Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Ořechy a semena.
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=21&t=1704
Stránka 45

Autor:  bludicka [ úte čer 26, 2012 5:20 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ořechy a semena.

Inak to namáčanie semien a orechov, ja myslím, že celkom vhodný roztok by na to bol GSE - výťažok z grepových semien je silno protiplesňový, alebo čistý potassium iodide (ten nie je žltý ako lugol a má neutrálnu chuť)?

Ma tak napadlo, že napr. Hulda Clark používala na "dezinfekciu" potravín viacero metód, ozonátor, lugol, ultrazvuk, vymrazovanie.... ak by som ale napr. namočila semienka do ozónovej vody, neznehodnotili, nezoxidovali by tam potom tie hodnotné oleje? Ale ak by to človek robil dajme tomu krátku dobu, asi by to bolo ok.

S tým namáčaním a spätým vysušovaním semien a orechov to robím ja bežne... aj keď drtivú časť namočených orechov zjem v tom namočenom stave. Ale napr. niekedy chcem chrumkavé mandle, tekvicové semienka, tak ich namočím na noc do vody, potom napr. trochu pokorením, pokropím sójovou omáčkou a dám vysušiť a je z toho slaná pochúťka, chutia takto naozaj veľmi dobre. Tu o tom píšu podrobne o namáčaní a vysušovaní semien:

http://gnowfglins.com/2009/12/02/how-an ... nd-seeds/#

Autor:  Jarda [ stř črc 04, 2012 9:49 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ořechy a semena.

bludicka píše:
Inak to namáčanie semien a orechov, ja myslím, že celkom vhodný roztok by na to bol GSE - výťažok z grepových semien je silno protiplesňový, alebo čistý potassium iodide (ten nie je žltý ako lugol a má neutrálnu chuť)?

Ma tak napadlo, že napr. Hulda Clark používala na "dezinfekciu" potravín viacero metód, ozonátor, lugol, ultrazvuk, vymrazovanie.... ak by som ale napr. namočila semienka do ozónovej vody, neznehodnotili, nezoxidovali by tam potom tie hodnotné oleje? Ale ak by to človek robil dajme tomu krátku dobu, asi by to bolo ok.

S tým namáčaním a spätým vysušovaním semien a orechov to robím ja bežne... aj keď drtivú časť namočených orechov zjem v tom namočenom stave. Ale napr. niekedy chcem chrumkavé mandle, tekvicové semienka, tak ich namočím na noc do vody, potom napr. trochu pokorením, pokropím sójovou omáčkou a dám vysušiť a je z toho slaná pochúťka, chutia takto naozaj veľmi dobre. Tu o tom píšu podrobne o namáčaní a vysušovaní semien:

http://gnowfglins.com/2009/12/02/how-an ... nd-seeds/#

Krátkodobá ozonizace nijak nevadí a receptura na mandle vypadá dobře.

Autor:  Tom Kořenek [ pon zář 17, 2012 10:34 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ořechy a semena.

sakul píše:
Máčení ve vodě plísně nevyřeší ale část jich může odplavit. Testem zdali jsou ořechy významněji zamořené může být to, že je ponoříte na několik hodin do vody a pokud se na povrchu utvoří šmír, zpravidla zelený, jedná se o plesnivý produkt.

Tedy namočení je alespoň malou pomocí. Větší pomocí bude namočení do lázně s MMS. Já takto namáčím ořechy po dobu cca 10ti minut v 10-20 ti kapkách.

Primární prevencí je ale kupovat kvalitní zboží. Pokud jsou ořechy různě nahnědlé, podivně pokroucené a scvrklé, určitě nekupovat. Těmito neduhy trpí zpravidla ořechy z provenience obchoďáků - třeba kešu Kaufland nebo Interspar jsou děs a kvalita odpovídá jejich nízké ceně.

Výbornou kvalitu mají v DM, tam také ale pořádně zaplatíte. Kvalita za rozumou cenu se mi zdá bát Seeberger. Začali je prodávat třeba v Intersparu a ořechy vypadají i chutnají dobře.

Při candidě jíst plesnivé věci je samozřejmě nesmysl, to píšete správně. Proto v prvních fázích může být užitečné je vynechat zcela (i když co pak vlastně jíst že) anebo výrazně omezit ty s plísňovým potenciálem - což jsou především arašídy, ale také kešu, pistácie nebo vlašské.

Musim se podelit o zkusenost s mandlemi z Intersparu (zrejme ta znacka Seeberger) Bio znacka. Cena cca 60 za 200 gramu. Pres noc jsem je namocil do vody a rano u par kousku plavali takove mracky, jakoby plivance. Risknul jsem to do snidane a cca 2 - 3 kousky chutnali naprosto silene, jako kdybych si do pusy dal nejakou kyselinu. Okamzite sem to plival a sem pekelne nastvanej na vyhozeny prachy a kvalitu Bio. Zitra jdu do DMka a zacinam bejt pomalu ale jiste zoufalej.

Autor:  ovekyska [ pon zář 17, 2012 10:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ořechy a semena.

Tom Kořenek píše:
Musim se podelit o zkusenost s mandlemi z Intersparu (zrejme ta znacka Seeberger) Bio znacka. Cena cca 60 za 200 gramu. Pres noc jsem je namocil do vody a rano u par kousku plavali takove mracky, jakoby plivance. Risknul jsem to do snidane a cca 2 - 3 kousky chutnali naprosto silene, jako kdybych si do pusy dal nejakou kyselinu. Okamzite sem to plival a sem pekelne nastvanej na vyhozeny prachy a kvalitu Bio. Zitra jdu do DMka a zacinam bejt pomalu ale jiste zoufalej.

no nie je to take jednoznacne, ja som raz kupila v DM kesu alnatura, trvanlivost s koncom o polroka, a boli desne, jednoznacne skazene.... to nehovorim, ze je to tak vzdy, trebars alnatura susene ovocie, co som kupovala, bolo vzdy vyborne.

Autor:  Alala [ pon zář 16, 2013 1:51 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ořechy a semena.

Hezký den, Jardo,

Chtěla bych se na Vás obrátit s prosbou o informaci o nejvhodnějším způsobu zpracování čerstvě sklizených oříšků (vlašských, lískových). Máme možnost koupit si čerstvé ořechy ve skořápce přímo od zemědělce.

Oříšky bychom chtěli zmrazit. Jaký postup používáte? Je vhodnější čerstvé nesušené ořechy přímo zamrazit nebo je lepší je nechat předtím (alespoň částečně) vyloupané vyschnout?

Jaký je pak postup při použití zmrazených oříšků? Je vhodné je hned po vyjmutí z mrazáku použít nebo je potřeba nechat rozmrazit? Nebo je namáčíte?

Zkoušela jsem neúspěšně tyto informace najít na fóru prostřednictvím vyhledávacího formuláře, proto pokládám nový dotaz.

Předem moc děkuji.

Autor:  Jarda [ ned lis 24, 2013 5:15 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ořechy a semena.

Alala píše:
Hezký den, Jardo,

Chtěla bych se na Vás obrátit s prosbou o informaci o nejvhodnějším způsobu zpracování čerstvě sklizených oříšků (vlašských, lískových). Máme možnost koupit si čerstvé ořechy ve skořápce přímo od zemědělce.

Oříšky bychom chtěli zmrazit. Jaký postup používáte? Je vhodnější čerstvé nesušené ořechy přímo zamrazit nebo je lepší je nechat předtím (alespoň částečně) vyloupané vyschnout?

Jaký je pak postup při použití zmrazených oříšků? Je vhodné je hned po vyjmutí z mrazáku použít nebo je potřeba nechat rozmrazit? Nebo je namáčíte?

Zkoušela jsem neúspěšně tyto informace najít na fóru prostřednictvím vyhledávacího formuláře, proto pokládám nový dotaz.

Předem moc děkuji.

Vlašáky vždy nejdříve přirozenou cestou usušíme a skladujeme v suchém prostředí ve skořápce. Pokud je chcete zmrazit, tak asi hned vyloupat, usušit třeba v sušičce a zmrazit. Zmrazené oříšky se nechají cca půl hodiny rozmrznout a zpracovávají jako čerstvé.

Autor:  sajťas [ pát led 16, 2015 2:05 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ořechy a semena.

Jak je to s nutriční hodnotou mlék vyrobených ze semen, ořechů či máku? "Vyextrahuje" se vše do nápoje nebo něco zůstává i v rozdrcené hmotě?

Autor:  Jarda [ stř led 28, 2015 10:14 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ořechy a semena.

sajťas píše:
Jak je to s nutriční hodnotou mlék vyrobených ze semen, ořechů či máku? "Vyextrahuje" se vše do nápoje nebo něco zůstává i v rozdrcené hmotě?

Tak určitě nedostanete všechno do té tekutiny, ale jde o poměrně slušné procento. Přesně vám to nikdo neřekne, hodně záleží na postupu při zpracování. Asi nejvíce by šlo získat tak, že mixovat se bude už rozdrcená hmota, třeba semena nejdříve prohnat dvouhřídelovým odšťavňovačem.

Autor:  Tom Kořenek [ ned srp 30, 2015 2:29 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ořechy a semena.

Zjistil sem, ze vsechny orechy a semena obsahuji celkem vysoke mnozstvi fytatu. Obzvlast se jedna treba o sezamova seminka, ktera maji absolutne nejvice (tusim, ze snad i vice nez lusteniny).
Namacenim se snizuje obsah fytatu pouze castecne. Vi o tom nekdo vice? Ruzne stranky doporucuji vice krok na maximalni mozne snizeni fytatu a tedy: namaceni, fermentace, kliceni, prazeni (nikoliv v tomto poradi).

Je mozne ze abnormalne vysoky obsah vapniku v sezamu je tam prave z duvodu vysokeho obsahu fytatu a clovek pak nakonec preci jenom neco vstreba misto toho ze naopak ztrati vapnik kvuli tem fytatum ?

Autor:  Willis [ ned srp 30, 2015 3:09 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ořechy a semena.

Tom Kořenek píše:
Zjistil sem, ze vsechny orechy a semena obsahuji celkem vysoke mnozstvi fytatu. Obzvlast se jedna treba o sezamova seminka, ktera maji absolutne nejvice (tusim, ze snad i vice nez lusteniny).
Namacenim se snizuje obsah fytatu pouze castecne. Vi o tom nekdo vice? Ruzne stranky doporucuji vice krok na maximalni mozne snizeni fytatu a tedy: namaceni, fermentace, kliceni, prazeni (nikoliv v tomto poradi).

Je mozne ze abnormalne vysoky obsah vapniku v sezamu je tam prave z duvodu vysokeho obsahu fytatu a clovek pak nakonec preci jenom neco vstreba misto toho ze naopak ztrati vapnik kvuli tem fytatum ?

Máš pravdu, pojídáním semínek (včetně máku) vápník nezískáme, ale díky fytátům nám bude z organismu dokonce odčerpáván. Současně s pojídáním semen a ořechů bychom měli brát doplněk obsahující enzym fytázu. Lidské tělo si samo nedokáže enzym fytázu vyrobit, na rozdíl od býložravců.

Autor:  miram [ úte zář 01, 2015 10:55 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ořechy a semena.

Willis píše:
Máš pravdu, pojídáním semínek (včetně máku) vápník nezískáme, ale díky fytátům nám bude z organismu dokonce odčerpáván. Současně s pojídáním semen a ořechů bychom měli brát doplněk obsahující enzym fytázu. Lidské tělo si samo nedokáže enzym fytázu vyrobit, na rozdíl od býložravců.

OMG! ... 50 bucks? \":roll:\"
http://www.globalhealingcenter.com/natu ... h/phytase/

Autor:  Jindra [ stř zář 02, 2015 1:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ořechy a semena.

Willis píše:
Máš pravdu, pojídáním semínek (včetně máku) vápník nezískáme, ale díky fytátům nám bude z organismu dokonce odčerpáván. Současně s pojídáním semen a ořechů bychom měli brát doplněk obsahující enzym fytázu. Lidské tělo si samo nedokáže enzym fytázu vyrobit, na rozdíl od býložravců.

fytáty mne taky docela zajímají, přiznám, že stopro jasno v tom ještě nemám (čím víc o tom vím, zjišťuju, že toho vím míň a míň - znáte to)
ale takhle extrémní názor bych teda neměl…
přímo konzumovaná sušená semínka/oříšky, no to je pro naši slinivku docela "záhul" kvůli blokaci enzymových inhibitorů a fytáty blokují vstřebávání minerálů, potud pravda,
bohužel ani tím máčením se ty fytáty úplně neřeší, toť taky pravda, ale já osobně jedu podle naší matičky Přírody, tj. koukněte, jak to dělá třeba taková veverka v divoký přírodě a jak si na oříšcích potom pochutná (a jak skvěle prospívá).
Jestliže v tomto příkladu s veverkou přece jen fytáty ještě tak nějak "zbytkově" (čili jen skutečně omezeně) blokují absorpci minerálů, tak už jen částečně a ty benefity jednoznačně převažují, tomu určitě věřím

takže semínka/oříšky rozhodně přinejmenším máčejte (alespoň na pár hodin - minimálně čtyři; já máčím přes noc) a víc bych se tím nezatěžoval, škoda času \":-)\"

Autor:  Tom Kořenek [ ned zář 13, 2015 5:13 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ořechy a semena.

Pro vsechny s alespon mensi znalosti anglictiny je tady asi nejrozsahlejsi info ohledne cele problematiky:
http://www.westonaprice.org/health-topics/living-with-phytic-acid/

Jindro ja souhlasim, jedno z mych nejoblibenejsich jidel je orechove mleko podle zdejsiho receptu, ale uz sem musel upravit proceduru vyroby.

Je zajimave, ze asi nejucinejsi metoda je prazeni - treba u lustenin je to snizeni fytatu o 30 az 70 procent. Jsem velkym odporcem vareni, ale tohle je docela padnej argument.

Jinak moje prozatimni metoda je klasicke maceni orechu do vody minimalne pres noc ALE bud uz do samotneho nalevu pridam starter - par lzic kefiru/syrovatky a nebo orechy po dobe maceni rozmixuju a nasledne pridam starter a necham to par hodin prokysat. Chutove mi to dokonce chutna vic, protoze to dostane lehce nakyslou chut a je jeste vice osvezujici.

Bohuzel s argumentem s veverkou nesouhlasim, protoze proste a jednoduse mame odlisne traveni. Treba u krav (pouze tusim) je mozna konzumace lustenin, protoze jdou jejich zazivanim dlouho - "maceni" a zaroven jejich pocetne zaludky zpusobi fermentaci.

Jedna vec co me opravdu mrzi je celkem nezbytna eliminace ruznych orechovych masel - slo by to asi jedine delat bud s prazenymi (coz ja nerad nooo) a nebo tu metodu aktivace - namocit, vysusit a rozmixovat do masla ( a nebo eventuelne jeste oprazit nasledovne ) cimz by se tomu fakt pomohlo. Jenze na tohle ja behem cestovani nemam prostredky \":(\" Dalo by se treba i polemizovat, ze arasidove maslo vs tahini na tom neni tak spatne - arasidaci jsou prazene a z par zdroju mam zjistene, ze rozemletim se temer nici aflatoxiny. Tahini naproti tomu se svym jednoznacne nejvyssim obsahem fytatu na tom ted uz vuuuuubec neni nejlepe - bez jakekoliv upravy samozrejme.

Autor:  peetra [ ned zář 13, 2015 9:34 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ořechy a semena.

S tým pražením je to z kaluže do blata \":(\" "Fermentácia" pomocou kefíru a pod. by tiež mala pomôcť eliminovať fytáty?
Inak likvidácia aflatoxínov rozomletím mi nepripadá reálna...nedáva zmysel

Autor:  Tom Kořenek [ ned zář 13, 2015 9:47 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ořechy a semena.

pokud se jedna o mirne oprazeni tak je to zcela v poradku. Nevim proc by to melo vadit.

Arasidove maslo:

Citace:
Interestingly, it seems that the peanut butter-making process dramatically reduces the aflatoxin content of the initial peanuts, by around 89% (PDF). In the study, roasting at 160 degrees C reduced aflatoxin by 51%. Blanching, or skin removal, reduced it by 27%. Finally, grinding the peanuts into butter removed another 11% of the aflatoxin, probably because of the heat (not the actual grinding). So if you’re going to eat peanuts, stick with a good butter.

Read more: http://www.marksdailyapple.com/how-bad- ... z3lbQYej9f

Stránka 45 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/