Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Šípky
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=1718
Stránka 22

Autor:  Jarda [ ned lis 13, 2016 2:21 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šípky

Vanessa píše:
Dobrý den,

chtela bych se zeptat, kolik vitaminu C nasusene a pomlete sipky obsahuji - kolik by jich tedy clovek mel denne brat, aby idealne pokryl svou denni potrebu vit. C?

Je prinosnejsi namlet jen mensi mnozstvi a pak postupne namlet dalsi, aby sipky byly cerstve namlete (nevim, jak dlouho se nemlete mohou skladovat a jestli namletim nezacnou treba oxidovat nebo neztraci nejake cenne latky)? Nebo je to jedno?

Kdyz se sipky trhaji, nektere jsou v tuto dobu uz takove mekke - ma to nejaky vliv na kvalitu a obsah vitaminu nebo je to stejne jako kdyz jsou sipky jeste pevne?

Predem dekuji za odpoved,

Vanessa

Pokud vím tak ideální jsou šípky přešlé mrazem a po usušení se používá pouze slupka, ty chloupky a oplodí se vyhazují. Pokud je budete mít dobře uzavřené je možné si namlít tak na měsíc prášek, na delší dobu bych to nedělal. Vitamínu C obsahují docela dost, konkrétně 426 mg na 100 g prášku. Denní dávka záleží na tom kolik céčka máte z dalších zdrojů, ale pokud by jste chtěla mít ideální zásobení céčkem tak přírodního se doporučuje cca 800 mg a tato dávka nahradí několik gramů céčka umělého.

Autor:  SemTamTuPrídem [ úte lis 29, 2016 3:22 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šípky

Ahojte.
Sušené šípky vraj obsahujú 55-60g sacharidov na 100g sušených plodov...
Ak teda vypijem šípkový čaj (2+2dcl) pripravený celkovo z 20g sušených šípok (približne 11 - 12g sacharidov), dôkladne povarených (ide mi o čo najlepšie vyluhovanie, bioflavonoidy ostanú, C-čko doplním práškové), naštartuje mi to trávenie ? Nemám na mysli pitie takého šípkového čaju počas pôstu, mám na mysli pitie takého čaju počas každodennej "lačňovky". Dajme tomu, že chcem mať "okno" na jedlo 2 hodiny denne, no napiť sa chcem asi 3 hodiny po jedle. Akurát nechcem, aby to zaplo trávenie...
Trávenie vraj zapína až 20g sacharidov či 10g tukov (tuky majú 2x vyššiu energetickú hodnotu ako sacharidy)... Ak 20g sušených šípok o obsahu asi 11g sacharidov (z toho možno tretina vláknina ? ...) kvalitne vyvarím a vypijem formou šípkového čaju (nič tuhé, prakticky bez vlákniny), očakávať zapnutie trávenia asi nemusím, že ? Alebo ?

Ďakujem pekne za vaše názory \":-)\"

EDIT : až nejakých 60% sacharidov zo šípok pochádza Z VLÁKNINY, ako som sa práve dozvedel... Prakticky teda nejakých zhruba 5g "voľných sacharidov" (mimo vlákniny) je obsiahnutých v 20g sušených šípok, z ktorých by som si urobil silný vývar (popučené variť 15 minút, scediť, a znova to čo bolo scedené, povariť aspoň 2 minúty v malom množstve vody a znova precediť - budete mať tmavší čaj - viac bioflavonoidov)... 5, prípadne 6 gramov sacharidov (možno precedím aj 1g vlákniny) trávenie nenaštartuje, hlavne, keď 4dcl vzniknutého šípkového čaju budem piť na 2x... v priebehu 20. minút.
FAJN. \":-)\"

Autor:  Jarda [ ned led 08, 2017 1:50 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šípky

SemTamTuPrídem píše:
Ahojte.
Sušené šípky vraj obsahujú 55-60g sacharidov na 100g sušených plodov...
Ak teda vypijem šípkový čaj (2+2dcl) pripravený celkovo z 20g sušených šípok (približne 11 - 12g sacharidov), dôkladne povarených (ide mi o čo najlepšie vyluhovanie, bioflavonoidy ostanú, C-čko doplním práškové), naštartuje mi to trávenie ? Nemám na mysli pitie takého šípkového čaju počas pôstu, mám na mysli pitie takého čaju počas každodennej "lačňovky". Dajme tomu, že chcem mať "okno" na jedlo 2 hodiny denne, no napiť sa chcem asi 3 hodiny po jedle. Akurát nechcem, aby to zaplo trávenie...
Trávenie vraj zapína až 20g sacharidov či 10g tukov (tuky majú 2x vyššiu energetickú hodnotu ako sacharidy)... Ak 20g sušených šípok o obsahu asi 11g sacharidov (z toho možno tretina vláknina ? ...) kvalitne vyvarím a vypijem formou šípkového čaju (nič tuhé, prakticky bez vlákniny), očakávať zapnutie trávenia asi nemusím, že ? Alebo ?

Ďakujem pekne za vaše názory \":-)\"

EDIT : až nejakých 60% sacharidov zo šípok pochádza Z VLÁKNINY, ako som sa práve dozvedel... Prakticky teda nejakých zhruba 5g "voľných sacharidov" (mimo vlákniny) je obsiahnutých v 20g sušených šípok, z ktorých by som si urobil silný vývar (popučené variť 15 minút, scediť, a znova to čo bolo scedené, povariť aspoň 2 minúty v malom množstve vody a znova precediť - budete mať tmavší čaj - viac bioflavonoidov)... 5, prípadne 6 gramov sacharidov (možno precedím aj 1g vlákniny) trávenie nenaštartuje, hlavne, keď 4dcl vzniknutého šípkového čaju budem piť na 2x... v priebehu 20. minút.
FAJN. \":-)\"

Podle mě je tam tak málo sacharidů že to není potřeba řešit a trávení se tím nastartuje opravdu těžko.

Autor:  LamalovaK [ stř kvě 03, 2017 9:11 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Šípky

martina72 píše:
Šípky se jednoznačně sbírají až za prvních mrazů, spíše za druhých až třetích. Já osobně jsem z nich dělal i "povidla", i marmeládu, i likér i kvas, po filtraci tedy vlastně víno. Je s nimi blbé pořízení, neb obsahují ty pichlavé části, které sakra koušou v krku. Výhodu na nich žádnou nevidím. Myslím, že jde historicky o snahu nalézti v přírodě v období hladomoru něco jakžtakž poživatelného. Dnes mají charakter snobárny, odlišnosti od mainstreamu.

Když přejdou mrazem, jde z nich "marmeláda" vymačkávat a jíst za syrova.

Stránka 22 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/