Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv bře 28, 2024 1:00 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Můj pohled
PříspěvekNapsal: pát zář 12, 2014 4:32 pm 
Zdravím pana Jardu i čtenáře,

sice nejsem zastáncem úplně všeho, co Jarda zastává, jsem rád za to, co dělá. Osvěty není nikdy dost.

Navíc spousta věcí je prokázaná i moderní vědou. Např. pohled bílé jedy - především bílá mouka, cukr, sůl. Není pochyb o tom, že je ideální je jíst v co nejmenším množství (případně vůbec). S mlékem úplně nesouhlasím, i když bych rozhodně nesouhlasil ani s jeho velkou konzumací.

Stejně tak pohled na ovoce, zeleninu a ořechy. Všechno jsou to dobré, prospěšné věci a měli by v jídelníčku tvořit velkou část.

Doporučován je navíc pohyb - Jarda doporučuje chůzi, což je skutečně dobré, obzvlášť pro lidi, kteří mají problémy s pohybovým aparátem. Já jsem příznivce také např. jízdního kola a posilování (s mírou - aby se neublížilo např. kloubům).

Dále bych určitě doporučil otužování (jak horkem - sauna, tak chladem - vzduch/voda). To jsou také prokazatelně super věci na imunitu, vyplavení špatných látek z těla a celkovou kondici. Stejně tak bych doporučil hořké potraviny. Ty člověku dost chybí. Ale možná se tu tyhle věci někde vyskytují \":)\"

Očista t. střeva je určitě také dobrá (šankaprakšalána). Ale nepraktikoval bych ji často a např. příliš častými klystýry. Očista párkrát ročně ano, v příliš častém výplachu vidím spíš ničení přirozeného prostředí. Očista od parazitů taky ok. Např. na očistu jater-žlučníku mám zase názor spíše negativní. Z rozborů vyplývá, že složení "kamenů" = olivový olej. Dokonce jsem podobný rozbor viděl i tady na fóru. Skutečné žlučníkové kameny by skutečně neplavali.

Je mi sympatické, že autor někde tuším zmiňoval, že si občas dá, co hrdlo ráčí. To je podle mě taky důležité. Neodpírat si nějakou tu pochutinu. Ideálně ale kvalitnějšího ražení. Např. fastfood tak nějak neuznávám a přijde mi to mrhání surovinami. Spíš to vidím na tradiční Vánoční pokrmy případně kvalitní jídlo v restauraci, ale něčím obohacené (maso/brambory/omáčka). Ne vyloženě přesmažené fujtajbly. Osobně nevidím ani na rozumném množství dobrého pití (pivo/víno) nic tak tragického. Když se to není moc často a ve velkém množství, tělo si s tím bez problému poradí. S tvrdým alkoholem už je to také horší. Tím se ještě vrátím k očistám - taková očista žaludku - různými metodami je taky fajn. A pokud by se vám přejídání/pití piva-vína vymklo z rukou, není vůbec špatné to ze sebe tímto způsobem dostat - lepší, než aby se s tím tělo rvalo celou noc a následující dny. Např. na kocovinu je to perfektní preventivní opatření \":)\" .

S vodou a plastovými nádobami to taky nevidím tak extrémně, jako autor webu. Docela extrémní je ale názor, kterého jsem se tu dočet "Kéž by do toho šikmáči dali něco hroznýho, umřelo hodně lidí a lidstvo si konečně uvědomilo, jak je plast špatný a vrátil se ke sklu" \":D\" Člověk by nikomu neměl přát to nejhorší a navíc by to beztak dopadlo jako např. s metanolovou aférou. Chlast jede dál, jen se byla snaha eliminovat vadné kusy. Píšu snaha, protože do teď koluje ještě hodně vadných flašek. To jen tak pro příklad.
I když co se vody týče, sám autor píše, že přefiltrovaná voda není vhodná pro klasické pití, spíš na míchání se šťávami apod.

Také dělenou stravu nepovažuji za ideální, jsem spíše zastáncem toho, že např. bílkoviny se lépe tráví spolu se sacharidy. Popisuje to spousta odborné literatury, i když dělenou stravu také, tohle hodlám ještě dost prostudovat. \":)\"

Sympatické je taky, že Jarda vlastně nikomu nic nenutí, všude je zmínka o tom, že závěr je na každém zvlášť a každému nemusí vyhovovat všechno. Viz např. "Návrat k živočišným potravinám".

Úplný ideál vidím někde na půli cesty. Protože ona i ta zelenina, ořechy a bylinky by musely vyrůst někde na odlehlém, absolutně ničím nekontaminovaném místě, aby neobsahovaly ani trochu něčeho, pro tělo ne úplně ideálního.

Mějte se, přeju všem čtěnárům i autorovi mnoho úspěchů do budoucna. Ať už s udržováním svého dobrého stavu, hubnutím nebo léčením.

A ještě bych měl dotaz ohledně těžce pracujících lidí, případně hobby nebo i profesionálních sportovců. To jsou lidé, kteří potřebují kvalitní bílkoviny, aby vůbec mohli fungovat a případně se zlepšovat. Kde je brát, když vezmu v potaz jen rostlinné zdroje? Např. luštěniny jsou na bílkoviny bohaté, ale sacharidy v nich obsažené jsou údajně špatně stravitelné (dříve jsem myslel, že nadýmání způsobuje velký obsah bílkovin, ale prý je to specifickým druhem sacharidu). Z toho, že plnohodnotné bílkoviny jsou jen v masu a vejcích, jsem už vyrostl, také díky tomu, že je dost vegetariánských i veganských sportovců. Čili nějaké ty zdroje asi být musí. Jaké kvalitní rostlinné zdroje bílkovin tedy jsou?


Ohlásit tento příspěvek
Nahoru
  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Můj pohled
PříspěvekNapsal: pát zář 12, 2014 8:51 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28242
Bydliště: Poděbrady
Mikk píše:
Zdravím pana Jardu i čtenáře,

sice nejsem zastáncem úplně všeho, co Jarda zastává, jsem rád za to, co dělá. Osvěty není nikdy dost.

Navíc spousta věcí je prokázaná i moderní vědou. Např. pohled bílé jedy - především bílá mouka, cukr, sůl. Není pochyb o tom, že je ideální je jíst v co nejmenším množství (případně vůbec). S mlékem úplně nesouhlasím, i když bych rozhodně nesouhlasil ani s jeho velkou konzumací.

Stejně tak pohled na ovoce, zeleninu a ořechy. Všechno jsou to dobré, prospěšné věci a měli by v jídelníčku tvořit velkou část.

Doporučován je navíc pohyb - Jarda doporučuje chůzi, což je skutečně dobré, obzvlášť pro lidi, kteří mají problémy s pohybovým aparátem. Já jsem příznivce také např. jízdního kola a posilování (s mírou - aby se neublížilo např. kloubům).

Dále bych určitě doporučil otužování (jak horkem - sauna, tak chladem - vzduch/voda). To jsou také prokazatelně super věci na imunitu, vyplavení špatných látek z těla a celkovou kondici. Stejně tak bych doporučil hořké potraviny. Ty člověku dost chybí. Ale možná se tu tyhle věci někde vyskytují \":)\"

Očista t. střeva je určitě také dobrá (šankaprakšalána). Ale nepraktikoval bych ji často a např. příliš častými klystýry. Očista párkrát ročně ano, v příliš častém výplachu vidím spíš ničení přirozeného prostředí. Očista od parazitů taky ok. Např. na očistu jater-žlučníku mám zase názor spíše negativní. Z rozborů vyplývá, že složení "kamenů" = olivový olej. Dokonce jsem podobný rozbor viděl i tady na fóru. Skutečné žlučníkové kameny by skutečně neplavali.

Je mi sympatické, že autor někde tuším zmiňoval, že si občas dá, co hrdlo ráčí. To je podle mě taky důležité. Neodpírat si nějakou tu pochutinu. Ideálně ale kvalitnějšího ražení. Např. fastfood tak nějak neuznávám a přijde mi to mrhání surovinami. Spíš to vidím na tradiční Vánoční pokrmy případně kvalitní jídlo v restauraci, ale něčím obohacené (maso/brambory/omáčka). Ne vyloženě přesmažené fujtajbly. Osobně nevidím ani na rozumném množství dobrého pití (pivo/víno) nic tak tragického. Když se to není moc často a ve velkém množství, tělo si s tím bez problému poradí. S tvrdým alkoholem už je to také horší. Tím se ještě vrátím k očistám - taková očista žaludku - různými metodami je taky fajn. A pokud by se vám přejídání/pití piva-vína vymklo z rukou, není vůbec špatné to ze sebe tímto způsobem dostat - lepší, než aby se s tím tělo rvalo celou noc a následující dny. Např. na kocovinu je to perfektní preventivní opatření \":)\" .

S vodou a plastovými nádobami to taky nevidím tak extrémně, jako autor webu. Docela extrémní je ale názor, kterého jsem se tu dočet "Kéž by do toho šikmáči dali něco hroznýho, umřelo hodně lidí a lidstvo si konečně uvědomilo, jak je plast špatný a vrátil se ke sklu" \":D\" Člověk by nikomu neměl přát to nejhorší a navíc by to beztak dopadlo jako např. s metanolovou aférou. Chlast jede dál, jen se byla snaha eliminovat vadné kusy. Píšu snaha, protože do teď koluje ještě hodně vadných flašek. To jen tak pro příklad.
I když co se vody týče, sám autor píše, že přefiltrovaná voda není vhodná pro klasické pití, spíš na míchání se šťávami apod.

Také dělenou stravu nepovažuji za ideální, jsem spíše zastáncem toho, že např. bílkoviny se lépe tráví spolu se sacharidy. Popisuje to spousta odborné literatury, i když dělenou stravu také, tohle hodlám ještě dost prostudovat. \":)\"

Sympatické je taky, že Jarda vlastně nikomu nic nenutí, všude je zmínka o tom, že závěr je na každém zvlášť a každému nemusí vyhovovat všechno. Viz např. "Návrat k živočišným potravinám".

Úplný ideál vidím někde na půli cesty. Protože ona i ta zelenina, ořechy a bylinky by musely vyrůst někde na odlehlém, absolutně ničím nekontaminovaném místě, aby neobsahovaly ani trochu něčeho, pro tělo ne úplně ideálního.

Mějte se, přeju všem čtěnárům i autorovi mnoho úspěchů do budoucna. Ať už s udržováním svého dobrého stavu, hubnutím nebo léčením.

A ještě bych měl dotaz ohledně těžce pracujících lidí, případně hobby nebo i profesionálních sportovců. To jsou lidé, kteří potřebují kvalitní bílkoviny, aby vůbec mohli fungovat a případně se zlepšovat. Kde je brát, když vezmu v potaz jen rostlinné zdroje? Např. luštěniny jsou na bílkoviny bohaté, ale sacharidy v nich obsažené jsou údajně špatně stravitelné (dříve jsem myslel, že nadýmání způsobuje velký obsah bílkovin, ale prý je to specifickým druhem sacharidu). Z toho, že plnohodnotné bílkoviny jsou jen v masu a vejcích, jsem už vyrostl, také díky tomu, že je dost vegetariánských i veganských sportovců. Čili nějaké ty zdroje asi být musí. Jaké kvalitní rostlinné zdroje bílkovin tedy jsou?

Ono jde o značně individuální schopnosti organizmu vypořádat se s příjmem pouze některých bílkovinných zdrojů, ale určitě to jde. V dnešní době navíc vůbec nevidím problém, vzhledem k tomu že existují izolované proteiny třeba z rýže, hrachu a mnoha dalších zdrojů rostlinných bílkovin, které jsou navíc snadno zpracovatelné organizmem a nezatěžují tolik trávení. Každopádně každému radím sledovat si tak dvakrát ročně laboratorně položku celková bílkovina a dle momentálního stavu dorovnávat na ideální hodnoty, cca 80 g/l


Ohlásit tento příspěvek
Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 90 návštevníků


Můžete zakládat nová témata v tomto fóru
Můžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz