Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pát bře 29, 2024 8:52 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Kajanske korenie
PříspěvekNapsal: pát zář 17, 2010 8:55 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Sybilla píše:
Kúpila som dnes čerstvé papričky habanero. Je ich tam 6 ks, teda zjesť ich pokiaľ by ostali čerstvé v dohľadnej dobe neprichádza do úvahy. Aj keď pálivé chute obľubujem. Rozmýšlam, že ich asi budem musieť dať do mrazáku. Nič lepšie ma nenapadá. Je ešte okrem mrazáku nejaká možnosť zachovať ich v potencionálne čerstvom stave?

Poměrně rychle se kazí...koupil sem taky v Kauflandu a Bille...
Je to docela síla, ale pokud se to zapije kefírem tak se to dá, ale těm co neměli v puse ani sušené Habanero nebo Jolokia, tak těm čerstvé Habanero nenabízejte!!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř říj 27, 2010 8:38 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon črc 06, 2009 6:56 pm
Příspěvky: 444
Dostaly se mi pod ruku tyto chilli papričky http://zkracene.cz/OaDm a ještě spolu s mletým zázvorem bych je chtěl míchat do obědového salátu každý den za účelem prohřátí organismu. Jaké dávkování u obou koření vyzkoušet? Kávovou lžičku od každého na 1 pixli (15x15x10 cm) plnou salátu? Lze zázvor a chilli míchat i do jiných pokrmů eventuelně jakých? Díky za info


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř říj 27, 2010 8:58 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28249
Bydliště: Poděbrady
Host píše:
Dostaly se mi pod ruku tyto chilli papričky http://zkracene.cz/OaDm a ještě spolu s mletým zázvorem bych je chtěl míchat do obědového salátu každý den za účelem prohřátí organismu. Jaké dávkování u obou koření vyzkoušet? Kávovou lžičku od každého na 1 pixli (15x15x10 cm) plnou salátu? Lze zázvor a chilli míchat i do jiných pokrmů eventuelně jakých? Díky za info

To se těžko odpovídá, protože netuším co snesete, ale z mého pohledu je tato paprika, jak já říkám dámská, tedy prakticky nepálivá a uvedené množství bych asi já viděl jako malé. To ovšem může u někoho jiného být množství nekonzumovatelné a doporučil bych tedy citlivě odzkoušet svoji snesitelnou dávku. Jinak paprika asi pouze do slaných jídel a zeleninových salátů a zázvor jde dávat i do ovoce, je to velice dobré, ale já dávám vždy čerstvý.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kajanske korenie
PříspěvekNapsal: sob bře 19, 2011 3:14 pm 
Offline

Registrován: pon dub 05, 2010 8:12 pm
Příspěvky: 18
tady jen tak pro zajimavost a pro pobaveni \":lol:\"
51 nejpálivějších papriček na světě zkonzumovala před zraky kuchařské celebrity Gordona Ramsayho Indka Anandita Dutta Tamuly. Tato šestadvacetiletá žena si s chilli papričkami, které jsou zapsány v Guinessově knize rekordů, poradila za rovné dvě minuty.

http://www.youtube.com/watch?v=nWs8x3pq_1s


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kajanske korenie
PříspěvekNapsal: úte bře 29, 2011 9:51 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28249
Bydliště: Poděbrady
Kubajz píše:
tady jen tak pro zajimavost a pro pobaveni \":lol:\"
51 nejpálivějších papriček na světě zkonzumovala před zraky kuchařské celebrity Gordona Ramsayho Indka Anandita Dutta Tamuly. Tato šestadvacetiletá žena si s chilli papričkami, které jsou zapsány v Guinessově knize rekordů, poradila za rovné dvě minuty.

http://www.youtube.com/watch?v=nWs8x3pq_1s

Je opravdu dost odolná.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kajanske korenie
PříspěvekNapsal: stř kvě 04, 2011 6:12 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon črc 06, 2009 6:56 pm
Příspěvky: 444
Ve slevě měli v Tescu "Chilli mix" kde jsou plody (nikoliv sušené) těchto těžkých kalibrů: habaneros, jalapenos, cayenne a rawit. Celkem asi 10 barevných plodů. Identifikoval jsem habaneros (naštěstí je tam jen 1 ks) ale nemám moc odvahu to zkoušet samotné. Chtěl bych jen nepatrné kousky postupně přidávat do jídel. Mezitím je nechám v lednici.
Máte s některýma z nich zkušenosti? Nerad bych to přepálil a sháněl první pomoc u Soptíka...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kajanske korenie
PříspěvekNapsal: stř kvě 04, 2011 10:06 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28249
Bydliště: Poděbrady
Host píše:
Ve slevě měli v Tescu "Chilli mix" kde jsou plody (nikoliv sušené) těchto těžkých kalibrů: habaneros, jalapenos, cayenne a rawit. Celkem asi 10 barevných plodů. Identifikoval jsem habaneros (naštěstí je tam jen 1 ks) ale nemám moc odvahu to zkoušet samotné. Chtěl bych jen nepatrné kousky postupně přidávat do jídel. Mezitím je nechám v lednici.
Máte s některýma z nich zkušenosti? Nerad bych to přepálil a sháněl první pomoc u Soptíka...

Tak habanero je většinou opravdu pálivé, to ostatní jsou takové dámské papričky, ale ono je otázkou, zda takto mohu radit, když sám mám dost natrénováno. Prostě to vyzkoušejte v jídle, to zpravidla nic nedělá a pokud bude problém, tak zapít olejem a ten podržet v ústech, což zabírá dost spolehlivě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kajanske korenie
PříspěvekNapsal: pát bře 30, 2012 3:29 pm 
Offline

Registrován: ned led 08, 2012 11:49 am
Příspěvky: 12
Řidší stolice po pozření většího množství chilli papriček je standardní? A čím to?

Nicméně tahle pálivost je pro mě drogou \":twisted:\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kajanske korenie
PříspěvekNapsal: úte dub 03, 2012 9:29 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28249
Bydliště: Poděbrady
whoo píše:
Řidší stolice po pozření většího množství chilli papriček je standardní? A čím to?

Nicméně tahle pálivost je pro mě drogou \":twisted:\"

Ono to lehce dráždí střeva a zrychluje peristaltiku, ale po nějaké době si střeva zvyknou a problém se upraví.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kajanske korenie
PříspěvekNapsal: čtv lis 28, 2013 11:18 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned srp 08, 2010 9:24 am
Příspěvky: 133
Bydliště: Slovensko Nitriansky kraj
Zdravím Jardo. Dalo by sa čili užívať v kapsulách, spolu s jedlom? Predišlo by sa pálivému pocitu v ústach. Mam čili rád ale ten pocit palenia v ústach je niekedy dosť neznesitelný.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kajanske korenie
PříspěvekNapsal: čtv lis 28, 2013 11:36 pm 
Offline

Registrován: pát kvě 14, 2010 4:04 pm
Příspěvky: 445
Bydliště: Hodonínsko
stevo69 píše:
Zdravím Jardo. Dalo by sa čili užívať v kapsulách, spolu s jedlom? Predišlo by sa pálivému pocitu v ústach. Mam čili rád ale ten pocit palenia v ústach je niekedy dosť neznesitelný.

stevo - e-e \":!:\"
Když si dáte kajenský pepř do úst, začne váš žaludek připravovat trávicí šťávy ještě před tím, než se tam kajenský pepř dostane. Takže když kajenský pepř přijde do žaludku, žaludek je na to připraven. Stejně je tomu například s česnekovými tabletami.
Ale pokud spolknete tabletku, váš jazyk nic necítí. Tabletka sklouzne do žaludku a žaludek si také nejdříve ničeho nevšimne. Ale za pět minut se želatina a najednou máte v žaludku čajovou lžičku kajenského pepře a váš žaludek i celé tělo je v šoku. Pěkně jste ho překvapili. Ale celkem nemile.
A přitom některé léčivé účinky kajenského pepře začínají přímo ve vašich ústech. Když se kajenský pepř dotkne vašeho jazyka, je okamžitě vstřebán a nervová zakončení pošlou do celého těla signály – pošlete do celého těla nové vlny čerstvé krve.

http://www.nasezdravi.ic.cz/zdrave_telo ... _pepr.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kajanske korenie
PříspěvekNapsal: pát lis 29, 2013 10:52 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned srp 08, 2010 9:24 am
Příspěvky: 133
Bydliště: Slovensko Nitriansky kraj
\":roll:\" jani mate uplnu pravdu, na to som vobec nepomyslel. Musím trošku viac uvažovať, keď ma niečo takéto napadne.
Ďakujem za otvorenie očí. \":wink:\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kajanske korenie
PříspěvekNapsal: ned úno 02, 2014 8:48 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28249
Bydliště: Poděbrady
stevo69 píše:
Zdravím Jardo. Dalo by sa čili užívať v kapsulách, spolu s jedlom? Predišlo by sa pálivému pocitu v ústach. Mam čili rád ale ten pocit palenia v ústach je niekedy dosť neznesitelný.

Tak některé léčebné metody to používají i když zde bych se klonil spíše k vysvětlení členky jani, že jeho léčebný efekt začíná v ústech.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kajanske korenie
PříspěvekNapsal: pon úno 03, 2014 8:33 pm 
Offline

Registrován: úte úno 23, 2010 8:42 pm
Příspěvky: 147
Pálivá paprička je výborná na krajíci dobrého chleba, který je namazaný máslem. Podporuje to činnost střev a může se podávat při zácpě. Hlavně na pálivé NEPÍT, pak je to ještě horší.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kajanske korenie
PříspěvekNapsal: sob úno 15, 2014 10:25 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28249
Bydliště: Poděbrady
Mirabelka píše:
Pálivá paprička je výborná na krajíci dobrého chleba, který je namazaný máslem. Podporuje to činnost střev a může se podávat při zácpě. Hlavně na pálivé NEPÍT, pak je to ještě horší.

No nevím, že by dnešní chleba podporoval činnost střev, to se mě moc nezdá.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 26 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz