Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv črc 18, 2019 1:35 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 146 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: ned bře 25, 2012 11:56 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1925
Lieky v koreničkách:
http://www.uloz.to/xarnbQu/strava-sk-li ... f#download


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: čtv kvě 31, 2012 8:37 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1925
Asafoetida (Čertovo lejno) z angl.wiki
(kdo umí angl., lépe original: http://translate.google.cz/translate?hl ... ida&anno=2 )

V Ajurvédských kuchařkách také spojován s termínem "hing"....

Toto koření se používá jako podpora zažívání, koření. Je to obvykle funguje jako látka zvýrazňující chuť a, který se používá spolu s kurkumy, je standardní součástí indické kuchyni, zejména v čočky kari, jako je například Dal , stejně jako v mnoha zeleninových pokrmů. To je zvláště široce používán v kuchyni Gujarati , což je zejména vegetariáni, a je často používán k harmonizaci sladké, kyselé, slané a kořeněné složky v potravinách.

Ve své čisté formě, jeho vůně je tak silná, aroma bude kontaminovat ostatní koření uložené v okolí, pokud nejsou uloženy ve vzduchotěsné nádobě: mnoho komerčních přípravky asafoetida využít pryskyřice zem a ve směsi s větším objemem pšeničné mouky [3] : směs se prodává v uzavřených plastových nádobách s malým otvorem v horní části, takže zředěný koření se lehce poprášené nad jídlem je vařené. Nicméně, jeho vůně a chuť mnohem mírnější a příjemnější na vytápění v oleji nebo ghee , získává chuť a aroma připomínající restované cibule a česneku . [4]

Asafoetida snižuje růst domácí mikroflóry ve střevech a snižuje nadýmání . [5]

Lékařské aplikace
boj proti chřipce - asafoetida byl použit v roce 1918 v boji proti španělské chřipky pandemie . V roce 2009 vědci z Kaohsiung Medical University v Tchaj-wanu, uvádí, že kořeny asafoetida produkují přírodní antivirové drogy látky, které zabíjejí o prasečí chřipky virus, H1N1 . V článku publikovaném v časopise American Chemical Society of Natural Products Vědci tvrdí, že sloučeniny "může sloužit jako slibné vedení komponenty pro vývoj nových léků" proti tomuto typu chřipky. [6] [7]
trávení - V Thajsku a Indii , to je zvyklé na pomoc trávení a je natřel na břiše v alkoholu nebo vody, tinktury . známé jako mahahing [8] [9]
astma a bronchitida - To je také říkal, [10] být užitečné v případě astmatu a bronchitidě. Lidová tradice lék na nachlazení pro děti: je míchán do štiplavý páchnoucí pastou a pověsil v tašce kolem handicapovaným dítětem na krku.
antimikrobiální - asafoetida má širokou škálu využití v tradiční medicíně jako antimikrobiální, s dobře zdokumentované použití pro léčbu chronické bronchitidy a černý kašel, stejně jako snížení nadýmání. [11]
antikoncepce / abortivních - asafoetida byla také hlášena mít antikoncepční / abortivních činnost, [12] , a je příbuzný (a za nižší náhradou) starověké Ferula druhu Silphium .
antiepileptická - asafoetida tukových gum pryskyřice byla hlášena jako antiepileptická v klasickém jednomyslně , stejně jako ethnobotanical literatura. [13]
vyrovnávání Vata - V Ayurveda , je asafoetida považován za jednoho z nejlepších koření pro vyrovnání Vata dosha . [14]

Regionální zvyklosti
V oblasti Džammú Indie, je asafoetida používán jako lék na nadýmání a zácpě o 60% místních obyvatel. [15] Používá se především na obchodní kasty Hindů a přívrženci džinismu a Vaishnavism , zejména v Gudžarátu a Bombaje , kteří nejedí cibuli nebo česnek. To se používá v mnoha vegetariánských pokrmů a čočka přidat i chuť a aroma, stejně jako ke snížení nadýmání.

------------
Jde o intern.překlad, tak snad aspoň vytušíte o co jde...
Máte někdo lepší český odkaz nebo nějaký dobrý recept pro použití Čertova lejna?...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: ned čer 10, 2012 3:03 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 26434
Bydliště: Poděbrady
muflon píše:
Asafoetida (Čertovo lejno) z angl.wiki
(kdo umí angl., lépe original: http://translate.google.cz/translate?hl ... ida&anno=2 )

V Ajurvédských kuchařkách také spojován s termínem "hing"....

Toto koření se používá jako podpora zažívání, koření. Je to obvykle funguje jako látka zvýrazňující chuť a, který se používá spolu s kurkumy, je standardní součástí indické kuchyni, zejména v čočky kari, jako je například Dal , stejně jako v mnoha zeleninových pokrmů. To je zvláště široce používán v kuchyni Gujarati , což je zejména vegetariáni, a je často používán k harmonizaci sladké, kyselé, slané a kořeněné složky v potravinách.

Ve své čisté formě, jeho vůně je tak silná, aroma bude kontaminovat ostatní koření uložené v okolí, pokud nejsou uloženy ve vzduchotěsné nádobě: mnoho komerčních přípravky asafoetida využít pryskyřice zem a ve směsi s větším objemem pšeničné mouky [3] : směs se prodává v uzavřených plastových nádobách s malým otvorem v horní části, takže zředěný koření se lehce poprášené nad jídlem je vařené. Nicméně, jeho vůně a chuť mnohem mírnější a příjemnější na vytápění v oleji nebo ghee , získává chuť a aroma připomínající restované cibule a česneku . [4]

Asafoetida snižuje růst domácí mikroflóry ve střevech a snižuje nadýmání . [5]

Lékařské aplikace
boj proti chřipce - asafoetida byl použit v roce 1918 v boji proti španělské chřipky pandemie . V roce 2009 vědci z Kaohsiung Medical University v Tchaj-wanu, uvádí, že kořeny asafoetida produkují přírodní antivirové drogy látky, které zabíjejí o prasečí chřipky virus, H1N1 . V článku publikovaném v časopise American Chemical Society of Natural Products Vědci tvrdí, že sloučeniny "může sloužit jako slibné vedení komponenty pro vývoj nových léků" proti tomuto typu chřipky. [6] [7]
trávení - V Thajsku a Indii , to je zvyklé na pomoc trávení a je natřel na břiše v alkoholu nebo vody, tinktury . známé jako mahahing [8] [9]
astma a bronchitida - To je také říkal, [10] být užitečné v případě astmatu a bronchitidě. Lidová tradice lék na nachlazení pro děti: je míchán do štiplavý páchnoucí pastou a pověsil v tašce kolem handicapovaným dítětem na krku.
antimikrobiální - asafoetida má širokou škálu využití v tradiční medicíně jako antimikrobiální, s dobře zdokumentované použití pro léčbu chronické bronchitidy a černý kašel, stejně jako snížení nadýmání. [11]
antikoncepce / abortivních - asafoetida byla také hlášena mít antikoncepční / abortivních činnost, [12] , a je příbuzný (a za nižší náhradou) starověké Ferula druhu Silphium .
antiepileptická - asafoetida tukových gum pryskyřice byla hlášena jako antiepileptická v klasickém jednomyslně , stejně jako ethnobotanical literatura. [13]
vyrovnávání Vata - V Ayurveda , je asafoetida považován za jednoho z nejlepších koření pro vyrovnání Vata dosha . [14]

Regionální zvyklosti
V oblasti Džammú Indie, je asafoetida používán jako lék na nadýmání a zácpě o 60% místních obyvatel. [15] Používá se především na obchodní kasty Hindů a přívrženci džinismu a Vaishnavism , zejména v Gudžarátu a Bombaje , kteří nejedí cibuli nebo česnek. To se používá v mnoha vegetariánských pokrmů a čočka přidat i chuť a aroma, stejně jako ke snížení nadýmání.

------------
Jde o intern.překlad, tak snad aspoň vytušíte o co jde...
Máte někdo lepší český odkaz nebo nějaký dobrý recept pro použití Čertova lejna?...

