Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Sušení ovoce
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=424
Stránka 37

Autor:  Jarda [ stř bře 07, 2012 9:29 am ]
Předmět příspěvku:  Re: sušené ovoce

lukash píše:
patři prosim vas mezi syrovou stravu susene ovoce? rozinky, datle, fiky, apod? diky

Člen Xion vám to píše správně, pokud půjde o naše druhy a sušené do uvedené teploty, není v tom problém, pak jde o potravinu prakticky rovnocennou čerstvým plodům

Autor:  Jindra [ stř bře 07, 2012 11:07 am ]
Předmět příspěvku:  Re: sušené ovoce

lukash píše:
patři prosim vas mezi syrovou stravu susene ovoce? rozinky, datle, fiky, apod? diky

jo jo, jen si ale lukash dávejte pozor na levnější sušičky, které mají na výstupu topného tělíska teplotu hodně přes těch 45 °C. Takovým sušením se zničí enzymy a původně skvělé ovoce se mění v pouhou mrtvou hmotu.
Investujte do kvalitní sušičky (zkontrolujte pečlivě teploty sušení) nebo si ji zkonstruujte sám (není to věda - já třeba mám pouhou bednu s vnitřním ventilátorem, vyhříváno slabou 40 W žárovkou), Vaše zdraví za to stojí \":wink:\"

Autor:  Deane [ čtv čer 28, 2012 9:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Naše babičky sušili švestky bez sušičky a mali na celú zimu.
Dozrievajú meruňky a ja by som rád nasušil, ale sušičku nemám. Tie kupované sú malé, meruňky dozrajú rychle.

Autor:  bludicka [ čtv čer 28, 2012 11:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Sušiť sa dá všelijako, aj v trúbe, na radiátore-to teraz aktuálne zrovna nie je, lenže problém je, že ak chcete sušiť do 45 stupňov, potrebujete to vetrať, pri takých nízkych teplotách sa to v sušičke suší hrozne dlho, aj 2-3 dni, aby sa predišlo riziku plesní, tak pokiaľ je potravina vlhká, môže sa na začiatku použiť trochu vyššia teplota - ono nás zaujíma teplota samotnej potraviny a nie teplota vzduchu a teplota potraviny sa veľmi nezvýši, ak obsahuje ešte vysoké množstvo vody, ktorá sa odparuje a preto ja prvé dve tri hodiny použijem trochu vyššiu teplotu a potom ju znížim.

Sušička je super vec na surovú stravu, ja v nej suším viac rôzne placky, zeleninové plátky, esénsky chlieb, namočené orechy, surové granoly napr. z naklíčenej pohánky, než samotné ovocie. Nemám záhradu, tak nemám ani moc prebytky.

Inak u nás prakticky nedostať sušičky s reguláciou teploty - na trhu sú len drahé ako excalibur, ešte býva bionare. Tie lacnejšie vždy majú nejaký zádrhel - buď málo poschodí, ja mám na mojej sušičke možnosť 15 poschodí a využívam aktívne tak 12 - kvôli elektrickej energii. Takisto treba pozerať na príkon, bežné sušičky majú okolo 500 W - závisí od teploty, tá Bionare má od 100 po 200 W. Potom možnosť dokúpenia špeciálnych fólií na sušenie tekutých vecí, placiek - to sa dá ale čiastočne nahradiť napr. papierom na pečenie. Najkvalitnejšie sušičky majú ventilátor z boku ako excalibur, ale tá bionare suší veľmi rovnomerne aj pri 12-tich poschodiach, pozerala som zahraničné testy a porovnania, neboli tam veľké rozdiely.

Autor:  Deane [ pát čer 29, 2012 10:27 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

http://www.elektro-internet.cz/so-1020- ... icich-sit/
Stačilo by takéto klamóro?
Koľko marhúľ by som v tom naraz nasušil?

Autor:  bludicka [ sob čer 30, 2012 3:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Deane píše:
http://www.elektro-internet.cz/so-1020-gobi-susicka-ovoce-9-susicich-sit/
Stačilo by takéto klamóro?
Koľko marhúľ by som v tom naraz nasušil?

podľa parametrov nevyzerá zle, marhule som ja nesušila, ale tak 9 sít o priemere 32 cm, tam sa už zmestí toho dosť, ale pri použití nížších teplôt pod 45 stupňov sa to bude sušiť aj tri dni, niekedy hrozí práve vznik plesní, záleží ako má tá sušička riešený ventilátor, ja by som marhule sušila pri vyššej teplote, minimálne zo začiatku, tak 55 stupňov

teraz som napr. sušila esénsky chlieb z naklíčeného obilia, naklíčené obilie rýchlo fermentuje - to je aj základ kvásku a toho nápoja rejuvelac. Ten chlieb mi začal fermentovať, aj keď som použila zo začiatku vyššiu teplotu, čo síce nie je nejak na škodu, len potom chutí kyslo, nabudúce musím dávať podstatne tenšiu vrstvu. Inak mne v sušičke nikdy nič nesplesnivelo ani pri nízkych teplotách, sušievam do 40 stupňov, na začiatku 2-3 hodiny 50 stupňov

Autor:  Deane [ sob čer 30, 2012 9:07 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Viete mi niekto aspoň odhadom napísať koľko asi to môže v jednej dávke usušiť? Teda koľko do nej dám surových marhúľ a koľko asi vyberiem sušených? Teda nejaký odhad, viem že presne sa to nedá. Momentálne ma najviac zaujímajú práve marhule lebo dozrievajú.
Možno by som začal v elektickej trúbe, potom preložiť do sušičky, šlo by to? A v tých horúčavách snáď by šlo aj vonku dosušiť.
Keď som si prečítal poriadne parametre a návody tak som dospel k záveru že jediná sušička ktorá by stála za to je Ezidri Ultra FD1000. Na jedno sito sa dá uložiť max 0,7 kg, čo by asi v prípade marhúľ bolo reálne. Aj tá cena by sa ešte dala, len v cene je iba 5 sít. Je možné dokúpiť, ale tie sitá sú myslím dosť predražené. Tak zvažujem že by som sa pustil do vlastnej výroby. Mám vo dvore vlastnú garáž - dieľňu, tiež nejaký materiál, takže by to nemal byť problém urobiť sušičku. Termostat, ohrievač, prúdenie vzduchu, to všetko by som dokázal (pomocou kamaráta) urobiť.

Tá sušička Concept na jednu várku dokáže usušiť podľa návodu 1,8 kg marhúľ na 5 sitách, teda na 9-tich cca 3,2 kg. To je pre rodinu málo.

Tak som objednal to čudo ale len v základnej výbave. Ezidri Ultra FD1000. Marhune na vrcholci stromu už sú dobré, dnes som pristavil rebrík.

Autor:  Jarda [ pon črc 02, 2012 9:14 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Deane píše:
Viete mi niekto aspoň odhadom napísať koľko asi to môže v jednej dávke usušiť? Teda koľko do nej dám surových marhúľ a koľko asi vyberiem sušených? Teda nejaký odhad, viem že presne sa to nedá. Momentálne ma najviac zaujímajú práve marhule lebo dozrievajú.
Možno by som začal v elektickej trúbe, potom preložiť do sušičky, šlo by to? A v tých horúčavách snáď by šlo aj vonku dosušiť.
Keď som si prečítal poriadne parametre a návody tak som dospel k záveru že jediná sušička ktorá by stála za to je Ezidri Ultra FD1000. Na jedno sito sa dá uložiť max 0,7 kg, čo by asi v prípade marhúľ bolo reálne. Aj tá cena by sa ešte dala, len v cene je iba 5 sít. Je možné dokúpiť, ale tie sitá sú myslím dosť predražené. Tak zvažujem že by som sa pustil do vlastnej výroby. Mám vo dvore vlastnú garáž - dieľňu, tiež nejaký materiál, takže by to nemal byť problém urobiť sušičku. Termostat, ohrievač, prúdenie vzduchu, to všetko by som dokázal (pomocou kamaráta) urobiť.

Tá sušička Concept na jednu várku dokáže usušiť podľa návodu 1,8 kg marhúľ na 5 sitách, teda na 9-tich cca 3,2 kg. To je pre rodinu málo.

Tak som objednal to čudo ale len v základnej výbave. Ezidri Ultra FD1000. Marhune na vrcholci stromu už sú dobré, dnes som pristavil rebrík.

No nevím, zda je vaše rozhodnutí na pochvalu, sušička také nemusí sušit jeden produkt, ale několik potravin najednou a pak je problém s přenášením pachu do dalších pater. Například mít v té zmíněné dole houby, máte i houbové meruňky. Toto řeší sušička, kterou mám doma http://susicky-ovoce.hledejceny.cz/bielmeier-bhg-601/ a již jsem zde na to upozorňoval.

Autor:  Deane [ stř črc 04, 2012 7:44 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

To ma nejak netrápi, ja keď sú meruňky tak potrebujem sušiť tie, no trochu som možno prestrelil, kamarát si urobil sám sušičku a urobil by aj mne. Má to všetko vrátane ventilátora, termostat, veľkú kapacitu že sa nedá s touto porovnať. A má ju už vlani odskúšanú.
Mne sušička došla, tak som ju po umytí tých plastov "naládoval". V návode píšu že sa na jeden rošt vojde 500 - 700 gr. marhúľ, tak som napoprvé dal na každý rošt čo sa tam vliezlo, 800 gr, teda na 5 roštov 4 kg olúpaných. Uvidím či ju to nezadrhne. Však píšu že zvládne aj 30 roštov. Ja mám zatiaľ len 5 základných.

Autor:  Silvia [ čtv črc 05, 2012 8:23 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Pre: bludicka

zaujal ma esensky chlieb.....vies mi napisat ako sa robí? Ďakujem

Autor:  Deane [ čtv črc 05, 2012 8:51 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

tu som niečo vygooglil
http://hubnuti.dadamo.cz/component/opti ... itstart,6/

Autor:  janin [ čtv črc 05, 2012 10:36 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Aj ja som našla recept:
http://www.jajsem.com/chleb-esejskych/

Autor:  bludicka [ pát črc 06, 2012 9:15 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

U susicky je najdolezitejsi ventilator a sposob prudenia vzduchu, velmi casto sa stava u lacnych susiciek, ze susia nerovnomerne a treba potom casto striedat platy. Cize riesit u susicky prenasanie pachov je podla mna uplny nezmysel a skor reklamny tah, pretoze tam ide primarne o kvalitne prudenie vzduchu cez vsetky poschodia a uzavrete dna len sposobuju riziko plesni a zvlast ked susim pri nizkych teplotach 2-3 dni, problem vznika u roznych placiek, ktore su dost hutne a uzavrete a tazko sa tam dostava potom vzduch, u nejakych jablk je to jedno. Ja obcas pouzivam v susicke folie na susenie placiek a to vlastne vytvori uzavrete dno, doba susenia sa tym vyrazne predlzi, vzdy si to len na foliach predsusim, akonahle je placka ciastone vysusena a ma uz tvar, odstranim foliu a dam ju na sito, aby vzduch prudil aj odspodu. U tej susicky s uzavretymi dnami sa da pouzit max. 6 rostov naraz, co je podla mna strasne malo, u kvalitnych susiek je to bez problemov aj 15-30 rostov a take zname susicky ako Excalibur maju ventilator zboku, lebo tak sa najlepsie dostane vzduch do vsetkych rostov.

Ja teda susim v susicke rozne veci naraz, teda urcite nie naraz napr. cesnakove lanove krekry a nejake jablka, ale ja v tom problem nevidim, vzdy susim toho naraz viac, ze zaplnim bez problemov 8-12 poschodi.

Esensky chlieb - staci si zadat do youtube "essene bread" a vyhodi kopec navodov.
http://joannasteven.blogspot.co.at/2010 ... orial.html

Pozor, naklicene obilie velmi rychlo fermentuje a skysne, treba natierat potom skor natenko a susit zo zaciatku pri vyssej teplote.

Autor:  Deane [ pát črc 06, 2012 7:07 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Takto to v mojej funguje, vonkajšia stena je dvojitá a tadiaľ prúdi teplý vzduch, tam sa delí a roštami preteká do stredu, tam je časť nasávaná dnu a časť fučí vrchom von, čím sa uvoľnuje vlhkosť. Podľa návodu by tam mohlo ísť vraj až 30 poschodí, len kde na ne vziať peniaze.

Přílohy:
diagram.jpg
diagram.jpg [ 23.45 KiB | Zobrazeno 13962 krát ]

Autor:  Silvia [ pát črc 06, 2012 8:34 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Dakujem vsetkym za recept na essensky chlieb...som zvedava ci sa mi podari. Susicku zatial nemam, takze sa pokusim susit v rúre. Vdaka.

Stránka 37 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/