Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Rajciny-rajčata
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=389
Stránka 22

Autor:  borisek [ čtv říj 20, 2011 4:34 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rajciny-rajčata

pre milovnikou kecoupov \":D\"
http://ekonomika.idnes.cz/kecupy-v-test ... nomika_fih

Autor:  RaDu [ čtv říj 20, 2011 5:35 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rajciny-rajčata

Xion píše:
Ako doporucujete jest rajciny? Ide o ovocie, ako ste uz spominali, a teda sa lahko moze ich zasadotvornost zmenit, a stavaju sa kyselinotvorne. Samozrejme, akoukolvek tepelnou upravou a nespravnym kombinovanim.
Prave o to kombinovanie mi ide. Ludia rajciny povazuju za zeleninu, a tak ich casto aj tak pouzivaju... k cestovinam, k chlebu, k skrobovinam...
Cize, ak som to spravne pochopil, tak pokial stoja v zaludku 3 hodiny, napriklad zo skrobovinami, menia sa na kyselinotvorne? Pokial stoja v zaludku z bielkovinami (napr. orechy), dopadne to rovnako?
A co kombinovanie so zeleninou... su sucastou oblubenych jarnych salatov, napriklad s cibulkou, paprikou, salatom a uhorkami. V takomto stave sa tiez travia tak dlho?
A kombinovat s ovocim sa mozu bez negativnych nasledkov?

Je rajče ovoce, nebo zelenina?

Rozhodnout, zda je ovoce či zelenina, lze po definování základních pojmů:

PLOD - část rostliny vznikající pro pohlavní rozmnožení - obvykle z květu. Mezi jeho hlavní části patří slupka, dužina (dužnina) a semena. Rozdělit je můžeme na plody nedužnaté neboli suché a plody dužnaté.

DUŽNATÉ PLODY:

Ovocem - je "jedlý dužnatý plod víceleté rostliny, (běžně tedy obsahující semena k opakovanému pohlavnímu rozmnožování)". Botanicky se jedná o plod, jenž vzniká ze semeníků na kvetoucí krytosemenné rostlině z čeledi lilkovitých, příbuzných s lilkem bramborem a lilkem vejcoplodým, jehož plod je znám jako lilek.

Zeleninou - by se rozuměl "jedlý dužnatý plod jednoleté rostliny", či jiná jedlá část obvykle jednoleté rostliny.

Plody nejedlé

NEDUŽNATÉ PLODY: obilka; nažka; oříšek "jedlý nedužatý, neboli suchý, plod"; lusk - suchý pukavý jednoplodolistový plod;

I pro kulinářské účely je označováno jako zelenina, protože je podáváno jako součást hlavního jídla nebo salátu a nikoli jako dezert.

Přesto roce 1893 rozhodoval Nejvyšší soud Spojených států ve sporu Nix vs. Hedden, o tom, zda je rajče ovoce nebo zelenina. Problém zdánlivě banální, měl své ekonomické opodstatnění. Na ovoce se tehdy nevztahovala dovozní cla, kdežto na zeleninu ano. Soud vynesl verdikt, že rajče je zelenina. Rajče bylo ustanoveno státní zeleninou v New Jersey, zato v Arkansasu je zároveň státním ovocem i zeleninou[1]. Z hlediska botanického však v té době bylo rajče (stejně jako obyčejné jablko) považováno za ovoce.

Ze zahradnického hlediska jsou jako ovoce označovány jedlé plody kulturních víceletých rostlin.

Mezi ovoce jasně nepatří nedužnaté plodiny s přesnějším zařazením (obilniny - suchý plod, a luštěniny), - jsou pěstovány pro semeno. U ovocných druhů je přetrvání rostliny zajištěno opakováním produkce plodů. Rajče je běžně pěstováno jako jednoletka a tak je zařazeno mezi zeleninu.

Zavádějící je nejen název "rajské jablko", kdy jablko je narozdíl od rajčete řazeno k ovoci, ale i v překladech anglické slovo fruit, které znamená nejen ovoce ale i plod.

Autor:  Jarda [ pát říj 21, 2011 9:09 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Rajciny-rajčata

borisek píše:

Jak říkám, od Lojzy ano, od hypersupermarketů ne, to je v naprosté většině případů nepoživatelné.

Autor:  Jarda [ pát říj 21, 2011 9:11 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Rajciny-rajčata

RaDu píše:
Je rajče ovoce, nebo zelenina?

Rozhodnout, zda je ovoce či zelenina, lze po definování základních pojmů:

PLOD - část rostliny vznikající pro pohlavní rozmnožení - obvykle z květu. Mezi jeho hlavní části patří slupka, dužina (dužnina) a semena. Rozdělit je můžeme na plody nedužnaté neboli suché a plody dužnaté.

DUŽNATÉ PLODY:

Ovocem - je "jedlý dužnatý plod víceleté rostliny, (běžně tedy obsahující semena k opakovanému pohlavnímu rozmnožování)". Botanicky se jedná o plod, jenž vzniká ze semeníků na kvetoucí krytosemenné rostlině z čeledi lilkovitých, příbuzných s lilkem bramborem a lilkem vejcoplodým, jehož plod je znám jako lilek.

Zeleninou - by se rozuměl "jedlý dužnatý plod jednoleté rostliny", či jiná jedlá část obvykle jednoleté rostliny.

Plody nejedlé

NEDUŽNATÉ PLODY: obilka; nažka; oříšek "jedlý nedužatý, neboli suchý, plod"; lusk - suchý pukavý jednoplodolistový plod;

I pro kulinářské účely je označováno jako zelenina, protože je podáváno jako součást hlavního jídla nebo salátu a nikoli jako dezert.

Přesto roce 1893 rozhodoval Nejvyšší soud Spojených států ve sporu Nix vs. Hedden, o tom, zda je rajče ovoce nebo zelenina. Problém zdánlivě banální, měl své ekonomické opodstatnění. Na ovoce se tehdy nevztahovala dovozní cla, kdežto na zeleninu ano. Soud vynesl verdikt, že rajče je zelenina. Rajče bylo ustanoveno státní zeleninou v New Jersey, zato v Arkansasu je zároveň státním ovocem i zeleninou[1]. Z hlediska botanického však v té době bylo rajče (stejně jako obyčejné jablko) považováno za ovoce.

Ze zahradnického hlediska jsou jako ovoce označovány jedlé plody kulturních víceletých rostlin.

Mezi ovoce jasně nepatří nedužnaté plodiny s přesnějším zařazením (obilniny - suchý plod, a luštěniny), - jsou pěstovány pro semeno. U ovocných druhů je přetrvání rostliny zajištěno opakováním produkce plodů. Rajče je běžně pěstováno jako jednoletka a tak je zařazeno mezi zeleninu.

Zavádějící je nejen název "rajské jablko", kdy jablko je narozdíl od rajčete řazeno k ovoci, ale i v překladech anglické slovo fruit, které znamená nejen ovoce ale i plod.

O tom, se vedou spory stále, já ho považuji za ovoce, ale jeho kombinování se zeleninou dle mého názoru nijak nevadí.

Autor:  AdaB [ ned bře 24, 2013 11:20 pm ]
Předmět příspěvku:  dotazy

Zdravím, chtěla jsem se zeptat, jak je to při syrové stravě se sušenými rajčaty, mohu je přidávat do salátu, nebo raději ne? Taky mě zajímá množství salátu, k obědu si dávám opravdu velikánský kopec zeleniny a všeho možného do salátu. Jak je na tom balkánský sýr? Není příliš nebezečný pro mé tělo? Trpím roztroušenou sklerozou v začáteční fázi, je nějaký způsob, jak si potravinami pomoci k vyléčení?
Velmi děkuji za odpovědi!

Autor:  Jarda [ ned dub 07, 2013 8:49 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: dotazy

AdaB píše:
Zdravím, chtěla jsem se zeptat, jak je to při syrové stravě se sušenými rajčaty, mohu je přidávat do salátu, nebo raději ne? Taky mě zajímá množství salátu, k obědu si dávám opravdu velikánský kopec zeleniny a všeho možného do salátu. Jak je na tom balkánský sýr? Není příliš nebezečný pro mé tělo? Trpím roztroušenou sklerozou v začáteční fázi, je nějaký způsob, jak si potravinami pomoci k vyléčení?
Velmi děkuji za odpovědi!

Tak můžete, proč ne a množství jídla nejde udávat na kopce, ale na gramy, tak 300 - 400 g. Ten balkán, je samá sůl a asi moc vhodný nebude. Jinak na roztroušenku funguje kvantum béček, již jsem zde o tom mnohokrát psal.

Autor:  Alopat [ sob črc 20, 2019 7:18 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: dotazy

Jarda píše:
AdaB píše:
Zdravím, chtěla jsem se zeptat, jak je to při syrové stravě se sušenými rajčaty, mohu je přidávat do salátu, nebo raději ne? Taky mě zajímá množství salátu, k obědu si dávám opravdu velikánský kopec zeleniny a všeho možného do salátu. Jak je na tom balkánský sýr? Není příliš nebezečný pro mé tělo? Trpím roztroušenou sklerozou v začáteční fázi, je nějaký způsob, jak si potravinami pomoci k vyléčení?
Velmi děkuji za odpovědi!
Tak můžete, proč ne a množství jídla nejde udávat na kopce, ale na gramy, tak 300 - 400 g. Ten balkán, je samá sůl a asi moc vhodný nebude. Jinak na roztroušenku funguje kvantum béček, již jsem zde o tom mnohokrát psal.

Z hlediska nižšího obsahu soli doporučuji salátový sýr Gretikos. Je levnější a chutnější než tužší Balkán, plus zdravá náhrada za mírně stíratelný - častečně hydrogenovaný - náhražkový White German. K jedné salátové okurce nakrájené na kolečka více než polovinu balení nezkonzumujete, obvykle tak třetinu z celkové sumy kolem 30 Kč. Na okurce léčí stejně jako u jablka hlavně slupka (hořká vs. kyselá) a v případě vážného onemocnění se místo čerstvého sýru uplatní sirná patlanina a občas kvůli probiotikům bryndza, pořeší se tak skrze zeleninu i kritický nedostatek draslíku. Blahodárný vliv mají i olivy zmíněné v receptu uvnitř obalu. Sportovci si místo tohoto dietního sýru nakrouhají do salátu nějaký vyzrálejší. A kdo má zpomalený metabolismus, tak si uvedené ingredience (okurka, čerstvý a tvrdý sýr) krátce orestuje na pánvi.

https://www.ferpotravina.cz/zrajici-syr/gretikos

Stránka 22 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/