Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Nebezpečná fruktóza
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=950
Stránka 44

Autor:  Petr 2 [ čtv črc 28, 2011 11:47 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Nebezpečná fruktóza

sakul píše:
Přestože rád čtu tohle fórum, nejsem úplně v pohodě s tím jak jsou tu občas přijímány jiné názory. Maličko mi to zavání fanatismem a s trochou nadsázky tvořením jakési sekty.

Osobně přivítám, pokud si budu moci přečíst diskuze jaké vede například Vševěd a jaké na to bude mít druhá strana argumenty. Myslím, že doposud vedl věcnou debatu a lidé s dalšími pohledy na věc do dobré diskuze patří. Jinak se tu můžeme stále ti stejní lidé dokolečka plácat po ramenou jak je patlanice zázračná a jak jsou šťávy neskonale úžasné a každého kdo přijde s něčím jiným rychle pakovat ven ať se tu už neukazuje.

Zkusme se však podívat do naší minulosti, kolik podobných názorů jsme v životě i desetiletí zastávali a kolik z nich jsme poté museli opustit jako nesmysly. Alespoň já musím říci, že valnou většinu ...

Není to však mé fórum a nemusím ho číst že ? \":)\"

S timto se ztotoznuji.

Autor:  Alex [ čtv kvě 31, 2012 1:49 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Nebezpečná fruktóza

Fruktóza - a jed?
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1012 ... ruk/video/

Tu je to dobre cele vysvetlene ...

Autor:  Dagmara [ čtv kvě 31, 2012 3:22 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Nebezpečná fruktóza

Alex píše:
Fruktóza - a jed?
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1012 ... ruk/video/

Tu je to dobre cele vysvetlene ...

Xylitol je také z kukuřice, platí to i pro něj?

Autor:  Jarda [ čtv čer 07, 2012 11:52 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Nebezpečná fruktóza

Dagmara píše:
Xylitol je také z kukuřice, platí to i pro něj?

Xylitol ale s tím nemá nic společného, ten krevní cukr nezvyšuje.

Autor:  NoxArt [ čtv čer 13, 2013 4:53 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Nebezpečná fruktóza

Sybilla píše:
(...) Možno sa ti v hlave rozjasní, keď zvládneš pochopiť toto: http://www.celostnimedicina.cz/mytus-je ... -cukru.htm (...)

Dobrý den, smím se zeptat - v článku vidím zmínku o složitosti sacharidů jen velice okrajově a z hlediska zpracování tam nevidím vůbec. Měl jsem zato, že jde o významnou vlastnost. Očividně neplatí že GI ~ složitost, když ovesné vločky nebo těstoviny jsou velmi komplexní sacharidy a mají GI 40-55, zatímco jablko třeba 30 [1].

A druhý dotaz k fruktóze - ve [2] (asi v 1/4) se uvádí, že tělo nemá moc tendenci přetvářet fruktózu na glukózu a spíše ji používá pro uložení do zásob. V návaznosti na to také adresuje zmíněné pouze mírné zvýšení inzulinu, což původní článek naopak používá k obhajobě výhodnosti ovoce. Většinou vídám rady, že upřednostňovat zeleninu, ovoce ano ale s mírou, např. banán, jelikož má větší zastoupení ostatních typů cukrů.
Jaký je Váš názor?
Děkuji

[1] http://www.bajk.cz/data/clanek.asp?id_clanek=507
[2] http://web.archive.org/web/201112291924 ... vni-vyzive
(web se přepracovává, proto z archivu)

P.S.: zajímalo by mě, jestli dnes ten výpis výhod ovoce v článku ještě platí, dle http://www.dobreoci.cz/common/image/hod ... lenine.jpg (pokud je tedy to srovnání korektně provedeno)

Autor:  martina72 [ čtv čer 13, 2013 5:11 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Nebezpečná fruktóza

Také mi to s tou fruktosou není jasné.

Autor:  Vševěd [ čtv čer 13, 2013 8:28 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Nebezpečná fruktóza

Martino, tys to napsala tak, že je zjevné, že jsi nás sem přišla rozsoudit, zachránit a spasit:-)
Předvedla jsi takový laskavý nadhled, no krása \":wink:\"

Autor:  Jantar [ čtv čer 13, 2013 9:35 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Nebezpečná fruktóza

já to vidím tak že štáva z ovoce je velmi zdravá a maximálně prospěšná. Zatímco různé džusy v obchodech jsou spíše škodlivé. Kromě toho syntetický vítamín C nemá se skutečným vítamín C moc společného.

Autor:  Elkimek [ čtv čer 13, 2013 10:18 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Nebezpečná fruktóza

Jantar píše:
já to vidím tak že štáva z ovoce je velmi zdravá a maximálně prospěšná. Zatímco různé džusy v obchodech jsou spíše škodlivé. Kromě toho syntetický vítamín C nemá se skutečným vítamín C moc společného.

Tím syntetickým myslíte co? Askorbovou kyselinu? \":shock:\"

Autor:  Jantar [ čtv čer 13, 2013 10:56 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Nebezpečná fruktóza

ačkoliv má stejný chemický vzorec tak funguje v organismu úplně jinak než přírodní vítamín C.

Autor:  OndraN [ pát čer 14, 2013 11:22 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Nebezpečná fruktóza

Jantar píše:
ačkoliv má stejný chemický vzorec tak funguje v organismu úplně jinak než přírodní vítamín C.

To jsou mi ale věci \":shock:\" Nějaký jiný argument, než pouhé tvrzení, by nebyl??

Autor:  Jantar [ pát čer 14, 2013 11:30 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Nebezpečná fruktóza

Přírodní vitamín C je obalen i do dalších látek, které umožnují jeho vstřebání (nějaký flavoidy nebo jak se to jmenuje). Zatímco syntetický vitamín tyto látky nemá.

Autor:  Elkimek [ pát čer 14, 2013 1:20 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Nebezpečná fruktóza

Tak jesti je tohle jediný problém, tak to řešej liposomy. Ústní podání askorbátu, pravda, je málo efektivní.

Autor:  Jarda [ sob čer 29, 2013 9:52 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Nebezpečná fruktóza

NoxArt píše:
Dobrý den, smím se zeptat - v článku vidím zmínku o složitosti sacharidů jen velice okrajově a z hlediska zpracování tam nevidím vůbec. Měl jsem zato, že jde o významnou vlastnost. Očividně neplatí že GI ~ složitost, když ovesné vločky nebo těstoviny jsou velmi komplexní sacharidy a mají GI 40-55, zatímco jablko třeba 30 [1].

A druhý dotaz k fruktóze - ve [2] (asi v 1/4) se uvádí, že tělo nemá moc tendenci přetvářet fruktózu na glukózu a spíše ji používá pro uložení do zásob. V návaznosti na to také adresuje zmíněné pouze mírné zvýšení inzulinu, což původní článek naopak používá k obhajobě výhodnosti ovoce. Většinou vídám rady, že upřednostňovat zeleninu, ovoce ano ale s mírou, např. banán, jelikož má větší zastoupení ostatních typů cukrů.
Jaký je Váš názor?
Děkuji

[1] http://www.bajk.cz/data/clanek.asp?id_clanek=507
[2] http://web.archive.org/web/201112291924 ... vni-vyzive
(web se přepracovává, proto z archivu)

P.S.: zajímalo by mě, jestli dnes ten výpis výhod ovoce v článku ještě platí, dle http://www.dobreoci.cz/common/image/hod ... lenine.jpg (pokud je tedy to srovnání korektně provedeno)

GI je důležitý pro cukrovkáře a i tak jde o docela problematické řešení tohoto onemocnění, ale u lidí s kandidou je to skoro jedno, tam nehraje zase tak zásadní roli. Navíc obilí komplikuje zdravotní stav skoro vždy, na něm nevidím jedinou dobrou vlastnost.
O nebezpečnosti fruktózy je toho zde již napsáno docela dost, stačí tedy projít příspěvky.

Autor:  Alopat [ pon dub 28, 2014 5:14 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Nebezpečná fruktóza

Máme vyhodit odšťavovače a přestat pít neředěný mošt ?

Dr. Mercola: Mým doporučením je, udržet celkový příjem fruktózy pod 25 gramy na den, pokud jste v dobrém zdravotním stavu. Většina lidí bude mít rovněž prospěch z omezení fruktózy z ovoce na 15 g denně, a pokud potřebujete zhubnout, pravděpodobně budete muset omezit celkovou spotřebu fruktózy až na 15 gramů za den celkem, včetně toho z ovoce. http://articles.mercola.com/sites/artic ... nness.aspx

Potraviny bohaté na fruktózu: http://nutritiondata.self.com/foods-000 ... 000-w.html
15g fruktózy = 1 sklenice jablečného moštu (236ml)

Fruktóza – nadějné sladidlo, nebo hazard se zdravím ?
http://www.biomed.cas.cz/fgu/cz/dokumen ... 1-2012.pdf
Fruktóza - a jed? http://www.ceskatelevize.cz/porady/1012 ... ruk/video/
6 pravidel štíhlosti http://www.annajermarova.cz/6-pravidel-stihlosti/

Stránka 44 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/