Ajurvédická koření opravdu dobře řeší trávení a určitě se vyplatí si o nich něco nastudovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: ned zář 23, 2012 9:11 am 
Offline

Registrován: sob dub 07, 2012 11:39 am
Příspěvky: 130
Zajímavé je ,že ve většině knih a podobně je napsáno kořeněná jidla škodí,ale ja si myslím pokud používáme koření(koření z bylinek) uváženě je to jen přínosné.
Samozřejmě ne na smaženych ,přepálenych pokrmech.
Jaky máte na to vy názor


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: ned zář 23, 2012 9:43 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1925
HARMON3K píše:
Zajímavé je ,že ve většině knih a podobně je napsáno kořeněná jidla škodí,ale ja si myslím pokud používáme koření(koření z bylinek) uváženě je to jen přínosné.
Samozřejmě ne na smaženych ,přepálenych pokrmech.
Jaky máte na to vy názor

to se týká ale hlavně jednostranného používání nějakého koření v nadbytku (pepře, bobk.listu, nového koření, jalovce, mušk.ořechu apod.)...každý extrém škodí....méně je někdy více... :mrgreen:

Většina lidí moc koření nezná a používá jen pár směsí, často s glutamáty...a vystačí si s vegetou nebo tekutými dochucovadly a bujony... :-(

V pestré škále koření je v přirozené formě spousta stop.prvků které jsou dnes jinde v potravě vzácné...a jiných éterických prchavých látek a fytolátek (zvláště u ČERSTVÉHO a dobře uzavřeného koření :-) nikoli přes rok starého :-(
...koření je k zvětšení nejen požitku z jídla ale i užitku z jídla, aby tělo dokázalo lépe některé potraviny vstřebat...např. klasika je SATUREJKA do luštěnin, používání asafoetidy v ajurvédské kuchyni, kmín u vaření brambor k omezení solaninu nebo u nadýmání u zelenin typu kapusta, květák atd...
...nezanedbatelné jsou zvláště fytoncidní a fungicidní (protikvasinkové) účinky některých koření...

...z koření doporučuju si prostudovat zvláště účinky a použití např.:
skořice ceylonské, kajenský pepř, kurkuma, saturejka, oregano, koriandr, kardamon, římský kmín (cumin), muškát.ořech a květ, zázvor (já raději čerstvý), čertovo lejno, pískavice řecké seno, adžva(j)n, dlouhý pepř (pippali) atd..,

...navíc VHODNĚ ZVOLENÉ koření (a množství...) k dané potravině, může změnit potřebný výsledný efekt pro tělo... (viz heslo Ajurvéda vyhledat pomocí funkce Hledat na tomto fóru)

viz také nabídka a popis účinků a užívání od pana Jardy:
viewtopic.php?f=26&t=1753


Naposledy upravil muflon dne čtv zář 27, 2012 11:04 pm, celkově upraveno 9

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: pon zář 24, 2012 1:10 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 22, 2011 2:03 pm
Příspěvky: 794
Bydliště: Praha 12 – Kamýk
Koření bohužel spousta lidí nepoužívá tak jak by měla (viz muflon), ale jen kvůli dochucování jídel. Často takovejch, který sou jinak nepoživatelný. Kdo by si jinak dal třeba maso nebo obilí? Člověk by neměl jíst nic, co mu nechutná už v surovém stavu, pokud už je závislej na vařený stravě a ochucovadlech.

Většina zmíněnejch koření se dává do kari, ve kterém bych se vyhnul jen pepři.
http://en.wikipedia.org/wiki/Curry

_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin: download / online / kompletní sakulova
Používejte MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: úte zář 25, 2012 9:14 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 26434
Bydliště: Poděbrady
HARMON3K píše:
Zajímavé je ,že ve většině knih a podobně je napsáno kořeněná jidla škodí,ale ja si myslím pokud používáme koření(koření z bylinek) uváženě je to jen přínosné.
Samozřejmě ne na smaženych ,přepálenych pokrmech.
Jaky máte na to vy názor

Já myslím, že na závadu určitě nejsou naopak u mnoha lidí mohou omezit kvasný a hnilobný proces ve střevě, což je ze zdravotního hlediska velkým přínosem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: stř pro 26, 2012 11:21 am 
Offline

Registrován: ned úno 28, 2010 11:25 pm
Příspěvky: 201
Jarda píše:
Já myslím, že na závadu určitě nejsou naopak u mnoha lidí mohou omezit kvasný a hnilobný proces ve střevě, což je ze zdravotního hlediska velkým přínosem.

Taky mě to zaráží zde dávám odkaz http://www.celostnimedicina.cz/vanoce-p ... z2FD4FXFBo kde je napsáno "A především je nutné vynechat kořeněnou stravu, takové přísady, jakými jsou pepř, chilli či feferonky. Tyto přísady trávicímu ústrojí škodí, ale vynechávat je úplně nemusíme. " Může mi to někdo vysvětlit chili užívám hodně, taky česnek, cibuli atd......


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: stř pro 26, 2012 10:19 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 26434
Bydliště: Poděbrady
Sikora píše:
Taky mě to zaráží zde dávám odkaz http://www.celostnimedicina.cz/vanoce-p ... z2FD4FXFBo kde je napsáno "A především je nutné vynechat kořeněnou stravu, takové přísady, jakými jsou pepř, chilli či feferonky. Tyto přísady trávicímu ústrojí škodí, ale vynechávat je úplně nemusíme. " Může mi to někdo vysvětlit chili užívám hodně, taky česnek, cibuli atd......

V tom článku je spousta nesmyslů a nevidím důvod se nechat tím plašit. Pokud vám po uvedených potravinách nic není, tak vám po nich ani nic nebude, ale nacpat se pětkrát denně, to vám trávení zmrví s naprostou jistotou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: úte dub 23, 2013 9:57 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1925
pan Jarda pepř nedoporučuje, ale ajurvéda jej v malém množství u některých typů dóši doporučuje...

Navíc mne zaujalo:
http://www.nutraceutica.sk/sk/nutaceuti ... renie.aspx

Piperín mení kurkumín na vysoko účinný liek

Piperín môže zmeniť bezvýznamne zdravotne pôsobiacu látku, korenie kurkumu na vysoko účinný liek. Typickým príkladom je 20-násobné zvýšenie biologickej účinnosti kurkumínu - prírodného bojovníka proti zápalom, infekciám a rakovine.
Zdravotné účinky mnohých látok ako napríklad kurkumínu sa nemôžu naplno prejavovať pre nízku biologickú dostupnosť zapríčinenú rýchlym rozkladom v črevnej sliznici už počas vstrebávania a následne rýchlou premenou pečeňou na neúčinný metabolit – kde prebieha takzvaná glukuronidácia. Dôkazom rýchleho odburávania kurkumínu u ľudí boli veľmi nízke alebo nemerateľné koncentrácie v plazme 1 hodinu po podaní 2g kurkumínu zdravým dobrovoľníkom. Ak bol s kurkumínom súčasne podaný aj piperín v dávke 20mg, plazmatická koncentrácia kurkumínu 1 hodinu po podaní sa zvýšila 20-násobne. Polčas rozkladu a vylučovania kurkumínu (clearance) sa tiež významne predĺžil.
Zdroj: Shoba G.et al.:Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers; Planta Med. 1998 May;64(4):353-6.


Čierne korenie zvyšuje vstrebávanie niektorých živín až o 2000 % (ale místo pepře lépe nejspíš HCL... :mrgreen: )

Všeobecne znižujúca sa kvalita potravín zvyšuje potrebu používania rozmanitých vitamínov a výživových doplnkov nahradzujúcich chýbajúce zložky potravy. Pri zníženej kvalite potravy nadobúda veľký význam otázka lepšieho využitia jednotlivých zložiek potravy, ktoré sa nachádzajú v potrave v menšom zastúpení. V mnohých prípadoch prakticky nie je možné konzumovať tak veľké množstvá prirodzenej potravy, ktoré dokážu zabezpečiť dostatok chýbajúcich živín. Do úvahy prichádza zlepšenie využitia pri danej kvalite. Množstvo prijatej potravy zabezpečujúce rovnaký príjem živín môže byť znížené ak zlepšíme jej výživovú kvalitu napríklad pomocou pridávania prirodzených funkčných potravín zlepšujúcich vstrebávanie a biologické využitie.

Jedným z prirodzených doplnkov potravy používaných bežne v kuchyni je čierne korenie. Na jednej strane je prísadou do jedál všetkých gurmánov a na strane druhej je často rôznymi diétami zaraďované medzi nevhodné potraviny, ktorým sa treba vyhýbať. Ako v skutočnosti pôsobí čierne korenie? Je to len pochúťka gurmánov a riziko možného podráždenia žalúdka?

Výsledky vedeckých výskumov ukázali, že používanie čierneho korenia do jedál môže byť jedným z najjednoduchších a najlacnejších spôsobov ako zlepšiť kvalitu príjmanej potravy a tým následne prispieť k zlepšeniu celkového zdravotného stavu. (Pozn: TAKTO JEDNODUCHÉ TO ASI NEBUDE, viďte pane Jardo - on je velký rozdíl v tom když jí člověk PŘEVÁŽNĚ vařenou starvu, nebo má aspoň 51% podíl syrové...., a tím pádem má i jiné trávení než zti co trávení řeší pepřem.... :mrgreen: :twisted: :? )

Hlavná účinná zložka čierneho korenia, alkaloid piperín má schopnosť výrazne zvyšovať vstrebávanie a biologické využitie viacerých živín z potravy a tiež zvyšovať využitie niektorých výživových doplnkov.

Piperín v kombinácii s kurkumínom – prírodné antidepresívum:
Piperín zlepšením biologického využitia kurkumínu zvyšuje koncentráciu beta-endorfínov a serotonínu v mozgu, čím pôsobí ako prírodné antidepresívum. Tiež zvyšuje tvorbu melatonínu a celkovo zlepšuje funkčnosť mozgu.
V štúdii u ľudí sa zistilo že súčasným podávaním kurkumínu a piperínu sa dosiahlok zvýšenie účinnosti kurkumínu v podpore neurochemickej aktivity mozgu. Kombinácia kurkumínu a piperínu sa ukázala ako účinná prírodná antidepresívna liečba.

Piperín – prírodné digestívum:
Piperín povzbudzuje činnosť tráviacich enzýmov pankreasu, posiľňuje tráviacu kapacitu a významne skracuje čas prechodu potravy tráviacim traktom.
Pôsobenie piperínu aj napriek pálivému pocitu znižuje výskyt žalúdočných ulcerácií (vredov), modifikuje kontrakcie (sťahovanie svaloviny) tráviaceho traktu.

Piperín poskytuje zvýšenie antioxidačnej ochrany:
Použitie piperínu z čierneho korenia v klinických pokusoch in-vivo viedlo k zníženiu škodlivej peroxidácie lipidov (tukov), ovplyvneniu bunkového metabolizmu sírnych zlúčenín a posilneniu antioxidačnej ochrany.

Piperín je vysoko účinný v boji proti rakovine čriev:
V klinickej štúdii sa hodnotili antiproliferatívne účinky (brzdiace nekontrolované delenie buniek) resveratrolu z červeného viniča, cinamaldehydu zo škorice a piperínu z čierneho korenia proti deleniu buniek pri rakovine hrubého čreva. U všetkých troch látok sa dokázali antiproliferatívne účinky. Antiproliferatívny účinok piperínu bolo možné pozorovať po 24 hodinách pôsobenia, k štatisticky významnemu účinku došlo po 48 až 72 hodinách pôsobenia. Na základe výsledkov štúdie sa považujú uvedené látky za ochranné výživové faktory v prevencii rakoviny hrubého čreva.

Pri ktorých látkach piperín podporuje vstrebávanie a zlepšuje biologické využitie?
Piperín zvyšuje vstrebávanie a biologické využitie uvedených látok z potravy: kurkumín
beta-karotén
koenzým Q-10
vitamín B6 - pyridoxín
organicky viazaný selén
aminokyseliny

Koľko piperínu obsahuje čierne korenie?
Obsah piperínu v čiernom korení býva v rozmedzí 5 až 9%.

Aká je obvyklá primeraná dávka piperínu pre človeka?
Vo svete existujú výživové doplnky s extrahovaným piperínom obsahujúce 5-15 mg piperínu. Na zlepšenie trávenia a vstrebávania živín, prípadne v kombinácii s kurkumínom sa odporúča denná dávka do 15 mg piperínu, zodpovedá to 0,15 až 0,25g suchých plodov čierneho korenia. Piperín sa dobre a rýchlo vstrebáva, účinok zosiľňujúci vstrebávanie nastáva po 15 minútach a trvá približne 1 až 2 hodiny. Vplyv na metabolizmus látok pečeňou môže trvať aj niekoľko hodín v závislosti na type enzýmov.

:?: v jakých případech je pro jakého člověka pepř "prospěšný" nebo není, už je dost individuální...., máte na to nějaký názor?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: pát kvě 10, 2013 8:39 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 26434
Bydliště: Poděbrady
muflon píše:
pan Jarda pepř nedoporučuje, ale ajurvéda jej v malém množství u některých typů dóši doporučuje...

Navíc mne zaujalo:
http://www.nutraceutica.sk/sk/nutaceuti ... renie.aspx

Piperín mení kurkumín na vysoko účinný liek

Piperín môže zmeniť bezvýznamne zdravotne pôsobiacu látku, korenie kurkumu na vysoko účinný liek. Typickým príkladom je 20-násobné zvýšenie biologickej účinnosti kurkumínu - prírodného bojovníka proti zápalom, infekciám a rakovine.
Zdravotné účinky mnohých látok ako napríklad kurkumínu sa nemôžu naplno prejavovať pre nízku biologickú dostupnosť zapríčinenú rýchlym rozkladom v črevnej sliznici už počas vstrebávania a následne rýchlou premenou pečeňou na neúčinný metabolit – kde prebieha takzvaná glukuronidácia. Dôkazom rýchleho odburávania kurkumínu u ľudí boli veľmi nízke alebo nemerateľné koncentrácie v plazme 1 hodinu po podaní 2g kurkumínu zdravým dobrovoľníkom. Ak bol s kurkumínom súčasne podaný aj piperín v dávke 20mg, plazmatická koncentrácia kurkumínu 1 hodinu po podaní sa zvýšila 20-násobne. Polčas rozkladu a vylučovania kurkumínu (clearance) sa tiež významne predĺžil.
Zdroj: Shoba G.et al.:Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers; Planta Med. 1998 May;64(4):353-6.


Čierne korenie zvyšuje vstrebávanie niektorých živín až o 2000 % (ale místo pepře lépe nejspíš HCL... :mrgreen: )

Všeobecne znižujúca sa kvalita potravín zvyšuje potrebu používania rozmanitých vitamínov a výživových doplnkov nahradzujúcich chýbajúce zložky potravy. Pri zníženej kvalite potravy nadobúda veľký význam otázka lepšieho využitia jednotlivých zložiek potravy, ktoré sa nachádzajú v potrave v menšom zastúpení. V mnohých prípadoch prakticky nie je možné konzumovať tak veľké množstvá prirodzenej potravy, ktoré dokážu zabezpečiť dostatok chýbajúcich živín. Do úvahy prichádza zlepšenie využitia pri danej kvalite. Množstvo prijatej potravy zabezpečujúce rovnaký príjem živín môže byť znížené ak zlepšíme jej výživovú kvalitu napríklad pomocou pridávania prirodzených funkčných potravín zlepšujúcich vstrebávanie a biologické využitie.

Jedným z prirodzených doplnkov potravy používaných bežne v kuchyni je čierne korenie. Na jednej strane je prísadou do jedál všetkých gurmánov a na strane druhej je často rôznymi diétami zaraďované medzi nevhodné potraviny, ktorým sa treba vyhýbať. Ako v skutočnosti pôsobí čierne korenie? Je to len pochúťka gurmánov a riziko možného podráždenia žalúdka?

Výsledky vedeckých výskumov ukázali, že používanie čierneho korenia do jedál môže byť jedným z najjednoduchších a najlacnejších spôsobov ako zlepšiť kvalitu príjmanej potravy a tým následne prispieť k zlepšeniu celkového zdravotného stavu. (Pozn: TAKTO JEDNODUCHÉ TO ASI NEBUDE, viďte pane Jardo - on je velký rozdíl v tom když jí člověk PŘEVÁŽNĚ vařenou starvu, nebo má aspoň 51% podíl syrové...., a tím pádem má i jiné trávení než zti co trávení řeší pepřem.... :mrgreen: :twisted: :? )

Hlavná účinná zložka čierneho korenia, alkaloid piperín má schopnosť výrazne zvyšovať vstrebávanie a biologické využitie viacerých živín z potravy a tiež zvyšovať využitie niektorých výživových doplnkov.

Piperín v kombinácii s kurkumínom – prírodné antidepresívum:
Piperín zlepšením biologického využitia kurkumínu zvyšuje koncentráciu beta-endorfínov a serotonínu v mozgu, čím pôsobí ako prírodné antidepresívum. Tiež zvyšuje tvorbu melatonínu a celkovo zlepšuje funkčnosť mozgu.
V štúdii u ľudí sa zistilo že súčasným podávaním kurkumínu a piperínu sa dosiahlok zvýšenie účinnosti kurkumínu v podpore neurochemickej aktivity mozgu. Kombinácia kurkumínu a piperínu sa ukázala ako účinná prírodná antidepresívna liečba.

Piperín – prírodné digestívum:
Piperín povzbudzuje činnosť tráviacich enzýmov pankreasu, posiľňuje tráviacu kapacitu a významne skracuje čas prechodu potravy tráviacim traktom.
Pôsobenie piperínu aj napriek pálivému pocitu znižuje výskyt žalúdočných ulcerácií (vredov), modifikuje kontrakcie (sťahovanie svaloviny) tráviaceho traktu.

Piperín poskytuje zvýšenie antioxidačnej ochrany:
Použitie piperínu z čierneho korenia v klinických pokusoch in-vivo viedlo k zníženiu škodlivej peroxidácie lipidov (tukov), ovplyvneniu bunkového metabolizmu sírnych zlúčenín a posilneniu antioxidačnej ochrany.

Piperín je vysoko účinný v boji proti rakovine čriev:
V klinickej štúdii sa hodnotili antiproliferatívne účinky (brzdiace nekontrolované delenie buniek) resveratrolu z červeného viniča, cinamaldehydu zo škorice a piperínu z čierneho korenia proti deleniu buniek pri rakovine hrubého čreva. U všetkých troch látok sa dokázali antiproliferatívne účinky. Antiproliferatívny účinok piperínu bolo možné pozorovať po 24 hodinách pôsobenia, k štatisticky významnemu účinku došlo po 48 až 72 hodinách pôsobenia. Na základe výsledkov štúdie sa považujú uvedené látky za ochranné výživové faktory v prevencii rakoviny hrubého čreva.

Pri ktorých látkach piperín podporuje vstrebávanie a zlepšuje biologické využitie?
Piperín zvyšuje vstrebávanie a biologické využitie uvedených látok z potravy: kurkumín
beta-karotén
koenzým Q-10
vitamín B6 - pyridoxín
organicky viazaný selén
aminokyseliny

Koľko piperínu obsahuje čierne korenie?
Obsah piperínu v čiernom korení býva v rozmedzí 5 až 9%.

Aká je obvyklá primeraná dávka piperínu pre človeka?
Vo svete existujú výživové doplnky s extrahovaným piperínom obsahujúce 5-15 mg piperínu. Na zlepšenie trávenia a vstrebávania živín, prípadne v kombinácii s kurkumínom sa odporúča denná dávka do 15 mg piperínu, zodpovedá to 0,15 až 0,25g suchých plodov čierneho korenia. Piperín sa dobre a rýchlo vstrebáva, účinok zosiľňujúci vstrebávanie nastáva po 15 minútach a trvá približne 1 až 2 hodiny. Vplyv na metabolizmus látok pečeňou môže trvať aj niekoľko hodín v závislosti na type enzýmov.

:?: v jakých případech je pro jakého člověka pepř "prospěšný" nebo není, už je dost individuální...., máte na to nějaký názor?

Tak v některých situacích a případech asi vhodný být může, ale zase jenom pro některé lidi, čili z tohoto důvodu ho moc nedoporučuji.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: sob kvě 11, 2013 6:24 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1925
Jarda píše:
Tak v některých situacích a případech asi vhodný být může, ale zase jenom pro některé lidi, čili z tohoto důvodu ho moc nedoporučuji.

V jakých případech by jste černý pepř "kontraindikoval" hlavně ? Samozřejmě jde i o množství, kdy většina lidí neumí koření používat a často to hlavní co furt používaj je mraky soli a pepře.... :-(


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: ned čer 09, 2013 7:38 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 26434
Bydliště: Poděbrady
muflon píše:
V jakých případech by jste černý pepř "kontraindikoval" hlavně ? Samozřejmě jde i o množství, kdy většina lidí neumí koření používat a často to hlavní co furt používaj je mraky soli a pepře.... :-(

U problémů s žaludkem jednoznačně, tam je schopen páchat velké škody.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: sob bře 19, 2016 9:15 pm 
Offline

Registrován: čtv lis 24, 2011 1:31 am
Příspěvky: 115
Jardo chutna mi oregano-)rozemlel jsem si ho na mouku v kavomlinku a hazim do jidla..
nekdy ho i jen tak cucam somotny a kdyz uz to hodne stipe tak to spolknu a drt vyplivnu-)jako se zazvorem..
Chci se zeptat ohledne davkovani,nerad bych to prehanel..jsou jeste 2 gramy za den rozemleteho oregana v pohode?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: sob bře 19, 2016 9:42 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 975
Xeelee píše:
Kdo by si jinak dal třeba maso nebo obilí?
Syrové maso je většinou lahodné a velmi dobře stravitelné, obilí asi moc nejíme, ale semínka kdečeho ano ...


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 146 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz