Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Indukční sporák
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=3&t=4123
Stránka 13

Autor:  trika1 [ stř bře 26, 2014 1:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Indukční sporák

Dobrý den Jardo! chtěla bych se zeptat, zda máte nějaké informace o tom zda indukční vaření nějak poškozuje, nebo degraduje výživové hodnoty potravin, třeba jako mikrovlnka o které vím, že je zdraví škodlivá. Chci si pořídit nový sporák a indukci všichni chválí... děkuji za vaše názory \":)\"

Autor:  martina72 [ stř bře 26, 2014 6:47 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: indukční sporák

trika1 píše:
Dobrý den Jardo! chtěla bych se zeptat, zda máte nějaké informace o tom zda indukční vaření nějak poškozuje, nebo degraduje výživové hodnoty potravin, třeba jako mikrovlnka o které vím, že je zdraví škodlivá. Chci si pořídit nový sporák a indukci všichni chválí... děkuji za vaše názory \":)\"

O vlivu indukčního ohřevu na "kvalitu" potravin se ví docela dosti. Záleží na tom, s jakým postojem k výsledkům měření a k jejich interpretaci přicházíte, Například to, že je mikrovlnka zdraví škodlivá, pravda není, to je jen Vaše smyšlenka., prostě máte ráda ten pocit, že to škodlivé je. S tím sporákem to udělejte také tak a budete míti klid.
Elektrický sporák jakéhokoliv druhu má tu vadu, že dosti žere a též se na něm blbě vaří, má prostě tu setrvačnost danou fysickým uspořádáním, poměrem hmot a schopností samoregulace, kuchař, který rád vaří, se s ním pere a nakonec přejde na něco s lepší odezvou a okamžitou interakcí. Mimoto se při vaření občas něco přežene přes okraj hrnce a pak je vymalováno, vařit se dál notný čas nedá. Ty hladké varné desky, které zakryjí celý sporák, aby čert spral.
Já vám to ze zkušenosti nedoporučuji.
Ale škodlivé to není, na to se spolehněte. Jen se na tom blbě vaří.

Autor:  trika1 [ stř bře 26, 2014 10:13 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: indukční sporák

martina72 píše:
O vlivu indukčního ohřevu na "kvalitu" potravin se ví docela dosti. Záleží na tom, s jakým postojem k výsledkům měření a k jejich interpretaci přicházíte, Například to, že je mikrovlnka zdraví škodlivá, pravda není, to je jen Vaše smyšlenka., prostě máte ráda ten pocit, že to škodlivé je. S tím sporákem to udělejte také tak a budete míti klid.
Elektrický sporák jakéhokoliv druhu má tu vadu, že dosti žere a též se na něm blbě vaří, má prostě tu setrvačnost danou fysickým uspořádáním, poměrem hmot a schopností samoregulace, kuchař, který rád vaří, se s ním pere a nakonec přejde na něco s lepší odezvou a okamžitou interakcí. Mimoto se při vaření občas něco přežene přes okraj hrnce a pak je vymalováno, vařit se dál notný čas nedá. Ty hladké varné desky, které zakryjí celý sporák, aby čert spral.
Já vám to ze zkušenosti nedoporučuji.
Ale škodlivé to není, na to se spolehněte. Jen se na tom blbě vaří.

Docela mě mrzí jak odpověď formulujete.. vždyť mě vůbec neznáte. já nežiji v zajetí nějakých mých smyšlenek...proč si myslíte že mám ráda pocit, že je to škodlivé? ...jen sleduji různé zdroje a snažím se mít přehled. neznám Vás, ani způsob vyjadřování či humoru... ale vaše odpověď mi vyzněla tak, jako že jsem úplně hloupá...což mě mrzí.

VELMI jste mě překvapil s tou mikrovlnkou! je přece spousta důkazů a vědeckých studií- (v Rusku je dokonce zakázali), že při ohřevu v ní se jádra buněk potravin roztočí- je to vlastně malá jaderná reakce a tím se zcela znehodnocují veškeré živiny. Takže jíte jakési amarouny bez hodnoty...Vy máte jiné info??


na indukci se právě vaří výborně, nemá žádnou setrvačnost - není to sklokeramická deska o které asi mluvíte. vaří se magnetickými vlnami a výborně se deska čistí, protože není vůbec horká... jen jsem chtěla vědět jak je to s tím magnetickým vlněním a případným vlivem na živiny....

ale i tak díky za názor

Autor:  Igi [ stř bře 26, 2014 10:19 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: indukční sporák

No Martina mě překvapil(on se totiž jen za ženu vydává), prohlašuje že je elektrotechnik a pak plácá o úplně jiném principu. Jinak některé jeho názory jsou dobré, některé horší.
Já se přiznám, že nejsem zrovna na tuto část elektrotechniky odborník, ale zahřívání bude nejspíš na principu vířivých proudů. Otázkou nejspíš bude jak moc vodivé bude jídlo co tam budete vařit, teoreticky by ním mohl procházet nepatrný proud, ale o velmi malých hodnotách. Z fyzického pohledu by to mělo být v pořádku, nevím jak energetická hodnota potravin...
PS: Ještě musím dát Martinovi za pravdu, že na sklokeram. deskách a obecně na elektrických vařičích(teda těch, který mají nějaký topný element ať už odporový drát nebo pozistor) se mi blbě vaří, na indukčním jsem ještě nevařil. Nejradší mám plyn, dokonce mi to jídlo jaksi i víc na něm chutná \":-D\"

Autor:  martina72 [ čtv bře 27, 2014 6:41 am ]
Předmět příspěvku:  Re: indukční sporák

Takto: indukční ohřev má opravdu výhodu tu, že deska zůstává chladná, resp. se rozpálí jen do teploty dna hrnce, které je při vaření dosaženo. Nevýhodou je nemožnost užití jiného než elektromagneticky reaktivního materiálu pro dna hrnců, vlastně speciální nádobí. Takže normální el. plotnu s indukcí opravdu nezaměňuji, to je nedorozumění.
Jiná věc je to s mikrovlnkou. To, že je někde zakážou, neznamená ještě, že by byly nějak masově škodlivé. Je na každém, jak moc tu věc užívá, ve většině domácností slouží časem jako sokl pod bedničku na chléb nebo na rychlovarku nebo před dvířky něco překáží, tak málo je užívána. Na příležitostný ohřev je ideální a neškodná. Na větší vaření ji neužijete, těžko se ovládá, nemůžete vařit interaktivně, komunikovat se surovinou a tak, to by nebylo žádné vaření.
Srovnání s atomovou bombou či reaktorem kulhá, radar, magnetron, mikrovlnka neprodukují radioaktivní záření, žádná jaderná reakce, štěpení, se nekoná.

Autor:  Kachně [ čtv bře 27, 2014 11:18 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: indukční sporák

http://www.readersdigest.cz/magazin/zdr ... em-cesneku

Autor:  inzenyr [ čtv bře 27, 2014 11:54 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: indukční sporák

trika1 píše:
Dobrý den Jardo! chtěla bych se zeptat, zda máte nějaké informace o tom zda indukční vaření nějak poškozuje, nebo degraduje výživové hodnoty potravin, třeba jako mikrovlnka o které vím, že je zdraví škodlivá. Chci si pořídit nový sporák a indukci všichni chválí... děkuji za vaše názory \":)\"

U indukcni desky se magneticke pole neprevadi na tepelnou energii primo v potravine, tak jak to je u mikrovlnne trouby, kde se prevadi elektromagneticke pole na teplo primo destrukci potravin.
Magneticke pole u indukcni desky se premenuje na teplo v telese hrnce a na potravinu uz pusobi predevsim teplo generovane telesem hrnce. Pro pouziti hrnce s dostatecne silnym dnem by se magneticke pole uz nemelo projevovat primo v hrnci, ale melo by se soustredit ve dnu hrnce.
Skodlivost indukcni desky by mela byt minimalne mensi nez u mikrovlnne trouby.
Ze by nebyla zadna, si bez moznosti testu netroufam tvrdit.

http://www.badatel.net/co-vam-hrozi-z-p ... ktrosmogu/

S temi oplodnenymi vajicky zatim nemam moznost test provezt, ale v te pojistovne, kde mam uzavrenou urazovou pojistu se zkusim zeptat, co na rozsireni pojistky budou rikat. \":-)\"

Jen pro zajimavost, provadeli jsme na vitarianskem srazu testy kapky krve mikroskopem s temnym polem. To co se delo s krvinkami pri prujezdu tramvaje ve vzdalenosti asi 20 m byla normalni boure.
Krvinky zacaly kmitat jak silene, kdyz predtim se prakticky nepohybovaly. Jak to ty krvinky poznaly, ze jede tramvaj?

Mikrovlnna trouba urcite vliv na tepelnou upravu potravin ma, minimalne chutovou. Obe moje deti drive bez problemu podle chuti poznali, ze jidlo bylo pripraveno v mikrovlnne troube a odmitali ho jist. Proto jsem mikrovlnnou troubu prestal pouzivat.

Inzenyr

Autor:  trika1 [ pát bře 28, 2014 12:40 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: indukční sporák

[quote="inzenyr":e8l3cxjy]U indukcni desky se magneticke pole neprevadi na tepelnou energii primo v potravine, tak jak to je u mikrovlnne trouby, kde se prevadi elektromagneticke pole na teplo primo destrukci potravin.
Magneticke pole u indukcni desky se premenuje na teplo v telese hrnce a na potravinu uz pusobi predevsim teplo generovane telesem hrnce. Pro pouziti hrnce s dostatecne silnym dnem by se magneticke pole uz nemelo projevovat primo v hrnci, ale melo by se soustredit ve dnu hrnce.
Skodlivost indukcni desky by mela byt minimalne mensi nez u mikrovlnne trouby.
Ze by nebyla zadna, si bez moznosti testu netroufam tvrdit.

http://www.badatel.net/co-vam-hrozi-z-p ... ktrosmogu/

S temi oplodnenymi vajicky zatim nemam moznost test provezt, ale v te pojistovne, kde mam uzavrenou urazovou pojistu se zkusim zeptat, co na rozsireni pojistky budou rikat. \":-)\"

Jen pro zajimavost, provadeli jsme na vitarianskem srazu testy kapky krve mikroskopem s temnym polem. To co se delo s krvinkami pri prujezdu tramvaje ve vzdalenosti asi 20 m byla normalni boure.
Krvinky zacaly kmitat jak silene, kdyz predtim se prakticky nepohybovaly. Jak to ty krvinky poznaly, ze jede tramvaj?

Mikrovlnna trouba urcite vliv na tepelnou upravu potravin ma, minimalne chutovou. Obe moje deti drive bez problemu podle chuti poznali, ze jidlo bylo pripraveno v mikrovlnne troube a odmitali ho jist. Proto jsem mikrovlnnou troubu prestal pouzivat.

Inzenyr[/quote:e8l3cxjy]
moc díky za reakci, konečně to co jsem potřebovala a chtěla \

Autor:  Jarda [ ned kvě 04, 2014 9:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: indukční sporák

trika1 píše:
Dobrý den Jardo! chtěla bych se zeptat, zda máte nějaké informace o tom zda indukční vaření nějak poškozuje, nebo degraduje výživové hodnoty potravin, třeba jako mikrovlnka o které vím, že je zdraví škodlivá. Chci si pořídit nový sporák a indukci všichni chválí... děkuji za vaše názory \":)\"

Tak vyzkoušené to nemám, ale vidím problém asi jako člen inzenyr, vlastně se zde ohřívá hlavně nádobí a síla magnetického pole se potraviny podle všeho prakticky nedotkne, ale zda jde o nulovou škodlivost, to si tvrdit nedovolím.

Autor:  Jarda [ ned kvě 04, 2014 9:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: indukční sporák

Kachně píše:

Velice zajímavá informace, pokud zničí česnek, jak moc asi ničí jiné složky potravin.

Autor:  trika1 [ pon kvě 05, 2014 10:12 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: indukční sporák

Jarda píše:
Velice zajímavá informace, pokud zničí česnek, jak moc asi ničí jiné složky potravin.

moc díky za odpověď, pro jistotu raději zůstanu u klasického hořáku na propan... \":-)\"

Autor:  Jarda [ stř kvě 07, 2014 9:07 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: indukční sporák

trika1 píše:
moc díky za odpověď, pro jistotu raději zůstanu u klasického hořáku na propan... \":-)\"

Tak je to na vašem uvážení, ale pro jistotu upřesním. Moje reakce se týkala mikrovlnky, což je uvedeno v tom zmíněném článku, k indukci jsem se vyjádřil v předchozím příspěvku a tam přímou škodlivost nevidím.

Autor:  Alopat [ čtv kvě 08, 2014 2:23 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Indukční sporák

U klasického hořáku s plameny budete muset větrat po každém vaření, měření oxidu uhličitého lze dohledat na webu.

Autor:  vrksah [ čtv srp 14, 2014 1:42 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Indukční sporák

zrovna řeším kuchyň, tak o indukci :
http://1elektrosmog.pise.cz/140-nebezpe ... desky.html
http://1elektrosmog.pise.cz/128-expozic ... aricu.html
dle senzibila je plyn (je jasné že musíte mít vyřešeno odvětrávání) i sklokeramika v pohodě, na indukci nevařil, tak mi nemohl odpovědět, ale z článků to je jasné.

Autor:  Jarda [ sob zář 13, 2014 9:47 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Indukční sporák

vrksah píše:
zrovna řeším kuchyň, tak o indukci :
http://1elektrosmog.pise.cz/140-nebezpe ... desky.html
http://1elektrosmog.pise.cz/128-expozic ... aricu.html
dle senzibila je plyn (je jasné že musíte mít vyřešeno odvětrávání) i sklokeramika v pohodě, na indukci nevařil, tak mi nemohl odpovědět, ale z článků to je jasné.

Zajímavé informace k zamyšlení i když zde bude patrně velkou roli hrát nasměrování zářiče.

Stránka 13 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/