Sušené plody rakytníku řešetlákového
Zde nyní najdete pouze potřebné informace o vlastnostech a výhodách produktů. Produkty stránek pro-zdravi-az
pohodlně nakoupíte v nově spuštěném e-shopu s větším komfortem než byl zde.Rakytník řešetlákový je rostlina známá již v dávné minulosti. Tradičně užívaná v lidovém léčitelství Ruska, Sibiře i některých částí Číny.
Rakytník obsahuje vitamín A, C, E a K. Dále obsahuje flavonoidy, karotenoidy, karoteny, kyselinu listovou, provitamín D, fytoncidy, třísloviny, minerální soli (železo, bór, mangan), organické kyseliny a nenasycené mastné kyseliny. Vitamínu C má asi 10x více než citrusové plody. Traduje se, že jediný plod rakytníku má toliko vitamínu C, co tělo potřebuje na celý den.
Vysoký obsah těchto látek předurčuje rakytník pro použití při nedostatečné imunitě, v době nachlazení, chřipek, či jako prevence před těmito virózami, ale je dokázán i účinek rakytníku při boji se stafylokoky, nebo bakteriemi zažívacího traktu, včetně salmonelózy. Rakytník se uplatňuje i při zánětech močových cest a pohlavního ústrojí.Rakytník, jako vitamínová bomba, je vhodný jako doplněk stravy pro všechny vytížené kategorie ( sportovci, děti, starší lidé ), ale také jako posilující prostředek při namáhavých cestách, udržující koncentraci a bdělost.
Poměrně přesně je popsán blahodárný vliv rakytníku na zažívací ústrojí a trávicí trakt. Rakytník použijeme jako první pomoc při bolestech žaludku, pro stimulaci zažívání.
Rakytník zlepšuje vylučování trávicích enzymů i žluči a je pro to vhodný při jejich nedostatku.Výborně působí na játra a slinivku, jenž ochraňuje.
U rakytníku nebyly zjištěny žádné vedlejší účinky, je vhodný i pro dlouhodobé užívání.Tradiční užití: Lžičku sušeného plodu zalijeme 250ml vroucí vody a necháme cca 10 min. louhovat. Plody pro jejich příjemné aroma můžeme přidat i k jakémukoliv čaji a zvýšit tak jeho hodnotu.