Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Ghí - přepuštěné máslo
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=1448
Stránka 89

Autor:  martina72 [ úte črc 23, 2013 3:58 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Výroba Ghí

lucie5 píše:
Dnes jsem dělala Ghí opět ze tří másel a ponaučená ze včerejška, výsledek výborný, tak snad ještě vydrží a nechytne nějakou plíseň. Jinak přes sítko bych to cedila do skonání světa, tak jsem dnes cedila přes dvě sítka a silonky (silonové ťapky na dámské nohy \":-)\" a super!

Silonové ťapky nosil i náš pan regenschori. Takže žádné dámské!!!!!!!!!!!!!

Autor:  Jarda [ sob srp 31, 2013 6:52 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Výroba Ghí

lucie5 píše:
Je tu prosím někdo, kdo si doma vyrábí Ghí tuk? Dnes jsem dělala ze 3 másel. Vše probíhalo ukázkově, ale nakonec cca po 2 hod. jsem udělala zásadní chybu, kterou samozřejmě příště neudělám. Až už byl jen krásný zlatavý tuk, tak jsem oheň zvýšila, abych se přesvědčila, že už se nebudou dělat žádné bublinky a tuk se mi přepálil. Můžu takový tuk používat třeba na pečení a smažení nebo je to už znehodnocené? Na přímou konzumaci budu muset udělat další Ghí \":-)\"

Přepálené tuky zrovna zdravé nejsou, ale pokud na pečení, tak tam bych to zase tak neřešil.

Autor:  Danny_70 [ pon zář 09, 2013 8:40 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Výroba Ghí

Na videu je vysvětlen rozdíl mezi pravým ghee dle Ajurvédy a přepuštěným máslem:
Kód:
http://www.youtube.com/watch?v=uJHqaQgVz0o

Autor:  NOWOCAYN_2 [ úte zář 10, 2013 4:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Výroba Ghí

Danny_70 píše:
Na videu je vysvětlen rozdíl mezi pravým ghee dle Ajurvédy a přepuštěným máslem:
Kód:
http://www.youtube.com/watch?v=uJHqaQgVz0o

ŠKODA, že sa nedá dať zákvas rovno do toho GHÍ, keď je už urobená tým bežným "európskym" postupom............ Lebo môžem zvysoka **** na to, aby som si zohnal 15 litrov kravského mlieka (surového), aby som z toho urobil "1 a pol hrnčeka Ghí".... ...... S tým mliekom už nič, prevarené mlieko nie je dobre stráviteľné, to prevarenie neuškodí len mliečnemu tuku, ale mlieku ako takému ÁNO....... Takže by som na tom brutálne prerobil...... A riadne sa s tým "piplal".......
Takže sa pýtam... Kto z vás, čo čítate tento príspevok a pozreli ste si videjko, sa dáte do výroby takého tradičného Ghí ? ..... Nájde sa aspoň jeden ?? Možno ten, kto má doma kravu, a mlieko má "v podstate" zadarmo...... Ale koľko je nás tu takých ? \":D\" \":D\"

Autor:  NOWOCAYN_2 [ stř zář 11, 2013 8:14 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

Keď teraz tak uvažujem..... keď budem mať domáce maslo, tak to bude "vykvasené" maslo, že ? .... A Ghí z neho sa potom ľahko vyrobí....

Autor:  Jarda [ ned lis 03, 2013 9:57 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Výroba Ghí

Danny_70 píše:
Na videu je vysvětlen rozdíl mezi pravým ghee dle Ajurvédy a přepuštěným máslem:
Kód:
http://www.youtube.com/watch?v=uJHqaQgVz0o

Ono vše co je kvalitní je opravdu pracné.

Autor:  SemTamTuPrídem [ sob čer 25, 2016 6:03 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

V čom je Ghee akože také super ??? Napr. ja by som rozhodne svoje nepasterizované maslo nenahradil žiadnym ghee, ani keby som mal možnosť mať každý týždeň ghee z iného kraja, a s inými koreninami........ Denne zjem okolo 300g tuku, a jem ho z asi 90-100% (ako kedy) v surovom stave. Kebyže mám každý deň syntetizovať vo svojom tele enzýmy (nejaký druh lipázy) na strávenie 300g tuku len preto, že to ghee je varené (a teda úplne zbavené enzýmov), tak nevidím dôvod ho uprednostniť pred surovým maslom od kráv pasúcich sa na lúkach, ktoré je plné enzýmov. Kedysy som robil tú chybu, že som jedol tuk len tepelne upravený - Z NEVEDOMOSTI. Áno, enzýmové tabletky môžu do značnej miery ušetriť telu výrobu tráviacich enzýmov napr. na trávenie tukov, ale už to nebude ono....... Tráviace enzýmy (rastlinného pôvodu) v tabletkách užívam denne...... Pre istotu. Prečo nie, stojí ma to 15€ s poštovným na 45 dní..... Je to veľa ? Nie.

Autor:  Jarda [ ned čer 26, 2016 9:01 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

SemTamTuPrídem píše:
V čom je Ghee akože také super ??? Napr. ja by som rozhodne svoje nepasterizované maslo nenahradil žiadnym ghee, ani keby som mal možnosť mať každý týždeň ghee z iného kraja, a s inými koreninami........ Denne zjem okolo 300g tuku, a jem ho z asi 90-100% (ako kedy) v surovom stave. Kebyže mám každý deň syntetizovať vo svojom tele enzýmy (nejaký druh lipázy) na strávenie 300g tuku len preto, že to ghee je varené (a teda úplne zbavené enzýmov), tak nevidím dôvod ho uprednostniť pred surovým maslom od kráv pasúcich sa na lúkach, ktoré je plné enzýmov. Kedysy som robil tú chybu, že som jedol tuk len tepelne upravený - Z NEVEDOMOSTI. Áno, enzýmové tabletky môžu do značnej miery ušetriť telu výrobu tráviacich enzýmov napr. na trávenie tukov, ale už to nebude ono....... Tráviace enzýmy (rastlinného pôvodu) v tabletkách užívam denne...... Pre istotu. Prečo nie, stojí ma to 15€ s poštovným na 45 dní..... Je to veľa ? Nie.

Tak super, tak bych to asi neformuloval. Ono se hlavně nekazí, což je v zemích původu zásadní problém a není problematické ani pro alergiky, což zase není váš případ, tedy proč to řešit. Jinak mě také více chutná máslo.

Autor:  Xion [ sob črc 09, 2016 3:01 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

SemTamTuPrídem píše:
V čom je Ghee akože také super ??? Napr. ja by som rozhodne svoje nepasterizované maslo nenahradil žiadnym ghee, ani keby som mal možnosť mať každý týždeň ghee z iného kraja, a s inými koreninami........ Denne zjem okolo 300g tuku, a jem ho z asi 90-100% (ako kedy) v surovom stave. Kebyže mám každý deň syntetizovať vo svojom tele enzýmy (nejaký druh lipázy) na strávenie 300g tuku len preto, že to ghee je varené (a teda úplne zbavené enzýmov), tak nevidím dôvod ho uprednostniť pred surovým maslom od kráv pasúcich sa na lúkach, ktoré je plné enzýmov. Kedysy som robil tú chybu, že som jedol tuk len tepelne upravený - Z NEVEDOMOSTI. Áno, enzýmové tabletky môžu do značnej miery ušetriť telu výrobu tráviacich enzýmov napr. na trávenie tukov, ale už to nebude ono....... Tráviace enzýmy (rastlinného pôvodu) v tabletkách užívam denne...... Pre istotu. Prečo nie, stojí ma to 15€ s poštovným na 45 dní..... Je to veľa ? Nie.

