Zdraví-AZ https://www.zdravi-az.com/Forum/ |
|
Kokosový olej https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=838 |
Stránka 12 z 13 |
Autor: | Zuzanya [ úte pro 03, 2019 6:44 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kokosový olej |
Dakujem za ukludnenie, tak teda budem skusat zvykat naň, lebo rada by som si tu hypofunkciu stitnej zlepsila, paci sa mi sice aj ta hypoteza, ze to vrazdi dake breberky a preto ta reakcia, len sa mi to velmi nezda, kedze to je iba jednoduchy pocit, ze mi je tazko od zaludka po tolkom tuku. Len – neviem – nesposobuje privela tukov zapchu? Lebo som mala taku reakciu po 3 dnoch uzivania. |
Autor: | Jarda [ úte pro 03, 2019 10:17 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kokosový olej |
Zuzanya píše: Dakujem za ukludnenie, tak teda budem skusat zvykat naň, lebo rada by som si tu hypofunkciu stitnej zlepsila, paci sa mi sice aj ta hypoteza, ze to vrazdi dake breberky a preto ta reakcia, len sa mi to velmi nezda, kedze to je iba jednoduchy pocit, ze mi je tazko od zaludka po tolkom tuku. Len – neviem – nesposobuje privela tukov zapchu? Lebo som mala taku reakciu po 3 dnoch uzivania. Nedovedu odhadnout jak dobře tolerujete velké dávky tuku, ale nevidím problém ani ve více jak 100 g oliváče v jednom jídle. Kokosák je trochu specifický toho asi dáte méně, ale obecně nasycené tuky problém nevyvolávají. Pokud jde o zácpu tak dost záleží kolik k tomu tuku jíte vlákniny a kolik pijete, to si hlídejte, jinak opravdu může brzdit defekaci. |
Autor: | Alopat [ čtv úno 06, 2020 10:28 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kokosový olej |
Jarda píše: Jak které i když většina opravdu je z pohledu zdraví silně sporná. Z rostlinných tuků jako bezproblémový vidím olivový olej a kokosák, což jsou opravdu oleje které neobsahují zásadní množství PUFA a tedy jsou celkem odolné. Na druhou stranu on píše o normálních živočišných tucích které v Rusku není problém získat protože se tam domácí zvířata chovají a krmí normálně, ale zde jsou paradoxně živočišné potraviny z velkochovů z většina zemí EU již prakticky nepoživatelné protože na co se podíváte je kontaminované. Pravda, o kvalitě živočišné potraviny vypovídá i krmení, podmínky života a vzhled divokého nebo v zajetí chovaného zvířete. V průmyslově vyspělých státech je ohledně kontaminace vhodné sledovat testy. Bez těch velkochovů to asi nepůjde, lidí je na světě jako sraček a volně pasoucí se zvířata stačí pouze myslivcům a gurmánům. Ovšem není to tak zlé, když se k přímé konzumaci prodává zauzený špek z Mangalice (přirozeně bez rychlosoli), odstředěný kokosový tuk a za studena lisovaný olivový olej. A na smažení člověk stejně použije nejlevnější tuk, který se nepřipaluje - co nejvíce nasycený (přepuštěné máslo, lůj přežvýkavců, vepřové sádlo, dezodorizovaný kokosový tuk) nebo vysokoolejový (cenově vítězí HOSO - high oleic sunflower oil). |
Autor: | Jarda [ čtv úno 13, 2020 7:15 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kokosový olej |
Alopat píše: Vzhledem k tomu, že se v Lidlu objevil řepkový olej lisovaný za studena, tak jsem si ho znovu proklepl a opět si připomněl, že limit pro kyselinu erukovou je v podstatě vyčerpán konzumací 10 gramové porce kelímkové hořčice, a to nepočítám průmyslově vyráběné potraviny (např. majonézy a pečivo), kam se kvůli jeho nízké ceně přidává. Nalezl jsem zajímavou studii, která hovoří o tom, že kouřový bod rostlinných olejů neznamená zdravotní nezávadnost tepelně upraveného jídla - mnohdy je to podle nich právě naopak. Olivový olej lisovaný za studena (potažmo vysokoolejový) dávají ohledně smažení na roveň kokosovému (nasycenému). Bohužel do testu nebyly zahrnuty živočišné tuky jako máslo, lůj a vepřové sádlo. Polynenasycené mastné kyseliny se kvůli své nestabilitě a prokázanému rozkladu nehodí na tepelnou úpravu. Jsou tam tabulky vlivu teploty na oxidační stabilitu, tvorbu trans mastných kyselin a polárních sloučenin. Tento příspěvek neřeší metabolismus mastných kyselin, vyrovnávání a zdravotní dopad správného poměru Omega3 / Omega 6 mastných kyselin, jejich ideální zdroje. Vegetable Oil vs. Sunflower Oil for Deep Frying https://www.livestrong.com/article/447666-vegetable-oil-vs-sunflower-oil-for-deep-frying/ Evaluation of Chemical and Physical Changes in Different Commercial Oils during Heating https://actascientific.com/ASNH/pdf/ASNH-02-0083.pdf Erucic acid a possible health risk for highly exposed children https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/161109 https://www.healthline.com/nutrition/is ... lth-impact The effect of short-term canola oil ingestion on oxidative stress in the vasculature of stroke-prone spontaneously hypertensive rats https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3215974/ https://www.researchgate.net/figure/ALA-reduces-the-nitric-oxide-release-as-well-as-iNOS-expression-in-breast-cancer-cell_fig2_235758118 Effect of omega-3 and omega-6 fatty acids on nitric oxide and IL-6 production by RAW 264.7 macrophages https://www.fasebj.org/doi/abs/10.1096/fasebj.2019.33.1_supplement.496.21 Effect of L-arginine-nitric oxide system on the metabolism of essential fatty acids in chemical-induced diabetes mellitus. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10765977 https://www.celostnimedicina.cz/problematika-metabolismu-mastnych-kyselin-2-cast.htm To máte plnou pravdu, řepkáč je opravdu sporný po všech stránkách a nehodí se dokonce ani do motorů protože je celkem silně poškozuje, což se zrovna moc nedává na vědomost. Navíc řepka patří mezi nejvíce chemicky stříkané plodiny a ve své podstatě je z pohledu ekologie ničitel půdy, zabíjí lesní zvěř a má i další ne zrovna ideální vlastnosti z pohledu vztahu k přírodě. Můj osobní názor je že by měla zcela zmizet z našich polí, ale to bych toho chtěl asi moc. |
Autor: | Alopat [ čtv úno 13, 2020 11:22 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kokosový olej |
Jarda píše: To máte plnou pravdu, řepkáč je opravdu sporný po všech stránkách a nehodí se dokonce ani do motorů protože je celkem silně poškozuje, což se zrovna moc nedává na vědomost. Navíc řepka patří mezi nejvíce chemicky stříkané plodiny a ve své podstatě je z pohledu ekologie ničitel půdy, zabíjí lesní zvěř a má i další ne zrovna ideální vlastnosti z pohledu vztahu k přírodě. Můj osobní názor je že by měla zcela zmizet z našich polí, ale to bych toho chtěl asi moc.. Dodávám, že se jedná o BIO řepkový olej lisovaný za studena, kvůli limitům kyseliny erukové vhodný pouze pro toho, kdo jinak nejí průmyslově vyráběné potraviny, dokonce ani hořčici a tu já miluji. Na restování a smažení to kvůli nestabilitě PUFA (obvzláště přítomnosti Omega 3: ALA) není. Naštěstí se postřiky sporným glyfosátem aplikují v době mimo květ a sběr nektaru - na začátku vegetačního období proti plevelům a na podzim k urychlení dozrávání. Tato snaha o co nejvyšší výnos je bezohledná k přírodě, člověku a bezpečnosti potravin. Bohužel, není to záležitost pouze řepky a olejnin, ale už i snahy o jednotné dozrávání obilí a luštěnin, pokud se nejedná zrovna o odolnější odrůdy jako třeba tritikale. https://www.lidl.cz/cs/p/bio-v-souladu-s-prirodou/bio-repkovy-olej/p41509 Vlastně mně na řepkovém oleji už zajímá hlavně to, jestli se dá použít do krmné směsi pro nosnice a kde de končí kyselina eruková, pakliže se ve žloutku slepic krmených olejem z nízkoerukové odrůdy řepky údajně nevyskytuje. THE INFLUENCE OF HIGH AND LOW ERUCIC ACID RAPESEED OILS ON THE PRODUCTIVE PERFORMANCE OF LAYING HENS AND ON THE LIPID FRACTION OF EGG YOLK https://www.nrcresearchpress.com/doi/pdfplus/10.4141/cjas74-055 Effects of supplementation with different rapeseed oil sources and levels on production performance, egg quality, and serum parameters in laying hens https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6414033/ Relationship between erucic acid and myocardial changes in male rats https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1250074 |
Autor: | Xion [ stř úno 26, 2020 4:30 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kokosový olej |
Suhlasim, ze repkovy treba vyhodit, aj slnecnicovy, ale iba ten s vysokym obsahom PUFA. (polynenasytene mastne kyseliny). Je este jedna verzia, z odrody slnecnice, co ma mononenasytene kyseliny, ma ich okolo 80%, a PUFA ma iba okolo 12%. Tak ten je este vhodnejsi, nez olivovy olej. Olivovy olej ma ale viac liecivych ucinkov, kvoli obsahu specifickych latok. Ale na doplnanie vitaminu E, a tepelnu upravu sa moze pouzit tento slnecnicovy, s vysokym obsahom kyseliny olejovej. V nasich obchodoch sa da zohnat za 2,50/liter, alebo 3e/liter ako Buslak oil, popripade byva aj premenovany na Sun garden. Tak tento druh slnecnicoveho oleja sa nerata medzi nezdrave, a moze sa pouzivat. Rovnako ako olivovy, kludne aj 50g denne. Vacsina olejov nema uvedene na stitku, ake zlozenie PUFA a mononenasytenych kyselin ma. Su tam iba nasytene a nenasytene kyseliny. Preto naslepo nepouzivat ziaden slnecnicovy olej. Vzdy len taky, kde je vyhradne napisane, ze ma vysoky podiel mononenasytenych mastnych kyselin, a nizky obsah poly-nenasytenych. Treba si dat pozor aj na "zdrave", casto BIO, slnecnicove oleje, v sklenenych flasiach, aby vyzerali luxusnejsie. Takmer vzdy su s vysokym obsahom polynenasytenych mastnych kyselin a navyse predrazene. Buslak oil ich strci do kapsy a za rozumnu cenu. Ked teda niekomu nesedi vysoka cena za maslo/ghi/ kvalitny olivovy olej (cez 10 eur/liter), alebo kokosak (tiez cez 10 eur/liter), tak najlepsia moznost je skupit Buslak oil, a to aj na tepelnu upravu aj na studeno (do salatov atd...). Repkovy treba urcite kompletne vyhodit zo stravy, pretoze obsahuje zoxidovane omega-3 mastne kyselny, rychlo sa kaziace, plus 2/3 su skodlive omega-6, a ine rastlinne oleje maju tento pomer este horsi. Cize, bud vam skodia omega-3, ze su pokazene (sirna patlanina s lanoveho je vynimka, ale kazdy vie, ako tazko sa s tym pracuje, aby bol olej cerstvy) a rovnako aj vsetky ostatne rastlinne oleje, ked nemaju pokazene omega-3, maju zase pro-zapalove omega-6 v obrovskom mnozstve. S vynimkou liecebnych olejov, ktore sa pouzivaju v malych mnozstvach, do 10g denne (borakovy, olej z ciernej rasce atd...), tieto sice obsahuju omega-6, ale zase maju vyrazne liecebne ucinky, a v tak malych mnozstvach, tie omega-6 neurobia skody, preto je rozumne vyhodit vyrazne zdroje omega-6 mastnych kyselin, co su skoro vsetky orechy, semena a oleje z nich. |
Autor: | kate.gru [ pát úno 28, 2020 4:10 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kokosový olej |
Nevěděl by někdo, proč mi je po kokosovém oleji vždy špatně od žaludku? Stačí 20 gramů a je mi půl dne na zvracení. Vůbec ho nemůžu strávit. |
Autor: | Jarda [ pát úno 28, 2020 7:55 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kokosový olej |
kate.gru píše: Nevěděl by někdo, proč mi je po kokosovém oleji vždy špatně od žaludku? Stačí 20 gramů a je mi půl dne na zvracení. Vůbec ho nemůžu strávit. On likviduje spoustu šmejdů tedy může jít o reakci na vymírání některých patogenů, navíc 20 g není zase tak malá dávka vyzkoušejte ho brát po menších dávkách a častěji. |
Autor: | kate.gru [ úte bře 03, 2020 12:36 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kokosový olej |
Jarda píše: On likviduje spoustu šmejdů tedy může jít o reakci na vymírání některých patogenů, navíc 20 g není zase tak malá dávka vyzkoušejte ho brát po menších dávkách a častěji. Děkuji za radu, beru teď třikrát denně 7 gramů kokosového oleje a problémy mi to nečiní. |
Autor: | Sikora [ ned pro 10, 2023 8:07 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kokosový olej |
Dobrý den prosil bych o radu cca po půl roce mi částečně zežloutl kokosový olej ale chuťově je dobrý, je to v pořádku? děkuji za odpověď |
Stránka 12 z 13 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |