Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Podmáslí, kefír, jogurt
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=583
Stránka 6679

Autor:  Xion [ pát čer 16, 2017 1:19 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Nickname píše:
:arrow: ctihodnymuz
ten blábol co jste napsal myslíte vážně? \":roll:\" Vy z toho ještě uděláte za chvíli vědu \":roll:\"
pohledal jsem Vám něco kde z toho vědu jako Vy nedělají... https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10003 ... v-mlekarne

Tiez som pozeral s vyplestenymi ocami, co popisal.. bohemilk obcas kupujem, na vyrobu kefiru, jedno z tych kvalitnejsich mliek. U Bio-mliek su este vyssie normy, a tie su tiez klasicke obchodne mlieka.
Niekde to hentak mozno robia, ale urcite nie u mliek, ktore su oznacene ako cerstve. (vacsinou vo flasi, s trvanlivostou max 7-10 dni) A ta pasterizacia prebieha na 72 stupnov, vola sa to setrna pasterizacia. Homogenizacia je len rozbitie velkych tukovych zhlukov na mensie, robi sa to pri vysokych otackach, ale je to len mechanicky postup. Horsie je to u krabicovych mliek s trvanlivostou 3 mesiace, tam je pouzita aj UHT, vysoka pasterizacia, ale to mlieko ani nekysne. To je jasne, ze to kupuje len magor... ale treba odlisit tieto krabicove mlieka (netreba ich ani skadovat v ladnicke, uz to je do oci bijuce), a cerstvych mliek, ktore treba udrzovat v chlade a max 7-10 dni.

Autor:  Alopat [ pát čer 16, 2017 4:05 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Pánové, na každý argument se najde protiargument, např. z hlediska níže vyvrácené teorie překyselení organismu je krabicové UHT mléko výhodnější díky zničení enzymu xantioxidáza, který se účastní katabolismu purinů s tvorbou kyseliny močové. To je přeci to, na co si vegetariánská sekta hystericky stěžuje, že ta trocha bílkovin v mléce překyseluje, přitom je všeobecně známo, že se při jejich trávení zvyšuje produkce HCl a vstřebávání vápníku, který pak odvádí kyselé odpadní produkty metabolismu těchto bílkovin a purinů z nich a těmi světélkujícími testy se alespoň na trávení masa ověřilo, že zvýšené množství vápníku v moči pochází z potravy a ne z kostí. Takže už zbývá hlídat pouze správný poměr sodíku k draslíku a jeho nedostatek v podobě zeleniny. Ostatně na to úzkostlivě klade důraz Gersonova terapie. A že je ohřevem zničena alkalická fosfatáza nutná pro výstavbu kostí, je snad někdo z Vás ještě v růstu jako telata?

Příčinu osteoporózy je tedy třeba hledat jinde - nedostatek Vitamínu D, zvýšená tvorba parathormonu a estrogenní dominance, vyčerpání osteoblastů při nadměrném příjmu vápníků a současném nedostatku hořčíku pro stavbu kosti a jeho vyplavování za účelem udržení viskozity krve - hořčík totiž krev ředí, vápník ji zhušťuje a máte konečnou příčinu srdečních kolapsů upocených sportovců, běžců a zahradníků.

Homogenizované mléko a margarín (rostlinné oleje) se dávají do souvislosti s infarkty, problém je, že se tyto technologie začaly používat ve stejné době, tudíž se neví, co škodí víc. Nicméně si myslím, že při vyvážené stravě, zdravé střevní mikroflóře (kvašená zelenina a kysané mléčné výrobky, vláknina především rozpustná a rezistentní škrob) a dostatku kyseliny listové se není třeba strašit. Na každé potravině se nějaká moucha a antinutrient najde, ale co nechápu je homogenizace, když na výrobu polotučného mléka stačí pouze sebrat smetanu. Mléko také přirozeně obsahuje estrogen a přebytek vápníku v poměru k hořčíku, který se však dá regulovat stravou.

V tom je ta zrůdnost, že si to nebezpečí a sčítání zátěží lidé ani neuvědomují a pak stačí nepříznivá kombinace kuřáka pijícího po ránu kvůli snadné stolici (zavodnění) a místo snídaně (sacharidy) půl litru průmyslově vyrobeného mléka, přes den popíjejícího 1-2 lahve kolové limonády s cukrem a zároveň využívajícího fast food smažený na rostlinném oleji a je jako u mého švagra a mnohých jiných vymalováno.

https://www.westonaprice.org/health-topics/know-your-fats/milk-homogenization-heart-disease/
https://skramlikova.wordpress.com/2017/01/20/kdyz-mleko-tak-nehomogenizovane/
http://www.bezpecnostpotravin.cz/pohlavni-hormony-v-mlece-a-vejcich-v-trzni-siti.aspx?laos=77
https://www.badatel.net/ako-pasterizovane-mlieko-doslova-nici-nase-kosti-zvnutra-a-zivi-rakovinu/

Autor:  Moonika [ pát čer 16, 2017 6:36 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Bettak píše:

Možná přejdu na čerstvé mléko z obchodu,protože to syrové je k dispozici 1x týdně.

