Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Pohanka
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=333
Stránka 211

Autor:  Jarda [ stř črc 08, 2009 4:12 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Mat píše:
Mohli by ste mi prosím napísat ako tú pohanku mixujete?
Mám ju rozmixovat a vypit a potom zjest ten šalát zo zelenolistej zeleniny aby sa uvolnil ten rutín.
Je to správne?
Ďakujem

Já pohanku nijak nemixuji, buď ji jím pouze máčenou se zeleninovým salátem, nebo ji proženu skrz dvouhřídelový odšťavňovač a použiji ji jako mléko. V tom druhém případě, je třeba vyrobenou pastu lehce promixovat, třeba s mrkvovou a špenátovou šťávou a vypít.
Pokud dosud dvouhřídelový odšťavňovač nemáte, tak bych ji nijak nemixoval, ale jedl normálně, jako jídlo s velkou zeleninovou oblohou složenou hlavně ze zelených zelenin, jako špenát a salát, k tomu pár rajčat, cibule, trochu kysaného zelí a česnek. Je to chutné jídlo, pokud se dobře okoření a dochutí, je super po všech stránkách.

Autor:  Xion [ stř črc 08, 2009 11:56 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Ono to chuti vyborne aj bez akychkolvek dalsich prisad a koreni, tak ako to napisal Jarda vyssie. Aspon mne. \":-)\"

Autor:  Xion [ sob srp 01, 2009 11:31 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Co vsetko sa rata k zelenym zeleninam? Jasne ze hlavkovy salat, spenat, ale co dalej? Uhorka? Brokolica? Kapusta? Co este okrem toho pasuje k vyuzitiu rutinu k pohanke?

Autor:  Jarda [ sob srp 01, 2009 6:57 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Xion píše:
Co vsetko sa rata k zelenym zeleninam? Jasne ze hlavkovy salat, spenat, ale co dalej? Uhorka? Brokolica? Kapusta? Co este okrem toho pasuje k vyuzitiu rutinu k pohanke?

Já mám nejraději růžičkovou kapustu, čínské zelí, jemně nakrájené hlávkové zelí s cibulkou, také trochu divoké zeleniny, jako pampeliška, jitrocel a určitě by se našly i další možnosti.

Autor:  Mat [ pát zář 11, 2009 1:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Može byt tá kapusta ku tej pohanke aj kyslá?
Je to tiež zelenolistá zelenina akurát obohatená mlliečnym kvasením.
Radšej sa spýtam.
Ďakujem

Autor:  Jarda [ pát zář 11, 2009 9:29 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Mat píše:
Može byt tá kapusta ku tej pohanke aj kyslá?
Je to tiež zelenolistá zelenina akurát obohatená mlliečnym kvasením.
Radšej sa spýtam.
Ďakujem

Určitě může, ale nějaké zelené listí je také vhodné, dokonce tato kombinace bude lepší na trávení díky laktobacilům.

Autor:  NOWOCAYN [ ned led 31, 2010 1:58 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Zo skúseností : "Nazelenalá" - teda termicky nespracovaná ( nelúpaná za tepla ) pohánka je oveľa chutnejšia ako "hnedavá". Oveľa. A je aj zdravšia. Tiež nechávam na 12 hodín namočiť, ale surovú zjem len 1/4, a zbytok uvarím v tej istej vode, v ktorej som namáčal ( lebo namáčaním som nechcel nič odstraňovať, len uvoľniť "materiál" pohánky, aby sa varila kratšie, a tým bola menej znehodnotená ).
Pohánka MARIANNA - neodporúčam. Je to tá "hnedavá" verzia, ktorá sa lúpe znehodnocujúcim spôsobom. Ak prejdete z "hnedavej" na "nazelenalú" ( čo sa týka farebnosti, nie čerstvosti, lebo "nazelenať" zvykne aj staré mäso.. \":)\" ) - čiže čerstvú, tak sa už nebudete chcieť vrátiť naspäť k predchádzajúcej...

Autor:  Xion [ pon úno 01, 2010 7:57 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

NOWOCAYN píše:
Zo skúseností : "Nazelenalá" - teda termicky nespracovaná ( nelúpaná za tepla ) pohánka je oveľa chutnejšia ako "hnedavá". Oveľa. A je aj zdravšia. Tiež nechávam na 12 hodín namočiť, ale surovú zjem len 1/4, a zbytok uvarím v tej istej vode, v ktorej som namáčal ( lebo namáčaním som nechcel nič odstraňovať, len uvoľniť "materiál" pohánky, aby sa varila kratšie, a tým bola menej znehodnotená ).
Pohánka MARIANNA - neodporúčam. Je to tá "hnedavá" verzia, ktorá sa lúpe znehodnocujúcim spôsobom. Ak prejdete z "hnedavej" na "nazelenalú" ( čo sa týka farebnosti, nie čerstvosti, lebo "nazelenať" zvykne aj staré mäso.. \":)\" ) - čiže čerstvú, tak sa už nebudete chcieť vrátiť naspäť k predchádzajúcej...

Praveze mne chuti aj ta hnedava verzia. \":-)\"

Autor:  NOWOCAYN [ úte úno 02, 2010 11:51 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Xion : Tá hnedavá je ale lúpaná pri teplote okolo 300 - tristo stupňov celzia ( ak sa nemýlim ). A to fakt za to nestojí.... to nie je ani 100, to je už 300.... takže ti radím uprednostňovať lúpanú za optimálnej teploty - nazelenalú.

Autor:  fdh [ úte úno 02, 2010 8:53 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

viliro píše:
Jarda píše:
...nejrozšířenější běžně dostupná a ještě halasně doporučovaná droga, tak je to chleba. Jeho neskutečná škodlivost způsobuje od střevních potíží, přes játra, krevní komplikace a mnoho dalších zajímavostí, skutečně v organizmu naprostou pohromu a nad 40 let by se člověk neměl chleba ani dotknout.

Tak to považují za dokonalý nesmysl. Chleba mně nikdy nedělal sebemenší problémy. Lépe řečeno, bez chleba bych nemohl ani existovat. Raději použijí chleba,než brambory, knedlíky či těstoviny. Nedovedu si představit bramborový salát bez chleba a čilli, jako hrách a kysané zelí a zase k tomu chleba. Postrádat je může ten, do se celý den jen válí, nezná co je to máknou rukama. Tomu kalorie přebývají i když pije jenom vodu.

Bez chleba se lze obejít a nevím proč stále útočíte na Jardu. Když s tím nesouhlasíte, tak to tady neustále napodkopávejte! Jestli máte jiné názory založte si svou vlastní diskuzi a nemontujte se do věcí, které Jarda zažil na vlastní kůži (tělo). Selským rozumem vzato je chleba zdroj plísní, potom zalepuje střeva, dělá se z mouky, která je tak neskutečně upravená, že je to šílené. Máte pochopitelně právo na svůj názor, aby jste po mě tady taky nezačal házet Vaše slavné argumenty, ale musím se Jardy zastat, protože když jsem si přečetl Vaše příspěvky nic jiného mi z toho nevyplývá! A prosím, nesnažte se mi opravovat nějaké hrubky jako s tím Ph nebo pH? \":-D\"

Autor:  NOWOCAYN [ úte úno 02, 2010 11:22 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Ohľadom pohánky sa chcem opýtať : Keď namočím pohánku na 10 hodín.... ako využiť vodu ? Môžem ju vypiť, a potom dať pohánku variť spolu s vodou, v ktorej nebola namočená ( aby som využil aspoň živiny z tej vody, lebo surová pohánka mi nechutí... ani voda nebude, ale to vypijem do pol minútky, jem pol hodinu ) ? Ďakujem za odpoveď.

Autor:  Jarda [ stř úno 03, 2010 9:18 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

NOWOCAYN píše:
Ohľadom pohánky sa chcem opýtať : Keď namočím pohánku na 10 hodín.... ako využiť vodu ? Môžem ju vypiť, a potom dať pohánku variť spolu s vodou, v ktorej nebola namočená ( aby som využil aspoň živiny z tej vody, lebo surová pohánka mi nechutí... ani voda nebude, ale to vypijem do pol minútky, jem pol hodinu ) ? Ďakujem za odpoveď.

Pohanka se máčí pouze v takovém množství vody, které zcela nasaje a další voda se nepoužívá. Pokud chcete pouze cosi vyluhovat, tak to bude plýtvání, protože se vyluhuje naprosté minimum látek a zbytek vyhodíte. O nějaké výrazné prospěšnosti takového postupu pochybuji, ale ověřené to nemám.

Autor:  laco [ stř úno 03, 2010 8:13 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Jarda píše:
Já mám nejraději růžičkovou kapustu, čínské zelí, jemně nakrájené hlávkové zelí s cibulkou, také trochu divoké zeleniny, jako pampeliška, jitrocel a určitě by se našly i další možnosti.

mozem to zaliat olivovym olejom ?

Autor:  Jarda [ stř úno 03, 2010 8:47 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

laco píše:
mozem to zaliat olivovym olejom ?

Můžete, ale z hlediska skladby mastných kyselin je nejvhodnější řepkový panenský olej.

Autor:  NOWOCAYN [ stř úno 03, 2010 8:53 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

to Jarda : Pán Jarda, čo potom zapríčiní takú zvláštne horko-nedefinovateľnú chuť vody v ktorej bola namočená pohánka, keď tvrdíte ( asi viete prečo ), že je v tej vode minimum látok ? Vo vode z namočených orechov je podľa vás veľa živín. Prečo teda nie aj vo vode, v ktorej bola namočená pohánka ?

Stránka 211 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/