Sumár hodnôt (pozn.: hodnoty sa líšia podľa krajiny, laboratória, nutričnej propagandy/ideológie, odvahy lekára ap)
Glukóza hodnoty (mmol/l):
- kritická hodnota: < 2,3
- glukoneogenéza: < 3,6
- na lačno: ideálne 3,9 - 4,4
- 1,5 - 2 h po jedle: < 7,8 (niektorí dr. < 6,7)
Návod na
OGTT (Orálny Glukózový Tolerančný Test) pomocou glukomera a 75 g glukózy (lekáreň) alebo 3,5 dcl - 0,5 l grepového džúsu (nutné prepočítať podľa obalu):
https://www.youtube.com/watch?v=vKQk7eTKD_oGlykovaný hemoglobín (HbA1c):
- zjednodušene povedané je to "priemer" hodnôt glukózy za predchádzajúce 3-4 mesiace
- ideálna hodnota: 4,8 - 5,2 %
- inzulínová rezistencia: > 5,2 %
- diabetes mellitus: > 6,4 %
Inzulín (mIU/l):
- hodnota na lačno: 3 - 10 (niektorí dr. < 5)
C-peptid (nmol/l):
- metabolit inzulínu (dlhší polčas rozpadu), vhodný na sledovanie produkcie inzulínu v pankrese
- hodnota pre diabetes mellitus 1: < 0,2
- inzulínová rezistencia: > 0,5 (max. > 0,67)
Kraftov test:
- obdoba OGTT (okrem glukózy sa zisťujú aj hodnoty inzulínu)
- informácie (zaujímavý webinár):
https://www.youtube.com/watch?v=wLJSNYG36aA