Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

"Odstatá" strukovinová/obilninová kaša (izbová teplota)
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=5320
Stránka 11

Autor:  JednorazovyNICK [ stř říj 18, 2017 9:08 pm ]
Předmět příspěvku:  "Odstatá" strukovinová/obilninová kaša (izbová teplota)

Ahojte.
Viem, že sa odporúča variť si ovsenú kašu už večer, ak ju chceme jesť ráno. Odporúča sa nechať ju "odstáť" v izbovej teplote cez noc. (Ja som v tom ale pokročil na oveľa vyšší level, no nie o tom je tento topic...)
Mám otázku ... Keď sa napríklad dovarí akákoľvek strukovinová (lušteninová) či obilná kaša mimo ovsenej - KAŠA, nie polievka - tak čo sa môže stať ak ju necháme 12 hodín v izbovej teplote ? 12 hodín, 24 hodín, 36 hodín, 48 hodín...
Mne to pripadá tak, že kaša bude akurát lepšie stráviteľná... A kebyže ju necháme v izbovej teplote chladnúť bez pokrievky (hustá kaša), po vychladnutí hrniec zakryjeme plátnom či utierkou, tak kaša do určtitej miery vyschne (najviac na povrchu), ale fermentácia v nej bude prebiehať... To oschnutie znemožní plesni úradovať na kaši... hoci by tá kaša takto v izbovej teplote bola aj možno týždeň, dva ? ... Potom by sa taká kaša pred jedením zmiešala s trochou vody, s tukom (lebo by sme ju varili bez neho - aby sa náhodou nepokazil počas toho "zrenia" - hlavne ak sa jedná o maslo či masť), ohriala sa... Koreniny a soľ by v kaši boli prítomné už pri varení (pred ostatím)... Akurát pri ohreve by sme pridali tuk (spolu s vodou), aby to nebolo ako koláč - ale ako kaša...
Čo vy na to ? ... Pod "kôrku" kaše (obschnutý vrch) sa vzduch do hlbších vrstiev nedostane... Nemôže sa tam teda tvoriť pleseň...
Skúšal to niekto z vás - robieva to niekto z vás ? (je mi na 99% jasné akú odpoveď dostanem, ale...)

Autor:  ctihodnymuz [ čtv říj 19, 2017 6:25 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: "Odstatá" strukovinová/obilninová kaša (izbová teplota)

Proč nejíš oves celý? Je velmi chutný .... a na talíři tvarově i barevně zajímavý .... My jsem ho sežrali snad víc než naši koně ...

Autor:  JednorazovyNICK [ pát říj 20, 2017 6:48 am ]
Předmět příspěvku:  Re: "Odstatá" strukovinová/obilninová kaša (izbová teplota)

Ctihodnymuz : Jem ho cely - OVOS NAHY. Akurat pred fermentaciou ho rozmixujem. A preco ? Aby bol stravitelnejsi.

Autor:  Jarda [ sob říj 21, 2017 3:28 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: "Odstatá" strukovinová/obilninová kaša (izbová teplota)

JednorazovyNICK píše:
Ahojte.
Viem, že sa odporúča variť si ovsenú kašu už večer, ak ju chceme jesť ráno. Odporúča sa nechať ju "odstáť" v izbovej teplote cez noc. (Ja som v tom ale pokročil na oveľa vyšší level, no nie o tom je tento topic...)
Mám otázku ... Keď sa napríklad dovarí akákoľvek strukovinová (lušteninová) či obilná kaša mimo ovsenej - KAŠA, nie polievka - tak čo sa môže stať ak ju necháme 12 hodín v izbovej teplote ? 12 hodín, 24 hodín, 36 hodín, 48 hodín...
Mne to pripadá tak, že kaša bude akurát lepšie stráviteľná... A kebyže ju necháme v izbovej teplote chladnúť bez pokrievky (hustá kaša), po vychladnutí hrniec zakryjeme plátnom či utierkou, tak kaša do určtitej miery vyschne (najviac na povrchu), ale fermentácia v nej bude prebiehať... To oschnutie znemožní plesni úradovať na kaši... hoci by tá kaša takto v izbovej teplote bola aj možno týždeň, dva ? ... Potom by sa taká kaša pred jedením zmiešala s trochou vody, s tukom (lebo by sme ju varili bez neho - aby sa náhodou nepokazil počas toho "zrenia" - hlavne ak sa jedná o maslo či masť), ohriala sa... Koreniny a soľ by v kaši boli prítomné už pri varení (pred ostatím)... Akurát pri ohreve by sme pridali tuk (spolu s vodou), aby to nebolo ako koláč - ale ako kaša...
Čo vy na to ? ... Pod "kôrku" kaše (obschnutý vrch) sa vzduch do hlbších vrstiev nedostane... Nemôže sa tam teda tvoriť pleseň...
Skúšal to niekto z vás - robieva to niekto z vás ? (je mi na 99% jasné akú odpoveď dostanem, ale...)

Netuším co by to udělalo po delší době, ale těch 12 hodin nevím jako problém, tam je minimální pravděpodobnost nějaké kontaminace, tak rychle přeci jenom šmejdi nemakají, alespoň ne v místních podmínkách. Něco jiného by bylo totéž v letních vedrech, nebo někde v tropech, tam by již problém s kontaminací byl mnohem reálnější.

Stránka 11 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/