Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pát bře 29, 2024 4:08 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 75 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Brambory
PříspěvekNapsal: úte lis 23, 2010 10:02 pm 
Offline

Registrován: čtv lis 04, 2010 12:30 pm
Příspěvky: 350
Jarda píše:
Ona síla je vždy právě v jednoduchosti a platí to i pro kombinace potravin. Dnešní přeplácané potraviny vlastní chutě skoro postrádají, čili je nutné do nich narvat chemikálie a vyladit je, ovšem za jakou cenu.

dnes som vylepsila recept o platok cvikle, bolo to super. snad kombinacia dobra....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brambory
PříspěvekNapsal: úte lis 23, 2010 10:29 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
Martina46 píše:
dnes som vylepsila recept o platok cvikle, bolo to super. snad kombinacia dobra....

Určitě to tak vyhovuje, ta červená řepa tam určitě ničemu vadit nemůže.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brambory
PříspěvekNapsal: pon dub 18, 2011 10:15 pm 
Offline

Registrován: sob říj 02, 2010 10:19 pm
Příspěvky: 1106
Jardo vidíte problém v tom, konzumovat brambory řekněme obden ať již vařené v páře, pečené na sucho nebo šťávu z nich na doplnění draslíku?

Pokud ano, jaké úskalí to může mít?

Děkuji


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brambory
PříspěvekNapsal: úte dub 19, 2011 8:49 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
sakul píše:
Jardo vidíte problém v tom, konzumovat brambory řekněme obden ať již vařené v páře, pečené na sucho nebo šťávu z nich na doplnění draslíku?

Pokud ano, jaké úskalí to může mít?

Děkuji

U syrových bych problémy nehledal, ale ty tepelně upravené mohou množit kvasinky a oslabovat ledviny, jinak od nich asi nic nebezpečného čekat nelze.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brambory
PříspěvekNapsal: pát dub 22, 2011 6:37 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon črc 06, 2009 6:56 pm
Příspěvky: 444
Klasické kupované brambory, ikdyž vypadají napohled skvostně mi nejedou. Mají sice nádech po oříšcích, ale trpkou až hořkou pachuť. Vysledoval jsem, že pachuť je hlavně ve slupce a nedivil bych se, kdyby to bylo vlivem nějakého sračkoidního chemického balastu. Jediné co jsem zatím našel jako poživatelnou značku jsou červené "salátové". Tam je to úplně bez problémů a jinak než surové je nejím...
Musím říct, že brambory jsou nádherný příklad změny myšlení. Kdyby mi někdo 3 roky zpátky řekl, že je budu požírat syrové, tak mu poklepu na čelo. Teď naopak kroutím hlavou když vidím, jak je pořád někdo frituje v domění, že si líp pochutná \":lol:\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brambory
PříspěvekNapsal: pát dub 22, 2011 9:43 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
Host píše:
Klasické kupované brambory, ikdyž vypadají napohled skvostně mi nejedou. Mají sice nádech po oříšcích, ale trpkou až hořkou pachuť. Vysledoval jsem, že pachuť je hlavně ve slupce a nedivil bych se, kdyby to bylo vlivem nějakého sračkoidního chemického balastu. Jediné co jsem zatím našel jako poživatelnou značku jsou červené "salátové". Tam je to úplně bez problémů a jinak než surové je nejím...
Musím říct, že brambory jsou nádherný příklad změny myšlení. Kdyby mi někdo 3 roky zpátky řekl, že je budu požírat syrové, tak mu poklepu na čelo. Teď naopak kroutím hlavou když vidím, jak je pořád někdo frituje v domění, že si líp pochutná \":lol:\"

Brambora se vlivem chemických hnojiv chuťově velice mění a ten rozdíl je opravdu markantní. Také mohu potvrdit, že kvalitní přirozeně pěstovaná brambora je opravdová pochoutka a není důvod ji tepelně upravovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brambory
PříspěvekNapsal: úte dub 26, 2011 4:56 pm 
Offline

Registrován: pon led 17, 2011 1:20 pm
Příspěvky: 34
Já jako díte jsem brala mamince naškrábané syrové brambory osolila a maminka říkala , když mi to chutná tak at si vezmu -a ted jen občas jsem to jedla ale určitě začnu víc a ted když jsou nové ve slupce to určitě budé dobré chutě se určitě nemění dík za rady


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brambory
PříspěvekNapsal: úte dub 26, 2011 10:11 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
slunce píše:
Já jako díte jsem brala mamince naškrábané syrové brambory osolila a maminka říkala , když mi to chutná tak at si vezmu -a ted jen občas jsem to jedla ale určitě začnu víc a ted když jsou nové ve slupce to určitě budé dobré chutě se určitě nemění dík za rady

No uvidíte, brambory z vašeho mládí to určitě nebudou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brambory
PříspěvekNapsal: pát zář 02, 2011 11:31 pm 
Offline

Registrován: stř bře 30, 2011 9:50 pm
Příspěvky: 113
Ako je najvhodnejšie skladovat vačšie množstvo zemiakov(pestovaných bez akýchkoľvek chem. aditív), aby sa zachovalo to podstatné v nich? Možu byt uskladnené volne napr v montážnej jame(ktorá sa nevyužíva) alebo iný sposob?
Ďakujem


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brambory
PříspěvekNapsal: sob zář 03, 2011 10:00 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
Mat11 píše:
Ako je najvhodnejšie skladovat vačšie množstvo zemiakov(pestovaných bez akýchkoľvek chem. aditív), aby sa zachovalo to podstatné v nich? Možu byt uskladnené volne napr v montážnej jame(ktorá sa nevyužíva) alebo iný sposob?
Ďakujem

Pokud je v té montážní jámě nějaký zbytek oleje, tak to asi nebude dobré, dle mého názoru brambory mají zůstat v hlíně, čili vhodné je krechtování.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brambory
PříspěvekNapsal: ned zář 04, 2011 11:15 pm 
Offline

Registrován: stř bře 30, 2011 9:50 pm
Příspěvky: 113
Jarda píše:
Pokud je v té montážní jámě nějaký zbytek oleje, tak to asi nebude dobré, dle mého názoru brambory mají zůstat v hlíně, čili vhodné je krechtování.

Nie nie je tam žiaden olej.

Zprvu som nevedel, čo je to krechtovanie, tak som to vyhladal a zistil som, že je to vlastne taká pivnička v zemi.
V tejto súvislosti ma napadlo, že by sa to dalo možno suplovat tak, že by sa do tej montážnej jamy povrážali stĺpiky, omotali sa nejakou hrubou sietovinou a priestor medzi stenou a sietovinou by sa vysypal hlinou a na podlahu by sa dala tiež hlina, ktorá by sa následne udupala a vznikol by tak ekvivalent ku krechtovacej pivničke.
Bola by táto úvaha použitelná v praxi alebo je to zbytočné a stačí ponechat montážnu jamu takú aká je a uskladnit ich tam?
Ďakujem


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brambory
PříspěvekNapsal: úte zář 06, 2011 9:48 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
Mat11 píše:
Nie nie je tam žiaden olej.

Zprvu som nevedel, čo je to krechtovanie, tak som to vyhladal a zistil som, že je to vlastne taká pivnička v zemi.
V tejto súvislosti ma napadlo, že by sa to dalo možno suplovat tak, že by sa do tej montážnej jamy povrážali stĺpiky, omotali sa nejakou hrubou sietovinou a priestor medzi stenou a sietovinou by sa vysypal hlinou a na podlahu by sa dala tiež hlina, ktorá by sa následne udupala a vznikol by tak ekvivalent ku krechtovacej pivničke.
Bola by táto úvaha použitelná v praxi alebo je to zbytočné a stačí ponechat montážnu jamu takú aká je a uskladnit ich tam?
Ďakujem

Nedovedu posoudit jaké tam máte izolace proti vlhkosti, ty budou na závadu, protože krechtování je založeno právě na přirozené vlhkosti prostředí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brambory
PříspěvekNapsal: pát zář 09, 2011 1:22 am 
Offline

Registrován: stř bře 30, 2011 9:50 pm
Příspěvky: 113
Jarda píše:
Nedovedu posoudit jaké tam máte izolace proti vlhkosti, ty budou na závadu, protože krechtování je založeno právě na přirozené vlhkosti prostředí.

No, tak odizolované to je, v tomto prípade bohužial(.
Ak som to teda správne pochopil, je optimálne vytvorit tú krechtovaciu pivničku na dvore a uskladnit ich tam?
Predpokladám, že takýmto sposobom je možné uskladnit všetkú zeleninu(korenovú) a ovocie(jablká,hrušky)?
Ďakujem


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brambory
PříspěvekNapsal: pát zář 09, 2011 8:06 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
Mat11 píše:
No, tak odizolované to je, v tomto prípade bohužial(.
Ak som to teda správne pochopil, je optimálne vytvorit tú krechtovaciu pivničku na dvore a uskladnit ich tam?
Predpokladám, že takýmto sposobom je možné uskladnit všetkú zeleninu(korenovú) a ovocie(jablká,hrušky)?
Ďakujem

Pochopil jste to správně, v dobře udělaném sklípku, nebo krechtu vydrží potraviny, až do příští sklizně, prakticky beze změny.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brambory
PříspěvekNapsal: úte zář 27, 2011 4:22 pm 
Offline

Registrován: sob dub 30, 2011 3:08 pm
Příspěvky: 273
Jsou brambory pečené v troubě na sucho hlenotvorné.Jak moc škodí k nim jíst máslo.

_________________
Pokud nejsi připraven změnit svůj život,není ti pomoci.
HIPPOKRATES(460-377 PŘ.KR.)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 75 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot], Google [Bot] a 25 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz