Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Plísně,Toxicita potravin,Éčka,PREVENCE před škodliv.účinky
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=24&t=807
Stránka 67

Autor:  muflon [ pon čer 10, 2013 12:05 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Plísně,Toxicita potravin,Éčka,PREVENCE před škodliv.účin

[quote="inzenyr":3jdooihv]Kdysi jsem tu houbu pouzil na plisen nohou, tam fungovala skvele, takze jsem nespotreboval ani to mnozstvi, ktere jsem v lekarne koupil.
Po zmene stravy mne uz nikde plisne netrapi.
.....
Urcite to pouziji, az budu uskladnovat zeleninu na zimu. Pred uskladnenim ji dukladne prostrikam tou houbou.
To by jeste chtelo vyzkouset s temi banany, vetsinou jsou potreba nechat tak tyden banany dozrat a za tu dobu muze houba makat. \":-)\"

Inzenyr[/quote:3jdooihv]

Tak je to dobrý, přípravek se bude i nadále vyrábět...poslali mi odpověď z eagri.cz:

"...[i:3jdooihv]Váš odkaz je na starší registraci, která vypršela a byla nahrazena novou, širší .

Správný odkaz na současnou registraci přípravku Polyversum je:


Autor:  catcher [ pon čer 10, 2013 1:15 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Plísně,Toxicita potravin,Éčka,PREVENCE před škodliv.účin

Biodiverzita zevnitř :
http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/m ... emid=20155
Zajímavá je i diskuze pod článkem.

Autor:  Jarda [ pát čer 28, 2013 9:49 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Plísně,Toxicita potravin,Éčka,PREVENCE před škodliv.účin

muflon píše:
Pokud bych toto Polyversum PREVENTIVNĚ aplikoval na zakoupené ovoce, je asi lépe před aplikací ovoce omýt a poté postříkat...a jak jsem pochopil z příspěvku Jardy, pak by už člověk nemusel ani ovoce těsně před konzumací znovu oplachovat....
(ty spory "dobré houby" co budou na takto ošetřeném ovoci, by naopak byly asi teda ve střevě žádoucí... \":-)\"

Myslíte že na uchovávání plodů citrusů ten Perlit s horkou vodou namočeným (a pak vychladlým) kokosovým vláknem by taky šel, nebo je to blbost a moc pracné a nepraktické ?

Jaké kdo používáte metody proti plísním na spodku ananasu, banány, citrony, pomeranče apod. ?

Vrchem se tato houba do těla dodat nedá, kyselost žaludku ji spolehlivě ničí, jde do těla dostat pouze spodem. Na plísně na plodech spolehlivě funguje namočení do roztoku chloritanu, nebo MMS.

Autor:  Jarda [ pát čer 28, 2013 9:56 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Plísně,Toxicita potravin,Éčka,PREVENCE před škodliv.účin

catcher píše:
Biodiverzita zevnitř :
http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/m ... emid=20155
Zajímavá je i diskuze pod článkem.

Tak breberky nejde rozdělit na ty dobré a špatné, to je velice nesmyslné, ale stav musí být rovnovážný, což pak funguje.

Autor:  muflon [ čtv črc 11, 2013 1:23 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Plísně,Toxicita potravin,Éčka,PREVENCE před škodliv.účin

Podnětné je shlédnout dokument CT o spolupráci SZPI s webem Potravin na pranýři:
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonom ... zi-uspech/

PS: Málokdo ale pořád bude sledovat hlášení kontroly SZPI a webu potravin na pranýři (ale lze si na mail nechat posílat to o co konkrétně máte zájem ). Nelze však spoléhat že kontroly vše chytí...bezpečnější je změnit jídelníček co nejvíc jak pan Jarda radí, a kdo má potíže se zařazením aspoň nad 50% syrové stravy, zařadí více nějaký způsob úptŕavy potravin a jídel, co jeho tělo bere...
--------------
PPS: to Nowocayn...jak vidět z čerstvé zprávy o mase z Belgie, netýká se kontaminace antibiotiky a jinými látkami jenom Polska...

Autor:  Jarda [ stř srp 21, 2013 8:12 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Plísně,Toxicita potravin,Éčka,PREVENCE před škodliv.účin

muflon píše:
Podnětné je shlédnout dokument CT o spolupráci SZPI s webem Potravin na pranýři:
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonom ... zi-uspech/

PS: Málokdo ale pořád bude sledovat hlášení kontroly SZPI a webu potravin na pranýři (ale lze si na mail nechat posílat to o co konkrétně máte zájem ). Nelze však spoléhat že kontroly vše chytí...bezpečnější je změnit jídelníček co nejvíc jak pan Jarda radí, a kdo má potíže se zařazením aspoň nad 50% syrové stravy, zařadí více nějaký způsob úptŕavy potravin a jídel, co jeho tělo bere...
--------------
PPS: to Nowocayn...jak vidět z čerstvé zprávy o mase z Belgie, netýká se kontaminace antibiotiky a jinými látkami jenom Polska...

