Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je stř pro 13, 2017 7:28 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon dub 17, 2017 10:28 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 750
Bydliště: KOŠICE
Ahojte.
Mam velky smaltovany hrniec (asi 30 litrovy) v ktorom si raz za 40 dni robievam vyvar, ktory vydrzi 40 dni (tak si ho nadavkujem zkoncentrovany). Ale k veci...
Ked po vareni umyvam hrniec, dno hrnca a vnutorna strana pokrievky pustaju farbu.... Hrniec je tmavy, aj ta farba je tmava... Cize ked ho drhnem hubkou so saponatom, pena stmavne. Robi to vzdy... Prakticky aj kebyze ho umyjem X krat za sebou pocas hodiny, dno a pokrievka z vnutornej strany budu pustat farbu... Mozno za to moze fakt, ze hrniec drhnem (hlavne dno) aj drotenkou.... Lenze mozem ho X krat potom oplachnut, no stale to dno a pokrievka pustaju farbu, aj ked ich dodatocne umyvam len hubkou so saponatom...
Otazka znie.... JE TO ZDRAVIU ZAVADNE ??? Hrniec mam len asi rok a pol... Vyvar sa v nom vari na najmensom plyne, 48 hodin raz za 40 dni...
Dakujem za nazory....hmmm...

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte dub 18, 2017 4:36 pm 
Offline

Registrován: úte úno 19, 2013 2:43 am
Příspěvky: 419
Něco podobného se mi stalo při vymývání smaltovaného pekáče a přičítám to usazeninám dehtu na okrajích. Drátěnku nepoužívám, ta se hodí možná na litinové nádobí, prodávají i totožnou umělohmotnou, maximálně hrubší stranu houbičky - ale u smaltu je třeba dávat pozor, aby se nepoškrábal a nárazem neštípl. Dnes se již vyrábí sklokeramický povrch s 30 letou zárukou, který náraz údajně vydrží.

Jinak keramika, sklo a kvalitní smalt je považován za nejzdravější nádobí, teprve poté následuje nerezové nádobí, které při skladování potravin přejímá kovovou pachuť a přeci jenom se z něj něco málo při vaření uvolňuje - svého času nechal Sfinx udělat test těchto látek.

http://bydleni.idnes.cz/neni-hrnec-jako-hrnec-v-cem-nejlepe-uvarite-fjr-/kuchyne.aspx?c=A070319_171203_kuchyne_tom
http://www.wmf.com/en/company/global-consumer-goods/brands/silit.html

_________________
www.novarepublika.cz
www.aeronet.cz
www.parlamentnilisty.cz
www.protiproud.cz
www.svobodny-vysilac.cz
Citát: "Regulační legislativu pro léčivé rostliny člověk potřebuje asi jako bobr potřebuje na břicho přišít nafukovací kolo."


Naposledy upravil Alopat dne úte dub 18, 2017 4:42 pm, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte dub 18, 2017 4:39 pm 
Offline

Registrován: úte úno 19, 2013 2:43 am
Příspěvky: 419
Nové testy potvrdily zdravotní nezávadnost nádobí SFINX

Společnost SFINX, a.s. dnes oznámila, že podle nejnovějších testů českého zkušebního ústavu pro lehký průmysl splňuje veškerý výrobní program společnosti hygienické normy pro zdravotní nezávadnost. Testy byly zaměřeny jak na nerezové, tak na smaltované nádobí. Zkoušky prokázaly, že množství prvků obsažených v nerezovém nádobí je hluboko pod hranicí zdravotní závadnosti (maximální povolené množství stanovené vyhláškou je 21 % u chrómu,14 % niklu, 10,5 % manganu, 0,1 % olova, 0,5 % kadmia). Pokud jde o smaltované nádobí, dospěli pracovníci zkušebny k vynikajícím výsledkům. Ze smaltovaného nádobí se při vaření neuvolňují žádné zdraví škodlivé prvky. Tradiční smaltované nádobí přitom SFINX, a.s. vyrábí již od roku 1894.

Od původní práškové metody však firma dávno ustoupila. Dnes již používá špičkovou technologii skelného smaltu vyvinutou ve vlastních laboratořích. Smaltované nádobí představuje v současné době dvě třetiny objemu produkce společnosti a téměř 90 procent jejího vývozu.

SFINX, a.s. je největším výrobcem smaltovaného a nerezového nádobí. Zaměstnává asi 300 lidí a na trh dodává přes 500 druhů výrobků. Své zboží vyváží do celého světa, k největším obchodním partnerům patří Německo, Velká Británie, Egypt, Francie, Španělsko, ale také Korea.

http://www.protext.cz/zprava.php?id=4111

_________________
www.novarepublika.cz
www.aeronet.cz
www.parlamentnilisty.cz
www.protiproud.cz
www.svobodny-vysilac.cz
Citát: "Regulační legislativu pro léčivé rostliny člověk potřebuje asi jako bobr potřebuje na břicho přišít nafukovací kolo."


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte dub 18, 2017 6:22 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 750
Bydliště: KOŠICE
Budem aj naďalej používať ten hrniec.... to čo sa z neho prípadne pri varení vyluhuje do vývaru, to aj tak konzumujem 40 dní, takže nejakých 9x do roka mi to neublíži... :)
Inak ten hrniec používam len tých 9x do roka...
A čo sa týka toho SFINX, tak nemajú hlboký smaltovaný hrniec.... Určite nepostavím na 60cm široký sporák 48cm široké čudo... To je robené asi pre gazdiné čo merajú 150cm a majú 80 rokov... A zaujímalo by ma, kto má taký sporák vhodný na 48cm široký hrniec... s takým má problém aj 80cm široký sporák.... Taký hrniec s priemerom 48cm asi fakt len do nejakej vývarovne s megašporákmi... Môj hrniec má priemer nejakých 35cm, ale je vysoký. 30 litrový.

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned dub 23, 2017 11:01 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 24258
Bydliště: Poděbrady
SemTamTuPrídem píše:
Ahojte.
Mam velky smaltovany hrniec (asi 30 litrovy) v ktorom si raz za 40 dni robievam vyvar, ktory vydrzi 40 dni (tak si ho nadavkujem zkoncentrovany). Ale k veci...
Ked po vareni umyvam hrniec, dno hrnca a vnutorna strana pokrievky pustaju farbu.... Hrniec je tmavy, aj ta farba je tmava... Cize ked ho drhnem hubkou so saponatom, pena stmavne. Robi to vzdy... Prakticky aj kebyze ho umyjem X krat za sebou pocas hodiny, dno a pokrievka z vnutornej strany budu pustat farbu... Mozno za to moze fakt, ze hrniec drhnem (hlavne dno) aj drotenkou.... Lenze mozem ho X krat potom oplachnut, no stale to dno a pokrievka pustaju farbu, aj ked ich dodatocne umyvam len hubkou so saponatom...
Otazka znie.... JE TO ZDRAVIU ZAVADNE ??? Hrniec mam len asi rok a pol... Vyvar sa v nom vari na najmensom plyne, 48 hodin raz za 40 dni...
Dakujem za nazory....hmmm...

Souhlasil bych s tím co píše člen Alopat a sám považuji smaltované nádobí za velice bezpečné, to i nerez je horší.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned pro 10, 2017 12:17 am 
Offline

Registrován: úte kvě 24, 2016 10:48 pm
Příspěvky: 123
Na jaké pánvi si děláte přírodní maso bez oleje? Teď si čtu, že teflon není vhodný:

Jste předvědčeni, že na teflonu můžete smažit, aniž byste použili olej? Pozor, právě tady se skrývá největší záludnost! „Při přehřívání prázdné pánve dochází k trvalému poškození povrchu výrobku. Při vysokých teplotách a vaření ,nasucho', zcela bez tuku, se může uvolňovat škodlivá kyselina perfluorooktanová.

Podle všeho je asi nejlepší titan?

Děkuji.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned pro 10, 2017 9:43 am 
Offline

Registrován: pon srp 14, 2017 8:13 pm
Příspěvky: 156
krasnagadketka : kvalitný smalt a nerez. Alebo naleť na to, že bez titánu to nejde, asi tak, ako to údajne nejde bez diamantovej vody, pí vody, atď, a plať ťažké prachy... veľa šťastia...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned pro 10, 2017 10:22 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 24258
Bydliště: Poděbrady
krasnagadgetka píše:
Na jaké pánvi si děláte přírodní maso bez oleje? Teď si čtu, že teflon není vhodný:

Jste předvědčeni, že na teflonu můžete smažit, aniž byste použili olej? Pozor, právě tady se skrývá největší záludnost! „Při přehřívání prázdné pánve dochází k trvalému poškození povrchu výrobku. Při vysokých teplotách a vaření ,nasucho', zcela bez tuku, se může uvolňovat škodlivá kyselina perfluorooktanová.

Podle všeho je asi nejlepší titan?

Děkuji.

U pánví je asi vhodná keramika, ten teflon je opravdu diskutabilní i když pokud s ním pracujete v rozumném režimu tak také nepředstavuje zase tak velký problém. Pokud ovšem někdo teflonovou pánev používá v režimu že z ní stoupá modrý dým tak si určitě zadělává na problémy se zdravím.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned pro 10, 2017 8:04 pm 
Offline

Registrován: čtv lis 03, 2016 10:24 am
Příspěvky: 214
krasnagadgetka píše:
Na jaké pánvi si děláte přírodní maso bez oleje? Teď si čtu, že teflon není vhodný:

Jste předvědčeni, že na teflonu můžete smažit, aniž byste použili olej? Pozor, právě tady se skrývá největší záludnost! „Při přehřívání prázdné pánve dochází k trvalému poškození povrchu výrobku. Při vysokých teplotách a vaření ,nasucho', zcela bez tuku, se může uvolňovat škodlivá kyselina perfluorooktanová.

Podle všeho je asi nejlepší titan?

Děkuji.

Teflon je jednoznačně škodlivá hmota a pro trvalou zátěž teplem, ba horkem, se vůbec nehodí. Neměl by se na pánve či hrnce vůbec užívat (mimo držadel). O silikonu platí to samé.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz