Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Koření a dochucovadla
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=23&t=796
Stránka 610

Autor:  muflon [ ned bře 25, 2012 11:56 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Lieky v koreničkách:
http://www.uloz.to/xarnbQu/strava-sk-li ... f#download

Autor:  muflon [ čtv kvě 31, 2012 8:37 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

[b:32snvcgo][size=150:32snvcgo]Asafoetida (Čertovo lejno) z angl.wiki[/size:32snvcgo][/b:32snvcgo]
(kdo umí angl., lépe original:

Autor:  Jarda [ ned čer 10, 2012 3:03 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

[quote="muflon":1mapebpj][b:1mapebpj][size=150:1mapebpj]Asafoetida (Čertovo lejno) z angl.wiki[/size:1mapebpj][/b:1mapebpj]
(kdo umí angl., lépe original:

Autor:  HARMON3K [ ned zář 23, 2012 9:11 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Zajímavé je ,že ve většině knih a podobně je napsáno kořeněná jidla škodí,ale ja si myslím pokud používáme koření(koření z bylinek) uváženě je to jen přínosné.
Samozřejmě ne na smaženych ,přepálenych pokrmech.
Jaky máte na to vy názor

Autor:  muflon [ ned zář 23, 2012 9:43 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

[quote="HARMON3K":z9mdutdm]Zajímavé je ,že ve většině knih a podobně je napsáno kořeněná jidla škodí,ale ja si myslím pokud používáme koření(koření z bylinek) uváženě je to jen přínosné.
Samozřejmě ne na smaženych ,přepálenych pokrmech.
Jaky máte na to vy názor[/quote:z9mdutdm]
to se týká ale hlavně jednostranného používání nějakého koření v nadbytku (pepře, bobk.listu, nového koření, jalovce, mušk.ořechu apod.)...každý extrém škodí....méně je někdy více... \":mrgreen:\"

Většina lidí moc koření nezná a používá jen pár směsí, často s glutamáty...a vystačí si s vegetou nebo tekutými dochucovadly a bujony... \":-(\"

V pestré škále koření je v přirozené formě spousta stop.prvků které jsou dnes jinde v potravě vzácné...a jiných éterických prchavých látek a fytolátek (zvláště u ČERSTVÉHO a dobře uzavřeného koření \":-)\" nikoli přes rok starého \":-(\"
...koření je k zvětšení nejen požitku z jídla ale i užitku z jídla, aby tělo dokázalo lépe některé potraviny vstřebat...např. klasika je SATUREJKA do luštěnin, používání asafoetidy v ajurvédské kuchyni, kmín u vaření brambor k omezení solaninu nebo u nadýmání u zelenin typu kapusta, květák atd...
...nezanedbatelné jsou zvláště fytoncidní a fungicidní (protikvasinkové) účinky některých koření...

...z koření doporučuju si prostudovat zvláště účinky a použití např.:
skořice ceylonské, kajenský pepř, kurkuma, saturejka, oregano, koriandr, kardamon, římský kmín (cumin), muškát.ořech a květ, zázvor (já raději čerstvý), čertovo lejno, pískavice řecké seno, adžva(j)n, dlouhý pepř (pippali) atd..,

...navíc VHODNĚ ZVOLENÉ koření (a množství...) k dané potravině, může změnit potřebný výsledný efekt pro tělo... (viz heslo Ajurvéda vyhledat pomocí funkce Hledat na tomto fóru)

viz také nabídka a popis účinků a užívání od pana Jardy:

Autor:  Xeelee [ pon zář 24, 2012 1:10 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Koření bohužel spousta lidí nepoužívá tak jak by měla (viz muflon), ale jen kvůli dochucování jídel. Často takovejch, který sou jinak nepoživatelný. Kdo by si jinak dal třeba maso nebo obilí? Člověk by neměl jíst nic, co mu nechutná už v surovém stavu, pokud už je závislej na vařený stravě a ochucovadlech.

Většina zmíněnejch koření se dává do kari, ve kterém bych se vyhnul jen pepři.
http://en.wikipedia.org/wiki/Curry

Autor:  Jarda [ úte zář 25, 2012 9:14 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

HARMON3K píše:
Zajímavé je ,že ve většině knih a podobně je napsáno kořeněná jidla škodí,ale ja si myslím pokud používáme koření(koření z bylinek) uváženě je to jen přínosné.
Samozřejmě ne na smaženych ,přepálenych pokrmech.
Jaky máte na to vy názor

Já myslím, že na závadu určitě nejsou naopak u mnoha lidí mohou omezit kvasný a hnilobný proces ve střevě, což je ze zdravotního hlediska velkým přínosem.

Autor:  Sikora [ stř pro 26, 2012 11:21 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Jarda píše:
Já myslím, že na závadu určitě nejsou naopak u mnoha lidí mohou omezit kvasný a hnilobný proces ve střevě, což je ze zdravotního hlediska velkým přínosem.

Taky mě to zaráží zde dávám odkaz http://www.celostnimedicina.cz/vanoce-p ... z2FD4FXFBo kde je napsáno "A především je nutné vynechat kořeněnou stravu, takové přísady, jakými jsou pepř, chilli či feferonky. Tyto přísady trávicímu ústrojí škodí, ale vynechávat je úplně nemusíme. " Může mi to někdo vysvětlit chili užívám hodně, taky česnek, cibuli atd......

Autor:  Jarda [ stř pro 26, 2012 10:19 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Sikora píše:
Taky mě to zaráží zde dávám odkaz http://www.celostnimedicina.cz/vanoce-p ... z2FD4FXFBo kde je napsáno "A především je nutné vynechat kořeněnou stravu, takové přísady, jakými jsou pepř, chilli či feferonky. Tyto přísady trávicímu ústrojí škodí, ale vynechávat je úplně nemusíme. " Může mi to někdo vysvětlit chili užívám hodně, taky česnek, cibuli atd......

V tom článku je spousta nesmyslů a nevidím důvod se nechat tím plašit. Pokud vám po uvedených potravinách nic není, tak vám po nich ani nic nebude, ale nacpat se pětkrát denně, to vám trávení zmrví s naprostou jistotou.

Autor:  muflon [ úte dub 23, 2013 9:57 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

pan Jarda pepř nedoporučuje, ale ajurvéda jej v malém množství u některých typů dóši doporučuje...

Navíc mne zaujalo:
http://www.nutraceutica.sk/sk/nutaceuti ... renie.aspx

Piperín mení kurkumín na vysoko účinný liek

Piperín môže zmeniť bezvýznamne zdravotne pôsobiacu látku, korenie kurkumu na vysoko účinný liek. Typickým príkladom je 20-násobné zvýšenie biologickej účinnosti kurkumínu - prírodného bojovníka proti zápalom, infekciám a rakovine.
Zdravotné účinky mnohých látok ako napríklad kurkumínu sa nemôžu naplno prejavovať pre nízku biologickú dostupnosť zapríčinenú rýchlym rozkladom v črevnej sliznici už počas vstrebávania a následne rýchlou premenou pečeňou na neúčinný metabolit – kde prebieha takzvaná glukuronidácia. Dôkazom rýchleho odburávania kurkumínu u ľudí boli veľmi nízke alebo nemerateľné koncentrácie v plazme 1 hodinu po podaní 2g kurkumínu zdravým dobrovoľníkom. Ak bol s kurkumínom súčasne podaný aj piperín v dávke 20mg, plazmatická koncentrácia kurkumínu 1 hodinu po podaní sa zvýšila 20-násobne. Polčas rozkladu a vylučovania kurkumínu (clearance) sa tiež významne predĺžil.
Zdroj: Shoba G.et al.:Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers; Planta Med. 1998 May;64(4):353-6.


Čierne korenie zvyšuje vstrebávanie niektorých živín až o 2000 % (ale místo pepře lépe nejspíš HCL... \":mrgreen:\" )

Všeobecne znižujúca sa kvalita potravín zvyšuje potrebu používania rozmanitých vitamínov a výživových doplnkov nahradzujúcich chýbajúce zložky potravy. Pri zníženej kvalite potravy nadobúda veľký význam otázka lepšieho využitia jednotlivých zložiek potravy, ktoré sa nachádzajú v potrave v menšom zastúpení. V mnohých prípadoch prakticky nie je možné konzumovať tak veľké množstvá prirodzenej potravy, ktoré dokážu zabezpečiť dostatok chýbajúcich živín. Do úvahy prichádza zlepšenie využitia pri danej kvalite. Množstvo prijatej potravy zabezpečujúce rovnaký príjem živín môže byť znížené ak zlepšíme jej výživovú kvalitu napríklad pomocou pridávania prirodzených funkčných potravín zlepšujúcich vstrebávanie a biologické využitie.

Jedným z prirodzených doplnkov potravy používaných bežne v kuchyni je čierne korenie. Na jednej strane je prísadou do jedál všetkých gurmánov a na strane druhej je často rôznymi diétami zaraďované medzi nevhodné potraviny, ktorým sa treba vyhýbať. Ako v skutočnosti pôsobí čierne korenie? Je to len pochúťka gurmánov a riziko možného podráždenia žalúdka?

Výsledky vedeckých výskumov ukázali, že používanie čierneho korenia do jedál môže byť jedným z najjednoduchších a najlacnejších spôsobov ako zlepšiť kvalitu príjmanej potravy a tým následne prispieť k zlepšeniu celkového zdravotného stavu. (Pozn: TAKTO JEDNODUCHÉ TO ASI NEBUDE, viďte pane Jardo - on je velký rozdíl v tom když jí člověk PŘEVÁŽNĚ vařenou starvu, nebo má aspoň 51% podíl syrové...., a tím pádem má i jiné trávení než zti co trávení řeší pepřem.... \":mrgreen:\" \":twisted:\" \":?\" )

Hlavná účinná zložka čierneho korenia, alkaloid piperín má schopnosť výrazne zvyšovať vstrebávanie a biologické využitie viacerých živín z potravy a tiež zvyšovať využitie niektorých výživových doplnkov.

Piperín v kombinácii s kurkumínom – prírodné antidepresívum:
Piperín zlepšením biologického využitia kurkumínu zvyšuje koncentráciu beta-endorfínov a serotonínu v mozgu, čím pôsobí ako prírodné antidepresívum. Tiež zvyšuje tvorbu melatonínu a celkovo zlepšuje funkčnosť mozgu.
V štúdii u ľudí sa zistilo že súčasným podávaním kurkumínu a piperínu sa dosiahlok zvýšenie účinnosti kurkumínu v podpore neurochemickej aktivity mozgu. Kombinácia kurkumínu a piperínu sa ukázala ako účinná prírodná antidepresívna liečba.

Piperín – prírodné digestívum:
Piperín povzbudzuje činnosť tráviacich enzýmov pankreasu, posiľňuje tráviacu kapacitu a významne skracuje čas prechodu potravy tráviacim traktom.
Pôsobenie piperínu aj napriek pálivému pocitu znižuje výskyt žalúdočných ulcerácií (vredov), modifikuje kontrakcie (sťahovanie svaloviny) tráviaceho traktu.

Piperín poskytuje zvýšenie antioxidačnej ochrany:
Použitie piperínu z čierneho korenia v klinických pokusoch in-vivo viedlo k zníženiu škodlivej peroxidácie lipidov (tukov), ovplyvneniu bunkového metabolizmu sírnych zlúčenín a posilneniu antioxidačnej ochrany.

Piperín je vysoko účinný v boji proti rakovine čriev:
V klinickej štúdii sa hodnotili antiproliferatívne účinky (brzdiace nekontrolované delenie buniek) resveratrolu z červeného viniča, cinamaldehydu zo škorice a piperínu z čierneho korenia proti deleniu buniek pri rakovine hrubého čreva. U všetkých troch látok sa dokázali antiproliferatívne účinky. Antiproliferatívny účinok piperínu bolo možné pozorovať po 24 hodinách pôsobenia, k štatisticky významnemu účinku došlo po 48 až 72 hodinách pôsobenia. Na základe výsledkov štúdie sa považujú uvedené látky za ochranné výživové faktory v prevencii rakoviny hrubého čreva.

Pri ktorých látkach piperín podporuje vstrebávanie a zlepšuje biologické využitie?
Piperín zvyšuje vstrebávanie a biologické využitie uvedených látok z potravy: kurkumín
beta-karotén
koenzým Q-10
vitamín B6 - pyridoxín
organicky viazaný selén
aminokyseliny

Koľko piperínu obsahuje čierne korenie?
Obsah piperínu v čiernom korení býva v rozmedzí 5 až 9%.

Aká je obvyklá primeraná dávka piperínu pre človeka?
Vo svete existujú výživové doplnky s extrahovaným piperínom obsahujúce 5-15 mg piperínu. Na zlepšenie trávenia a vstrebávania živín, prípadne v kombinácii s kurkumínom sa odporúča denná dávka do 15 mg piperínu, zodpovedá to 0,15 až 0,25g suchých plodov čierneho korenia. Piperín sa dobre a rýchlo vstrebáva, účinok zosiľňujúci vstrebávanie nastáva po 15 minútach a trvá približne 1 až 2 hodiny. Vplyv na metabolizmus látok pečeňou môže trvať aj niekoľko hodín v závislosti na type enzýmov.

\":?:\" v jakých případech je pro jakého člověka pepř "prospěšný" nebo není, už je dost individuální...., máte na to nějaký názor?

Autor:  Jarda [ pát kvě 10, 2013 8:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

muflon píše:
pan Jarda pepř nedoporučuje, ale ajurvéda jej v malém množství u některých typů dóši doporučuje...

Navíc mne zaujalo:
http://www.nutraceutica.sk/sk/nutaceuti ... renie.aspx

Piperín mení kurkumín na vysoko účinný liek

Piperín môže zmeniť bezvýznamne zdravotne pôsobiacu látku, korenie kurkumu na vysoko účinný liek. Typickým príkladom je 20-násobné zvýšenie biologickej účinnosti kurkumínu - prírodného bojovníka proti zápalom, infekciám a rakovine.
Zdravotné účinky mnohých látok ako napríklad kurkumínu sa nemôžu naplno prejavovať pre nízku biologickú dostupnosť zapríčinenú rýchlym rozkladom v črevnej sliznici už počas vstrebávania a následne rýchlou premenou pečeňou na neúčinný metabolit – kde prebieha takzvaná glukuronidácia. Dôkazom rýchleho odburávania kurkumínu u ľudí boli veľmi nízke alebo nemerateľné koncentrácie v plazme 1 hodinu po podaní 2g kurkumínu zdravým dobrovoľníkom. Ak bol s kurkumínom súčasne podaný aj piperín v dávke 20mg, plazmatická koncentrácia kurkumínu 1 hodinu po podaní sa zvýšila 20-násobne. Polčas rozkladu a vylučovania kurkumínu (clearance) sa tiež významne predĺžil.
Zdroj: Shoba G.et al.:Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers; Planta Med. 1998 May;64(4):353-6.


Čierne korenie zvyšuje vstrebávanie niektorých živín až o 2000 % (ale místo pepře lépe nejspíš HCL... \":mrgreen:\" )

Všeobecne znižujúca sa kvalita potravín zvyšuje potrebu používania rozmanitých vitamínov a výživových doplnkov nahradzujúcich chýbajúce zložky potravy. Pri zníženej kvalite potravy nadobúda veľký význam otázka lepšieho využitia jednotlivých zložiek potravy, ktoré sa nachádzajú v potrave v menšom zastúpení. V mnohých prípadoch prakticky nie je možné konzumovať tak veľké množstvá prirodzenej potravy, ktoré dokážu zabezpečiť dostatok chýbajúcich živín. Do úvahy prichádza zlepšenie využitia pri danej kvalite. Množstvo prijatej potravy zabezpečujúce rovnaký príjem živín môže byť znížené ak zlepšíme jej výživovú kvalitu napríklad pomocou pridávania prirodzených funkčných potravín zlepšujúcich vstrebávanie a biologické využitie.

Jedným z prirodzených doplnkov potravy používaných bežne v kuchyni je čierne korenie. Na jednej strane je prísadou do jedál všetkých gurmánov a na strane druhej je často rôznymi diétami zaraďované medzi nevhodné potraviny, ktorým sa treba vyhýbať. Ako v skutočnosti pôsobí čierne korenie? Je to len pochúťka gurmánov a riziko možného podráždenia žalúdka?

Výsledky vedeckých výskumov ukázali, že používanie čierneho korenia do jedál môže byť jedným z najjednoduchších a najlacnejších spôsobov ako zlepšiť kvalitu príjmanej potravy a tým následne prispieť k zlepšeniu celkového zdravotného stavu. (Pozn: TAKTO JEDNODUCHÉ TO ASI NEBUDE, viďte pane Jardo - on je velký rozdíl v tom když jí člověk PŘEVÁŽNĚ vařenou starvu, nebo má aspoň 51% podíl syrové...., a tím pádem má i jiné trávení než zti co trávení řeší pepřem.... \":mrgreen:\" \":twisted:\" \":?\" )

Hlavná účinná zložka čierneho korenia, alkaloid piperín má schopnosť výrazne zvyšovať vstrebávanie a biologické využitie viacerých živín z potravy a tiež zvyšovať využitie niektorých výživových doplnkov.

Piperín v kombinácii s kurkumínom – prírodné antidepresívum:
Piperín zlepšením biologického využitia kurkumínu zvyšuje koncentráciu beta-endorfínov a serotonínu v mozgu, čím pôsobí ako prírodné antidepresívum. Tiež zvyšuje tvorbu melatonínu a celkovo zlepšuje funkčnosť mozgu.
V štúdii u ľudí sa zistilo že súčasným podávaním kurkumínu a piperínu sa dosiahlok zvýšenie účinnosti kurkumínu v podpore neurochemickej aktivity mozgu. Kombinácia kurkumínu a piperínu sa ukázala ako účinná prírodná antidepresívna liečba.

Piperín – prírodné digestívum:
Piperín povzbudzuje činnosť tráviacich enzýmov pankreasu, posiľňuje tráviacu kapacitu a významne skracuje čas prechodu potravy tráviacim traktom.
Pôsobenie piperínu aj napriek pálivému pocitu znižuje výskyt žalúdočných ulcerácií (vredov), modifikuje kontrakcie (sťahovanie svaloviny) tráviaceho traktu.

Piperín poskytuje zvýšenie antioxidačnej ochrany:
Použitie piperínu z čierneho korenia v klinických pokusoch in-vivo viedlo k zníženiu škodlivej peroxidácie lipidov (tukov), ovplyvneniu bunkového metabolizmu sírnych zlúčenín a posilneniu antioxidačnej ochrany.

Piperín je vysoko účinný v boji proti rakovine čriev:
V klinickej štúdii sa hodnotili antiproliferatívne účinky (brzdiace nekontrolované delenie buniek) resveratrolu z červeného viniča, cinamaldehydu zo škorice a piperínu z čierneho korenia proti deleniu buniek pri rakovine hrubého čreva. U všetkých troch látok sa dokázali antiproliferatívne účinky. Antiproliferatívny účinok piperínu bolo možné pozorovať po 24 hodinách pôsobenia, k štatisticky významnemu účinku došlo po 48 až 72 hodinách pôsobenia. Na základe výsledkov štúdie sa považujú uvedené látky za ochranné výživové faktory v prevencii rakoviny hrubého čreva.

Pri ktorých látkach piperín podporuje vstrebávanie a zlepšuje biologické využitie?
Piperín zvyšuje vstrebávanie a biologické využitie uvedených látok z potravy: kurkumín
beta-karotén
koenzým Q-10
vitamín B6 - pyridoxín
organicky viazaný selén
aminokyseliny

Koľko piperínu obsahuje čierne korenie?
Obsah piperínu v čiernom korení býva v rozmedzí 5 až 9%.

Aká je obvyklá primeraná dávka piperínu pre človeka?
Vo svete existujú výživové doplnky s extrahovaným piperínom obsahujúce 5-15 mg piperínu. Na zlepšenie trávenia a vstrebávania živín, prípadne v kombinácii s kurkumínom sa odporúča denná dávka do 15 mg piperínu, zodpovedá to 0,15 až 0,25g suchých plodov čierneho korenia. Piperín sa dobre a rýchlo vstrebáva, účinok zosiľňujúci vstrebávanie nastáva po 15 minútach a trvá približne 1 až 2 hodiny. Vplyv na metabolizmus látok pečeňou môže trvať aj niekoľko hodín v závislosti na type enzýmov.

\":?:\" v jakých případech je pro jakého člověka pepř "prospěšný" nebo není, už je dost individuální...., máte na to nějaký názor?

Tak v některých situacích a případech asi vhodný být může, ale zase jenom pro některé lidi, čili z tohoto důvodu ho moc nedoporučuji.

Autor:  muflon [ sob kvě 11, 2013 6:24 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Jarda píše:
Tak v některých situacích a případech asi vhodný být může, ale zase jenom pro některé lidi, čili z tohoto důvodu ho moc nedoporučuji.

V jakých případech by jste černý pepř "kontraindikoval" hlavně ? Samozřejmě jde i o množství, kdy většina lidí neumí koření používat a často to hlavní co furt používaj je mraky soli a pepře.... \":-(\"

Autor:  Jarda [ ned čer 09, 2013 7:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

muflon píše:
V jakých případech by jste černý pepř "kontraindikoval" hlavně ? Samozřejmě jde i o množství, kdy většina lidí neumí koření používat a často to hlavní co furt používaj je mraky soli a pepře.... \":-(\"

U problémů s žaludkem jednoznačně, tam je schopen páchat velké škody.

Autor:  Tolar [ sob bře 19, 2016 9:15 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Jardo chutna mi oregano-)rozemlel jsem si ho na mouku v kavomlinku a hazim do jidla..
nekdy ho i jen tak cucam somotny a kdyz uz to hodne stipe tak to spolknu a drt vyplivnu-)jako se zazvorem..
Chci se zeptat ohledne davkovani,nerad bych to prehanel..jsou jeste 2 gramy za den rozemleteho oregana v pohode?

Autor:  martina72 [ sob bře 19, 2016 9:42 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Xeelee píše:
Kdo by si jinak dal třeba maso nebo obilí?
Syrové maso je většinou lahodné a velmi dobře stravitelné, obilí asi moc nejíme, ale semínka kdečeho ano ...

Stránka 610 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/