Zdraví-AZ
http://zdravi-az.cz/Forum/

Postup ke zjištění stavů hormonů
http://zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?f=6&t=5600
Stránka 22

Autor:  fox [ stř srp 07, 2019 11:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Postup ke zjištění stavů hormonů

Téma tohoto vlákna spolu s poměrně čerstvým komplexním pohledem na hormonální interakce také v rozdílných fázích podle věku
je také rozebráno v knize "Přírodní hormonální léčba" ( např : https://knihy.abz.cz/prodej/prirodni-hormonalni-lecba ).
Také poukaz na limity cesty >vzorek-laboratoř-lékař-lékárník < při snaze o nápravu případné hormonální dysbalance.
Laicky jsem si z toho odnesl praktičnost dávného doporučení pravidelného dostatečného pohybu - třeba velmi svěží chůze- v pokud možno čistém prostředí.

Autor:  Jarda [ čtv srp 08, 2019 8:20 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Postup ke zjištění stavů hormonů

fox píše:
Téma tohoto vlákna spolu s poměrně čerstvým komplexním pohledem na hormonální interakce také v rozdílných fázích podle věku
je také rozebráno v knize "Přírodní hormonální léčba" ( např : https://knihy.abz.cz/prodej/prirodni-hormonalni-lecba ).
Také poukaz na limity cesty >vzorek-laboratoř-lékař-lékárník < při snaze o nápravu případné hormonální dysbalance.
Laicky jsem si z toho odnesl praktičnost dávného doporučení pravidelného dostatečného pohybu - třeba velmi svěží chůze- v pokud možno čistém prostředí.

Tak pohybem se nedá nic pokazit tím se dá jenom zlepšit a až neuvěřitelná škála problémů se může při pravidelném pohybu odstranit.

Autor:  Petr Svoboda [ úte srp 13, 2019 12:48 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Postup ke zjištění stavů hormonů

Alopat píše:
Ano, je to o zkoumání, které je našemu zdravotnictví cizí a měla by se brát v úvahu i možnost zbytnění, případně nádoru na těchto funkčně propojených žlázách s vnitřní sekrecí. Narazil jsem i na popsané případy, kdy se jiná skupina breberek ovlivňujících krevní tlak projevuje opačně, t.j. jako hypokortizolismus, hyponatrémie a hyperkalémie. I když jak známo, tak i adrenální únava prochází různými fázemi vyčerpání.

Treating the Root Cause of Thyroid Problems
https://www.theepochtimes.com/treating-the-root-cause-of-thyroid-problems_1882850.html
Cortisol as an Indicator of Severity of Parasitic Infections of Haemonchus contortus in Lambs (Ovis aries)
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0305049196001575
The costs of dominance: testosterone, cortisol and intestinal parasites in wild male chimpanzees
https://bpsmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/1751-0759-4-21

Díky za příspěvek o příčinách onemocnění štítné žlázy...

Teď jen dávat dohromady současně nadledvinky a šž. Doplňuju bohužel jen hormony T4 (Euthyrox 112mikro g). Hodnota TSH se sice snížila na 3,8 (0,35-4,94) ale fT4 je pořád nízko 12,5 (9-19,1), stejně tak fT3 2,9 (2,6-5,7).
Obávám se, že bez podpory nadledvin to nepůjde.
Cholesterol je stále vysoko...
Díky

Začal jsem spolupracovat s Jardou a musím říct, že se to začíná hýbat dobrým směrem.

Bohužel to nechápe můj endokrinolog. Toho nějaká souvislost nenapadá. Nevím, jestli schválně.

Přílohy:
az-zdravi.JPG
az-zdravi.JPG [ 54.54 KiB | Zobrazeno 5851 krát ]

Autor:  brandebura [ stř říj 09, 2019 8:41 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Postup ke zjištění stavů hormonů

Dobrý den budu dceři dělat test ze slin na hormony. Vím že má být 22 až 24 den cyklu. Většinou už v té době má menses. Není to problém, Přesto se má dodržet takto? Mám jí ten test udělat když je ve škole když mi jde o to zjistit zda je ve škole ve stresu? Nebo radši v den klidu o víkendu? děkuji

Autor:  Jarda [ stř říj 09, 2019 7:34 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Postup ke zjištění stavů hormonů

brandebura píše:
Dobrý den budu dceři dělat test ze slin na hormony. Vím že má být 22 až 24 den cyklu. Většinou už v té době má menses. Není to problém, Přesto se má dodržet takto? Mám jí ten test udělat když je ve škole když mi jde o to zjistit zda je ve škole ve stresu? Nebo radši v den klidu o víkendu? děkuji

Tak vždy by se měl měřit obvyklý denní režim tedy si musíte vybrat co to vlastně ve vašem případě je za režim. Určitě bych nezkoumal něco co se děje jednou za čas to nemá logiku. Ten zmíněný den cyklu je ideální bez ohledu na to zda menzes má nebo nemá, to vám hormony ve slinách nijak neovlivňuje.

Autor:  Michall89 [ pát bře 20, 2020 4:52 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Postup ke zjištění stavů hormonů

Jardo vím, že jak jsme se bavili, tak jste říkal, že zopakovat testy kortizolu a dalších hormonů ze slin má cenu až tak za 3-4 měsíce, ale zapomněl jsem se zeptat, jestli mám předtím vynechat suplementaci DHEA, pregnenolonu a adrenal cortexu a případně, jak dlouho před testama? Protože kdybych to nevynechal, tak ty hodnoty z těch slin přece budou ovlivněny tou externí suplementací a nebude to tolik vypovídat, zdali se obnovila přirozená tvorba nebo ne?

Autor:  Jarda [ sob bře 21, 2020 12:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Postup ke zjištění stavů hormonů

Michall89 píše:
Jardo vím, že jak jsme se bavili, tak jste říkal, že zopakovat testy kortizolu a dalších hormonů ze slin má cenu až tak za 3-4 měsíce, ale zapomněl jsem se zeptat, jestli mám předtím vynechat suplementaci DHEA, pregnenolonu a adrenal cortexu a případně, jak dlouho před testama? Protože kdybych to nevynechal, tak ty hodnoty z těch slin přece budou ovlivněny tou externí suplementací a nebude to tolik vypovídat, zdali se obnovila přirozená tvorba nebo ne?

Tak ono je to celkem jedno, protože pokud něco dodáváte a vyjde výsledek vysoký víte že máte ubrat, nebo vysadit a pokud předem vysadíte zase zjistíte že máte málo nebo akorát tedy v obou případech se zle tím výsledkem řídit a upravit dávky pro další případnou suplementaci. Každopádně vynechat cca měsíc před odběrem, pokud budete preferovat tuto variantu, protože hlavně pregnenolon klesá docela pomalu.

Autor:  brandebura [ pát črc 24, 2020 10:14 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Postup ke zjištění stavů hormonů

Dobrý den po doplňování pregnenolonu se mi kromě DHEA a progesteronu zvedl taky estrogen i testosteron, ověřeno testem ze slin. Chvíli jsem vysadila, potřebuji ale doplňovat. Budu mít pojídáním žampionů ošetřeno že se estrogen nebude zvedat? Co s tím testosteronem aby nešel nahoru, nebo proč se tak děje?

díky

Autor:  Jarda [ sob črc 25, 2020 7:39 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Postup ke zjištění stavů hormonů

brandebura píše:
Dobrý den po doplňování pregnenolonu se mi kromě DHEA a progesteronu zvedl taky estrogen i testosteron, ověřeno testem ze slin. Chvíli jsem vysadila, potřebuji ale doplňovat. Budu mít pojídáním žampionů ošetřeno že se estrogen nebude zvedat? Co s tím testosteronem aby nešel nahoru, nebo proč se tak děje?

díky

Testosteron pravděpodobně zvedá DHEAS tedy tam upravit dávku na cca 2-4 mg denně což by nemělo nic dělat protože jde o množství které si produkuje zdravý člověk a u pregnenolonu bych se držel dávky do 7 mg což je totéž a nemělo by se tím nic rozhazovat. Jinak si nastudujte jak funguje aromatáza a co ji blokuje nicméně žampióny většinou fungují dobře. Odhadnout reakci těla přesně moc nejde protože tělo z nějakého důvodu upřednostňuje konkrétní schéma konverze a u každého se to chová trochu jinak. Podívejte se na netu na schéma konverze hormonů v těle a uvidíte že ze z uvedených suplementů může vzniknout vše co následuje v schématu konverze.

Autor:  brandebura [ čtv srp 12, 2021 9:07 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Postup ke zjištění stavů hormonů

Dobrý den je možné že mazání progesteronového krému může zatěžovat játra, mám zvýšené ALT a AST.Mažu 2x denně v celkové dávce za den 40 mg. Dle tabulky na straně 25 v knize o hormonech sem pochopila správně že snad i progesteronový krém může zvedat estrogen? děkuji

Autor:  Jarda [ čtv srp 12, 2021 9:17 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Postup ke zjištění stavů hormonů

brandebura píše:
Dobrý den je možné že mazání progesteronového krému může zatěžovat játra, mám zvýšené ALT a AST.Mažu 2x denně v celkové dávce za den 40 mg. Dle tabulky na straně 25 v knize o hormonech sem pochopila správně že snad i progesteronový krém může zvedat estrogen? děkuji

Teoreticky to při vysokých dávkách asi možné je, nicméně setkávám se s tím poprvé že by si někdo stěžoval na zhoršení jaterních testů po aplikaci celkem normální dávky progesteronového krému. Osobně bych spíše hledal jinou možnost proč se játra dostávají do červených čísel. Pokud jde o přeměnu progesteronu do estradiolu ta možná je proto upozorňuji na nutnost řešit aromatázu.

Stránka 22 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/