna jídla přesoluje a není možné jí přimět k umírněnosti.

Takže jsem koupil chlorid draselný, smíchal s kuchyňskou solí 1:1 a doma je spokojenost. Aspoň, než si začnu připravovat všechna jídla sám... \":wink:\"

Jaký je Jardo váš názor? Vím, že při úplně správné stravě by to bylo zbytečné, ale pro přechodnou bobu...?


Toto mě taky zajímá. Údajně to má sice hořkou chut,ale po smíchání s NaCl to není tak poznatelné. A kde jste ho sehnal? Já se snažil přes internet, ale všude po mě chtějí IČ,DIČ a jiný nesmysly...

Autor:  milda [ úte úno 16, 2010 8:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Draselný zlepšovák

...koupil jsem ho ve VERKONu v Praze, ale jsou i jiní prodejci chemikálií ve větších městech.

Autor:  Jarda [ úte úno 16, 2010 9:50 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Draselný zlepšovák

milda píše:
Četl jsem články o deficitu draslíku. Pak jsem zjistil, že pro nějaké diety se míchá chlorid sodný s chloridem draselným v poměru 1:1..... no vida \":idea:\"

Moje "lepší polovička" zásadně všechna jídla přesoluje a není možné jí přimět k umírněnosti.

Takže jsem koupil chlorid draselný, smíchal s kuchyňskou solí 1:1 a doma je spokojenost. Aspoň, než si začnu připravovat všechna jídla sám... \":wink:\"

Jaký je Jardo váš názor? Vím, že při úplně správné stravě by to bylo zbytečné, ale pro přechodnou bobu...?

Asi je to řešení i když hodně za vlasy přitažené, je to takové vytloukání klínu klínem. Běžný chlorid sodný-kuchyňská sůl, je jed jako prase, normální člověk ho pozře pouze z důvodu společenské nutnosti, párkrát za rok a jinak se mu obloukem vyhne. Ta kombinace sice eliminuje škodlivé účinky sodíku, který vykompenzujete draslíkem, ale pro tělo to žádný význam nemá. Všude tady radím, pokud chcete solit, tak himálajskou solí, která je naopak velice prospěšná a obsahuje 84 prvků, což si tělo celkem vychutnává. Mimo jiné je zde i riziko předávkování draslíkem a to rozhodně není sranda, na to se dá i snadno zemřít a je potřeba s tím pracovat značně opatrně. Draslíku musí mít tělo tak akorát a škodí jak málo, tak moc, což vyžaduje slušné znalosti, nebo možnost pravidelného měření hladiny draslíku. Velké množství draslíku mají třeba fazole a osobně jsem s tím konal pokusy, při kterých jsem se málem předávkoval i pomocí fazolí, natož přímo chloridem draselným, kde to půjde mnohem snadněji.

Autor:  milda [ úte úno 16, 2010 10:24 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Draselný zlepšovák

Děkuju za odpověď. Himálajskou sůl mám na stole, na přisolování. Žena ji nepoužívá, tak jsem do vaření musel připravit něco méně nápadného a méně jedovatého. \":wink:\"
Možná bude bezpečnější poměr 2x chlorid sodný + 1x chlorid draselný....
Předpokládám, že himálajská sůl obsahuje přes 90% chloridu sodného, takže asi taky opatrně.....

Autor:  Xion [ úte úno 16, 2010 11:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Draselný zlepšovák

Aha, cize, ked ma nepriatel rad presoleny fazulovy privarok, staci mu vymenit chlorid sodny za chlorid draselny, a je od neho nadobro pokoj? \":-)\"

Autor:  Jarda [ stř úno 17, 2010 10:52 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Draselný zlepšovák

milda píše:
Děkuju za odpověď. Himálajskou sůl mám na stole, na přisolování. Žena ji nepoužívá, tak jsem do vaření musel připravit něco méně nápadného a méně jedovatého. \":wink:\"
Možná bude bezpečnější poměr 2x chlorid sodný + 1x chlorid draselný....
Předpokládám, že himálajská sůl obsahuje přes 90% chloridu sodného, takže asi taky opatrně.....

Himálajská sůl neobsahuje, žádný chlorid sodný, to jste zcela mimo, je to naprosto unikátní soubor přírodních, lehko vstřebatelných, minerálů a pokud není hrubě předávkována, tak nijak neškodí, ale naopak je vysoce prospěšná. Dá se využívat v jakékoliv kuchyňské aplikaci místo chloridu sodného, akorát je potřeba počítat s tím, že projev slanosti má delší prodlevu a ta slanost jaksi dojde, čili raději zpočátku méně, než jste zvyklý a bude to akorát. Toho chloridu draselného se zase tak bát nemusíte, protože nyní máte sodíku v těle hrubý nadbytek a teprve po jeho vyloučení je potřeba být s draslíkem více opatrný.

Autor:  Jarda [ stř úno 17, 2010 10:54 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Draselný zlepšovák

Xion píše:
Aha, cize, ked ma nepriatel rad presoleny fazulovy privarok, staci mu vymenit chlorid sodny za chlorid draselny, a je od neho nadobro pokoj? \":-)\"

Ano, při správném dávkování zemře na srdeční selhání a to by se dost blbě dokazovalo, kdo to zavinil.

Autor:  Sarka [ ned úno 21, 2010 2:51 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Draselný zlepšovák

Jardo,
po přečtení článku http://www.mwm.cz/clanek1.php?id=1221 jsem nabyla dojmu, že bych měla sníst v nejbližším týdnu alespoň kilo chloridu draselného \":lol:\" Vy tady ale nabádáte k opatrnosti. Měl byste pro nás nějakou radu, jak s draslíkem pracovat?

- nechat to být, neřešit a jen se stravovat převážně raw a vyvarovat se NaCl?
- dát si nějakou draslíkovou kůru, ale jen dočasně, třeba po dobu X dní pít Y ml vody s rozpuštěnými W gramy KCl, ale poté už ho vůbec neužívat?
- mít KCl doma a vypít sklenici příležitostně, když víme, že jsme snědli něco soleného....?

Autor:  Jarda [ ned úno 21, 2010 9:26 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Draselný zlepšovák

Sarka píše:
Jardo,
po přečtení článku http://www.mwm.cz/clanek1.php?id=1221 jsem nabyla dojmu, že bych měla sníst v nejbližším týdnu alespoň kilo chloridu draselného \":lol:\" Vy tady ale nabádáte k opatrnosti. Měl byste pro nás nějakou radu, jak s draslíkem pracovat?

- nechat to být, neřešit a jen se stravovat převážně raw a vyvarovat se NaCl?
- dát si nějakou draslíkovou kůru, ale jen dočasně, třeba po dobu X dní pít Y ml vody s rozpuštěnými W gramy KCl, ale poté už ho vůbec neužívat?
- mít KCl doma a vypít sklenici příležitostně, když víme, že jsme snědli něco soleného....?

To je vždy o dosaženém pH a pokud máte pH v pořádku, tak je prakticky nemožné, že budete mít nedostatek draslíku, protože ho je v každé kytce habaděj. Kytkou je myšleno králičí jídlo, které zde doporučuji, tedy syrová převážně rostlinná strava. Doporučení z tohoto článku se týkají hlavně lidí překyselených konzumujících plastické žrádlo z obchodní sítě. Udělejte si pro pochopení malý pokus. Uvařte si obyčejné fazole, třeba s paprikou na mexický způsob a jezte je v průběhu dne. Večer zjistíte, že vaše pH je extrémně vysoké možná budete mít i 8 pH a to vám zajistil draslík, jehož jsou fazole v našich podmínkách nejbohatším zdrojem. Vysoká dávka draslíku vás může i zabít a experimentovat s práškovým chloridem draselným doporučuji tedy pouze lidem kteří jsou v acidóze, ale u vegetariána to může být nebezpečné, tam je deficit draslíku velice nepravděpodobný, je totiž prakticky ve všem co jíte.

Autor:  Sarka [ ned úno 21, 2010 1:51 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Draselný zlepšovák

Děkuji, to jsem ráda, že nemusím nic kupovat \":)\" Jím převážně syrovou stravu a občasné vařeniny volím téměř vždy jednoduché, zásadotvorné a podle zásad dělené stravy, takže snad to s draslíkem nebude tak horké.

Autor:  Xion [ pon úno 22, 2010 1:35 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Draselný zlepšovák

[quote="Sarka":902j8q7d]Děkuji, to jsem ráda, že nemusím nic kupovat \":)\" Jím převážně syrovou stravu a občasné vařeniny volím téměř vždy jednoduché, zásadotvorné a podle zásad dělené stravy, takže snad to s draslíkem nebude tak horké.[/quote:902j8q7d]
Skor sodiku mozes mat malo,ked nesolis, preto obcas stavni zeler, alebo si ho nastruhaj do salatu, ako to uz aj tak robis. \

Autor:  Salix [ čtv kvě 13, 2010 12:25 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Draselný zlepšovák

Dobrý den, nevíte někdo, kde na internetu dobře koupit Himalájskou sůl, třeba ve větším balení?

Autor:  Jindra [ čtv kvě 13, 2010 6:50 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Draselný zlepšovák

Salix píše:
Dobrý den, nevíte někdo, kde na internetu dobře koupit Himalájskou sůl, třeba ve větším balení?
Nakupuji ji zde u tohoto specializovaného dovozce, připadá mi to optimální. V nabídce je sůl koupelová i jídelní a další sortiment. Mají i e-shop.

Autor:  Jarda [ čtv kvě 13, 2010 4:59 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Draselný zlepšovák

Salix píše:
Dobrý den, nevíte někdo, kde na internetu dobře koupit Himalájskou sůl, třeba ve větším balení?

To vede skoro každá prodejna racionální výživy, tak proč toho kupovat kvanta, válka snad zatím nebude.

Stránka 13 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/