Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Kajanske korenie
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=460
Stránka 23

Autor:  muflon [ pát zář 17, 2010 8:55 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kajanske korenie

Sybilla píše:
Kúpila som dnes čerstvé papričky habanero. Je ich tam 6 ks, teda zjesť ich pokiaľ by ostali čerstvé v dohľadnej dobe neprichádza do úvahy. Aj keď pálivé chute obľubujem. Rozmýšlam, že ich asi budem musieť dať do mrazáku. Nič lepšie ma nenapadá. Je ešte okrem mrazáku nejaká možnosť zachovať ich v potencionálne čerstvom stave?

Poměrně rychle se kazí...koupil sem taky v Kauflandu a Bille...
Je to docela síla, ale pokud se to zapije kefírem tak se to dá, ale těm co neměli v puse ani sušené Habanero nebo Jolokia, tak těm čerstvé Habanero nenabízejte!!

Autor:  Host [ stř říj 27, 2010 8:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Chilli a endorfiny+Jak se zbavit paleni

Dostaly se mi pod ruku tyto chilli papričky http://zkracene.cz/OaDm a ještě spolu s mletým zázvorem bych je chtěl míchat do obědového salátu každý den za účelem prohřátí organismu. Jaké dávkování u obou koření vyzkoušet? Kávovou lžičku od každého na 1 pixli (15x15x10 cm) plnou salátu? Lze zázvor a chilli míchat i do jiných pokrmů eventuelně jakých? Díky za info

Autor:  Jarda [ stř říj 27, 2010 8:58 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Chilli a endorfiny+Jak se zbavit paleni

Host píše:
Dostaly se mi pod ruku tyto chilli papričky http://zkracene.cz/OaDm a ještě spolu s mletým zázvorem bych je chtěl míchat do obědového salátu každý den za účelem prohřátí organismu. Jaké dávkování u obou koření vyzkoušet? Kávovou lžičku od každého na 1 pixli (15x15x10 cm) plnou salátu? Lze zázvor a chilli míchat i do jiných pokrmů eventuelně jakých? Díky za info

To se těžko odpovídá, protože netuším co snesete, ale z mého pohledu je tato paprika, jak já říkám dámská, tedy prakticky nepálivá a uvedené množství bych asi já viděl jako malé. To ovšem může u někoho jiného být množství nekonzumovatelné a doporučil bych tedy citlivě odzkoušet svoji snesitelnou dávku. Jinak paprika asi pouze do slaných jídel a zeleninových salátů a zázvor jde dávat i do ovoce, je to velice dobré, ale já dávám vždy čerstvý.

Autor:  Kubajz [ sob bře 19, 2011 3:14 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kajanske korenie

tady jen tak pro zajimavost a pro pobaveni \":lol:\"
51 nejpálivějších papriček na světě zkonzumovala před zraky kuchařské celebrity Gordona Ramsayho Indka Anandita Dutta Tamuly. Tato šestadvacetiletá žena si s chilli papričkami, které jsou zapsány v Guinessově knize rekordů, poradila za rovné dvě minuty.

http://www.youtube.com/watch?v=nWs8x3pq_1s

Autor:  Jarda [ úte bře 29, 2011 9:51 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kajanske korenie

Kubajz píše:
tady jen tak pro zajimavost a pro pobaveni \":lol:\"
51 nejpálivějších papriček na světě zkonzumovala před zraky kuchařské celebrity Gordona Ramsayho Indka Anandita Dutta Tamuly. Tato šestadvacetiletá žena si s chilli papričkami, které jsou zapsány v Guinessově knize rekordů, poradila za rovné dvě minuty.

http://www.youtube.com/watch?v=nWs8x3pq_1s

Je opravdu dost odolná.

Autor:  Host [ stř kvě 04, 2011 6:12 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kajanske korenie

Ve slevě měli v Tescu "Chilli mix" kde jsou plody (nikoliv sušené) těchto těžkých kalibrů: habaneros, jalapenos, cayenne a rawit. Celkem asi 10 barevných plodů. Identifikoval jsem habaneros (naštěstí je tam jen 1 ks) ale nemám moc odvahu to zkoušet samotné. Chtěl bych jen nepatrné kousky postupně přidávat do jídel. Mezitím je nechám v lednici.
Máte s některýma z nich zkušenosti? Nerad bych to přepálil a sháněl první pomoc u Soptíka...

Autor:  Jarda [ stř kvě 04, 2011 10:06 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kajanske korenie

Host píše:
Ve slevě měli v Tescu "Chilli mix" kde jsou plody (nikoliv sušené) těchto těžkých kalibrů: habaneros, jalapenos, cayenne a rawit. Celkem asi 10 barevných plodů. Identifikoval jsem habaneros (naštěstí je tam jen 1 ks) ale nemám moc odvahu to zkoušet samotné. Chtěl bych jen nepatrné kousky postupně přidávat do jídel. Mezitím je nechám v lednici.
Máte s některýma z nich zkušenosti? Nerad bych to přepálil a sháněl první pomoc u Soptíka...

Tak habanero je většinou opravdu pálivé, to ostatní jsou takové dámské papričky, ale ono je otázkou, zda takto mohu radit, když sám mám dost natrénováno. Prostě to vyzkoušejte v jídle, to zpravidla nic nedělá a pokud bude problém, tak zapít olejem a ten podržet v ústech, což zabírá dost spolehlivě.

Autor:  whoo [ pát bře 30, 2012 3:29 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kajanske korenie

Řidší stolice po pozření většího množství chilli papriček je standardní? A čím to?

Nicméně tahle pálivost je pro mě drogou \":twisted:\"

Autor:  Jarda [ úte dub 03, 2012 9:29 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kajanske korenie

whoo píše:
Řidší stolice po pozření většího množství chilli papriček je standardní? A čím to?

Nicméně tahle pálivost je pro mě drogou \":twisted:\"

Ono to lehce dráždí střeva a zrychluje peristaltiku, ale po nějaké době si střeva zvyknou a problém se upraví.

Autor:  stevo69 [ čtv lis 28, 2013 11:18 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kajanske korenie

Zdravím Jardo. Dalo by sa čili užívať v kapsulách, spolu s jedlom? Predišlo by sa pálivému pocitu v ústach. Mam čili rád ale ten pocit palenia v ústach je niekedy dosť neznesitelný.

Autor:  jani [ čtv lis 28, 2013 11:36 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kajanske korenie

stevo69 píše:
Zdravím Jardo. Dalo by sa čili užívať v kapsulách, spolu s jedlom? Predišlo by sa pálivému pocitu v ústach. Mam čili rád ale ten pocit palenia v ústach je niekedy dosť neznesitelný.

stevo - e-e \":!:\"
Když si dáte kajenský pepř do úst, začne váš žaludek připravovat trávicí šťávy ještě před tím, než se tam kajenský pepř dostane. Takže když kajenský pepř přijde do žaludku, žaludek je na to připraven. Stejně je tomu například s česnekovými tabletami.
Ale pokud spolknete tabletku, váš jazyk nic necítí. Tabletka sklouzne do žaludku a žaludek si také nejdříve ničeho nevšimne. Ale za pět minut se želatina a najednou máte v žaludku čajovou lžičku kajenského pepře a váš žaludek i celé tělo je v šoku. Pěkně jste ho překvapili. Ale celkem nemile.
A přitom některé léčivé účinky kajenského pepře začínají přímo ve vašich ústech. Když se kajenský pepř dotkne vašeho jazyka, je okamžitě vstřebán a nervová zakončení pošlou do celého těla signály – pošlete do celého těla nové vlny čerstvé krve.

http://www.nasezdravi.ic.cz/zdrave_telo ... _pepr.html

Autor:  stevo69 [ pát lis 29, 2013 10:52 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kajanske korenie

\":roll:\" jani mate uplnu pravdu, na to som vobec nepomyslel. Musím trošku viac uvažovať, keď ma niečo takéto napadne.
Ďakujem za otvorenie očí. \":wink:\"

Autor:  Jarda [ ned úno 02, 2014 8:48 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kajanske korenie

stevo69 píše:
Zdravím Jardo. Dalo by sa čili užívať v kapsulách, spolu s jedlom? Predišlo by sa pálivému pocitu v ústach. Mam čili rád ale ten pocit palenia v ústach je niekedy dosť neznesitelný.

Tak některé léčebné metody to používají i když zde bych se klonil spíše k vysvětlení členky jani, že jeho léčebný efekt začíná v ústech.

Autor:  Mirabelka [ pon úno 03, 2014 8:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kajanske korenie

Pálivá paprička je výborná na krajíci dobrého chleba, který je namazaný máslem. Podporuje to činnost střev a může se podávat při zácpě. Hlavně na pálivé NEPÍT, pak je to ještě horší.

Autor:  Jarda [ sob úno 15, 2014 10:25 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kajanske korenie

Mirabelka píše:
Pálivá paprička je výborná na krajíci dobrého chleba, který je namazaný máslem. Podporuje to činnost střev a může se podávat při zácpě. Hlavně na pálivé NEPÍT, pak je to ještě horší.

No nevím, že by dnešní chleba podporoval činnost střev, to se mě moc nezdá.

Stránka 23 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/