Zdraví-AZ
http://zdravi-az.cz/Forum/

Mléčný tuk
http://zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?f=11&t=1342
Stránka 22

Autor:  Sylvie63 [ čtv zář 15, 2011 4:46 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Mléčný tuk

Mozem sa spytat ake je to prepustene maslo?Ako sa to robi?Dakujem....

Autor:  qup [ pát zář 16, 2011 9:03 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Mléčný tuk

Sylvie63 píše:
Mozem sa spytat ake je to prepustene maslo?Ako sa to robi?Dakujem....

viewtopic.php?f=18&t=1448&hilit=ghi
Posvátné máslo - Ghí
Součástí mnoha indických receptů je tzv. ghí neboli přepuštěné máslo. V Indii se vyrábí z másla buvola indického, stejně tak je však možné použít kteréhokoli jiného másla.
Ghí vynalezli naši východní předkové proto, aby předešli žluknutí obyčejného másla, není-li skladováno v lednici nebo na chladném místě. Správně připravené ghí, které je skladováno na chladném a suchém místě, vydrží měsíce, v lednici ještě déle. Má slabě nasládlou, lahodnou ořechovou chuť, která se postupnou filtrací vytrácí.

Existují dva způsoby přípravy ghí.
Při první metodě zahříváme zhruba 0,5 kg čerstvého másla v hrnci na středním plameni. Jakmile na povrch vyplave bílá pěna, přívod tepla snížíme a máslo pomalu převařujeme. Čas od času sražené kousky a pěnu sbíráme lžící a vyhazujeme do výlevky, což opakujeme až do chvíle, kdy se na povrchu již nic neobjevuje. Hrnec budete muset patrně naklonit, abyste mohli z povrchu odstranit i poslední částečky pěny. Výsledkem by měl být čistý máselný tuk zbavený vody a ostatních příměsí, zvaný ghí. Ještě v tekutém stavu by se měl pomlít do nádoby s víčkem a po úplném vychladnutí na pokojovou teplotu zavřít a uložit na chladné místo. K přípravě ghí podle druhé metody se doporučuje čínská pánev zvaná "wok", větší železná pánev však postačí. Oba druhy musí být naprosto čisté. Není-li tomu tak, ghí zčerná a natáhne chutě z oxidovaného kovu. Pánev nejlépe vyčistíte hrstí soli a trochou rostlinného tuku, který nanesete dovnitř a hadříkem nebo papírovými ubrousky ji důkladně vytřete. Celý postup několikrát z opakujte, až hadřík nebo ubrousky nenesou žádné stopy z oxidované vrstvy. Celý vnitřek pak dobře vytřete do sucha. K čištění pánve nepoužíváme nikdy vodu. Nyní v pánvi rozpustíte půl až jeden kilogram másla na středním plameni. Rozpuštěné máslo ponechte chvíli mírně vřít. Na jeho povrchu se začne tvořit bílá pěna a drobné sraženiny. Máslem pravidelně míchejte, aby se nezačalo připalovat. V okamžiku, kdy začne máslo přebublávat, pánev odstavte bokem a nechte ji v klidu asi pět minut. Během této doby začnou sražené částečky pozvolna klesat ke dnu. Po určité době vše sesedne dolů a ustálí se, což je chvíle, kdy můžete čistý máselný tuk slít do přichystané nádoby. Chcete-li, aby bylo ghí čistší, můžete je přelít přes několik vrstev tenkého plátna. Čím vícekrát tuk přecedíte, tím méně si ponechá své nasládlé chuti.

Autor:  Sylvie63 [ pát zář 16, 2011 11:32 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Mléčný tuk

Vdaka za vycerpavajucu odpoved!Trochu som si o tom aj nastudovala a docitala som sa aj informaciu ze vraj takyto tuk neobsahuje cholesterol.Co si o tom myslite?Kde sa mohol stratit ten "obavany"cholesterol z masla?Vypari sa?

Autor:  Jarda [ sob zář 17, 2011 8:29 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Mléčný tuk

Sylvie63 píše:
Vdaka za vycerpavajucu odpoved!Trochu som si o tom aj nastudovala a docitala som sa aj informaciu ze vraj takyto tuk neobsahuje cholesterol.Co si o tom myslite?Kde sa mohol stratit ten "obavany"cholesterol z masla?Vypari sa?

Ten se tedy určitě neztratí, ale taky nijak neškodí, to je nesmyslné tvrzení lékařů, že vynecháním cholesterolu ze stravy vám jeho vysoká hladina klesne. Já mám zcela opačnou zkušenost, že většinou po jeho vynechání ze stravy paradoxně jeho hladina v těle stoupne a rozhodně ho tedy vylučovat ze stravy nedoporučuji.

Autor:  zuzanka [ pon říj 10, 2011 6:25 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Mléčný tuk

Tohle mě teda zaujalo, ale nějak nechápu v čem je hní dobré, jestliže je to vlastně zahřátý tuk, nejsou tyto tuky nezdravé? Jaká je tedy výživová hodnota a je to zdravá potravina?

Autor:  Sybilla [ pon říj 10, 2011 8:28 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Mléčný tuk

zuzanka píše:
Tohle mě teda zaujalo, ale nějak nechápu v čem je hní dobré, jestliže je to vlastně zahřátý tuk, nejsou tyto tuky nezdravé? Jaká je tedy výživová hodnota a je to zdravá potravina?

Indovia ho považujú za elixír života. Ghí, čiže prepustené maslo, sa síce pripravuje z klasického masla, ale má úplne iné vlastnosti ako obyčajné maslo. Dokáže vraj viazať a odvádzať z tela jedy, posilňovať zrak a obranné schopnosti organizmu, regenerovať bunky či schladiť horúčosť. Vysoká koncentrácia kyseliny maslovej a mastné kyseliny v ghí majú anti-vírusove vlastnosti, takže môže potlačiť rast rakovinových nádorov. Podľa nejakých vedeckých výskumov údajne znižuje aj hladinu cholesterolu. Prepustené maslo nie je rozpustené maslo. Ghí je veľmi dobre stráviteľné a používa sa všade tam, kde sa bežne používajú tuky, vrátane natierania na nezdravé pečivo :D . Naši predkovia takto upravovali maslo bežne, videla som to pred časom v nejakej prastarej kuchárskej knihe. Toto ghí vydrží aj bez chladničky dlhé mesiace. Vsetky mliečne bielkoviny boli odstránené počas procesu prípravy.Prepustené maslo preto neobsahuje laktózu - môžu ho jesť aj ľudia ktorí laktózu netolerujú.

Autor:  Jarda [ pon říj 10, 2011 10:06 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Mléčný tuk

zuzanka píše:
Tohle mě teda zaujalo, ale nějak nechápu v čem je hní dobré, jestliže je to vlastně zahřátý tuk, nejsou tyto tuky nezdravé? Jaká je tedy výživová hodnota a je to zdravá potravina?

Jak píše správně členka Sybilla, není to už žádné máslo, ale čistý tuk, navíc s velice slušnou skladbou omega kyselin, což z něho dělá velice prospěšnou potravinu.

Autor:  ZHalskova [ sob dub 07, 2012 12:31 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Mléčný tuk

Dobrý den, neodpustím si poznámku, že si vzpomínám, když jsem byla malá, tak mamka vždycky máslo "přepustila" ihned jak jej přinesla domů, třeba od sedláka (to tenkrát ještě existovalo, že selka stloukala máslo a prodávala), ale i později máslo z obchodu takto upravovala. Ledničky ještě nebyly běžně k mání a pak když si ji naši mohli dovolit, tak tato praktika se ztratila, ale když jsem četla o ghí, tak jsem se musela usmát, že to mamka dělala, aby máslo uchovala. Naši předci takto dělali často zdravé věci.

Autor:  Bones [ sob dub 07, 2012 8:11 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Mléčný tuk

jak tedy pristupovat k mleku po teto informaci ? Je stale skodlive, nebo v malem mnozstvi (sklenka 2dcl) neskodi ?

Autor:  ravima [ sob dub 07, 2012 8:37 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Mléčný tuk

Bones píše:
jak tedy pristupovat k mleku po teto informaci ? Je stale skodlive, nebo v malem mnozstvi (sklenka 2dcl) neskodi ?

Na mléku nevadí ani tak tuk, jako spíš bílkoviny a cukr (kasein a laktóza) a nějaké chemické škodliviny co se tam dostávají díky současnému způsobu chovu krav.

Autor:  Xeelee [ sob dub 07, 2012 10:27 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Mléčný tuk

Bones píše:
jak tedy pristupovat k mleku po teto informaci ? Je stale skodlive, nebo v malem mnozstvi (sklenka 2dcl) neskodi ?

Souhlas s ravimem. U těch co jsou alergičtí na mléčný výrobky máslo způsobuje alergický reakce a i pro ostatní nebude konzumace kaseinu a laktózy v tomhle malém množství vhodná. Přepuštěný máslo už není mléčnej výrobek ale čistej tuk. Navíc se uvádí, že je nejlíp vstřebatelnej ze všech a je vhodnej i pro vegany, pokud neodmítaj cokoliv co je ze zvířete z přesvědčení.

Autor:  Jarda [ pon dub 09, 2012 8:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Mléčný tuk

ZHalskova píše:
Dobrý den, neodpustím si poznámku, že si vzpomínám, když jsem byla malá, tak mamka vždycky máslo "přepustila" ihned jak jej přinesla domů, třeba od sedláka (to tenkrát ještě existovalo, že selka stloukala máslo a prodávala), ale i později máslo z obchodu takto upravovala. Ledničky ještě nebyly běžně k mání a pak když si ji naši mohli dovolit, tak tato praktika se ztratila, ale když jsem četla o ghí, tak jsem se musela usmát, že to mamka dělala, aby máslo uchovala. Naši předci takto dělali často zdravé věci.

Máte pravdu, naši předci, to byla moudrost sama, tomu se dnes ta naše komerční společnost nemůže rovnat.

Autor:  Jarda [ pon dub 09, 2012 8:40 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Mléčný tuk

Bones píše:
jak tedy pristupovat k mleku po teto informaci ? Je stale skodlive, nebo v malem mnozstvi (sklenka 2dcl) neskodi ?

Jak píše správně člen ravima, na informaci o škodlivosti mléka se tím nemění nic, bavíme se pouze o mléčném tuku.

Stránka 22 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/