Zdraví-AZ
http://zdravi-az.cz/Forum/

Železo
http://zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?f=18&t=433
Stránka 46

Autor:  Tišková [ sob srp 06, 2016 9:22 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Železo

Gamina píše:
Železo z potravy se občas skoro nedostane do těla kvůli nevhodné skladbě bakterií ve střevě. Takže kefír bych nevynechávala, ten může pomoci.

Všechny mléčné výrobky, včetně kefíru, výrazně zhoršují vstřebávání železa.

Autor:  Gamina [ sob srp 06, 2016 9:26 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Železo

Tišková píše:
Všechny mléčné výrobky, včetně kefíru, výrazně zhoršují vstřebávání železa.

Nemyslím si, že by to šlo tvrdit tak jednoznačně. Kromě toho má spousta lidí spíš přebytek železa v těle, kde je uloženo v nevhodné formě - tj. ne v té, kterou tělo potřebuje pro svůj metabolismus.

Upraveno: Dohledala jsem například studii, podle které se vstřebávání non-heme železa nezhoršuje při konzumaci mléčných výrobků, pokud jsou součástí vyvážené stravy.

Řídím se spíš zkušenostmi minulých generací, než studiemi, protože studie často obsahují plno nedostatků, například jsou dělané velmi jednostranně (strava po dobu studie sestává z něčeho co by normální člověk nikdy nejedl, např. jen živočišné výrobky v běžné průmyslové kvalitě) a pak to samozřejmě vyjde hrozně. Ale kefír se v minulosti úspěšně používal jako součást léčby tuberkulózy, a kdyby měl nějak dramatický efekt na snížení vstřebávání železa u pacientů, tak by myslím spíš umírali než se uzdravovali.

Důležité ale je, že tehdy šlo o kefír z nepasterizovaného mléka od zvířat s nezmutovanu molekulou kaseinu v mléce. Většina kravského mléka, co se dnes prodává, obsahuje pro lidi zcela nevhodný druh kaseinu. Proto je dobré sehnat si kozí nebo ovčí kefír, a stejně ho člověk nemusí dobře snášet kvůli té pasterizaci nebo kvůli celkovým zdravotním problémům - pokud způsobuje problémy, je samozřejmě nutné jej na nějakou dobu vynechat, možná i trvale podle stavu člověka.

Autor:  Tišková [ úte srp 09, 2016 5:05 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Železo

Gamina píše:
Kromě toho má spousta lidí spíš přebytek železa v těle, kde je uloženo v nevhodné formě - tj. ne v té, kterou tělo potřebuje pro svůj metabolismus..

To ano, většina lidí má spíše přebytek železa. Ale pokud někmu železo náhodou chybí (někdy se to vyskutuje u vegetariánů), tak mléčné výrobky situaci zhoršují, protože zhoršují jeho vstřebávání, to je nevyvratitelný fakt.

Autor:  Lenka B [ úte srp 09, 2016 5:15 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Železo

Dobře, mléčné výrobky vysadím. A dejte prosím návrh, čím rychle a účinně železo (myslím feritin, abysme si rozumněli) doplnit.

Autor:  Tišková [ úte srp 09, 2016 8:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Železo

Lenka B píše:
Dobře, mléčné výrobky vysadím. A dejte prosím návrh, čím rychle a účinně železo (myslím feritin, abysme si rozumněli) doplnit.

Jedla bych černou polévku, v ničem jiném tolik kvalitního železa nenajdete. V bio kvalitě ji a bězlepkově ji vyrábí například farma Sasov, mohu doporučit.

Autor:  martina72 [ úte srp 09, 2016 10:59 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Železo

Tišková píše:
Jedla bych černou polévku, v ničem jiném tolik kvalitního železa nenajdete. V bio kvalitě ji a bězlepkově ji vyrábí například farma Sasov, mohu doporučit.

V prdelačce je nějaké železo? Tož si jí dám na litry, lepší polévka neexistuje - tu má snad každý rád. Jen k tomu SASOV receptu - s pohankou to bude mít sakra jinou chuť, ony kroupy jsou prostě strašně dobré - jím je i samotné, vyřené, resp. dušené, na všechny způsoby. Pohanka má velmi výraznou chuť, bude to dost jiná polévka.

Autor:  Riri [ sob srp 13, 2016 2:42 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Železo

Železo jsem taky řešila a velmi rychle vyřešila šťávou z mrkve a červené řepy (doplněné pro chuť jablky), pak ještě kopřivy - třeba do smoothie, jako špenát... Goji má opravdu velice hodně železa a s krvinkami dělá divy.

Odesláno z mého HM 1SW pomocí Tapatalk

Autor:  martina72 [ sob srp 13, 2016 9:26 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Železo

Tišková píše:
Jedla bych černou polévku, v ničem jiném tolik kvalitního železa nenajdete. V bio kvalitě ji a bězlepkově ji vyrábí například farma Sasov, mohu doporučit.

Ještě k té prdelačce - jde tedy především o krev? Proč tedy nejíst krvavou tlačenku (krev spolu s libovým masem a skvělým rosolem, dobrým na leccos jiného)?

Autor:  Jarda [ ned srp 21, 2016 11:09 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Železo

Lenka B píše:
Omlouvám se, že se znovu ptám, ale potřebuji feritin co nejdřív zvýšit. Mělo by pomáhat tohle jídlo? 12 h máčená a pak uvařená fazole adzuky + dušená játra na cibulce + syrová paprika, okurka a cibule ? Je potřeba pro lepší vstřebávání ještě zapíjet kyselinou askorbovou ?

Hladina feritinu se odvíjí od hladiny ceruloplazminu, tedy musíte primárně spravit ceruloplazmin.

Autor:  Jarda [ ned srp 21, 2016 11:23 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Železo

Lenka B píše:
Dobře, mléčné výrobky vysadím. A dejte prosím návrh, čím rychle a účinně železo (myslím feritin, abysme si rozumněli) doplnit.

Znovu zopakuji, pokud není ceruloplazmin v ideální hladině tedy 30-40 nemá moc cenu šachovat se železem, to může skončit otravou protože se nemá na co navázat a bude si sedat v játrech a orgánech, kde bude zvyšovat neúnosně oxidační stres. Kvůli tomuto umírá poměrně hodně lidí ve skvělé péči lékařů, kteří jim na zdánlivou chudokrevnost perou megadávky železa. Ne nadarmo se v informovaných odborných kruzích vyskytuje pojem železná rakovina. Pokud máte ceruloplazmin v pohodě a jde tedy opravdu o nedostatek železa, což je velice vzácný stav, tak jak zde zaznělo dávejte červené maso, krev a hlavně játra v kombinaci s dobrým rostlinným zdrojem železa, vždy se totiž přisvojitelnost zásadně zvyšuje při současném požití hemového a nehemového železa, tedy v kombinaci živočišných a rostlinných zdrojů.

Autor:  Lenka B [ stř srp 24, 2016 10:56 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Železo

Jak a kde prosím zjistím hodnotu ceruloplasminu ? V laboratoři na hematologii, když jsem si chtěla nechat odebrat krev a jako samoplátce tuto hodnotu zjistit, vůbec nevěděli co to je.

Autor:  Coreopsis [ pát srp 26, 2016 11:06 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Železo

Jak lze napravit případný nedostatek ceruloplazminu? Nedávno mi lékařka na základě neměřitelného ferritinu přiklepla Maltofer Fol, ale ještě jsem ten prášek raději ani do pusy nevzala...

Autor:  Jarda [ ned zář 11, 2016 11:22 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Železo

Lenka B píše:
Jak a kde prosím zjistím hodnotu ceruloplasminu ? V laboratoři na hematologii, když jsem si chtěla nechat odebrat krev a jako samoplátce tuto hodnotu zjistit, vůbec nevěděli co to je.

To mě docela udivujete, tady máme laboratoř velice malou-regionální a umějí to, tedy předpokládám by to měla provádět naprostá většina laboratoří zcela běžně. Třeba Synlab má toto vyšetření vedeno pod kolonkou ostatní proteiny, tedy je možné že budete muset laboranta nasměrovat, protože nejde o zrovna běžné vyšetření.

Autor:  Jarda [ ned zář 11, 2016 11:34 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Železo

Coreopsis píše:
Jak lze napravit případný nedostatek ceruloplazminu? Nedávno mi lékařka na základě neměřitelného ferritinu přiklepla Maltofer Fol, ale ještě jsem ten prášek raději ani do pusy nevzala...

Nejzásadnější položkou pro zvednutí ceruloplazminu je retinol-vitamín A, ale funguje pouze ten z přírodních zdrojů, které jsou v podstatě pouze dva a to libovolná játra a rybí tuk. V játrech se dle druhu obsah retinolu zásadně liší i v násobcích, nejsilnější jsou játra krůtí a rybí tuk by měl být co nejméně vylepšovaný, tedy v místních podmínkách odpovídá pouze Blue Ice. Dodává se denně cca 10000 I.U. kombinací těchto dvou zdrojů a po zhruba 3 měsících se kontroluje hladina ceruloplazminu, případně i hladina retinolu, což je velice obtížné a v ČR to dělá pouze jedna laboratoř. Je nutno držet stravu s vysokým podílem tuků, bez tuku to moc nefunguje, protože nemohou správně pracovat játra, kde se ceruloplazmin tvoří. Každopádně pokud veškeré ukazatele metabolizmu železa ukazují na nízký stav je dobré železo zvedat stravou kombinací živočišných i rostlinných zdrojů, tak se docílí nejvyšší přisvojitelnosti a u muže bych nechodil na feritinu nad hodnotu 50 a u žen nad hodnotu 60.

Autor:  Coreopsis [ pon zář 12, 2016 2:20 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Železo

Jarda píše:
Nejzásadnější položkou pro zvednutí ceruloplazminu je retinol-vitamín A, ale funguje pouze ten z přírodních zdrojů, které jsou v podstatě pouze dva a to libovolná játra a rybí tuk. V játrech se dle druhu obsah retinolu zásadně liší i v násobcích, nejsilnější jsou játra krůtí a rybí tuk by měl být co nejméně vylepšovaný, tedy v místních podmínkách odpovídá pouze Blue Ice. Dodává se denně cca 10000 I.U. kombinací těchto dvou zdrojů a po zhruba 3 měsících se kontroluje hladina ceruloplazminu, případně i hladina retinolu, což je velice obtížné a v ČR to dělá pouze jedna laboratoř. Je nutno držet stravu s vysokým podílem tuků, bez tuku to moc nefunguje, protože nemohou správně pracovat játra, kde se ceruloplazmin tvoří. Každopádně pokud veškeré ukazatele metabolizmu železa ukazují na nízký stav je dobré železo zvedat stravou kombinací živočišných i rostlinných zdrojů, tak se docílí nejvyšší přisvojitelnosti a u muže bych nechodil na feritinu nad hodnotu 50 a u žen nad hodnotu 60.

A co v případě vegetariánského jídelníčku? Je nějaká možnost mi játra a rybí tuk?

Stránka 46 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/