Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob říj 19, 2019 7:34 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 147 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: čtv kvě 23, 2019 12:09 pm 
Online
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 26696
Bydliště: Poděbrady
adabo píše:
Chtěl bych se zeptat jak je to s využitelností živin z čerstvé kurkumy?

Začal jsem si jí mixovat se zázvorem a pít, ale došlo mi, že to nejspíš nebude tak slavné s využitelností jelikož prášková kurkuma je tuším tepelně upravovaná?

Jak by bylo tedy nejlepší připravovat čerstvou kurkumu?

Tak asi nejednodušší je tepelná úprava v tuku jak vám píše člen Alopat, nebo by šlo macerací v lihu také docílit solidních výsledků a můžete pak i zdravě chlastat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: pát kvě 24, 2019 8:45 am 
Offline

Registrován: pon kvě 20, 2019 10:25 am
Příspěvky: 12
Dekuji za odpoved Jardo a Alopato. Zkusim vase rady.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: ned kvě 26, 2019 1:31 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1662
Alopat píše:
Ajurvéda používá turmeric golden milk a paste.

A uplne nespravne.

_________________
Prehladne strucne navody fora Zdravi-az


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: pon kvě 27, 2019 9:21 pm 
Offline

Registrován: pon kvě 20, 2019 10:25 am
Příspěvky: 12
Xion píše:
A uplne nespravne.

A rozvest byste to nemohl? Takhle je vase reakce temer zbytecna.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: pát kvě 31, 2019 2:45 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1662
adabo píše:
A rozvest byste to nemohl? Takhle je vase reakce temer zbytecna.

Uz som to pisal niekolko krat, ze piperine ma slabu rozpustnost vo vode, takze cierne korenie treba vyvarit najprv, este pred kurkumov, vo vode, a aj tak sa ho tam vela nevyluci, kedze to ma byt pasta a ma to byt huste, nemozes tam dat vela vody.
Nechce sa mi to stale opakovat. Cize to cierne korenie v ich recepte je takmer zbytocne.
Preto je lepsie bud pridat cisty piperine vo forme emulzie, ktory sa da kupit ako doplnok, respektive zhltnut piperinovu tabletku, po kazdom suste golden paste, co je ale dost otravne.
Pisal som im to, ale nereagovali. Zjavne sa citia byt najmudrejsi, pretoze proste fanaticka ajurveda vie vsetko najlepsie. Ani sa neunuvali reagovat. Ale veda to jasne ukazala, ako tazko je piperine extrahovatelny z korenia, teda ze ho treba vyvarit do VELKEHO mnozstva vody... cize zmysel ma len u polievok, tam to funguje super, a u redsich omacok, ktore obsahuju vela vody.
Oni tam to korenie davaju nakonci, a zbytocne vela... myslia si, ze to pomoze, ked ho tam nasypu kvanta, take ze niektori ludia to uz ani nedokazu prehltnut. Ale uplne zbytocne tryznenie.
Postup je teda taky, najprv vyvarit cierne korenie vo vode, tak 5-10 minut, potom pridat kurkumu a zahustit to a nakoniec olej. Ale ako vravim, v tom mnozstve vody sa aj tak neuvolni vela piperinu. Rozpustnost piperinu je 40 mg na 1 liter vody, cize ked chce clovek tu ucinnu davku 5mcg v jednej davke, tak na to potrebuje 125ml vody. Ked si to rozratas, nebudes mat vlastne ani 1mg piperinu v 1 davke golden paste. Stale malo. Lepsie je pridat ten extrakt a rozratat to, aby bolo 5mg na 1 polievkovu lyzicu golden paste.
https://www.iherb.com/pr/source-natural ... ablets/992

_________________
Prehladne strucne navody fora Zdravi-az


Naposledy upravil Xion dne pát kvě 31, 2019 2:51 pm, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: pát kvě 31, 2019 2:48 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1662
Dobry den Jarda, nasiel som 10 rokov stare sladke drievko, objednane od vas z roku 2009/2010.
Je pouzitelne, alebo nejak oxiduje? Nieje to prasok, ale take 0,5 cm kusky korenov. Chuti dost nahorklo. Vyhodit, ci pouzit?

_________________
Prehladne strucne navody fora Zdravi-az


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: pát kvě 31, 2019 7:45 pm 
Online
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 26696
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Dobry den Jarda, nasiel som 10 rokov stare sladke drievko, objednane od vas z roku 2009/2010.
Je pouzitelne, alebo nejak oxiduje? Nieje to prasok, ale take 0,5 cm kusky korenov. Chuti dost nahorklo. Vyhodit, ci pouzit?

Takto "archívní" materiál jsem zatím nikdy nezkoušel, ale i když účinky budou určitě slabší podle mě makat bude, něco jiného je prášek který slábne celkem rychle a něco jiného kusy kořene tam účinná látka tak snadno nedegraduje.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: ned čer 02, 2019 9:27 pm 
Offline

Registrován: úte úno 19, 2013 2:43 am
Příspěvky: 1147
Med se zachoval i v egyptských pyramidách a to už o antimikrobiálním účinku něco vypovídá. Pro skladování je klíčové zajistit, aby nenatahoval vzdušnou vlhkost.

_________________
http://www.novarepublika.cz
http://www.aeronet.cz
http://www.parlamentnilisty.cz
http://www.protiproud.cz
http://www.svobodny-vysilac.cz
Citát: "Nemoc je okem viditelná a elektroakupunkturou měřitelná, i když nemocniční laboratoř mlčí."


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: stř čer 05, 2019 5:21 pm 
Offline

Registrován: stř čer 05, 2019 5:18 pm
Příspěvky: 11
Alopat píše:
Med se zachoval i v egyptských pyramidách a to už o antimikrobiálním účinku něco vypovídá. Pro skladování je klíčové zajistit, aby nenatahoval vzdušnou vlhkost.

Není to ani tak antimikrobiální účinek jako spíše konzervační účinek vlivem cukru. Například kandované ovoce je také konzervováno cukrem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: stř čer 12, 2019 9:28 am 
Offline

Registrován: úte úno 19, 2013 2:43 am
Příspěvky: 1147
Valentýn píše:
Není to ani tak antimikrobiální účinek jako spíše konzervační účinek vlivem cukru. Například kandované ovoce je také konzervováno cukrem.

Ono je třeba porovnávat nejen sladivost, která je u květových medů srovnatelná, ale i chuť a zdravotní dopad, který je oproti rafinovanému cukru jednoznačně příznivý. Najděte mi jiné sladidlo, které lidem prodlužuje život potlačováním šmejdů (např. toxoplazmy), příznivým vlivem na střevní mikroflóru a zvyšování imunity (odsunutím patogenních a výživou prospěšných kmenů) a v mnoha studiích popisovaným antimikrobiálním účinkem (od redukce plísní a tvorby nežádoucího biofilmu až po kandidu a zlatý stafylokok atd.). Samozřejmě se musí jednat o surový med přímo od včelaře. Nakonec i ten konzervační účinek sacharózy se hodí.

Effect of honey in improving the gut microbial balance
https://academic.oup.com/fqs/article/1/2/107/3860141
Additive action of honey and starch against Candida albicans and Aspergillus niger.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18095766

_________________
http://www.novarepublika.cz
http://www.aeronet.cz
http://www.parlamentnilisty.cz
http://www.protiproud.cz
http://www.svobodny-vysilac.cz
Citát: "Nemoc je okem viditelná a elektroakupunkturou měřitelná, i když nemocniční laboratoř mlčí."


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: čtv čer 13, 2019 11:58 am 
Offline

Registrován: ned lis 23, 2014 10:06 pm
Příspěvky: 71
Alopat je tuším včelár, tak chcem poprosiť o názor.
V jednom článku som čítala 10 tipov, ako zistiť, či je med pravý, nepančovaný. Prekvapilo ma, že med by nemal lepiť. Kupujem od viacerých včelárov, ale nelepivý med som ešte nemala.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: pát říj 04, 2019 3:26 pm 
Offline

Registrován: úte úno 19, 2013 2:43 am
Příspěvky: 1147
Poměr 1:100 (pepř/pečené maso, piperine/curcumin) se mi líbí. A nejde jenom o zvýšené vstřebávání z trávicího traktu a plazmatickou koncentraci v krvi, ale i o schopnost dostat se s jeho pomocí do buněk a tkání. Vlivu na glukuronidaci (odbourávání toxinů) se využívá i při dávkování léků. https://mediately.co/cz/drugs/Tbgw95EFQ ... eta#dosing

Je černý pepř zdravý? Zde je Co říká věda.
Is Black Pepper Healthy? Here's What the Science Says
https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:ABQfwEKRe2sJ:https://time.com/5503520/black-pepper-health-benefits/+&cd=13&hl=cs&ct=clnk&gl=cz

http://www.protiproud.cz/zdravi/1881-odkaz-patera-ferdy-stale-zivy-vzpominky-na-zazracneho-lecitele-pohnuty-zivot-dar-bozi-a-tisice-uzdravenych-dalsi-recepty-a-prakticke-rady.htm

_________________
http://www.novarepublika.cz
http://www.aeronet.cz
http://www.parlamentnilisty.cz
http://www.protiproud.cz
http://www.svobodny-vysilac.cz
Citát: "Nemoc je okem viditelná a elektroakupunkturou měřitelná, i když nemocniční laboratoř mlčí."


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 147 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz