Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv bře 28, 2024 11:49 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 64 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Ořechy a semena.
PříspěvekNapsal: úte čer 26, 2012 5:20 pm 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
Inak to namáčanie semien a orechov, ja myslím, že celkom vhodný roztok by na to bol GSE - výťažok z grepových semien je silno protiplesňový, alebo čistý potassium iodide (ten nie je žltý ako lugol a má neutrálnu chuť)?

Ma tak napadlo, že napr. Hulda Clark používala na "dezinfekciu" potravín viacero metód, ozonátor, lugol, ultrazvuk, vymrazovanie.... ak by som ale napr. namočila semienka do ozónovej vody, neznehodnotili, nezoxidovali by tam potom tie hodnotné oleje? Ale ak by to človek robil dajme tomu krátku dobu, asi by to bolo ok.

S tým namáčaním a spätým vysušovaním semien a orechov to robím ja bežne... aj keď drtivú časť namočených orechov zjem v tom namočenom stave. Ale napr. niekedy chcem chrumkavé mandle, tekvicové semienka, tak ich namočím na noc do vody, potom napr. trochu pokorením, pokropím sójovou omáčkou a dám vysušiť a je z toho slaná pochúťka, chutia takto naozaj veľmi dobre. Tu o tom píšu podrobne o namáčaní a vysušovaní semien:

http://gnowfglins.com/2009/12/02/how-an ... nd-seeds/#


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ořechy a semena.
PříspěvekNapsal: stř črc 04, 2012 9:49 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
bludicka píše:
Inak to namáčanie semien a orechov, ja myslím, že celkom vhodný roztok by na to bol GSE - výťažok z grepových semien je silno protiplesňový, alebo čistý potassium iodide (ten nie je žltý ako lugol a má neutrálnu chuť)?

Ma tak napadlo, že napr. Hulda Clark používala na "dezinfekciu" potravín viacero metód, ozonátor, lugol, ultrazvuk, vymrazovanie.... ak by som ale napr. namočila semienka do ozónovej vody, neznehodnotili, nezoxidovali by tam potom tie hodnotné oleje? Ale ak by to človek robil dajme tomu krátku dobu, asi by to bolo ok.

S tým namáčaním a spätým vysušovaním semien a orechov to robím ja bežne... aj keď drtivú časť namočených orechov zjem v tom namočenom stave. Ale napr. niekedy chcem chrumkavé mandle, tekvicové semienka, tak ich namočím na noc do vody, potom napr. trochu pokorením, pokropím sójovou omáčkou a dám vysušiť a je z toho slaná pochúťka, chutia takto naozaj veľmi dobre. Tu o tom píšu podrobne o namáčaní a vysušovaní semien:

http://gnowfglins.com/2009/12/02/how-an ... nd-seeds/#

Krátkodobá ozonizace nijak nevadí a receptura na mandle vypadá dobře.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ořechy a semena.
PříspěvekNapsal: pon zář 17, 2012 10:34 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv kvě 03, 2012 4:49 pm
Příspěvky: 87
sakul píše:
Máčení ve vodě plísně nevyřeší ale část jich může odplavit. Testem zdali jsou ořechy významněji zamořené může být to, že je ponoříte na několik hodin do vody a pokud se na povrchu utvoří šmír, zpravidla zelený, jedná se o plesnivý produkt.

Tedy namočení je alespoň malou pomocí. Větší pomocí bude namočení do lázně s MMS. Já takto namáčím ořechy po dobu cca 10ti minut v 10-20 ti kapkách.

Primární prevencí je ale kupovat kvalitní zboží. Pokud jsou ořechy různě nahnědlé, podivně pokroucené a scvrklé, určitě nekupovat. Těmito neduhy trpí zpravidla ořechy z provenience obchoďáků - třeba kešu Kaufland nebo Interspar jsou děs a kvalita odpovídá jejich nízké ceně.

Výbornou kvalitu mají v DM, tam také ale pořádně zaplatíte. Kvalita za rozumou cenu se mi zdá bát Seeberger. Začali je prodávat třeba v Intersparu a ořechy vypadají i chutnají dobře.

Při candidě jíst plesnivé věci je samozřejmě nesmysl, to píšete správně. Proto v prvních fázích může být užitečné je vynechat zcela (i když co pak vlastně jíst že) anebo výrazně omezit ty s plísňovým potenciálem - což jsou především arašídy, ale také kešu, pistácie nebo vlašské.

Musim se podelit o zkusenost s mandlemi z Intersparu (zrejme ta znacka Seeberger) Bio znacka. Cena cca 60 za 200 gramu. Pres noc jsem je namocil do vody a rano u par kousku plavali takove mracky, jakoby plivance. Risknul jsem to do snidane a cca 2 - 3 kousky chutnali naprosto silene, jako kdybych si do pusy dal nejakou kyselinu. Okamzite sem to plival a sem pekelne nastvanej na vyhozeny prachy a kvalitu Bio. Zitra jdu do DMka a zacinam bejt pomalu ale jiste zoufalej.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ořechy a semena.
PříspěvekNapsal: pon zář 17, 2012 10:39 pm 
Offline

Registrován: úte dub 26, 2011 8:57 pm
Příspěvky: 560
Tom Kořenek píše:
Musim se podelit o zkusenost s mandlemi z Intersparu (zrejme ta znacka Seeberger) Bio znacka. Cena cca 60 za 200 gramu. Pres noc jsem je namocil do vody a rano u par kousku plavali takove mracky, jakoby plivance. Risknul jsem to do snidane a cca 2 - 3 kousky chutnali naprosto silene, jako kdybych si do pusy dal nejakou kyselinu. Okamzite sem to plival a sem pekelne nastvanej na vyhozeny prachy a kvalitu Bio. Zitra jdu do DMka a zacinam bejt pomalu ale jiste zoufalej.

no nie je to take jednoznacne, ja som raz kupila v DM kesu alnatura, trvanlivost s koncom o polroka, a boli desne, jednoznacne skazene.... to nehovorim, ze je to tak vzdy, trebars alnatura susene ovocie, co som kupovala, bolo vzdy vyborne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ořechy a semena.
PříspěvekNapsal: pon zář 16, 2013 1:51 pm 
Offline

Registrován: pon zář 16, 2013 12:21 pm
Příspěvky: 6
Hezký den, Jardo,

Chtěla bych se na Vás obrátit s prosbou o informaci o nejvhodnějším způsobu zpracování čerstvě sklizených oříšků (vlašských, lískových). Máme možnost koupit si čerstvé ořechy ve skořápce přímo od zemědělce.

Oříšky bychom chtěli zmrazit. Jaký postup používáte? Je vhodnější čerstvé nesušené ořechy přímo zamrazit nebo je lepší je nechat předtím (alespoň částečně) vyloupané vyschnout?

Jaký je pak postup při použití zmrazených oříšků? Je vhodné je hned po vyjmutí z mrazáku použít nebo je potřeba nechat rozmrazit? Nebo je namáčíte?

Zkoušela jsem neúspěšně tyto informace najít na fóru prostřednictvím vyhledávacího formuláře, proto pokládám nový dotaz.

Předem moc děkuji.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ořechy a semena.
PříspěvekNapsal: ned lis 24, 2013 5:15 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
Alala píše:
Hezký den, Jardo,

Chtěla bych se na Vás obrátit s prosbou o informaci o nejvhodnějším způsobu zpracování čerstvě sklizených oříšků (vlašských, lískových). Máme možnost koupit si čerstvé ořechy ve skořápce přímo od zemědělce.

Oříšky bychom chtěli zmrazit. Jaký postup používáte? Je vhodnější čerstvé nesušené ořechy přímo zamrazit nebo je lepší je nechat předtím (alespoň částečně) vyloupané vyschnout?

Jaký je pak postup při použití zmrazených oříšků? Je vhodné je hned po vyjmutí z mrazáku použít nebo je potřeba nechat rozmrazit? Nebo je namáčíte?

Zkoušela jsem neúspěšně tyto informace najít na fóru prostřednictvím vyhledávacího formuláře, proto pokládám nový dotaz.

Předem moc děkuji.

Vlašáky vždy nejdříve přirozenou cestou usušíme a skladujeme v suchém prostředí ve skořápce. Pokud je chcete zmrazit, tak asi hned vyloupat, usušit třeba v sušičce a zmrazit. Zmrazené oříšky se nechají cca půl hodiny rozmrznout a zpracovávají jako čerstvé.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ořechy a semena.
PříspěvekNapsal: pát led 16, 2015 2:05 am 
Offline

Registrován: čtv říj 30, 2014 12:26 am
Příspěvky: 17
Jak je to s nutriční hodnotou mlék vyrobených ze semen, ořechů či máku? "Vyextrahuje" se vše do nápoje nebo něco zůstává i v rozdrcené hmotě?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ořechy a semena.
PříspěvekNapsal: stř led 28, 2015 10:14 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
sajťas píše:
Jak je to s nutriční hodnotou mlék vyrobených ze semen, ořechů či máku? "Vyextrahuje" se vše do nápoje nebo něco zůstává i v rozdrcené hmotě?

Tak určitě nedostanete všechno do té tekutiny, ale jde o poměrně slušné procento. Přesně vám to nikdo neřekne, hodně záleží na postupu při zpracování. Asi nejvíce by šlo získat tak, že mixovat se bude už rozdrcená hmota, třeba semena nejdříve prohnat dvouhřídelovým odšťavňovačem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ořechy a semena.
PříspěvekNapsal: ned srp 30, 2015 2:29 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv kvě 03, 2012 4:49 pm
Příspěvky: 87
Zjistil sem, ze vsechny orechy a semena obsahuji celkem vysoke mnozstvi fytatu. Obzvlast se jedna treba o sezamova seminka, ktera maji absolutne nejvice (tusim, ze snad i vice nez lusteniny).
Namacenim se snizuje obsah fytatu pouze castecne. Vi o tom nekdo vice? Ruzne stranky doporucuji vice krok na maximalni mozne snizeni fytatu a tedy: namaceni, fermentace, kliceni, prazeni (nikoliv v tomto poradi).

Je mozne ze abnormalne vysoky obsah vapniku v sezamu je tam prave z duvodu vysokeho obsahu fytatu a clovek pak nakonec preci jenom neco vstreba misto toho ze naopak ztrati vapnik kvuli tem fytatum ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ořechy a semena.
PříspěvekNapsal: ned srp 30, 2015 3:09 pm 
Offline

Registrován: úte bře 05, 2013 8:33 am
Příspěvky: 112
Tom Kořenek píše:
Zjistil sem, ze vsechny orechy a semena obsahuji celkem vysoke mnozstvi fytatu. Obzvlast se jedna treba o sezamova seminka, ktera maji absolutne nejvice (tusim, ze snad i vice nez lusteniny).
Namacenim se snizuje obsah fytatu pouze castecne. Vi o tom nekdo vice? Ruzne stranky doporucuji vice krok na maximalni mozne snizeni fytatu a tedy: namaceni, fermentace, kliceni, prazeni (nikoliv v tomto poradi).

Je mozne ze abnormalne vysoky obsah vapniku v sezamu je tam prave z duvodu vysokeho obsahu fytatu a clovek pak nakonec preci jenom neco vstreba misto toho ze naopak ztrati vapnik kvuli tem fytatum ?

Máš pravdu, pojídáním semínek (včetně máku) vápník nezískáme, ale díky fytátům nám bude z organismu dokonce odčerpáván. Současně s pojídáním semen a ořechů bychom měli brát doplněk obsahující enzym fytázu. Lidské tělo si samo nedokáže enzym fytázu vyrobit, na rozdíl od býložravců.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ořechy a semena.
PříspěvekNapsal: úte zář 01, 2015 10:55 pm 
Offline

Registrován: pon úno 10, 2014 7:37 pm
Příspěvky: 857
Willis píše:
Máš pravdu, pojídáním semínek (včetně máku) vápník nezískáme, ale díky fytátům nám bude z organismu dokonce odčerpáván. Současně s pojídáním semen a ořechů bychom měli brát doplněk obsahující enzym fytázu. Lidské tělo si samo nedokáže enzym fytázu vyrobit, na rozdíl od býložravců.

OMG! ... 50 bucks? \":roll:\"
http://www.globalhealingcenter.com/natu ... h/phytase/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ořechy a semena.
PříspěvekNapsal: stř zář 02, 2015 1:43 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 21, 2009 7:32 am
Příspěvky: 480
Bydliště: Nové Město na Moravě
Willis píše:
Máš pravdu, pojídáním semínek (včetně máku) vápník nezískáme, ale díky fytátům nám bude z organismu dokonce odčerpáván. Současně s pojídáním semen a ořechů bychom měli brát doplněk obsahující enzym fytázu. Lidské tělo si samo nedokáže enzym fytázu vyrobit, na rozdíl od býložravců.

fytáty mne taky docela zajímají, přiznám, že stopro jasno v tom ještě nemám (čím víc o tom vím, zjišťuju, že toho vím míň a míň - znáte to)
ale takhle extrémní názor bych teda neměl…
přímo konzumovaná sušená semínka/oříšky, no to je pro naši slinivku docela "záhul" kvůli blokaci enzymových inhibitorů a fytáty blokují vstřebávání minerálů, potud pravda,
bohužel ani tím máčením se ty fytáty úplně neřeší, toť taky pravda, ale já osobně jedu podle naší matičky Přírody, tj. koukněte, jak to dělá třeba taková veverka v divoký přírodě a jak si na oříšcích potom pochutná (a jak skvěle prospívá).
Jestliže v tomto příkladu s veverkou přece jen fytáty ještě tak nějak "zbytkově" (čili jen skutečně omezeně) blokují absorpci minerálů, tak už jen částečně a ty benefity jednoznačně převažují, tomu určitě věřím

takže semínka/oříšky rozhodně přinejmenším máčejte (alespoň na pár hodin - minimálně čtyři; já máčím přes noc) a víc bych se tím nezatěžoval, škoda času \":-)\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ořechy a semena.
PříspěvekNapsal: ned zář 13, 2015 5:13 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv kvě 03, 2012 4:49 pm
Příspěvky: 87
Pro vsechny s alespon mensi znalosti anglictiny je tady asi nejrozsahlejsi info ohledne cele problematiky:
http://www.westonaprice.org/health-topics/living-with-phytic-acid/

Jindro ja souhlasim, jedno z mych nejoblibenejsich jidel je orechove mleko podle zdejsiho receptu, ale uz sem musel upravit proceduru vyroby.

Je zajimave, ze asi nejucinejsi metoda je prazeni - treba u lustenin je to snizeni fytatu o 30 az 70 procent. Jsem velkym odporcem vareni, ale tohle je docela padnej argument.

Jinak moje prozatimni metoda je klasicke maceni orechu do vody minimalne pres noc ALE bud uz do samotneho nalevu pridam starter - par lzic kefiru/syrovatky a nebo orechy po dobe maceni rozmixuju a nasledne pridam starter a necham to par hodin prokysat. Chutove mi to dokonce chutna vic, protoze to dostane lehce nakyslou chut a je jeste vice osvezujici.

Bohuzel s argumentem s veverkou nesouhlasim, protoze proste a jednoduse mame odlisne traveni. Treba u krav (pouze tusim) je mozna konzumace lustenin, protoze jdou jejich zazivanim dlouho - "maceni" a zaroven jejich pocetne zaludky zpusobi fermentaci.

Jedna vec co me opravdu mrzi je celkem nezbytna eliminace ruznych orechovych masel - slo by to asi jedine delat bud s prazenymi (coz ja nerad nooo) a nebo tu metodu aktivace - namocit, vysusit a rozmixovat do masla ( a nebo eventuelne jeste oprazit nasledovne ) cimz by se tomu fakt pomohlo. Jenze na tohle ja behem cestovani nemam prostredky \":(\" Dalo by se treba i polemizovat, ze arasidove maslo vs tahini na tom neni tak spatne - arasidaci jsou prazene a z par zdroju mam zjistene, ze rozemletim se temer nici aflatoxiny. Tahini naproti tomu se svym jednoznacne nejvyssim obsahem fytatu na tom ted uz vuuuuubec neni nejlepe - bez jakekoliv upravy samozrejme.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ořechy a semena.
PříspěvekNapsal: ned zář 13, 2015 9:34 am 
Offline

Registrován: úte led 27, 2015 4:34 pm
Příspěvky: 70
S tým pražením je to z kaluže do blata \":(\" "Fermentácia" pomocou kefíru a pod. by tiež mala pomôcť eliminovať fytáty?
Inak likvidácia aflatoxínov rozomletím mi nepripadá reálna...nedáva zmysel

_________________
Není šedivých dnů. To jsou jen unavené oči, které nechtějí vidět jejich svátečnost. (Jan Werich)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ořechy a semena.
PříspěvekNapsal: ned zář 13, 2015 9:47 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv kvě 03, 2012 4:49 pm
Příspěvky: 87
pokud se jedna o mirne oprazeni tak je to zcela v poradku. Nevim proc by to melo vadit.

Arasidove maslo:

Citace:
Interestingly, it seems that the peanut butter-making process dramatically reduces the aflatoxin content of the initial peanuts, by around 89% (PDF). In the study, roasting at 160 degrees C reduced aflatoxin by 51%. Blanching, or skin removal, reduced it by 27%. Finally, grinding the peanuts into butter removed another 11% of the aflatoxin, probably because of the heat (not the actual grinding). So if you’re going to eat peanuts, stick with a good butter.

Read more: http://www.marksdailyapple.com/how-bad- ... z3lbQYej9f


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 64 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz