Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Surove vajicka - syrová vejce
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=339
Stránka 14

Autor:  Xion [ pát črc 03, 2009 11:09 pm ]
Předmět příspěvku:  Surove vajicka - syrová vejce

Dobry den pan Jarda, chcel by som sa opytat, preco musia byt surove vajicka nanajvys dva dni stare. Ked mam overeny zdroj, a kratko po zneseni ich dam do ladnicky a pri 6 stupnoch ich tam uskladnujem, nemozem si ich zmiesat s cesnakom napriklad az po 5 dnoch? Ci prebieha tam nejaky proces, o ktorom neviem, a uz po 2 dnoch niesu dobre aj v ladnicke?

Autor:  Jarda [ sob črc 04, 2009 6:13 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

Xion píše:
Dobry den pan Jarda, chcel by som sa opytat, preco musia byt surove vajicka nanajvys dva dni stare. Ked mam overeny zdroj, a kratko po zneseni ich dam do ladnicky a pri 6 stupnoch ich tam uskladnujem, nemozem si ich zmiesat s cesnakom napriklad az po 5 dnoch? Ci prebieha tam nejaky proces, o ktorom neviem, a uz po 2 dnoch niesu dobre aj v ladnicke?

Vejce je živý organizmus a za předpokladu, že je od slepic s kohoutem, což vyloženě doporučuji, vlastně ztrácí život snížením teploty. Okamžitě začíná probíhat proces rozkladu, který sice v ledničce zpomalíte, ale nezastavíte. Není čeho se bát, po 5 dnech je plně poživatelné, ale energeticky a nutričně je to již něco jiného a je zbytečné si zamořovat trávicí trakt hnilobnými bakteriemi.

Vejce takto čerstvá, se dají buď pít pouze rozmíchaná s česnekem, nebo rozmixovaná v mrkvové šťávě. Velice dobrá je syrová majonéza z naprosto čerstvého vejce. Na jedno vejce, nedoporučuji dělat více vajec naráz, dáme cca 1 dcl oleje, trochu česneku, případně cibulku, malinko soli a jablečného octa. Celé vejce rozklepneme do mixéru, přidáme jablečný ocet a sůl, pustíme mixér na nejvyšší otáčky a malým pramínkem přiléváme pomalu olej až do zhoustnutí, potom ještě přidáme rozmačkaný česnek a pokrájenou cibulku a krátce promixujeme. Olej se dá použít jakýkoliv, ale každý také jinak chutná, mám to vyzkoušené z naprosto veškerých panenských olejů, ale jako u jiných potravin lépe vždy chutnají ty více škodlivé a tak zde je chuťově nejvhodnější panenský olej slunečnicový. Na zeleninový salát je tato majonéza opravdu super.

Autor:  Veronika [ pát pro 04, 2009 11:27 am ]
Předmět příspěvku:  VEJCE

Dobry den,
cetla jsem , ze doporucujete SYROVA vejce.
Jakym zpusobem je jite? Neni to nebezpecne? Jedna se o vejce z normalniho obchodu? Vajicko na mekko ci na tvrdo je spatne? Myslite vejci normalni slepicci vejce, ci jina? Diky moc. Veronika

Autor:  Jarda [ pát pro 04, 2009 4:54 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: VEJCE

Veronika píše:
Dobry den,
cetla jsem , ze doporucujete SYROVA vejce.
Jakym zpusobem je jite? Neni to nebezpecne? Jedna se o vejce z normalniho obchodu? Vajicko na mekko ci na tvrdo je spatne? Myslite vejci normalni slepicci vejce, ci jina? Diky moc. Veronika

Na většinu vašich dotazů v tomto vláknu předpokládám naleznete odpovědi. Vejce tepelně upravená do organizmu nepatří, jde o velice škodlivou potravinu, jak z hlediska kyselinotvornosti, tak hlenotvornosti a mimo to jde o výborný zdroj hnilobných baktérií. Vejce myslím samozřejmě slepičí, jiná u nás běžná opravdu nejsou.

