Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Pohanka
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=333
Stránka 411

Autor:  Veverka [ pát bře 12, 2010 7:30 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Jarda píše:
Možná cílem tohoto zvyku bylo se té návštěvy co nejrychleji zbavit, ale dosti srandy. Takto vyrobený chleba z domácích kvalitních surovin a zpracovaný původní technologií, je dar boží, ale ty sajrajty z obchodu, po tom by chcíplo i prase a to mi asi vyvracet nebudete. Pokud se takto vyrobený chleba ještě správně jí, tak asi zase tolik škodlivý nebude, ale zdravý určitě také ne. Zvláště pokud je člověku více jak 40 let, tak by se měl chlebu vyhýbat, nebo si ho dopřát opravdu svátečně.

Zdravím, tady se musím začíst a poučit. Být starý na chleba byla celkem pecka. U nás je chleba uctívanou záležitostí. Dávám si s ním dost práce a dělám to ráda. Výsledky chutnají každému. Nicméně já ho baštím fakt jen čerstvě upečený - pak už nezbývá. \":D\" Pec mám poměrně malou, že se jich moc nevejde a peču jen jednou týdně. Jdu se začíst.

Autor:  Veverka [ pát bře 12, 2010 7:34 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Mat píše:
Chleba patrí k ludom tak ako chroby...
Ja som raz experimentoval s výrobou pohankového chleba a bol to "zadrhlák", že by ste s tým niekoho prizabili keby ste to po nom hodili,tak tvrdé to bolo a samozrejme hnusné. Pohanku jedine surovú.
Dajte si avokádo a návštevu taktiež ponúknite nim alebo nejakou variáciou z neho+ ovocia typu ananás,jahody,ostružiny napr...možností je vela. A když se jim nelíbi at si...

Zdravím, chléb z pohanky jsem ještě nezkoušela. Ovoce je tu pořád nějaké, tak se snadno mísa k sezobnutí spraví. Pustit broučky po stole a zahájit návštěvnický lov ??? No ?? To si nejsem jista, zda bych uspěla.

Autor:  Jarda [ pát bře 12, 2010 9:01 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Veverka píše:
Zdravím, tady se musím začíst a poučit. Být starý na chleba byla celkem pecka. U nás je chleba uctívanou záležitostí. Dávám si s ním dost práce a dělám to ráda. Výsledky chutnají každému. Nicméně já ho baštím fakt jen čerstvě upečený - pak už nezbývá. \":D\" Pec mám poměrně malou, že se jich moc nevejde a peču jen jednou týdně. Jdu se začíst.

S vyšším věkem razantně klesá výroba kyselin v žaludku a pokud nedochází k obnově potřebných buněk, tak se tělo není schopno vyrovnat s tepelně upraveným obilím. Dochází k velikému nárůstu kyselosti a člověk se rozsype postupně celý, aniž by pochopil, proč se to děje, když jí naprosto zdravě.

Autor:  Jindra [ pát bře 12, 2010 9:13 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Pohanku já rád a zrovna předevčírem jsem viděl recept na pohankovou svačinku, který budu teď o víkendu zkoušet.

Autor:  Mat [ pát bře 12, 2010 9:27 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Jindra píše:
Pohanku já rád a zrovna předevčírem jsem viděl recept na pohankovou svačinku, který budu teď o víkendu zkoušet.

Hmm, to vyzerá chutne.
Tak rozmýšlam, že si to hned aj dám, kedže suroviny mám.
Ďakujem

Autor:  Host [ pát bře 12, 2010 9:35 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Jindra píše:
Pohanku já rád a zrovna předevčírem jsem viděl recept na pohankovou svačinku, který budu teď o víkendu zkoušet.
Ta kombinace s ovocem nebude v žaludku kvasit? Jinak to vypadá good...

Autor:  Veverka [ pát bře 12, 2010 9:45 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Jarda píše:
S vyšším věkem razantně klesá výroba kyselin v žaludku a pokud nedochází k obnově potřebných buněk, tak se tělo není schopno vyrovnat s tepelně upraveným obilím. Dochází k velikému nárůstu kyselosti a člověk se rozsype postupně celý, aniž by pochopil, proč se to děje, když jí naprosto zdravě.

Určitě stárneme ač nechceme. \":(\" Vynechám chleba úplně, ač tedy to bude zkouška pro bobříka odvahy, ale je možné, že je to právě to, co mi dělá paseku. \":(\" Pucuju si játra a střeva. Po čase bude nějaký výsledek. ,,Hin sa vokáže"

Autor:  Jindra [ pát bře 12, 2010 9:55 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Veverka píše:
Určitě stárneme ač nechceme. Vynechám chleba úplně, ač tedy to bude zkouška pro bobříka odvahy, ale je možné, že je to právě to, co mi dělá paseku. Pucuju si játra a střeva. Po čase bude nějaký výsledek. ,,Hin sa vokáže"
Vynechání pečiva pro mne bylo (a ještě je) největším problémem a ostatně i Jarda tu kdesi píše, že pečivo je největší droga, na jakou si "vařák" zvykne. Jako přechod při odvykání od pečiva jsem si dělal nepečený chléb a taky mne uspokojovalo namočené (trošku naklíčené) žito. Říkal jsem si, aspoň že to není pečené, tj. tepelně znehodnocené, takže to snad není tak šíleně kyselinotvorné a minerálama zanášející. Pro fázi přechodu (odvykání) se to možná dá poradit...

Autor:  Veverka [ pát bře 12, 2010 10:01 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Jindra píše:
Vynechání pečiva pro mne bylo (a ještě je) největším problémem a ostatně i Jarda tu kdesi píše, že pečivo je největší droga, na jakou si "vařák" zvykne. Jako přechod při odvykání od pečiva jsem si dělal nepečený chléb a taky mne uspokojovalo namočené (trošku naklíčené) žito. Říkal jsem si, aspoň že to není pečené, tj. tepelně znehodnocené, takže to snad není tak šíleně kyselinotvorné a minerálama zanášející. Pro fázi přechodu (odvykání) se to možná dá poradit...

Na pečivo jako takové v obchodech chuť nemám. To hravě přejdu. Ale ten náš domácí chlebík \":(\" \":(\" \":(\" , no to bude průšvih, ale taky to zvládnu. Naklíčené obilí si dělám a i do sirné patlanice jsem to zamíchala / do hotové jen jako příchuť / a bylo to dobré. Vymýšlím kde co, jen aby mi to šmakovalo a nebyl jídelníček stejný. Za pár týdnů bude líp jak začne narůstat po venku ,,zelí". To bude veselejší a už se těším. Ta zima pro mne nejni a na jídelníčku se to dycky podepíše.

Autor:  Maybes [ ned bře 14, 2010 4:57 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Zdravím,
zajímalo by mě Jaroslave, např. u špaldy, či žita, pohanky, čočky ap. když se jedí za syrova, nehrozí větší množství plísní ap?

Autor:  Jarda [ ned bře 14, 2010 9:49 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Maybes píše:
Zdravím,
zajímalo by mě Jaroslave, např. u špaldy, či žita, pohanky, čočky ap. když se jedí za syrova, nehrozí větší množství plísní ap?

A jak by se tam ty plísně dostaly?

Autor:  Maybes [ ned bře 14, 2010 10:31 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

A co skladováním? Myslíte, že obiloviny neobsahují plísně a jiné zárodky? U ovesných vloček se doporuče spařit nebo opražit, aby se zničily různé potvory. I když to s tím asi nesouvisí, ale kde se pak vezmou mouční moli?

Autor:  Jarda [ ned bře 14, 2010 10:53 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Maybes píše:
A co skladováním? Myslíte, že obiloviny neobsahují plísně a jiné zárodky? U ovesných vloček se doporuče spařit nebo opražit, aby se zničily různé potvory. I když to s tím asi nesouvisí, ale kde se pak vezmou mouční moli?

A vy se bláhově domníváte, že tepelnou úpravou lze jejich toxiny zlikvidovat, to vás asi neuklidním, nelze pouze zničíte to prospěšné, co ještě zbylo po jejich řádění, ale toxiny určitě ne. Mol je motýlek, který má samozřejmě schopnost létat, tedy přiletí naklade vajíčka a odletí.

Autor:  Veverka [ ned bře 14, 2010 10:58 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Maybes píše:
A co skladováním? Myslíte, že obiloviny neobsahují plísně a jiné zárodky? U ovesných vloček se doporuče spařit nebo opražit, aby se zničily různé potvory. I když to s tím asi nesouvisí, ale kde se pak vezmou mouční moli?


Už jsem měla tu čest najít v obchodě mezi cukrem myšince. Určitě to bývá i od myší počůrané. Plísně bývají mezi moukou také. Stává se to v obchodech, kde je to jak skladiště a není tam velký obrat potravin. Už jsem si kdysi všimla, že pod paletami byla mistička s jedem. \":(\"
Stačí, když to špatně uskladňují. Těžko nakupovat, když nevidíte zázemí. \":(\"

Autor:  Maybes [ ned bře 14, 2010 11:02 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Nedomnívám, jen se chci dobrat jak to vlastně a znát Váš názor.

Stránka 411 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/