Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv bře 28, 2024 3:02 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Zaujimave studie
PříspěvekNapsal: úte led 07, 2020 9:43 am 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Nasiel som zaujimavu studiu, o bio availability enhancers, absoprtion enhancers
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3634921/

Sem by sme mohli davat zaujimave studie do tejto temy.

Co z toho vyplyva.
Je tam pisane o piperine.

Ale dolezita cast ktoru som si vsimol, a preco to sem davam je toto:

7. Need for bioavailability enhancers
Lipid solubility and molecular size are the major limiting factors for molecules to pass the biological membrane and to be absorbed systematically following oral or topical administration.

Several plant extracts and phytoconstituents, despite having excellent bioactivity in vitro demonstrate less or no in vivo actions due to their poor lipid solubility or improper molecular size or both, resulting poor absorption and poor bioavailability. It is often found that, when individual constituents are isolated from the plant extract there is loss of specific bio-activity. Sometimes some constituents of the multi-constituent plant extract are destroyed in gastric environment when taken orally. They reduce the dose, shorten the treatment period and thus reduce drug resistance problems. Due to dose economy, they make treatment cost-effective, minimize drug toxicity and adverse reactions.


Co z toho vyplyva?
Ze preto beta-karoten (pro-vitamin A) sa mozno nevstrebava dobre a zle dopadli aj studie, ked sa podaval izolovane a bude sa tykat asi aj inych kartoneidov. Napriklad piperine ze vraj zvysuje vstrebanie vitaminu A.
Tak to je mozno ten kluc. Mozno to treba brat s piperinom. Ti ludia, ktorym sa z pro-vitaminu A malo vstrebava lo by to mali vyskusat.
Rovnako, skusit mix kartoneidov a skusit pridat piperine. Ak mate studiu, ktora to potvrdzuje, sem s nou.

Dalsia vec, v tych rastlinnych jedlach mozu byt aj dalsie latky, co toto robia. Preto ked sa vyberie beta-karoten samotny, nevstrebava sa dobre. Dosledok: Vzdy ked berete izolovany doplnok, jedze to spolu s tym, kde sa v prirode nachadza (priklad - betakaroten - pridajte k nemu mix ostatnych kartoneidov, piperine, a mrkvu/mrkvovu stavu/ popripade farebnu zeleninu, najlepsie mierne tepelne upravenu)

(edit: btw zaujimave su aj kapitoly 10.7 a 10.8 - pise sa tam o zazvore a rasci. Ze aj tie obsahuju mnohe z latok, ktore preukazali metabolicko-stimulacne vlastnosti, a aj lepsiu vstrebatelnost u niektorych drog/latok - cize, nieje zle po kazdom jedle, si dat aspon suseny zazvor a rozzuvat trochu rasce , nie do kazdeho jedla ide chutovo rasca pridat, a vtedy je rozumne dat si ju po jedle nejako). U rasci je chut intenzivna, takze kto nezvlada pozut, kedze je velmi ucinna uz na jeden gram prasku, tak stoji za zvazenie narobit si kapsule s rascovym praskom, ale pozor, tie latky su v oleji, cize lepsie bude radsej to vzdy namlet cerstve, respektive rozpustit v oleji, cerstvo namlety rascovy prasok vyluhovany v oleji by nemusel byt zly na tento ucel
Mna v tomto momente napadol urobit si taky olej, ze ostropestrecova kasicka, do toho vyluhovana rasca, zazvor, cierne korenie/olej z cierneho korenia a piperine .. a tento olejovy vyluh uzit po jedle s multivitaminom- musi to byt bomba takto, len nastavit presne pomery a davkovania, aby napriklad 1 cajova lyzicka obsahovala dostatok so vsetkeho... dokonca by som to mozno zmiesal s kurkumovou pastou)

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zaujimave studie
PříspěvekNapsal: úte led 07, 2020 2:54 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28242
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Nasiel som zaujimavu studiu, o bio availability enhancers, absoprtion enhancers
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3634921/

Sem by sme mohli davat zaujimave studie do tejto temy.

Co z toho vyplyva.
Je tam pisane o piperine.

Ale dolezita cast ktoru som si vsimol, a preco to sem davam je toto:

7. Need for bioavailability enhancers
Lipid solubility and molecular size are the major limiting factors for molecules to pass the biological membrane and to be absorbed systematically following oral or topical administration.

Several plant extracts and phytoconstituents, despite having excellent bioactivity in vitro demonstrate less or no in vivo actions due to their poor lipid solubility or improper molecular size or both, resulting poor absorption and poor bioavailability. It is often found that, when individual constituents are isolated from the plant extract there is loss of specific bio-activity. Sometimes some constituents of the multi-constituent plant extract are destroyed in gastric environment when taken orally. They reduce the dose, shorten the treatment period and thus reduce drug resistance problems. Due to dose economy, they make treatment cost-effective, minimize drug toxicity and adverse reactions.


Co z toho vyplyva?
Ze preto beta-karoten (pro-vitamin A) sa mozno nevstrebava dobre a zle dopadli aj studie, ked sa podaval izolovane a bude sa tykat asi aj inych kartoneidov. Napriklad piperine ze vraj zvysuje vstrebanie vitaminu A.
Tak to je mozno ten kluc. Mozno to treba brat s piperinom. Ti ludia, ktorym sa z pro-vitaminu A malo vstrebava lo by to mali vyskusat.
Rovnako, skusit mix kartoneidov a skusit pridat piperine. Ak mate studiu, ktora to potvrdzuje, sem s nou.

Dalsia vec, v tych rastlinnych jedlach mozu byt aj dalsie latky, co toto robia. Preto ked sa vyberie beta-karoten samotny, nevstrebava sa dobre. Dosledok: Vzdy ked berete izolovany doplnok, jedze to spolu s tym, kde sa v prirode nachadza (priklad - betakaroten - pridajte k nemu mix ostatnych kartoneidov, piperine, a mrkvu/mrkvovu stavu/ popripade farebnu zeleninu, najlepsie mierne tepelne upravenu)

(edit: btw zaujimave su aj kapitoly 10.7 a 10.8 - pise sa tam o zazvore a rasci. Ze aj tie obsahuju mnohe z latok, ktore preukazali metabolicko-stimulacne vlastnosti, a aj lepsiu vstrebatelnost u niektorych drog/latok - cize, nieje zle po kazdom jedle, si dat aspon suseny zazvor a rozzuvat trochu rasce , nie do kazdeho jedla ide chutovo rasca pridat, a vtedy je rozumne dat si ju po jedle nejako). U rasci je chut intenzivna, takze kto nezvlada pozut, kedze je velmi ucinna uz na jeden gram prasku, tak stoji za zvazenie narobit si kapsule s rascovym praskom, ale pozor, tie latky su v oleji, cize lepsie bude radsej to vzdy namlet cerstve, respektive rozpustit v oleji, cerstvo namlety rascovy prasok vyluhovany v oleji by nemusel byt zly na tento ucel
Mna v tomto momente napadol urobit si taky olej, ze ostropestrecova kasicka, do toho vyluhovana rasca, zazvor, cierne korenie/olej z cierneho korenia a piperine .. a tento olejovy vyluh uzit po jedle s multivitaminom- musi to byt bomba takto, len nastavit presne pomery a davkovania, aby napriklad 1 cajova lyzicka obsahovala dostatok so vsetkeho... dokonca by som to mozno zmiesal s kurkumovou pastou)

Tak synergické působení mnoha látek v potravinách je vědecky i historicky prověřené tedy proti tomu asi nikdo nebude nic namítat. Nakonec ne nadarmo za našich předků vznikla celá plejáda kořenících a bylinných směsí přidávaných do většiny jídel a nepředpokládám že šlo o rozmařilost. Studie to určitě zajímavě dokládá a jednoznačně bych těchto efektů v praxi využíval. Pokud jde o to tobolkové využití například rozemletých koření tak aby se zabránilo žluknutí obsažených olejů a úniku aromatických látek je asi ideální s tím pracovat jako třeba s konopím. Prostě umletou bylinu nebo koření vyvaříte v másle ideálně kakaovém které po extrakci naplníte stříkačkou do tobolek a uzavřete. Dá se tak pochopitelně připravit i bez vaření pouhým ohřátím na tekutý stav kašička s práškem z dobře umletého koření, nebo byliny a po zatuhnutí získáte hodně odolné kapsle jejichž obsah taje až při relativně vysoké teplotě tedy se nijak neničí i v běžných pokojových teplotách. Takto lze poměrně přesně a komfortně suplementovat mnoho užitečných bylin, koření, nebo i olejíčků a dalších látek.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zaujimave studie
PříspěvekNapsal: stř led 08, 2020 6:56 am 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Jarda píše:
Tak synergické působení mnoha látek v potravinách je vědecky i historicky prověřené tedy proti tomu asi nikdo nebude nic namítat. Nakonec ne nadarmo za našich předků vznikla celá plejáda kořenících a bylinných směsí přidávaných do většiny jídel a nepředpokládám že šlo o rozmařilost. Studie to určitě zajímavě dokládá a jednoznačně bych těchto efektů v praxi využíval. Pokud jde o to tobolkové využití například rozemletých koření tak aby se zabránilo žluknutí obsažených olejů a úniku aromatických látek je asi ideální s tím pracovat jako třeba s konopím. Prostě umletou bylinu nebo koření vyvaříte v másle ideálně kakaovém které po extrakci naplníte stříkačkou do tobolek a uzavřete. Dá se tak pochopitelně připravit i bez vaření pouhým ohřátím na tekutý stav kašička s práškem z dobře umletého koření, nebo byliny a po zatuhnutí získáte hodně odolné kapsle jejichž obsah taje až při relativně vysoké teplotě tedy se nijak neničí i v běžných pokojových teplotách. Takto lze poměrně přesně a komfortně suplementovat mnoho užitečných bylin, koření, nebo i olejíčků a dalších látek.

Bude sa dat pouzit aj kokosovy olej? Ide asi o to, aby to bolo pri izbovej teplote tuhe, hej? Aby sa nerozpustila kapsula?

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zaujimave studie
PříspěvekNapsal: stř led 08, 2020 9:50 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28242
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Bude sa dat pouzit aj kokosovy olej? Ide asi o to, aby to bolo pri izbovej teplote tuhe, hej? Aby sa nerozpustila kapsula?

Ten ovšem při pokojové teplotě taje tedy by se hotový produkt musel skladovat v ledničce, jinak pochopitelně použít jde. Navíc kakaové máslo je vlastně čokoláda tedy pokud je potřeba účinné látky z takové kapsle uvolňovat pomalu je možné ji cucat jako bonbón a účinek se v horní části tedy v ústech a na sliznicích jícnu výrazně prodlouží.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 14 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz