Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je úte pro 12, 2017 9:49 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Červená řepa a kedlubny
PříspěvekNapsal: pon zář 12, 2011 1:39 pm 
Offline

Registrován: stř črc 14, 2010 4:02 pm
Příspěvky: 116
Dobrý den všem,
můžete mi, prosím někdo poradit jak zdravě a chutně zpracovat červenou řepu a kedlubnu.
Obojího se nám urodilo velké množství, červenou řepu přidávám do šťáv, ale moc se jí nespotřebuje a jinak ji uskladňuji podobně jako mrkev ve sklepě a v zimě dělám třeba zeleninový boršč /s mrkví, cibulí, celerem a přidávám i trochu česneku/, kedlubnu jíme syrovou do salátů, ale ta její specifická chuť se některým členům rodiny velmi rychle přejedla. Občas ji trochu dusím na tuku a ochucuji česnekem, ale to už je zase tepelně upravený pokrm..... :(


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Červená řepa a kedlubny
PříspěvekNapsal: pon zář 12, 2011 5:57 pm 
Offline

Registrován: sob říj 02, 2010 10:19 pm
Příspěvky: 1143
Bydliště: Brno
esie píše:
Dobrý den všem,
můžete mi, prosím někdo poradit jak zdravě a chutně zpracovat červenou řepu a kedlubnu.
Obojího se nám urodilo velké množství, červenou řepu přidávám do šťáv, ale moc se jí nespotřebuje a jinak ji uskladňuji podobně jako mrkev ve sklepě a v zimě dělám třeba zeleninový boršč /s mrkví, cibulí, celerem a přidávám i trochu česneku/, kedlubnu jíme syrovou do salátů, ale ta její specifická chuť se některým členům rodiny velmi rychle přejedla. Občas ji trochu dusím na tuku a ochucuji česnekem, ale to už je zase tepelně upravený pokrm..... :(

Lidem zvyklým na klasickou stravu bych ji servíroval obalenou v těstíčku a lehce osmaženou (možno předtím trochu povařit). Obojí chutná skvěle a může to být pro některé lidi argument proč aspoň nějakou zeleninu do sebe dostat.

_________________
EFT terapie: http://www.eftporadnabrno.cz
EFT manuál: http://www.eftporadnabrno.cz/eft-manual
Přehled mých technik: http://www.lukassrbecky.cz
Holotropní dýchání: http://www.holotropne.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Červená řepa a kedlubny
PříspěvekNapsal: pon zář 12, 2011 7:16 pm 
Offline

Registrován: úte dub 26, 2011 8:57 pm
Příspěvky: 562
esie píše:
Dobrý den všem,
můžete mi, prosím někdo poradit jak zdravě a chutně zpracovat červenou řepu a kedlubnu.
Obojího se nám urodilo velké množství, červenou řepu přidávám do šťáv, ale moc se jí nespotřebuje a jinak ji uskladňuji podobně jako mrkev ve sklepě a v zimě dělám třeba zeleninový boršč /s mrkví, cibulí, celerem a přidávám i trochu česneku/, kedlubnu jíme syrovou do salátů, ale ta její specifická chuť se některým členům rodiny velmi rychle přejedla. Občas ji trochu dusím na tuku a ochucuji česnekem, ale to už je zase tepelně upravený pokrm..... :(

Cvikla- nakrájaná spolu so zemiakmi, na plech, soľ, rasca, trošku poprášiť olejom a upiecť. Je to fantastické! Treba iba vyskúšať, či najprv neprikryt alobalom, na záver až nechať zapiecť.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Červená řepa a kedlubny
PříspěvekNapsal: pon zář 12, 2011 9:33 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 24258
Bydliště: Poděbrady
esie píše:
Dobrý den všem,
můžete mi, prosím někdo poradit jak zdravě a chutně zpracovat červenou řepu a kedlubnu.
Obojího se nám urodilo velké množství, červenou řepu přidávám do šťáv, ale moc se jí nespotřebuje a jinak ji uskladňuji podobně jako mrkev ve sklepě a v zimě dělám třeba zeleninový boršč /s mrkví, cibulí, celerem a přidávám i trochu česneku/, kedlubnu jíme syrovou do salátů, ale ta její specifická chuť se některým členům rodiny velmi rychle přejedla. Občas ji trochu dusím na tuku a ochucuji česnekem, ale to už je zase tepelně upravený pokrm..... :(

Dejte do mixéru syrovou, nebo podušenou řepu, dle snášenlivosti křenu a zakysanou smetanu. Vzniklá pasta je výborná i samotná, dá se přidávat do salátů a nebo použít jako dresink.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Červená řepa a kedlubny
PříspěvekNapsal: čtv zář 22, 2011 10:58 am 
Offline

Registrován: stř zář 21, 2011 2:17 pm
Příspěvky: 1
Já mám ráda řepu nakládanou ale většinou ji uvařím, nastrouhám, ochutím cukrem, solí a octem podle chuti, přidám strouhaný křen a podávám jako salát k hlavnímu jídlu. Jen na to zpracování si musím brát gumové rukavice, protože ta barva nejde sundat opravdu jen tak lehce, což určitě všichni vědí :-)
A kedlubny připravuji v nastrouhané a zahuštěné formě s bramborem a masem nebo je taktéž přidávám do zeleninových placek nebo karbenátků.

_________________
Navštěvuji kurzy tejpování a jsem masérka z povolání. Masážní oleje vyléčí každou bolest :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Červená řepa a kedlubny
PříspěvekNapsal: čtv zář 22, 2011 1:39 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát říj 08, 2010 12:01 pm
Příspěvky: 61
wireen píše:
Já mám ráda řepu nakládanou ale většinou ji uvařím, nastrouhám, ochutím cukrem, solí a octem podle chuti, přidám strouhaný křen a podávám jako salát k hlavnímu jídlu. Jen na to zpracování si musím brát gumové rukavice, protože ta barva nejde sundat opravdu jen tak lehce, což určitě všichni vědí :-)
A kedlubny připravuji v nastrouhané a zahuštěné formě s bramborem a masem nebo je taktéž přidávám do zeleninových placek nebo karbenátků.

No to jsou mi nezdravé kombinace :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Červená řepa a kedlubny
PříspěvekNapsal: ned úno 19, 2012 6:51 pm 
Offline

Registrován: čtv kvě 05, 2011 9:02 am
Příspěvky: 28
Možná už žádnou řepu nemáte, ale kdyby náhodou přeci jen zbyla, tak je výborná nakládaná jako pickles. Oloupanou nastrouháte nahrubo na struhadle, prosolíte a namačkáte do vhodné nádoby, zatížíte poklopem, který překryje povrch (např. talířek) a těžítkem (kámen a nebo sklenice s vodou) a celé překryjete utěrkou. Za několik dní se těžítko sundá.
Takto nakládaná řepa je překvapivě pikantní, nakyslá a velmi křupavá, zkrátka vynikající chuti.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Červená řepa a kedlubny
PříspěvekNapsal: ned úno 19, 2012 9:50 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 24258
Bydliště: Poděbrady
q:o) píše:
Možná už žádnou řepu nemáte, ale kdyby náhodou přeci jen zbyla, tak je výborná nakládaná jako pickles. Oloupanou nastrouháte nahrubo na struhadle, prosolíte a namačkáte do vhodné nádoby, zatížíte poklopem, který překryje povrch (např. talířek) a těžítkem (kámen a nebo sklenice s vodou) a celé překryjete utěrkou. Za několik dní se těžítko sundá.
Takto nakládaná řepa je překvapivě pikantní, nakyslá a velmi křupavá, zkrátka vynikající chuti.

To máte pravdu, nakládaná jako pickles je opravdu výborná.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Červená řepa a kedlubny
PříspěvekNapsal: ned úno 19, 2012 10:35 pm 
Offline

Registrován: pon srp 01, 2011 9:10 pm
Příspěvky: 145
v dobách, kdy jsem vařil - omyté červené řepy zabalit každou zvlášť do alobalu a v misce v troubě upéct (okolo 30min) po upečení (kdysi i oloupání) nakrájet na plátky, trochu soli, pepře a bohatě olivového oleje...... mohl jsem je i samotné..
Nyní skvělé pickles (výše), místo NaCl trochu KCl a jako do všeho chillies...
s kedlubnou jsem ještě nezkoušel...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Červená řepa a kedlubny
PříspěvekNapsal: sob úno 22, 2014 11:27 pm 
Offline

Registrován: sob úno 22, 2014 10:12 pm
Příspěvky: 1
Dobrý den. Dnes jsem zahájila pití ovocných a zeleninových šťáv. Ráno grep + mandarinka + mrkev, odpoledne hruška +červené hrozno a o hodinu později mrkev + červená řepa. A zde nastal zádrhel. Po vypití dvou doušků poslední směsi jsem asi do 2 minut zvracela (zřejmě i předchozí nápoj, protože té tekutiny bylo dost). Manžel dopil zbytek, cca 1,5dcl - a v pohodě. Již dříve jsem zkoušela kousky syrové červené řepy a vždy jsem měla ihned v krku pálivě svíravý pocit, dost nepříjemné - nedalo se pokračovat. I dnes po těch dvou doušcích. Tušíte, prosím, o jakou reakci se jedná?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Červená řepa a kedlubny
PříspěvekNapsal: pon dub 21, 2014 7:00 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 24258
Bydliště: Poděbrady
Gida píše:
Dobrý den. Dnes jsem zahájila pití ovocných a zeleninových šťáv. Ráno grep + mandarinka + mrkev, odpoledne hruška +červené hrozno a o hodinu později mrkev + červená řepa. A zde nastal zádrhel. Po vypití dvou doušků poslední směsi jsem asi do 2 minut zvracela (zřejmě i předchozí nápoj, protože té tekutiny bylo dost). Manžel dopil zbytek, cca 1,5dcl - a v pohodě. Již dříve jsem zkoušela kousky syrové červené řepy a vždy jsem měla ihned v krku pálivě svíravý pocit, dost nepříjemné - nedalo se pokračovat. I dnes po těch dvou doušcích. Tušíte, prosím, o jakou reakci se jedná?

Tak v jiných vláknech píšu, že červená řepa se musí opravdu pomalu, jinak způsobuje prudké reakce, což jste si vyzkoušela, jde o superčistič a jak vidíte vás vyčistil skoro hned.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Cervena repa - Ledviny/jatra
PříspěvekNapsal: ned črc 30, 2017 12:44 pm 
Offline

Registrován: pon úno 27, 2017 11:31 am
Příspěvky: 18
Dobry den,

rada bych se zeptala, za jak dlouho po piti stavy z cervene repy se mi vycisti ledviny/jatra?

Po konzumaci stavy z ni mam moc zabarvenou do ruzova/ cervena a stolice je cerna.

Delam si z cervene repy stavu.

Je mi 36 let.

Dekuji,

Veronika


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cervena repa - Ledviny/jatra
PříspěvekNapsal: pon črc 31, 2017 11:44 am 
Offline

Registrován: čtv lis 03, 2016 10:24 am
Příspěvky: 214
Zabarvení je v pořádku (jak by to asi mohlo být jinak) ... a pijte šťávu furt, pokud vám chutná a dělá dobře. Řepa se nekonzumuje kvůlivá nějakému čištění, alébrž proto, že je velmi chutná téměř na všechny způsoby.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cervena repa - Ledviny/jatra
PříspěvekNapsal: ned srp 13, 2017 11:54 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 24258
Bydliště: Poděbrady
Veronikalein píše:
Dobry den,

rada bych se zeptala, za jak dlouho po piti stavy z cervene repy se mi vycisti ledviny/jatra?

Po konzumaci stavy z ni mam moc zabarvenou do ruzova/ cervena a stolice je cerna.

Delam si z cervene repy stavu.

Je mi 36 let.

Dekuji,

Veronika

Barva moči se po nějaké době vyčistí a stolice bude černo zelená pak je to srovnané.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Červená řepa a kedlubny
PříspěvekNapsal: pon srp 14, 2017 7:44 am 
Offline

Registrován: pon úno 27, 2017 11:31 am
Příspěvky: 18
Bavime se o tydnech? Mesicich? letech?

Diky


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz