DepresivniSlecna píše:
Já na ty deficity mědi jako příčinu depresím moc nevěřím, kdysi jsem ji suplementovala nepomáhalo mi to. Zkoušela jsem prakticky všechny prvky a vitamíny, hořčík, vápník, různé vitamíny řady B, ale nemohlo to vůbec, deprese přetrvávaly. Pomohla mi až transplantace střevní mikroflóry, takže jsem toho názoru, že rozhoduje především to, jaké máme bakterie ve střevech, než to, jaké prvky a vitamíny obsahuje naše strava. Střevní mikroflóra je ten základ našeho zdraví, to je to, čemu se říká kořínek.
Jak už jsem psal - Walsh rozdělil 95% pacentů podle pěti příčin depresí, přičemž u 5% pacentů označil příčinu jako "ostatní příčiny". Navíc v jeho případě těch cca 20% spadajících do skupiny "toxicita mědi", mělo mědi nadbytek, ne nedostatek a léčba spočívala primárně ve vylučování mědi, ne v dodávání další mědi.
Toxicita mědi souvisí s deficitem zinku a deficitem vitamínu B6 - bez těchto dvou látek tělo s mědí neumí hospodařit, tj se jí neumí zbavovat - všimněte si: vitamín B6.
Další velká skupina příčin depresí (overmethylátoři) souvisí mj. s nedostatkem folátů (B9) zpomalit methylaci pomáhá vitamín B3 a ten vyčerpává B6 - všimněte si: B9, B6, B3
atd.
Pokud vám pomohla transplantace střevní mikroflóry, tak jste získala bakterie, které umí vstřebávat a vyrábět to, co tělu chybělo. Klidně to mohla být nějaká baterie B-vitamínů, které vaše tělo v potravě nebo v suplementech přijímalo, ale neumělo je zkonvertovat na aktivní formu, kterou by tělo umělo využít.
B3 se jako suplement vyskutuje minimálně ve třech formách (kyselina nikotinová, niacinamid a inositol hexa..), zdravé tělo si to umí konvertovat na potřebné formy.
B6 - pyridoxin - si tělo musí zkonverotvat na P5P
B9 - kyselina listová - tělo si to opět musí konvertovat na methylfolát, než to dokáže využít
B12 - cobalamin - většina doplňků obsahuje cyanocobalamin, tělo musí konvertovat na methylcobalamin, než to dokáže využít
Většina těch konverzí probíhá ve střevech nebo játrech. TSM není žádná magie, je to super způsob jak tělu vrátit schopnost vyrábět to, co si tělo žádá v množství, které je správné.
Jestli za něčími depresemi stojí přebytek mědi, nebo deficit mědi se pozná dost špatně, protože ti, kdož se zabývají detoxem mědi upozorňují, že tělo má v případě přebytku (trojmocné) mědi deficit (dvojmocné) mědi, takže je dost dobře možné, že i čistý deficit mědi může vyvolat psychické potíže.
Walsh rozlišuje zvlášť Pyrollu (deficit zinku a B6) a zvlášť toxicitu mědi (asi podle hladiny ceruloplasminu a množství mědi v moči), přičemž léčba "kupodivu" v obou případech stojí na stejných základech - dodávat zinek a B6 (a když tak eliminovat zdroje mědi - nádobí, vodovodní trubky, antikoncepce).
Já mám celoživotně slabé příznaky pyrolly, zinek dodávám, B6 jsme dodával a taky nemám pocit, že když si vezmu B6, že by to mělo nějaký vliv. Jenomže konverze pyridoxinu na aktivní formu B6 se děje v játrech a má
játra jsou podle všeho líná akonverze jim moc nejdou. Takže mohu sypat B6 jak chci a neděje se nic. Nebude to tím, že by mi B6 nechyběl, bude to tím, že mi chybí aktivní forma B6. Až se potvrdí, že na B6 v podobě P5P moje tělo reaguje, tak budu pátrat dál proč tato konverze v játrech nefunguje. Možná proto, že mi střeva dodávají málo fosforu ...
DepresivniSlecna píše:
Když někdo řekne, že má tuhý kořínek, znamená to v podstatě, že má perfektní složení střevní mikroflóry. Celá věda se k tomuto názoru začíná postupně ubírat.
Tak to souhlasím do puntíku.