Díky za zkušeosti

môžete si to domáce mlieko namraziť do zásoby

Autor:  ctihodnymuz [ pát čer 16, 2017 6:52 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Moonika píše:
môžete si to domáce mlieko namraziť do zásoby

To asi nemožete ... mléko (nebo pivo) se namražením nevratně (a pro původní účel nepoužitelně) změní ...
Ale vy jste to jistě myslela ironicky a já dávám zcela nadbytečnou hlášku pro naprosté neznalce. \":D\"

Autor:  Deane [ pát čer 16, 2017 8:30 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

A ja tu mám suprovú ovčiu žinčicu, je lepšia než všetky Vaše jogurty a krabicové mlieka.

Autor:  Moonika [ pát čer 16, 2017 11:36 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Deane píše:
A ja tu mám suprovú ovčiu žinčicu, je lepšia než všetky Vaše jogurty a krabicové mlieka.

suprová môže byť ale žinčica sa zahrieva na vyššiu teplotu takže sa asi väčšina prospešných baktérií zlikviduje, na rozdiel od bežnej srvátky po syre. (keď si prídete , hocikedy vám zdarma dám koziu srvátku po syre alebo tvarohu, prasa nechovám a všetku ju nezužitkujem a ľúto mi je vylievať ju)

Autor:  Moonika [ pát čer 16, 2017 11:41 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

ctihodnymuz píše:
To asi nemožete ... mléko (nebo pivo) se namražením nevratně (a pro původní účel nepoužitelně) změní ...

Pre pôvodný účel by malo byť naďalej použitelné obzvlášť keď riedite pol na pol s čerstvým(rozmrazené kozie sa trochu horšie syrí), keď mám v zime málo mlieka(kozie domáce), vždy si časť mlieka zmrazím a časť dám čerstvého a normálne sa s z neho dajú robiť jogurty, syry, acidko(kefír som dlhšie nerobila), baktérie dodávam po rozmrazení pri určitej teplote, podľa toho čo robím

Autor:  Deane [ sob čer 17, 2017 3:05 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Srvátka je len kyslá voda. Hustá žinčica aj zasýti.

Autor:  ctihodnymuz [ ned čer 18, 2017 1:03 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Moonika píše:
Pre pôvodný účel by malo byť naďalej použitelné obzvlášť keď riedite pol na pol s čerstvým(rozmrazené kozie sa trochu horšie syrí), keď mám v zime málo mlieka(kozie domáce), vždy si časť mlieka zmrazím a časť dám čerstvého a normálne sa s z neho dajú robiť jogurty, syry, acidko(kefír som dlhšie nerobila), baktérie dodávam po rozmrazení pri určitej teplote, podľa toho čo robím

Shodou okolností jsem kozy roky měl a s kozím mlékem nakládal různými způsoby. Proto jsem drze tvrdil, že zmražené a rozmražené je prostě už naprd. (stejně jako pivo \":)\" ) Pokud ale někomu tyto věci chutnají, klidně ....

Autor:  Moonika [ pon čer 19, 2017 10:24 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

ctihodnymuz píše:
Shodou okolností jsem kozy roky měl a s kozím mlékem nakládal různými způsoby. Proto jsem drze tvrdil, že zmražené a rozmražené je prostě už naprd. (stejně jako pivo \":)\" ) Pokud ale někomu tyto věci chutnají, klidně ....

Treba to vedieť urobiť tak aby to chutilo, napr tvaroh z kozieho by som určite nerobila pomalým klasickým zakysávaním 3dni a pod. ale urýchleným , pridaním baktérií, vtedy sa tam neprejaví kozia pachuť. atď... Konečne som si uvedomila koho mi tak pripomínate a že sa tu vlastne z fóra stratil prispievateľ martina(xy):D

Autor:  ctihodnymuz [ pon čer 19, 2017 7:52 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Kozí mléko vůbec žádnou pachuť nemá, je lahodné. Toho se docílí ale jen tím, že jsou kozy celý den venku, i v zimě, pasou se, mají pestrou stravu - koza ráda přikusuje kdeco rostlinného, i stromky, různé ... mají absolutně čisté chlévy (opravdu čisté) .... a dále, ani na pastvě, tím spíše NE doma, nepřijdou do styku s kozlem. Je nutno to chovat odděleně. I třičtvtěletý kozlík, synáček, už (na podzim) svým pižmem navoní mléko mámy, takže konec.

Autor:  Moonika [ pon čer 19, 2017 11:31 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

ctihodnymuz píše:
Kozí mléko vůbec žádnou pachuť nemá, je lahodné. Toho se docílí ale jen tím, že jsou kozy celý den venku, i v zimě, pasou se, mají pestrou stravu - koza ráda přikusuje kdeco rostlinného, i stromky, různé ... mají absolutně čisté chlévy (opravdu čisté) .... a dále, ani na pastvě, tím spíše NE doma, nepřijdou do styku s kozlem. Je nutno to chovat odděleně. I třičtvtěletý kozlík, synáček, už (na podzim) svým pižmem navoní mléko mámy, takže konec.

To ja viem, keby nebolo lahodné tak ich nechovám:) za normálnych okololností je bez pachute ale raz keď som raz skúšala robiť tvaroh po starom, t.j. nechať prirodzene skysnúť, a to trvalo 3dni tak po tých 3dňoch už tam bolo cítiť pachuť, pokiaľ zakysávam na tvaroh pomocou pridania kultúr je to oveľa rýchlejšie(1deň) a absolútne bez pachute

Autor:  Deane [ stř čer 21, 2017 8:36 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Moonika píše:
Konečne som si uvedomila koho mi tak pripomínate a že sa tu vlastne z fóra stratil prispievateľ martina(xy):D

Je to choré ak si dá chlap meno ktoré z neho robí ženu. Bolo tam číslo 72.

Autor:  Deane [ stř čer 21, 2017 8:50 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

S kozím mliekom som mal skúsenosti v dávnej minulosti keď som chodil pásť ako chlapec kozy a ja som to mlieko nepil. Jedna babka u nás mala dve kozy a robila tvaroh, piekla z neho koláče a nič z nich nebolo cítiť. Určite nepridávala žiadne baktérie.
Chuť mlieka ovplyvní to čím sa zviera kŕmi, kravám keď sme dávali výpalky, vtedy som to mlieko nevypil. Koza by to nezožrala. Vtedy (v 60-tich rokoch) sa moc o účinkoch kozieho mlieka nehovorilo, kozie mlieko pil málokto, dávalo sa prasatám. Kozy boli v stajni kde ležali vo svojich výkaloch poliatych vlastným močom a mlieko smrdelo. Babka ktorú som spomenul mala kozy vždy v čistom. A jej kozy sa pásli na poli za domom a neohrýzali kdečo.

Autor:  Moonika [ stř čer 21, 2017 9:33 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Deane píše:
S kozím mliekom som mal skúsenosti v dávnej minulosti keď som chodil pásť ako chlapec kozy a ja som to mlieko nepil. Jedna babka u nás mala dve kozy a robila tvaroh, piekla z neho koláče a nič z nich nebolo cítiť. Určite nepridávala žiadne baktérie.
Chuť mlieka ovplyvní to čím sa zviera kŕmi, kravám keď sme dávali výpalky, vtedy som to mlieko nevypil. Koza by to nezožrala. Vtedy (v 60-tich rokoch) sa moc o účinkoch kozieho mlieka nehovorilo, kozie mlieko pil málokto, dávalo sa prasatám. Kozy boli v stajni kde ležali vo svojich výkaloch poliatych vlastným močom a mlieko smrdelo. Babka ktorú som spomenul mala kozy vždy v čistom. A jej kozy sa pásli na poli za domom a neohrýzali kdečo.

Keď niektoré dni dostanú veľa čerstvej lucerky tak cítiť trochu zmenenú nie takú dobrú chuť, a pritom keď sú na lucerkovom sene tak je mlieko ok, celkovo najchutnejšie a najneutrálnejšie mlieko majú v zime keď sú na sene, aj keď v tom sene majú širokú škálu rastlín. Inak kozy ak môžu preferujú kry, lístie , tanín v nich má účinok proti gastrointestinálnym hlístam takže sa staráme aby ich mali pravidelne a napr. dubové lístie tiež trochu mení chuť mlieka, ako píšete záleží čo žerú. My ich máme v čistom, takže z prostredia mlieko u nás pachute nezíska. Čo sa týka toho tvarohu pridávam laktobacily aby sa proces kysnutia urýchlil, tá moja skúsenosť s chuťou po pomalom dlhom kysnutí nie je len moja, zhodli sme sa na tom viacerí chovatelia. Môže to byť kľudne zaočkované aj jogurtom, kyslou smotanou alebo acidkom(kto nemá priamo kultúry), proste tam ide o urýchlenie prekysania

Stránka 6679 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/