Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Sušení ovoce
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=424
Stránka 77

Autor:  Jarda [ sob črc 28, 2018 11:14 am ]
Předmět příspěvku:  Re: je vhodná sušička Yden CI IR D5

Makuška54 píše:
Pokukuju po kvalitní sušičce na ovoce. Která by neničila podstatné živiny. Dost mě zaujala tzv. infra sušička Yden. Mohl byste mi ji doporučit? Pracuje opravdu tak kvalitně, jak inzerují? Díky moc

Tak až na tu cenu by se mě asi také líbila, ale to je tak vše co k tomu mohu dodat, praktickou zkušenost s ní nemám.

Autor:  Lukopren [ pon srp 20, 2018 9:36 am ]
Předmět příspěvku:  Re: je vhodná sušička Yden CI IR D5

Makuška54 píše:
Pokukuju po kvalitní sušičce na ovoce. Která by neničila podstatné živiny. Dost mě zaujala tzv. infra sušička Yden. Mohl byste mi ji doporučit? Pracuje opravdu tak kvalitně, jak inzerují? Díky moc

Jo, ta by měla být kvalitní a sušit poměrně rychle, což je u ovoce důležité. Čím rychleji se ovoce usuší, tím méně na něm vznikne zárodků plísní.

Autor:  OndraVy [ stř črc 17, 2019 10:20 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Na sušení ovoce či zeleniny nic složitého není. Sušit je dokonce možné i bylinky a tvořit si tak vlastní přísady do vaření. Dost zajímavých informací jsem se dozvěděla na https://www.gastrofresh.cz/jak-na-suseni-ovoce-a-zeleniny-vyvarujte-se-chybam/ Možnosti jsou široké \":)\"

Autor:  Lenka B [ pon črc 22, 2019 8:43 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Prosím, poraďtě jak zdravě konzerovovat, popř. jinak "nakřečkovat" okurky na zimu.

Autor:  Alopat [ pon črc 22, 2019 12:28 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Lenka B píše:
Prosím, poraďtě jak zdravě konzerovovat, popř. jinak "nakřečkovat" okurky na zimu.

Velké nakládačky je dobré nechat uzrát v nálevu jako rychlokvašky. Přerostlé salátovky krouhám slepicím, na zimu je neskladuji, dají se sice zamrazit, ale konzistence krystalky narušených buněk tomu odpovídá - salát je leklý a kolik by takové pustily vody při restování vyzkoušeno nemám. V zimě je obvykle větší chuť na sterilované okurky ve sladko-kyselém nálevu.

Autor:  Jarda [ pon črc 22, 2019 1:32 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Lenka B píše:
Prosím, poraďtě jak zdravě konzerovovat, popř. jinak "nakřečkovat" okurky na zimu.

Mimo to co vám píše člen Alopat by možná fungovalo rozmixovat a zmrazit, ale vyzkoušeno nemám, nevím jak by takový produkt po rozmražení chutnal, ale vypít by předpokládám šel.

Autor:  Alopat [ pon črc 22, 2019 10:36 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Jarda píše:
Mimo to co vám píše člen Alopat by možná fungovalo rozmixovat a zmrazit, ale vyzkoušeno nemám, nevím jak by takový produkt po rozmražení chutnal, ale vypít by předpokládám šel.

Chuť je stejná, ale nakrouhat se musí ještě před zamrazením. Ona celkově salátová okurka rychle ztrácí křehkost, pokud nemá ideální skladovací podmínky. Na druhou stranu na podzim by se nějaké okurkové bio kousky na přípravu restováním šikly, ale v létě je příjemnější ochlazující syrová. V zimě dám přednost bramboráku. Samostatnou kapitolou je pak cuketová buchta a cuketa naložená jako matjesy. Vtip je v tom, že je potřeba konzumovat i kůru, což u přerostlé cukety nelze.

Autor:  VitekH [ čtv kvě 06, 2021 1:36 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Zdravim. Mohu se zeptat, jakou doporučíte sušičku ovoce?

Případně její výhody - co bude potřeba?

Přijde mi, že by měla mít možnost nastavení časovače
nastavení teploty
hranatá - prý mají rovnoměrnější cirkulaci vzduchu

řešim plast versus nerez?
pak jsem tu koukal, že jsou takové, co umožňují sušit více druhů ovoce, aniž by načichlo od sebe - můžu k tomu vědět víc?

Koukám na tohle
[url]https://www.klarstein.cz/Kuchynske-spotrebice/Susicky-ovoce/Mega-Jerky-automaticka-susicka-650W-35-80-C-dotykovy-LCD-displej-8-policek-cerna.html?gclid=Cj0KCQjwp86EBhD7ARIsAFkgakiRxHbaRzY-iOSJq0Ar2ZrtFs3T8hOQSTmbGQMCjNhvrHkpdZBG9KMaAqhIEALw_wcB
[/url]
A napadá mě, že tedy v minulosti se sušilo ovoce na zimu, ale pokud člověk nejí např. bio kupované ovoce produkované v ČR, tak stejně je to asi jedno, jestli si v zimě koupí jablko v albertu, nebo si sušší potraviny - přecejen "to, co by člověk zkonzumovat měl za látky" do sebe v lepšim případě dostane buď tou či onou formou? Díky.

Autor:  Jarda [ čtv kvě 06, 2021 9:50 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

VitekH píše:
Zdravim. Mohu se zeptat, jakou doporučíte sušičku ovoce?

Případně její výhody - co bude potřeba?

Přijde mi, že by měla mít možnost nastavení časovače
nastavení teploty
hranatá - prý mají rovnoměrnější cirkulaci vzduchu

řešim plast versus nerez?
pak jsem tu koukal, že jsou takové, co umožňují sušit více druhů ovoce, aniž by načichlo od sebe - můžu k tomu vědět víc?

Koukám na tohle
[url]https://www.klarstein.cz/Kuchynske-spotrebice/Susicky-ovoce/Mega-Jerky-automaticka-susicka-650W-35-80-C-dotykovy-LCD-displej-8-policek-cerna.html?gclid=Cj0KCQjwp86EBhD7ARIsAFkgakiRxHbaRzY-iOSJq0Ar2ZrtFs3T8hOQSTmbGQMCjNhvrHkpdZBG9KMaAqhIEALw_wcB
[/url]
A napadá mě, že tedy v minulosti se sušilo ovoce na zimu, ale pokud člověk nejí např. bio kupované ovoce produkované v ČR, tak stejně je to asi jedno, jestli si v zimě koupí jablko v albertu, nebo si sušší potraviny - přecejen "to, co by člověk zkonzumovat měl za látky" do sebe v lepšim případě dostane buď tou či onou formou? Díky.

Tak s tím vám poradit nedovedu nesleduji co je momentálně na trhu a nabídka se poměrně rychle mění tedy co je nejlepší nyní opravdu netuším. Každopádně je vhodné zkoumat hlavně příkon protože při dnešních cenách elektřiny může jít o docela drahou srandu.

Autor:  VitekH [ pát kvě 07, 2021 10:03 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

No a vyplatí se mi to vůbec, když nemám vlastní úrodu?
Aktuálně jsem z papaání datlí přešel na sušený třesně, ibyškový květ a podobný věci, co maj v obchodě se zdravou výživou poblíž..

tak mě napadlo, páč jsem takovej holt farmář, že bych si kupoval na farmářskejch trzích a sušil na chuť, či pak na zimu.. ?

Autor:  Jarda [ sob kvě 08, 2021 10:14 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

VitekH píše:
No a vyplatí se mi to vůbec, když nemám vlastní úrodu?
Aktuálně jsem z papaání datlí přešel na sušený třesně, ibyškový květ a podobný věci, co maj v obchodě se zdravou výživou poblíž..

tak mě napadlo, páč jsem takovej holt farmář, že bych si kupoval na farmářskejch trzích a sušil na chuť, či pak na zimu.. ?

To bych viděl jako ekonomicky nesmyslné, možná je to na hraně z vlastních zdrojů, ale z kupovaného zboží silně pochybuji. Musíte si uvědomit že něco jiného je dovezený produkt ze zemí kde hodina práce je levná a elektřina také s tím že navíc oni to většinou suší na sluníčku tedy je tam jenom ta práce.

Autor:  Lekorka [ pon kvě 10, 2021 11:34 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

VitekH píše:
No a vyplatí se mi to vůbec, když nemám vlastní úrodu?
Aktuálně jsem z papaání datlí přešel na sušený třesně, ibyškový květ a podobný věci, co maj v obchodě se zdravou výživou poblíž..

tak mě napadlo, páč jsem takovej holt farmář, že bych si kupoval na farmářskejch trzích a sušil na chuť, či pak na zimu.. ?

Určitě není dobré to fruktózou moc přehánět, protože fruktóza může v těle způsobovat záněty.

Autor:  VitekH [ pon kvě 10, 2021 12:40 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

mhm, tak já se samočinně detoxikuju, leč žeru do toho sladký, takže hh, možná by bylo zdravější to sušený ovoce. (sladký myslim třeba raffaelo a tak).je to proces, pomalu se očišťuju, skokově to nedávám.

Autor:  Jarda [ pon kvě 10, 2021 8:54 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

VitekH píše:
mhm, tak já se samočinně detoxikuju, leč žeru do toho sladký, takže hh, možná by bylo zdravější to sušený ovoce. (sladký myslim třeba raffaelo a tak).je to proces, pomalu se očišťuju, skokově to nedávám.

Tak raffaelo je vyloženě ukázkový příklad zdravé stravy která je plná různých šmakulád. To už i to nejhnusnější ovoce z podezřelých destinací na tom bude patrně lépe.

Autor:  neti [ pát kvě 14, 2021 9:03 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Alopat píše:
V zimě je obvykle větší chuť na sterilované okurky ve sladko-kyselém nálevu.

Tiež inklinujem k zaváraninám, je úplne jedno o čo sa jedná - aj cibuľa v sladko-kyslom náleve je mňamka (zrejme si moje telo žiadá kyselé do žalúdku kvôli lepšiemu tráveniu a cibuľa je dobrý zdroj síry). Lenže nedávno som narazil na výskum ohľadne betaínu (riešim mierne? zvýšený homocysteín a B vitamíny mi nepomohli), v ktorom uvádzali, že varením významne klesá podiel betaínu v červenej repe (z pôvodných 130-230 mg / 100 g klesne až na cca 20 mg / 100 g). Tiež ma trochu zaskočil výskum folátov, podľa ktorého podiel folátov klesá signifikantne mrazením (testoval sa kel, keďže veľa ľudí mrazí listovú zeleninu práve kvôli folátom). Z tohto mi vyplýva, že fermentácia (vo vašom prípade kvašáky) je asi najlepší spôsob ako spracovávať zeleninu. Ale aj tak chuťovo preferujem sladko-kyslý nálev čohokoľvek (červená repa, uhorky, cibuľa, paprika v oleji ap).

Stránka 77 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/