Ghee je podla mnohych z Indie najlepsie tuk, uz len preto, ze oni tam uctievaju kravu ako posvatne zviera. Dovod, preco je lepsie nez maslo je, ze tam maju hlavne tepelnu kuchynu, takze ide im o najlepsi tuk na pripravu jedla. Vyhrava to Ghee... totiz ide o to, ze sa s nim jednak lepsie pracuje, uskladnuje, a takisto, ma vyssiu tepelnu odolnost. V masle sa ti spaluju tie bielkoviny, a zle sa s tym smazi, aj koreniny, pri vyssich teplotach. Dost mi to prave vadi na masle, ghee je lepsie.

Pre studenu kuchynu, samozrejme nepasterizvoane je vzdy zdravsie a z tohto pohladu je ghee nepredmetne... samozrejme tie chvalospevy o ghee su pri pouziti pre teplu kuchynu. Nepasterizovane maslo jest surove je samozrejme zdravsie, ako ghee... a mas pravdu aj v tom, ked ho jes vacsie mnozstva, prave vtedy je to najlepsie nepasterizovane.

Autor:  krasnagadgetka [ pát dub 28, 2017 10:45 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

Dobrý den,
prosím o rady:

1) Je jedno z jakého másla ghí budu dělat? Nebo si mám koupit bio nebo kvalitní máslo z obchodu? Nebo je to zbytečné?
2) Je vhodné při alergii na laktózu?
3) Na co ghí užívat? Na smažení, dušení, do polévek, na co ho ještě užíváte?
4) Na co užíváte Niter kibbeh (kořeněné přepuštěné máslo)?
5)Je správný tento postup?
Máslo rozpustit pomalu v hrnci, aby se nepřipálilo, přitom sbírat pěnu, sundat z plamene a v téže nádobě nechat ztuhnout. Do tukového „škraloupu“ udělat díru, vylít spodní vrstvu (voda a mléčné hrudky), škraloup přehodit do čisté nádoby, rozpustit opět na plameni, sebrat zbytek pěny, nechat odpařit zbytek vody, Máslo přecedit do skleničky přes plátýnko.
6) Z čeho to plátýnko používáte?



Moc děkuji.

Autor:  Xion [ sob dub 29, 2017 4:37 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

krasnagadgetka píše:
Dobrý den,
prosím o rady:

1) Je jedno z jakého másla ghí budu dělat? Nebo si mám koupit bio nebo kvalitní máslo z obchodu? Nebo je to zbytečné?
2) Je vhodné při alergii na laktózu?
3) Na co ghí užívat? Na smažení, dušení, do polévek, na co ho ještě užíváte?
4) Na co užíváte Niter kibbeh (kořeněné přepuštěné máslo)?
5)Je správný tento postup?
Máslo rozpustit pomalu v hrnci, aby se nepřipálilo, přitom sbírat pěnu, sundat z plamene a v téže nádobě nechat ztuhnout. Do tukového „škraloupu“ udělat díru, vylít spodní vrstvu (voda a mléčné hrudky), škraloup přehodit do čisté nádoby, rozpustit opět na plameni, sebrat zbytek pěny, nechat odpařit zbytek vody, Máslo přecedit do skleničky přes plátýnko.
6) Z čeho to plátýnko používáte?



Moc děkuji.


Myslim si, ze zavazi aj kvalita masla, no nepasterzivane by som nepouzival. Ghi sa pouziva na teplu kuchynu aj tak, ide skor o to, aby tam neboli zbytky po antibiotikach hormonoch atd, samozrejme bio maslo je lepsia volba, popripade z krav bezne sa pasucich, proste kvalitne maslo, je lepsie rozhodne. U nas pouzivam napriklad Orava Milk, ktore viem zohnat za 6,6 euro za kilo, co je na maslo dobra cena. Takisto liptov viem zohnat za 6,5 ero za kilo, bezne stoji aj 10-11... liptov patri tiez medzi lepsie masla. Zalezi, ako si pri peniazoch, lebo bio masla stoja vzdy cez 10 euro/za kilo, je otazne ci sa oplati platit takmer 2x viac...

ten postup mas spravny. platenko dostat take mliekarenske na syry, tvaroh, atd... moze byt hociake jemne, aby to zachytili usadeniny. alergia na laktozu samozrejme zavisi, aka silna, su alergie ked ani stopy niecoho nemozu byt, tak vtedy nie, lebo stopy tam budu... ale vacsinou ide u alergie aj o mnozstvo, ktore ju vyvola a ghi bude obsahovat len stopove mnozstva laktozy. Takze si myslim, ze vacsina alergikov ghi bude moct. Treba vyskusat.

to ostatne sa neviem vyjadrit.

Autor:  Alopat [ ned dub 30, 2017 7:06 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

Bio máslo by se vyplatilo, pokud bude deklarováno množství Omega-3, CLA, Vitamínu A, D a K2 (Activator X a Wulzenův protizánětlivý factor), aby byla jistota, že se jedná o kravičky pasené na louce a přes zimu správně krmené. Při běžném zkrmování kukuřičné řezanky (siláže) a obilí setého po kukuřici je takřka jistota aflatoxinů v mléce stejně jako u pangasia.

Citace:
Jak poznáme při koupi například máslo s obsahem K2?
Takové máslo je žluté. Čím žlutější, tím lépe. Žlutá barva znamená, že zvíře jedlo zelenou trávu. Karoten z této stravy způsobí žlutou barvu tuku. Veškerá dnešní velkoprodukce však staví na dokrmování zvířat náhražkami, žluté máslo tedy v běžných obchodech (a často ani u farmářů) neseženete.
http://www.najimseazhubnu.cz/s-mudr-elekovou-o-dulezitych-vitaminech-a-doplncich-stravy/

Autor:  Xion [ ned dub 30, 2017 3:42 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

Alopat píše:
Bio máslo by se vyplatilo, pokud bude deklarováno množství Omega-3, CLA, Vitamínu A, D a K2 (Activator X a Wulzenův protizánětlivý factor), aby byla jistota, že se jedná o kravičky pasené na louce a přes zimu správně krmené. Při běžném zkrmování kukuřičné řezanky (siláže) a obilí setého po kukuřici je takřka jistota aflatoxinů v mléce stejně jako u pangasia.

Citace:
Jak poznáme při koupi například máslo s obsahem K2?
Takové máslo je žluté. Čím žlutější, tím lépe. Žlutá barva znamená, že zvíře jedlo zelenou trávu. Karoten z této stravy způsobí žlutou barvu tuku. Veškerá dnešní velkoprodukce však staví na dokrmování zvířat náhražkami, žluté máslo tedy v běžných obchodech (a často ani u farmářů) neseženete.
http://www.najimseazhubnu.cz/s-mudr-elekovou-o-dulezitych-vitaminech-a-doplncich-stravy/

S tym maslom ale pozor, lebo aj pokazene stare maslo zltne... ale to bude uz aj zle chutit a zapachat, takze treba vlastne hladat chutne a zlte maslo.

Autor:  Alopat [ pon kvě 01, 2017 2:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

Plnohodnotné potraviny se v obchodní síti nevyskytují, musel bych začít s pečením celozrnného žitného kváskového chleba a vrátit se k domácímu chovu - podmínka je totiž slunce, které velkochov dost možná suplementuje umělým déčkem v krmné směsi a rovněž krmení travou, anebo cestovat a odebírat u sedláka ze dvora, kde je jistota volného chovu na pastvě. Sázím proto na speciality - tresčí

Autor:  SemTamTuPrídem [ pon kvě 01, 2017 6:25 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

Polske maslo z Lidlu je pekne zlte.... A pokazene nie je ... Taka rada teda za vela nestoji... \":D\"... Mimochodom, v masle moze byt tak pol gramu laktozy... Ghi je na hovno z tohto hladiska (laktoza), lebo klasicke maslo jej ma totalne minimum, a nema sancu uskodit...

Stránka 89 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/