Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Pickles
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=23&t=899
Stránka 213

Autor:  Mat1 [ sob zář 25, 2010 8:51 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pickles

Jarda píše:
Pokud se na to blíže podíváte, tak ono skoro vždy to smradlavé zboží je chuťově vynikající a dost často i léčivé, třeba uzrálé sýry, česnek a mnoho dalších. Jde o to, že právě v nich se vyskytují živé bakterie i prospěšné látky a tělu to svědčí.

Skutočne aj smradlavé syry(niva,olomoucké atd), sú prospešné?
Mne osobne to strašne smrdí, že ma až napína na zvracanie.

Autor:  Jarda [ sob zář 25, 2010 9:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pickles

Mat1 píše:
Skutočne aj smradlavé syry(niva,olomoucké atd), sú prospešné?
Mne osobne to strašne smrdí, že ma až napína na zvracanie.

Přímo zdravé sice nejsou, ale škodlivé určitě také ne a jako občasné zpestření jídelníčku plně vyhovují. Hlavně olomoucké tvarůžky jsou zcela unikátní záležitost a osobně bych je určitě nezatracoval.

Autor:  Sybilla [ sob zář 25, 2010 11:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pickles

Jarda píše:
Přímo zdravé sice nejsou, ale škodlivé určitě také ne a jako občasné zpestření jídelníčku plně vyhovují. Hlavně olomoucké tvarůžky jsou zcela unikátní záležitost a osobně bych je určitě nezatracoval.

Keď som bola malá, otec k neľúbosti mojej mamy, jedával olomoucké syrečky a pamätám sa, že ich bolo cítiť teda poriadne. Kúpila som asi pred mesiacom jedny "pravé" na skúšku a bola som prekvapená, že nepáchnu. Nechala som ich teda vyzrievať, ale ani po skoro mesiaci nenadobudii svoj charakteristický pach. Tak neviem, či zmenili technológiu výroby alebo prečo nepáchnu?

Autor:  milda [ ned zář 26, 2010 12:38 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pickles

Sybilla píše:
alebo prečo nepáchnu?


Mě taky nepáchnou - mám je rád, můžu je jíst pořád. \":D\"
Zato moje žena je "nemusí", cítí je, i když jsou zavřené ve sklenici. \":wink:\" \":lol:\"
=> zřejmě je Tvoje tělo chce, tak mu je dopřej.... Dobré jsou třeba s nakrájenou cibulí, posypané kmínem a s kečupem.... \":D\"

Autor:  Jarda [ ned zář 26, 2010 6:53 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pickles

Sybilla píše:
Keď som bola malá, otec k neľúbosti mojej mamy, jedával olomoucké syrečky a pamätám sa, že ich bolo cítiť teda poriadne. Kúpila som asi pred mesiacom jedny "pravé" na skúšku a bola som prekvapená, že nepáchnu. Nechala som ich teda vyzrievať, ale ani po skoro mesiaci nenadobudii svoj charakteristický pach. Tak neviem, či zmenili technológiu výroby alebo prečo nepáchnu?

Já se domnívám, že jejich zápach se za léta nijak nezměnil, ale vaše vnímání toho pachu ano. Jakmile vám začnou chutnat, tak prostě přestávají smrdět, ale jenom vám, okolí to tak rozhodně vnímat nemusí.

Autor:  Inka [ pon zář 27, 2010 5:18 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pickles

Jarda píše:
Hodně záleží na napěchování do sklenice, ale pokud je normální kyselá chuť, tak to ničemu nevadí a výrobek můžete klidně konzumovat. Vhodné je určitě dávat více druhů zeleniny, směs snadněji pouští šťávu.

Děkuji moc za radu. tak to zkusím více napěchovat a dát různou zeleninu. ještě mi, prosím, poraďte. kolik přibližně soli na jednu klasickou zavařovací láhev (1l)? tak jednu lžičku? děkuji moc. I

Autor:  Kubajz [ pon zář 27, 2010 6:12 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pickles

staci 1% vahy

Autor:  Inka [ pon zář 27, 2010 7:42 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pickles

a kolik je to asi kvantitativně? váhu nemám a moc to nedokážu odhadnout. děkuji. I

Autor:  Jarda [ úte zář 28, 2010 1:07 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pickles

Inka píše:
Děkuji moc za radu. tak to zkusím více napěchovat a dát různou zeleninu. ještě mi, prosím, poraďte. kolik přibližně soli na jednu klasickou zavařovací láhev (1l)? tak jednu lžičku? děkuji moc. I

Prostě nepatrně posolit, aby vám ta nastrouhaná zelenina pustila šťávu. Nijak se to neváží, vše je od oka.

Autor:  jahaman [ sob říj 02, 2010 12:40 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pickles

Tak kedlubnovo česnekové pickles jsou opravdu velice dobré, na dvě obří kedlubny jsem dal 4 stroužky česneku, plus trochu kmínu, dvě procenta himalájské soli a cibuli. Vynikající, polovina už je pryč.

Autor:  Mikeš [ stř říj 27, 2010 6:44 pm ]
Předmět příspěvku:  Pickles z červené řepy

Nezkoušel někdo dělat pickles ze samotné červené řepy?Prý je na to moc sladká a samostatně se to nepodaří.

Autor:  Jarda [ stř říj 27, 2010 9:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pickles z červené řepy

Mikeš píše:
Nezkoušel někdo dělat pickles ze samotné červené řepy?Prý je na to moc sladká a samostatně se to nepodaří.

Tak ze samotné ne, ale dávám jí tam opravdu hodně a ničemu to nevadí.

Autor:  Jana [ pon lis 01, 2010 3:23 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Potraviny, potravinové doplňky a léky.

Dobrý den,

našla jsem na webu tento recept na pickles:

Nachystejte si například čínské zelí, kedluben, mrkev a jablko. Vše v syrovém stavu velmi jemně nadrobno nakrájejte, jemně osolte (můžete přidat i mořské řasy) a pořádně promněte rukama. Vzniklou směs dejte do keramické, skleněné nebo porcelánové nádoby, přikryjte velmi těsně pokličkou nebo talířkem a pořádně zatižte. Nechte stát v kuchyni přes noc při pokojové teplotě.

Druhý den už můžete konzumovat příjemně nakyslou zeleninovou směs. Ideální je dát si trošku pickles po teplém obědě nebo jako přílohu k němu. Pokud pickles do druhého dne všechnu nesníte, můžete směs nechat kvasit ještě do dalšího dne. Opět dbejte, aby nádoba s pickles byla řádně zatížená, aby dovnitř neproudil vzduch a místo ke kvašení nedocházelo ke hnití zeleniny! Chcete-li proces kvašení zastavit, jednoduše dejte nádobu s pickles do ledničky, kde vám vydrží i delší dobu.


Chci se zeptat, jestli je to správný recept, jestli je lepší dávat to do skleněné nádoby či jiné a také, jak dlouho se to může maximálně skladovat v lednici.

Je nějaké omezení, kolik toho denně sníst?

Předem děkuji za odpověď

Jana

Autor:  Jarda [ pon lis 01, 2010 9:16 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Potraviny, potravinové doplňky a léky.

Jana píše:
Dobrý den,

našla jsem na webu tento recept na pickles:

Nachystejte si například čínské zelí, kedluben, mrkev a jablko. Vše v syrovém stavu velmi jemně nadrobno nakrájejte, jemně osolte (můžete přidat i mořské řasy) a pořádně promněte rukama. Vzniklou směs dejte do keramické, skleněné nebo porcelánové nádoby, přikryjte velmi těsně pokličkou nebo talířkem a pořádně zatižte. Nechte stát v kuchyni přes noc při pokojové teplotě.

Druhý den už můžete konzumovat příjemně nakyslou zeleninovou směs. Ideální je dát si trošku pickles po teplém obědě nebo jako přílohu k němu. Pokud pickles do druhého dne všechnu nesníte, můžete směs nechat kvasit ještě do dalšího dne. Opět dbejte, aby nádoba s pickles byla řádně zatížená, aby dovnitř neproudil vzduch a místo ke kvašení nedocházelo ke hnití zeleniny! Chcete-li proces kvašení zastavit, jednoduše dejte nádobu s pickles do ledničky, kde vám vydrží i delší dobu.


Chci se zeptat, jestli je to správný recept, jestli je lepší dávat to do skleněné nádoby či jiné a také, jak dlouho se to může maximálně skladovat v lednici.

Je nějaké omezení, kolik toho denně sníst?

Předem děkuji za odpověď

Jana

Sice to sám dělám trochu jinak a již jsem to zde popisoval, nicméně jde to dělat i takto a jíst se dá neomezeně, při skladování v lednici je životnost minimálně týden. Ideální je vyrábět si tento salát ve skle, ničemu jinému bych nevěřil.

Autor:  Martina46 [ stř lis 24, 2010 11:55 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pickles

Jarda píše:
Tak ocet tam dávat rozhodně nemusíte, ale trochu soli je celkem nutné, jinak vám nastrouhaná zelenina nepustí šťávu a celý salát vám zplesniví. Recept nehledejte, vezměte ze zeleniny to, co vám normálně chutná, pro lepší chuť doporučuji přidat křen a tím zase moc nešetřit, nastrouhejte na hrubším struhadle, lehce posolte himalájskou solí a pořádně promněte, jako když se dělá krouhané zelí. Po uvolnění šťávy důkladně napěchujte do skleničky a na ní dejte nějaké, ne zcela těsné víčko, aby to mohlo dýchat. Druhý, nebo třetí den se vytlačí šťáva nad tu zeleninu a tak za jeden, až dva dny zase klesne a je to hotové ke konzumaci. Jak vidíte nic složitého a v lednici hotové vydrží tak týden i déle.

Jarda, Vy nezatazujete nicim ten pohar so zeleninou?
chystam sa snad zajtra pozajtra na moje prve pickles, zatial mam k dispozicii iba zavaraninove pohare klasicke 700ml. no neviem si predstavit, ze cim to zatazit, ked je tsam to hrdlo pomerne uzke..

Stránka 213 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/