Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Houby
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=347
Stránka 24

Autor:  ixi [ pát led 15, 2010 9:48 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Houby

Do zeleninového salátu, který běžně jím ( hlávkový salát, mrkev, rajčata, olivový olej) jsem přidala hlívu, dvě lžíce naklíčeného munga a trochu jablečného octa. Chutnalo to celkem dobře, ale téměř ihned po konzumaci mě začala silně pálit trubice z krku až do žaludku. Trvalo to téměř 24 hodin a bylo to velmi nepříjemné jakoby kyselé nemohla jsem vůbec polykat. Může to být alergická reakce na hlívu nebo mungo? Nikdy před tím jsem to nejedla. Vím, že byla chyba přidat najednou dvě nové potraviny, ale nerada bych je šmahem teď zavrhla obě. Nebo je to jen nevhodná kombinace?

Autor:  Jarda [ pát led 15, 2010 4:56 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Houby

ixi píše:
Do zeleninového salátu, který běžně jím ( hlávkový salát, mrkev, rajčata, olivový olej) jsem přidala hlívu, dvě lžíce naklíčeného munga a trochu jablečného octa. Chutnalo to celkem dobře, ale téměř ihned po konzumaci mě začala silně pálit trubice z krku až do žaludku. Trvalo to téměř 24 hodin a bylo to velmi nepříjemné jakoby kyselé nemohla jsem vůbec polykat. Může to být alergická reakce na hlívu nebo mungo? Nikdy před tím jsem to nejedla. Vím, že byla chyba přidat najednou dvě nové potraviny, ale nerada bych je šmahem teď zavrhla obě. Nebo je to jen nevhodná kombinace?

Zatím jsem se z ničím podobným u těchto potravin nesetkal a ani bych takovouto reakci nepředpokládal. Nezdá se mi to ani jako nevhodná kombinace a já sám to takto běžně jím. Jediná možnost, jak to opravdu zjistit, je opět vyzkoušet opatrně každou potravinu zvlášť a pokud se ani tak reakce nedostaví, což bych celkem předpokládal, tak to opět vyzkoušet jako celek. Netuším, zda jste si mungo klíčila doma, či zda šlo o kupovaný produkt. V případě kupovaného, bych již byl opatrný, může to být nějakým způsobem zamořené, či spařené a pokud to nejíte poměrně často, nemusíte tu změnu ani poznat. Je tedy klidně možné, že ani po snědení stejné kombinace se potíže znovu nedostaví a pak babo raď.

Autor:  Jarka [ pát led 15, 2010 11:34 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Houby

Dobrý den,mám ten samý problém, jako Ixi, kdy po snězení zeleninového salátu do kterého jsem přidávala syrovou hlívu začalo pálení v krku,které odeznívalo do večera.Stejné saláty jí i manžel a tento problém nemá.Když jsem vynechala hlívu pálení se neprojevilo.Tak jsem vyzkoušela sušenou, dávám si ji trochu méně a je to bez problému. Raději bych jí jedla syrovou, ale nevím v čem ten problém je.
Taky Vám chci poděkovat za vaše stránky a všechny cenné informace, kterými se s manželem už přes půl roku řídíme a je to super.

Autor:  ixi [ pon led 18, 2010 2:42 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Houby

Zkusila jsem samostatnou syrovou hlívu chvíli žvýkat a vyplivnout, pálení v ústní dutině se dostavilo opět. Chtěla jsem si být jistá, že nejde o pálení žáhy, se kterým zkušenost nemám. Váhám, jestli hlívu ze stravy vynechat nebo to pro její účinky vydržet. Může být to pálení známka příznivého působení hlívy ( jako když se začíná se syrovou cibulí), když se po salátu nedostavily žádné zažívací obtíže?

Autor:  Jarda [ pon led 18, 2010 4:46 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Houby

ixi píše:
Zkusila jsem samostatnou syrovou hlívu chvíli žvýkat a vyplivnout, pálení v ústní dutině se dostavilo opět. Chtěla jsem si být jistá, že nejde o pálení žáhy, se kterým zkušenost nemám. Váhám, jestli hlívu ze stravy vynechat nebo to pro její účinky vydržet. Může být to pálení známka příznivého působení hlívy ( jako když se začíná se syrovou cibulí), když se po salátu nedostavily žádné zažívací obtíže?

Pokud by šlo o pálení žáhy, tak není problém vypít trochu jedlé sody a mělo by to zmizet, ale to se mi moc nezdá, protože to se dostavuje, až když se žaludeční šťávy vrací po jídle zpět do jícnu a takto to u vás patrně neproběhlo. Další možnost je nějaká alergická reakce na látky v hlívě obsažené a za těchto podmínek bych ji raději vynechal, než stále dráždit organizmus. Že by se to postupně odstranilo se mi moc nezdá, betaglukany přeci jen působí jinak než látky z cibule, ale zkušenost s tím nemám, čili to by jste to musela, vyloženě opatrně, po malých dávkách vyzkoušet.

Autor:  Mat [ čtv úno 04, 2010 10:04 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Houby

Napadlo ma, že by sa dala vypestovat hliva aj v domácich podmienkach.
Myslím zohnat tú kultúru a naočkovat ju do nejakého stromu.
Dá sa to nejako zohnat? Myslím tá kultúra.
Vyžaduje si to nejaké špeciálne znalosti?
Ďakujem

Autor:  Jarda [ čtv úno 04, 2010 10:14 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Houby

Mat píše:
Napadlo ma, že by sa dala vypestovat hliva aj v domácich podmienkach.
Myslím zohnat tú kultúru a naočkovat ju do nejakého stromu.
Dá sa to nejako zohnat? Myslím tá kultúra.
Vyžaduje si to nejaké špeciálne znalosti?
Ďakujem

Dá se pěstovat poměrně snadno, na pytlích spařené slámy. Sám jsem to kdysi za socializmu pěstoval celkem ve velkém a dokonce i jiné houby. Šlo to velice dobře, ale nyní se již dá snadno koupit a to blbnutí mi za to nestojí. Sadba je běžně k mání ve formě prorostlých pšeničných zrn, kterými se prosype ta spařená sláma a již to jede. Jakmile pytel proroste myceliem, tak se proříznou dírky a začnou vyrůstat trsy hub. Žádné velké znalosti to nevyžaduje, akorát trochu cviku a nějaký sklep.

Autor:  milda [ čtv úno 04, 2010 10:18 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Houby

Mat píše:
Napadlo ma, že by sa dala vypestovat hliva aj v domácich podmienkach.


http://www.jakbydlet.cz/clanek/472_hliv ... ovani.aspx

...takovýdle balíček mám v obýváku a díky Tobě jsem si te´d připomněl, že ji mám rosit.... \":D\"

Autor:  Mat [ pát úno 05, 2010 8:45 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Houby

Jarda píše:
Dá se pěstovat poměrně snadno, na pytlích spařené slámy. Sám jsem to kdysi za socializmu pěstoval celkem ve velkém a dokonce i jiné houby. Šlo to velice dobře, ale nyní se již dá snadno koupit a to blbnutí mi za to nestojí. Sadba je běžně k mání ve formě prorostlých pšeničných zrn, kterými se prosype ta spařená sláma a již to jede. Jakmile pytel proroste myceliem, tak se proříznou dírky a začnou vyrůstat trsy hub. Žádné velké znalosti to nevyžaduje, akorát trochu cviku a nějaký sklep.

Pivnicu mám a dost velkú takže v tom problém nemám.
To pestovanie ma napadlo v súvislosti s inými vecami, ktoré si vypestujem, no je fakt, že to stojí pár korún tak nad tým porozmýšlam.
Ďakujem

Autor:  Dorotka [ pát led 07, 2011 9:17 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Candida a chlamydioza

Pan Jardo, ak je na hlivach cosi ako biele chlpocky hlavne v strede vrchnej strany klobucika, je to normalna sucast huby, alebo plesen?viem, ze bez fotky to mozno asi velmi tazko posudit, ale zrejme ste sa hliv najedol za zivot viac ako ja a chcem sa spytat, ci ste nieco take nespozorovali...len dnes som ich kupila a vyzerali dost cerstvo...ale tak plesen je mrcha

Autor:  Jarda [ pát led 07, 2011 10:36 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Candida a chlamydioza

Dorotka píše:
Pan Jardo, ak je na hlivach cosi ako biele chlpocky hlavne v strede vrchnej strany klobucika, je to normalna sucast huby, alebo plesen?viem, ze bez fotky to mozno asi velmi tazko posudit, ale zrejme ste sa hliv najedol za zivot viac ako ja a chcem sa spytat, ci ste nieco take nespozorovali...len dnes som ich kupila a vyzerali dost cerstvo...ale tak plesen je mrcha

Většinou na třeni a středu kloboučku u třeně takové drobné chloupky jsou, to záleží na konkrétním kultivaru hlívy. Bez fotky se to opravdu blbě posuzuje, ale domnívám se, že to bude v pořádku.

Autor:  Dorotka [ sob led 08, 2011 12:31 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Candida a chlamydioza

Jarda píše:
Většinou na třeni a středu kloboučku u třeně takové drobné chloupky jsou, to záleží na konkrétním kultivaru hlívy. Bez fotky se to opravdu blbě posuzuje, ale domnívám se, že to bude v pořádku.

velmi pekne dakujem a ospravedlnujem sa za zle zaradenie temy \":roll:\"

Autor:  Host [ pon bře 07, 2011 7:51 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Houby

Jarda píše:
...Případně se dá na salát použít velice dobrá majonéza z naprosto čerstvého syrového vejce. Na jedno vejce, nedoporučuji dělat více vajec naráz, dáme cca 1 dcl oleje, trochu česneku, případně cibulku, malinko soli a jablečného octa. Celé vejce rozklepneme do mixéru, přidáme jablečný ocet a sůl, pustíme mixér na nejvyšší otáčky a malým pramínkem přiléváme pomalu olej až do zhoustnutí, potom ještě přidáme rozmačkaný česnek a pokrájenou cibulku a krátce promixujeme. Olej se dá použít jakýkoliv, ale každý také jinak chutná, mám to vyzkoušené z naprosto veškerých panenských olejů, ale jako u jiných potravin lépe vždy chutnají ty více škodlivé a tak zde je chuťově nejvhodnější panenský olej slunečnicový. Na zeleninový salát je tato majonéza opravdu super. Při použití této majonézy, již z výše uvedeného salátu vynecháte vše od místa „dle chuti rozmačkaný česnek 1 – 3 stroužky“, dávám pouze majoránku, kurkumu a pálivou papriku.
Zajímá mě jestli je možné majonézu skladovat? Chtěl bych třeba udělat majonézu tak v objemu 0,5 litru, skladovat ve skle v lednici a každý den deci použít do salátu. Hrčet v paneláku každý den v 5h ráno mixérem bych asi nerozdýchal a někdo by brzo udělal majonézu ze mě \":?\"

Autor:  Madla [ pon bře 07, 2011 9:30 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Houby

Jarda píše:
Ty houby, co uvádíte, jsou výborné a mimořádně zdravé, ovšem v syrovém stavu je asi těžko seženete, sušené jsou opravdu velmi tuhé a skutečně těžko stravitelné. Já používám běžně hlívu ve všech jejích kultivarech, dokonce jsem si ji jeden čas pěstoval doma ve sklepě, což není nejmenší problém. Je výborná do salátů a relativně slušně stravitelná, pokud se něco takového dá o houbách vůbec říci. Mimo hlívu lze použít v syrovém stavu i žampióny, které jsou sice chutné, ale z pohledu léčebných účinků to je již slabší.

Našla jsem webovou stránku zaměřenou na pěstování jedlých a léčivých hub. V nabídce je m.j. shii-take, a to jak sadba, tak i hotový substrát. Zatím nemám vyzkoušeno, ale chystám se. \":wink:\"

Autor:  Jarda [ pon bře 07, 2011 10:35 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Houby

Host píše:
Zajímá mě jestli je možné majonézu skladovat? Chtěl bych třeba udělat majonézu tak v objemu 0,5 litru, skladovat ve skle v lednici a každý den deci použít do salátu. Hrčet v paneláku každý den v 5h ráno mixérem bych asi nerozdýchal a někdo by brzo udělal majonézu ze mě \":?\"

Tak zde bych skladování rozhodně nedoporučoval a možná to ani nejde, sám jsem nic takového ani nezkoušel, čili nevím. Mixér v paneláku opravdu sousedy potěší, také jsem dříve v králíkárně bydlel a vím o tom tedy docela dost, ale rád na ty zážitky vzpomínám.

Stránka 24 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/