Tak kontroly toho opravdu moc nechytí, jejich možnosti jsou dost omezené a hraje se o velké prachy, což je vždy problém a úplatnost na všech stupních státní správy je v ČR světově vyhlášeným pojmem.

Autor:  dzinak [ sob lis 30, 2013 1:35 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Plísně,Toxicita potravin,Éčka,PREVENCE před škodliv.účin

Jarda píše:
muflon píše:
kniha "Nebezpečné plísně kolem nás" -- Mykóz krve přibývá. Příčiny rozšiřování plísní. Zázračný svět mikrobů. :
(jsou tam i konkrétní rady boje proti plísním...)

http://knihy.abz.cz/prodej/nebezpecne-plisne-kolem-nas

To je opravdu dobrá kniha, sice starší, ale velice dobrá.

pekny den,
konecne urobili dotlac tejto knihy a ozaj zaujimava
1) so si myslite o tom bodliakovom oleji nejak mi to nesedi ( autorka tam uvadza ze zrejme znacne skodi)s tym so sa vravi teraz a teda ze je t najlepsi prostriedok na regeneraciu pecene

dik

Autor:  muflon [ pon pro 02, 2013 11:04 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Plísně,Toxicita potravin,Éčka,PREVENCE před škodliv.účin

Nevím zda i vtomto případě (neviditelných spor plísní), by pomohla rada pana Jardy u rozinek - omývat je dokud nezešednou...NEJSPÍŠ NIKOLI (když nejdou zničit ani teplem), ale přesto určitě aspoň něco málo odplaví...

Ve dvou z 24 vzorků rozinek bylo tolik ochratoxinu A, že jeho množství dvojnásobně překročilo limit EU. Hrst takových rozinek jedených každý den může vést k poškození ledvin....:


Autor:  muflon [ pon pro 09, 2013 11:37 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Plísně,Toxicita potravin,Éčka,PREVENCE před škodliv.účin

PS: ochratoxiny přispívají k nádorům ledvin a varlat, nelze je zničit ani tepelnou úpravou

dTest je odhalil u následujících dodavatelů:
http://life.ihned.cz/jidlo/c1-61381560- ... inkach-jed

Více než trojnásobek unijního limitu, který činí deset mikrogramů na kilogram, testy zjistily u rozinek Sultanien Suntree z Turecka. Do České republiky je dovezla německá firma Heinrich Brüning.

U argentinského výrobku Rozinky obří Nature park byl limit překročen dvojnásobně. Distributorem je K-SERVIS PRAHA a. s. z Rudné u Prahy.

Autor:  muflon [ pon pro 09, 2013 12:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Plísně,Toxicita potravin,Éčka,PREVENCE před škodliv.účin

Ještě k předchozímu aktuálně:

Předvánoční kontrola: ořechy a sušené ovoce nevhodné k lidské spotřebě
http://www.bezpecnostpotravin.cz/predva ... trebe.aspx

Tisková zpráva SZPI ze dne 7. 12. 2013.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje spotřebitele na zjištění dvou druhů potravin (celkem 3 šarže) nevhodných k lidské spotřebě, které mohou konzumentům způsobit zdravotní komplikace. Závadné výrobky inspekce zjistila v rámci kontrol zaměřených na sortiment, který spotřebitelé ve zvýšené míře vyhledávají v předvánočním období. Jde o následující šarže potravin:

1. Sušené meruňky IBK Trade – zpracované jednodruhové ovoce, v balení o hmotnosti 100 g a s označením data minimální trvanlivosti do 4. 4. 2014, výrobce: Ing. Bohumil Kratochvíl IBK TRADE se sídlem v Praze.
Při kontrole v prodejně společnosti Kaufland Česká republika v.o.s. na Polské ulici v Náchodě inspekce zjistila, že se uvnitř uzavřených obalů uvedené potraviny pohybují okem viditelní bílí škůdci a obsah po otevření balení rovněž silně zapáchá po kvašení. Přítomnost bílých škůdců SZPI zjistila i v další šarži stejného výrobku – s označením data minimální trvanlivosti do 9. 5. 2014. Potraviny kontaminované škůdci a potraviny ve stádiu kažení a rozkladu jsou nepřijatelné pro lidskou spotřebu a inspekce proto v souladu s požadavky nařízení (ES) 178/2002 uložila zákaz uvádět tyto potraviny do oběhu a nařídila prodejci, aby zboží neprodleně stáhnul z pultů všech poboček společnosti Kaufland v ČR.

2. Vlašské ořechy ALNATURA v balení 150 g a s označením data minimální trvanlivosti do 5. 5. 2014, výrobce: Alnatura GmbH, Německo, země původu suroviny: Moldávie.
Při kontrole v prodejně společnosti Globus ČR k. s. na Poděbradské ulici v Pardubicích inspekce zjistila, že obsah všech balení uvedené šarže zapáchá po žluknutí tuků a ořechová jádra mají palčivou chuť typickou pro žluklý tuk. Potravina ve stádiu kažení je nepřijatelná pro lidskou spotřebu a inspekce proto v souladu s požadavky nařízení (ES) 178/2002 uložila zákaz uvádět tyto potraviny do oběhu a nařídila prodejci, aby zboží neprodleně stáhnul z pultů všech poboček společnosti Globus v ČR.
SZPI zahájí s kontrolovanými osobami správní řízení o uložení sankce. Inspekce od září t. r. zjistila 13 šarží potravin napadených škůdci u sortimentu skořápkových plodů a sušeného ovoce. Přehled závažných zjištění SZPI spotřebitelé naleznou na webu potravinynapranyri.cz.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí

Autor:  Jarda [ pon led 27, 2014 10:51 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Plísně,Toxicita potravin,Éčka,PREVENCE před škodliv.účin

dzinak píše:
pekny den,
konecne urobili dotlac tejto knihy a ozaj zaujimava
1) so si myslite o tom bodliakovom oleji nejak mi to nesedi ( autorka tam uvadza ze zrejme znacne skodi)s tym so sa vravi teraz a teda ze je t najlepsi prostriedok na regeneraciu pecene

dik

Není bodlák jako bodlák, ostropestřec játrům opravdu neškodí, což pro jiné bodláky neplatí.

Autor:  Th. [ úte říj 14, 2014 3:07 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Plísně,Toxicita potravin,Éčka,PREVENCE před škodliv.účin

Zdravíčko,

pane Jardo, ovesné vločky, všechny druhy mouky (vč. pohankové, amarantové, špaldové apod.) a strouhaný kokos - jak jsou na tom s plísněmi? Vyskytují se plísně i u výrobků balených v papírových obalech? Dělá pravidelně SPZI testy? Jinak, u kokosu, pokud je strouhaný či tzv. moučka, hrozí žluknutí?

Děkuji moc!
th.

Autor:  Jarda [ pon lis 17, 2014 5:12 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Plísně,Toxicita potravin,Éčka,PREVENCE před škodliv.účin

Th. píše:
Zdravíčko,

pane Jardo, ovesné vločky, všechny druhy mouky (vč. pohankové, amarantové, špaldové apod.) a strouhaný kokos - jak jsou na tom s plísněmi? Vyskytují se plísně i u výrobků balených v papírových obalech? Dělá pravidelně SPZI testy? Jinak, u kokosu, pokud je strouhaný či tzv. moučka, hrozí žluknutí?

Děkuji moc!
th.

Tak nevím zda něco takového státní orgány vůbec dělají, obávám se že pravidelně určitě ne, spíše až je někde do očí bijící problém. Podle mě ale není třeba zkoumat, zda někdo něco takového kontroluje, prostě základní logika říká, že umleté zrno buď žlukne, nebo plesniví, tak proč ho zkoušet jíst. Kokos podobné problémy podle mého názoru nemá tak často, tam půjde spíše o okrajový problém.

Autor:  vladdo [ ned říj 18, 2020 8:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Plísně,Toxicita potravin,Éčka,PREVENCE před škodliv.účin

Zdravim,
chcem sa opytat na nicenie plesni pomocou mrazenia.
Pan Jarda to sice spomenul (ma az 700 kg kapacitu) ale nikde som nic viac nenasiel. Myslim ze by sa jednalo o pomerne jednoduchu metodu. (v porovnani s namacanim do octu a pod...)

Znici mrazenie pliesen?ALebo len zabrani plesniveniu?

Skusal som spravit pokus skusit zmrazit plesnivu zeleninu a po vybrati nepokracovala plesen v raste. \":roll:\"
Dalo sa to lahko zmyt, resp. ani keby sa cela neumyla(v zahyboch) tak mala by byt znicena - tj. neskodna...
Diky

Autor:  Jarda [ úte říj 20, 2020 7:11 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Plísně,Toxicita potravin,Éčka,PREVENCE před škodliv.účin

vladdo píše:
Zdravim,
chcem sa opytat na nicenie plesni pomocou mrazenia.
Pan Jarda to sice spomenul (ma az 700 kg kapacitu) ale nikde som nic viac nenasiel. Myslim ze by sa jednalo o pomerne jednoduchu metodu. (v porovnani s namacanim do octu a pod...)

Znici mrazenie pliesen?ALebo len zabrani plesniveniu?

Skusal som spravit pokus skusit zmrazit plesnivu zeleninu a po vybrati nepokracovala plesen v raste. \":roll:\"
Dalo sa to lahko zmyt, resp. ani keby sa cela neumyla(v zahyboch) tak mala by byt znicena - tj. neskodna...
Diky

Obávám se že mrazem plíseň většinou pouze zastavíte, ale nezničíte. Navíc pokud je již potravina plesnivá plíseň není pouze na té části kde se vizuálně projevuje, ale většinou je rozlezlá do větší části potraviny, což pak z hlediska konzumace vždy představuje problém. Osobně tedy mražení potravin považuji za velice dobrý způsob jak zabránit zplesnivění, nebo ho zastavit, ale jako plnou ochranu před toxiny které plíseň v napadené potravině uvolňuje bych mražení určitě nepovažoval za použitelné. Takovou potravinu je vždy vhodnější vyhodit a nekonzumovat.

Stránka 67 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/