Autor:  NOWOCAYN [ sob bře 20, 2010 11:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

Najvyšší čas, aby som našiel niekoho z dediny ( hneď pod mojim sídliskom je dedina ), kto chová sliepky, a dovolil by mi prísť dva krát v týždni ráno na bicykli po 2 vajíčka priamo spod sliepky za slušný peniaz/1 vajce... a najlepšie, nech tam budú mať aj kohúta... nech ma za to zobne do ruky... \":lol:\" ... a samozrejme, cesnak k tomu... Kto to robieva z vás, čo to teraz čítate ?

Autor:  Sybilla [ pon bře 22, 2010 9:27 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

NOWOCAYN píše:
Najvyšší čas, aby som našiel niekoho z dediny ( hneď pod mojim sídliskom je dedina ), kto chová sliepky, a dovolil by mi prísť dva krát v týždni ráno na bicykli po 2 vajíčka priamo spod sliepky za slušný peniaz/1 vajce... a najlepšie, nech tam budú mať aj kohúta... nech ma za to zobne do ruky... \":lol:\" ... a samozrejme, cesnak k tomu... Kto to robieva z vás, čo to teraz čítate ?

Otec mojej kolegyne chová sliepky a predáva vajíčka. Ráno ich vyzbiera a kolegyňa mi z ich privezie do práce. Teda celkom čerstvé. Predáva 10 ks za 1 €. Ale to je kolegyálna cena, to len aby si mal pre orientáciu v cene \":D\"

Autor:  Veverka [ pon bře 22, 2010 2:07 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

Sybilla píše:
Otec mojej kolegyne chová sliepky a predáva vajíčka. Ráno ich vyzbiera a kolegyňa mi z ich privezie do práce. Teda celkom čerstvé. Predáva 10 ks za 1 €. Ale to je kolegyálna cena, to len aby si mal pre orientáciu v cene \":D\"

Tedy Nowokine Vy vážně nejste málo náročný. \":D\" Najděte si babu z chalupy a máte vystaráno se vším. Můžete čekat až Vám pipka snese a hnedky to vypít ještě teplé. \":D\" Slepice do bytovky nejdou - přeci jen je s nimi nepořádek a nezajistíte tak kvalitní baštu, byť jsou krmné směsi, ale co si sami nasbírají je lepčí a přijatelnější pro náš organismus. Bývají někdy vajíčka bledší, ale na chuť lepčí jak po směsích a červená. Už vylézají i slepýši a to je mela, jak ho jedna holka uloví. \":D\" A kohouti některých plemen vůbec nejsou darební a nechají se báječně ochočit, že Vám sedí na rameni a klofají z ruky jak papoušci. \":P\"

Autor:  Host [ úte bře 23, 2010 7:24 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

Jarda píše:
Vejce takto čerstvá, se dají buď pít pouze rozmíchaná s česnekem, nebo rozmixovaná v mrkvové šťávě. Velice dobrá je syrová majonéza...
Mám naprosto čerstvé domácí vejce a chtěl bych je max. během těch doporučených 2 dnů zkonzumovat - pokud možno bez smažení apod. Do mrkvové šťávy se mi s nima nechce a ikdyž ta majonéza zní lahodně, tak tu teď taky testovat nebudu. Zbývá "rozmýchat s česnekem" takže se ptám jestli to lze i v mixéru (popř. jak?) a jaké množství česneku dát na 2 vejce? Eventuelně pokud by byl jiný recept na jejich použití, tak bych ho velmi ocenil. Mám výhledově zdroje na čerstvé vejce, tak bych je chtěl pravidelně užívat, ale nezahlenit si pajšl...

Autor:  Jarda [ úte bře 23, 2010 7:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

Host píše:
Mám naprosto čerstvé domácí vejce a chtěl bych je max. během těch doporučených 2 dnů zkonzumovat - pokud možno bez smažení apod. Do mrkvové šťávy se mi s nima nechce a ikdyž ta majonéza zní lahodně, tak tu teď taky testovat nebudu. Zbývá "rozmýchat s česnekem" takže se ptám jestli to lze i v mixéru (popř. jak?) a jaké množství česneku dát na 2 vejce? Eventuelně pokud by byl jiný recept na jejich použití, tak bych ho velmi ocenil. Mám výhledově zdroje na čerstvé vejce, tak bych je chtěl pravidelně užívat, ale nezahlenit si pajšl...

Já to rozmíchám s rozmačkaným česnekem pouze vidličkou ve sklenici, ale v mixéru to vyzkoušené nemám, a asi to ani nepůjde, to se hned začne šlehat na tu majonézu. Bohatě stačí dva stroužky, ale já česnekem nikdy nešetřím, takže dávám mnohem více. Tato směs s česnekem se dá rozmixovat do mrkvové šťávy a není to tam skoro cítit. I takto čerstvá vejce zase takový ideál nepředstavují a přehánět jejich konzumaci také není vhodné.

Autor:  Host [ úte bře 23, 2010 7:53 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

Jarda píše:
...I takto čerstvá vejce zase takový ideál nepředstavují a přehánět jejich konzumaci také není vhodné.
Vím, že paušálně se limit konzumace doporučit z placu asi nedá, ale pokud bych zblajzl řekněme 2x týdne 2ks tak by to mohlo být snesitelné?

Autor:  Jarda [ úte bře 23, 2010 9:50 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

Host píše:
Vím, že paušálně se limit konzumace doporučit z placu asi nedá, ale pokud bych zblajzl řekněme 2x týdne 2ks tak by to mohlo být snesitelné?

To určitě žádný problém nepředstavuje, ale několik vajec denně již by určitě vadilo.

Autor:  NOWOCAYN [ ned kvě 16, 2010 1:46 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

Ja osobne si dávam ( začal som pred 4-ma dňami, žalúdočné problémy mám 2 týždne ) každý druhý deň 3 surové domáce vajíčka s cesnakom, staré pár hodín ( doslova ), patriace sliepkam s výbehom na veľkej záhrade. Inak, najradšej by som ich "nepil", ale surové si ich vychutnával v ústach ( lebo tam nedávam len ten cesnak - ktorý veľmi nemusím..., ale aj štipku soli, a trošičku mletého čierneho korenia ). Mňam. A ako fajn - keď si dám za nimi napríklad varený "chřest" ( špargľa ), alebo inú zeleninu a trochu tuku ( s omega 3 - repkový panenský olej ), tak to mám zjedené za 10 minút, a nie za 30... toľko mi totiž trvá zjesť ryžu, či inú obilninu... lebo ich treba príliš veľa žuť...
Ešte mám otázku, pán Jarda : Prečo sa vajíčko stane po uvarení kyselinotvorné ? Preto, lebo sa zmení jeho konzistencia ? Ja si myslím, že práve pre to. Totiž aj žĺtok je vtedy veľmi nepriateľský voči žalúdku - stačí si predstaviť dať si do taniera pár uvarených vaječných žĺtkov a začať ich jesť...človek sa až dusí... No podobne je to aj so surovou nastrúhanou mrkvou... \":D\" ... Kľudne ostanem pri surových vajíčkach...
Sybilla : ja som si vytlačil "inzerátiky", roznášal do schránok v dedine pod sídliskom, a za jedno vajce som ponúkal 25 centov ( úplne čerstvé, ako som spomínal vyššie ). Počítal som to, a za 1kg vajec zaplatím 3,75 Euro/kg. To nie je veľa. Aj keď mama krútila hlavou nad tou cenou - no a ??? Nemôže to porovnávať s "h*vnom" zo supermarketu. Je to kvalita.

Autor:  Sybilla [ ned kvě 16, 2010 4:07 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

NOWOCAYN píše:
J
Sybilla : ja som si vytlačil "inzerátiky", roznášal do schránok v dedine pod sídliskom, a za jedno vajce som ponúkal 25 centov ( úplne čerstvé, ako som spomínal vyššie ). Počítal som to, a za 1kg vajec zaplatím 3,75 Euro/kg. To nie je veľa. Aj keď mama krútila hlavou nad tou cenou - no a ??? Nemôže to porovnávať s "h*vnom" zo supermarketu. Je to kvalita.

Asi si sa pomýlil a nechcel si ten odkaz adresovať mne. Ja kupujem 10 ks čerstvých vajíčok od sôiepok ktoré si chodia kade chcú po priľahlej záhrade a lúčke, za 1€. Neviem koľko je to za kilogram, ale ja som spokojná \":)\" .

Autor:  Jarda [ ned kvě 16, 2010 8:59 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

NOWOCAYN píše:
Ja osobne si dávam ( začal som pred 4-ma dňami, žalúdočné problémy mám 2 týždne ) každý druhý deň 3 surové domáce vajíčka s cesnakom, staré pár hodín ( doslova ), patriace sliepkam s výbehom na veľkej záhrade. Inak, najradšej by som ich "nepil", ale surové si ich vychutnával v ústach ( lebo tam nedávam len ten cesnak - ktorý veľmi nemusím..., ale aj štipku soli, a trošičku mletého čierneho korenia ). Mňam. A ako fajn - keď si dám za nimi napríklad varený "chřest" ( špargľa ), alebo inú zeleninu a trochu tuku ( s omega 3 - repkový panenský olej ), tak to mám zjedené za 10 minút, a nie za 30... toľko mi totiž trvá zjesť ryžu, či inú obilninu... lebo ich treba príliš veľa žuť...
Ešte mám otázku, pán Jarda : Prečo sa vajíčko stane po uvarení kyselinotvorné ? Preto, lebo sa zmení jeho konzistencia ? Ja si myslím, že práve pre to. Totiž aj žĺtok je vtedy veľmi nepriateľský voči žalúdku - stačí si predstaviť dať si do taniera pár uvarených vaječných žĺtkov a začať ich jesť...človek sa až dusí... No podobne je to aj so surovou nastrúhanou mrkvou... \":D\" ... Kľudne ostanem pri surových vajíčkach...
Sybilla : ja som si vytlačil "inzerátiky", roznášal do schránok v dedine pod sídliskom, a za jedno vajce som ponúkal 25 centov ( úplne čerstvé, ako som spomínal vyššie ). Počítal som to, a za 1kg vajec zaplatím 3,75 Euro/kg. To nie je veľa. Aj keď mama krútila hlavou nad tou cenou - no a ??? Nemôže to porovnávať s "h*vnom" zo supermarketu. Je to kvalita.

Vysokou teplotou se bílkoviny srazí, čímž zcela změní svoji strukturu a tím pádem i stravitelnost. Pokud se špatně tráví, tak to samozřejmě kvasí a to vytváří kyseliny, čili je to kyselinotvorné.

Autor:  NOWOCAYN [ stř kvě 19, 2010 3:05 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

Prihodím tu jeden úryvok z textu...."Až tridsaťšesť vajec na deň odporúčal ako súčasť tréningu aj populárny učiteľ najznámejších svalovcov - „Iron Guru" Vince Gironda. Hoci ich do seba ládovali hlavne surové, 35 až 49 percent bielkovín zo surového vajca zostáva nestrávených - po uvarení ich však využijeme až do 95 percent (zo spečeného volského oka alebo z „hemendexu" to bude však isto menej).

Čítajte viac: http://domacnost.sme.sk/c/5282119/vajce ... z0oNeTS4Kc
"
************************************************************
Je jasné, že jesť 36 vajec denne až príliš hlúpy nápad. Ale čo hovoríte na toto ? "35 až 49 percent bielkovín zo surového vajca zostáva nestrávených - po uvarení ich však využijeme až do 95 percent"....kto na to prišiel a ako to chce dokázať !? Je to zavádzanie ľudí ? Ak áno, tak za akým účelom ? Aby nehrozila salmonela ľuďom, ktorý by jedli "staré" surové vajíčka z klietkového chovu ( aj takí hlupáci sa totiž nájdu ) ?

Stránka 14 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/